Μετά την ταραχώδη αντίδραση στην κρίση του Σουδάν, η λύση του Μπάιντεν: Περισσότερες κυρώσεις

ΑFΡ
Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις για την πενιχρή και οκνηρή απάντησή της στην κρίση του Σουδάν, η οποία έχει φτάσει πλέον τις τρεις ολόκληρες εβδομάδες και με περισσότερους από 550 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες. Κάθε φορά που κηρύσσεται εκεχειρία, σπάει γρήγορα με πυροβολισμούς και βομβαρδισμούς μέσα και γύρω από το Χαρτούμ. Δύο Αμερικανοί σκοτώθηκαν κοντά στην αρχή της βίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες παραμένουν στη χώρα.

TYLER DURDEN - zerohedge.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η λύση του Μπάιντεν; Κυρώσεις σε περισσότερα πράγματα ... «Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε την Πέμπτη να τερματιστεί η βία μεταξύ των αντιμαχόμενων φατριών στο Σουδάν και διεύρυνε την ικανότητα της κυβέρνησής του να επιβάλλει κυρώσεις σε άτομα που υπονομεύουν την ειρήνη και την σταθερότητα στο κατεστραμμένο από τον πόλεμο έθνος», αναφέρει το The Hill.

Ο Μπάιντεν ανέφερε σε δήλωσή του: «Η βία που λαμβάνει χώρα στο Σουδάν είναι μια τραγωδία - και είναι μια προδοσία του ξεκάθαρου αιτήματος του σουδανικού λαού για πολιτική κυβέρνηση και μια μετάβαση στη δημοκρατία».

«Συμφωνώ με τον ειρηνόφιλο λαό του Σουδάν και τους ηγέτες σε όλο τον κόσμο ζητώντας μια διαρκή κατάπαυση του πυρός μεταξύ των εμπόλεμων μερών», συνέχισε. «Αυτή η βία, η οποία έχει ήδη κλέψει τις ζωές εκατοντάδων αμάχων και ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού, είναι ασυνείδητη».

Τόνισε πως η σύγκρουση «πρέπει να τελειώσει». Ο Μπάιντεν είπε περαιτέρω: «Οι διπλωματικές προσπάθειές μας να παροτρύνουμε όλα τα μέρη να τερματίσουν την στρατιωτική σύγκρουση και να επιτρέψουν την ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση συνεχίζονται, όπως και οι προσπάθειές μας να βοηθήσουμε τους εναπομείναντες Αμερικανούς, μεταξύ άλλων παρέχοντάς τους πληροφορίες για επιλογές εξόδου».

Τα πρόσφατα ανακοινωθέντα μέτρα επιτρέπουν στις ΗΠΑ να επεκτείνουν τις κυρώσεις σε οποιοδήποτε άτομο ή οντότητα που απειλεί την ειρήνη και την σταθερότητα του Σουδάν. Το εκτελεστικό διάταγμα επιτρέπει πιθανές κυρώσεις σε οποιουσδήποτε Σουδανούς αξιωματούχους που εμπλέκονται στην «αποσταθεροποίηση της χώρας και στην υπονόμευση της δημοκρατικής μετάβασης». Πολύ αμφιβάλλουμε ότι κάποιος από τους δύο αντίπαλους στρατηγούς που βρίσκονται σε σύγκρουση θα νοιαστεί - σίγουρα η απειλή των κυρώσεων δεν θα έχει καμία ισχύ απέναντί τους. Δε θα είναι «αποτρεπτική» για τίποτα.

Οι δύο στρατηγοί που τώρα πολεμούν για την πρωτεύουσα είχαν προηγουμένως ενωθεί σε ένα πραξικόπημα του 2021 για να πάρουν τον κοινό έλεγχο της χώρας. Οι μάχες στρέφουν τις Σουδανικές Ένοπλες Δυνάμεις (SAF) με επικεφαλής τον στρατηγό Abdel Fattah al-Burhan εναντίον των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) του στρατηγού Mohamed Hamdan Dagalo -- ο οποίος είναι επίσης γνωστός ως Hemedti και έχει διατελέσει αναπληρωτής αρχηγός κράτους του Burhan.

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες παρατηρήθηκαν αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των SAF και RSF, καθώς οι στρατηγοί έχουν αντικρουόμενες θέσεις στις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία πολιτικής κυβέρνησης, κάτι που η χώρα προσπαθεί να επιτύχει από τότε που η επανάσταση του 2019 ανέτρεψε την 30χρονη βασιλεία του Προέδρου Ομάρ αλ-Μπασίρ.

Υπάρχει μια σημαντική επιχείρηση εκκένωσης σε εξέλιξη από πολλές χώρες του κόσμου μετά το ξέσπασμα των συγκρούσεων από δρόμο σε δρόμο, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας που έχει στείλει ακόμη και πολεμικά πλοία για να πάρει τους υπηκόους της από τα λιμάνια της Ερυθράς Θάλασσας του Σουδάν. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ωστόσο, έχει κατηγορηθεί ότι έκανε τα στραβά μάτια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail