Συνταγματάρχης ε.α. ισχυρίζεται ότι η Τουρκία εκδίδει πράσινα διαβατήρια σε τρομοκράτες από τη Συρία

Freepen.gr - Ένας απόστρατος Τούρκος συνταγματάρχης ισχυρίστηκε ότι ανακάλυψε μετά από ένα πρόβλημα με το πράσινο διαβατήριό του σε γερμανικό αεροδρόμιο ότι η Τουρκία είχε εκδώσει πράσινα διαβατήρια σε ριζοσπάστες που είχαν εκπαιδευτεί στη Συρία για να τους επιτρέψει να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στη ζώνη Σένγκεν, γράφει το turkishminute.com.

Τα πράσινα διαβατήρια είναι ειδικά ταξιδιωτικά έγγραφα που εκδίδονται σε επιλεγμένη ομάδα δημοσίων αξιωματούχων στην Τουρκία, επιτρέποντάς τους να επισκέπτονται πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της ζώνης Σένγκεν, χωρίς βίζα.

Σε ένα βίντεο έξι λεπτών που κυκλοφόρησε στο Twitter από τον απόστρατο ναύαρχο Türker Ertürk, ο Ümit Öztürk, ένας απόστρατος συνταγματάρχης που ζει στις ΗΠΑ από το 2012, μίλησε από το αεροδρόμιο του Σάο Πάολο στη Βραζιλία για ένα πρόβλημα που είχε με το πράσινο διαβατήριό του σε ένα αεροδρόμιο στη Γερμανία λίγους μήνες μετά την ανανέωσή του πέρυσι.

Είπε ότι το Μάιο του 2022, τον σταμάτησαν και τον μετέφεραν σε ιδιωτικό δωμάτιο από την ασφάλεια του αεροδρομίου, όπου τον ανέκριναν Γερμανοί και Αμερικανοί αξιωματικοί πληροφοριών όταν σκόπευε να ταξιδέψει στην Ελβετία μέσω Γερμανίας για να παραστεί σε μια έκθεση, χρησιμοποιώντας ένα πρόσφατα ανανεωμένο διαβατήριο χωρίς σφραγίδα σε αυτό.

Σύμφωνα με τον Öztürk, αφέθηκε ελεύθερος μετά από 45 λεπτά, όταν οι υπάλληλοι είχαν ολοκληρώσει όλους τους απαραίτητους ελέγχους.

Ο Öztürk είπε πως ενημερώθηκε μετά από λίγο ότι τέτοια τουρκικά διαβατήρια όπως αυτό που χρησιμοποιούσε είχαν χρησιμοποιηθεί από άτομα που εισέρχονταν στη Γερμανία και ανακαλύφθηκε πως ήταν ριζοσπάστες εκπαιδευμένοι στη Συρία και καταγωγής Ουζμπεκιστάν και Τουρκμενιστάν.

Πρόσθεσε πως κατηγοριοποιήθηκε σε αυτή την ομάδα και αντιμετώπισε την ανάλογη μεταχείριση αφού δεν υπήρχαν σφραγίδες στο πρόσφατα ανανεωμένο διαβατήριό του. Ο Öztürk δήλωσε περαιτέρω ότι όταν ρώτησε αν είχαν ολοκληρώσει τον έλεγχο ασφαλείας στο διαβατήριό του, οι αστυνομικοί του είπαν πως δεν υπήρχε πρόβλημα με το διαβατήριό του, αλλά ότι τα διαβατήρια που δόθηκαν στους ριζοσπάστες είχαν επίσης περάσει όλα τα τεστ ασφαλείας.

«Τώρα, αυτό το [πράσινο] διαβατήριο εκδίδεται από το Υπουργείο Εσωτερικών. Δίνεται στους ανώτατους αξιωματούχους του κράτους. … Πώς γίνεται αυτό το διαβατήριο να δίνεται σε άγνωστα [άτομα] όπως αυτά του ISIS [του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία];» είπε ο Öztürk στο βίντεο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail