Ξεσηκωμός στη Βουλγαρία: Μαζικές διαδηλώσεις ζητούν ουδετερότητα στον πόλεμο της Ουκρανίας

Freepen.gr - Χιλιάδες Βούλγαροι συμμετείχαν σε μαζική διαδήλωση στην πρωτεύουσα της Σόφιας την Κυριακή καλώντας τη βουλγαρική κυβέρνηση να υιοθετήσει στάση ουδετερότητας στη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το Εθνικό Μέγαρο Πολιτισμού όπου ζήτησαν η Βουλγαρία να είναι μια «ζώνη ειρήνης» και να μην εμπλέκεται σε κανένα είδος σύγκρουσης.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πώς οι διαδηλωτές φώναζαν "Η Βουλγαρία είναι μια ζώνη ειρήνης", "Θέλουμε ειρήνη, όχι πόλεμο" και "Έξω το ΝΑΤΟ", καθώς οι διαδηλωτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη βουλγαρική κυβέρνηση μετά τη σύγκρουση της αμυντικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ με τη Ρωσία. Η Βουλγαρία έχει βαθείς πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, αν και οι σχέσεις είναι τεταμένες τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επιδείχθηκαν πανό που έγραφαν: «Ούτε μια Βουλγαρική σφαίρα, ούτε στρατιώτης στην Ουκρανία», καθώς οι διαδηλωτές αντιτάχθηκαν στο να στείλει η βουλγαρική κυβέρνηση οποιαδήποτε μορφή στρατιωτικής υποστήριξης στο Κίεβο.

«Εάν η Βουλγαρία εισέλθει ως μέρος σε αυτή τη σύγκρουση, κάποιοι από τους νεκρούς θα είναι Βούλγαροι. Αυτό είναι κάτι που δεν θέλουμε, κάτι που δεν θα επιτρέψουμε», δήλωσε ο ακτιβιστής Γκριγκόρ Σαρίσκι, όπως αναφέρει το Ruptly.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη Βουλγαρία, με τη μεγαλύτερη να γίνεται στην πρωτεύουσα.

Οι διοργανωτές των διαδηλώσεων ξεκίνησαν επίσης μια αναφορά ζητώντας για «εθνικό δημοψήφισμα για την ειρήνη και την ουδετερότητα».

* πληροροφίες rmx.news

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail