Δυτικά ΜΜΕ και περίεργες διαδόσεις για την Παρέλαση της Νίκης της Ρωσίας

Τα δυτικά μεγάλα μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να διαδίδουν ψέματα για τη Ρωσία και την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση. Λόγω του γεγονότος ότι υπήρξε σχετικά μειωμένος αριθμός στρατευμάτων και εξοπλισμού κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής εκδήλωσης στη Μόσχα, ορισμένοι δυτικοί δημοσιογράφοι άρχισαν να ισχυρίζονται πως η Ρωσία είναι στρατιωτικά αδύναμη και στερούμενη όπλων. Στην πραγματικότητα, αυτού του είδους η «ανάλυση» ακούγεται απλώς προπαγανδιστική και ατεκμηρίωτη αν αναλυθεί σε βάθος, αφού προφανώς δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπήρξε πραγματικό έλλειμμα στην παραδοσιακή επίδειξη στρατιωτικού υλικού και επίδειξη δύναμης της Παρέλασης. Στην εκδήλωση συμμετείχαν περισσότερα από 10.000 άτομα και 125 μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων σύγχρονων οχημάτων όπως πυραυλικά συστήματα YARS, S-400, Iskander, εκτός από το τανκ BTR-82A. Οι παραδοσιακές τελετές τιμής βετεράνων και του Άγνωστου Στρατιώτη πραγματοποιήθηκαν χωρίς καμία αλλαγή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ωστόσο, παρά το ότι ήταν κατάλληλα εξοπλισμένη και διακοσμημένη, η Παρέλαση ήταν σχετικά πιο μέτρια σε σύγκριση με προηγούμενες φορές. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε μικρότερος αριθμός στρατιωτών και όπλων. Πέρυσι, για παράδειγμα, 11.000 άτομα συμμετείχαν στην Παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία, όπου εκτέθηκαν περισσότερα από 130 όπλα διαφορετικών τύπων. Ήταν μια μικρή μείωση, αλλά συνέβη πραγματικά.

Το πρόβλημα είναι ότι οι δυτικοί δημοσιογράφοι άρχισαν να χρησιμοποιούν αυτούς τους αριθμούς για να δείξουν μια υποτιθέμενη ρωσική «αδυναμία». Μεγάλα μέσα ενημέρωσης διαδίδουν την αφήγηση πως η Ρωσία οργάνωσε μια μειωμένη εκδήλωση επειδή το στρατιωτικό της δυναμικό θα υπονομευόταν από τη σύγκρουση, με τη χώρα να έχει αυτήν τη στιγμή χαμηλή μαχητική ισχύ, λίγους στρατιώτες και λίγα όπλα.

Μεταξύ άλλων, οι εφημερίδες τόνισαν το γεγονός ότι στη μηχανοποιημένη στήλη εμφανιζόταν μόνο ένα άρμα Τ-34 της σοβιετικής εποχής, σε αντίθεση με την εκτεταμένη παρέλαση με παλιά άρματα μάχης που συνήθως γίνεται την Ημέρα της Νίκης. Για τους δυτικούς δημοσιογράφους, αυτό υποτίθεται ότι θα ήταν απόδειξη της τρέχουσας κατάστασης του ρωσικού στρατού. Για παράδειγμα, σε μια συνέντευξη στο Vice, ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ σχολίασε: «Ο Πούτιν μάλλον πίστευε ότι ήταν έξυπνος με το μοναδικό άρμα Τ-34, αλλά το μόνο που έκανε ήταν να τονίσει πώς του τελειώνουν οι εκπαιδευμένοι στρατιώτες και ο σύγχρονος εξοπλισμός».

Ένα άλλο γεγονός που σχολιάστηκε πολύ από φιλοδυτικούς αναλυτές ήταν η απουσία αλεξιπτωτιστών και άλλων επίλεκτων μονάδων από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Για ορισμένα μέσα, αυτό είναι απόδειξη πως η Μόσχα είναι εξαιρετικά αποδυναμωμένη, με λίγες ειδικές μονάδες να έχουν απομείνει μετά τον πρώτο χρόνο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.

«Γνωρίζουμε γιατί οι VDV (Ρώσοι αλεξιπτωτιστές) δεν ήταν εκεί σήμερα, είναι ως επί το πλείστον νεκροί έξω από το Κίεβο και τη Χερσώνα (...) Αντίθετα [σήμερα] είδαμε κυρίως νέους στρατεύσιμους και στρατιωτικούς δόκιμους και οι Ρώσοι δεν ανακοίνωσαν την συμμετοχή των επίλεκτων μονάδων τους με ρίζες πίσω στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο όπως θα έκαναν συνήθως (...) Αυτό συμφωνεί με την ανάλυση πληροφοριών μας που καθόρισε ότι οι ρωσικές ελίτ μονάδες μόλις και μετά βίας λειτουργούν μετά από τεράστιες απώλειες τον πρώτο χρόνο του πολέμου (…) I Στοίχημα πως η Ουκρανία βρίσκεται βαθιά μέσα στο κεφάλι του Πούτιν σε αυτό το σημείο», πρόσθεσε η πηγή του Vice.

Στην πραγματικότητα, αυτή η ρητορική ακούγεται παράλογη σε κάθε αρμόδιο αναλυτή. Υπάρχει μια αμέτρητη υπερβολή για την πραγματική διάσταση της μείωσης του γεγονότος. Υπήρχαν μόνο χίλιοι λιγότεροι συμμετέχοντες σε σύγκριση με πέρυσι. Τα όπλα που εκτίθενται έχουν επίσης σχεδόν ασήμαντη μείωση. Δεν υπήρξε κανένα είδος ουσιαστικής αλλαγής στην Παρέλαση, γι' αυτό θα ήταν παράλογο να πιστεύουμε ότι αυτό έχει σχέση με την τρέχουσα κατάσταση των ρωσικών δυνάμεων.

Επιπλέον, υπάρχει ένα γεγονός που βολικά αγνοούν οι δυτικοί δημοσιογράφοι, το οποίο είναι η ηθική διάσταση του γεγονότος. Η Ρωσία βρίσκεται επί του παρόντος σε πόλεμο - όχι ενάντια στην Ουκρανία, η οποία είναι μια χώρα κατεχόμενη από ξένους πράκτορες από το 2014, αλλά με το ΝΑΤΟ και τη συλλογική Δύση, που χρησιμοποιούν το καθεστώς για να αποσταθεροποιήσουν τη Ρωσία και να προωθήσουν την εθνική γενοκτονία στο Donbass. Με άλλα λόγια, ενώ κάποιοι στρατιώτες παρελαύνουν στην Κόκκινη Πλατεία, άλλοι πεθαίνουν στην πρώτη γραμμή ενάντια στη σύγχρονη εκδοχή του πρώην εχθρού των Ναζί.

Για τους Ρώσους, που έχασαν εκατομμύρια πολίτες στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αυτό έχει ιδιαίτερα μεγάλη αξία. Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στα ρωσικά σύνορα σημαίνει ότι ο αγώνας κατά του ναζισμού έχει επιστρέψει και πως πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να διασφαλιστεί πλήρως η ασφάλεια του ρωσικού λαού. Σε περιόδους πολέμου, οι στρατιωτικοί εορτασμοί πρέπει να είναι πιο μετριοπαθείς, καθώς δεν είναι βολικό να γίνονται εορτασμοί μεγάλης κλίμακας ενώ οι στρατιώτες πολεμούν στο μέτωπο.

Η ρωσική κυβέρνηση κατανοεί αυτήν την πραγματικότητα και ως εκ τούτου διοργάνωσε μια μεγάλη εκδήλωση, αλλά πιο μετριοπαθή από τις προηγούμενες, δείχνοντας ότι ο εορτασμός των προηγούμενων νικών είναι σημαντικός, αλλά χωρίς να αγνοεί το προφανές γεγονός πως ο αγώνας συνεχίζεται.

Έτσι, συσχετίζοντας τη διάσταση της Παρέλασης της Νίκης με την πραγματική μαχητική ικανότητα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης απλώς διαδίδουν παραπληροφόρηση. Επιπλέον, οι πρόσφατες μεγάλης κλίμακας επιθέσεις με χρήση βαρέος πυροβολικού και επίλεκτων μονάδων σε πολλές πόλεις στη ζώνη ειδικής επιχείρησης καθιστούν σαφές ότι ο μειωμένος αριθμός στρατευμάτων στην Παρέλαση δεν σημαίνει τίποτα όσον αφορά την πραγματική ικανότητα μάχης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail