Υπόσχονται μια «Νέα Ελλάδα» ή «Τέλος του εφιάλτη» – Εκλογές στην Ελλάδα

Μια μέρα πριν από τις ελληνικές εκλογές, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε την προεκλογική του εκστρατεία την Παρασκευή υποσχόμενος να συνεχίσει την οικοδόμηση μιας νέας Ελλάδας, ενώ ο κύριος αντίπαλός του, Αλέξης Τσίπρας, προέβλεψε και υποσχέθηκε τέλος στον εφιάλτη, γράφει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Από: echedoros.blog

Με φόντο τον λόφο της Ακρόπολης, ο απερχόμενος αρχηγός της κυβέρνησης και επικεφαλής της δεξιάς «Νέας Δημοκρατίας» προέβλεψε μεγάλη νίκη κατά τη συγκέντρωση λήξης της εκστρατείας το απόγευμα της Κυριακής 21 Μαΐου.

Καθώς ο Παρθενώνας πίσω του φώτιζε μια τυπική αθηναϊκή νύχτα, ζήτησε από τους ψηφοφόρους μια δεύτερη θητεία για να συνεχίσει να χτίζει μια σύγχρονη και ευημερούσα νέα Ελλάδα, αφού έθεσε τα θεμέλια τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

«Ό,τι υποσχεθήκαμε, το κάναμε», είπε ο 55χρονος, πρώην φοιτητής του Χάρβαρντ, ο οποίος έχει επανειλημμένα τονίσει το οικονομικό του ιστορικό κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Γόνος μιας μακράς πολιτικής δυναστείας – καθώς ο πατέρας του ήταν επίσης πρωθυπουργός – θυμάται ότι αύξησε τον κατώτατο μισθό από 650 σε 780 ευρώ και μείωσε ορισμένους φόρους καθώς η ελληνική οικονομία ανακάμπτει από χρόνια οικονομικής κατάρρευσης και διάσωσης.

«Δόγμα του Σοκ»

Την ίδια ώρα, στην Πάτρα, στο μεγάλο λιμάνι της Πελοποννήσου, ο Αλέξης Τσίπρας, αρχηγός του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα, έκρινε ότι η ελληνική κοινωνία είχε υποστεί το μεγαλύτερο βάρος του δόγματος σοκ του ενός ατόμου, το οποίο είχε υποσχεθεί καλύτερες θέσεις εργασίας και μισθούς.

Ο πρώην πρωθυπουργός της ριζοσπαστικής αριστεράς (2015-2019), ο οποίος έχει συσπειρώσει σε μεγάλο βαθμό το κόμμα του από τότε, επιτέθηκε δριμύτατα στις οικονομικές πολιτικές του αντιπάλου του, οι οποίες, όπως είπε, έσβησαν τη μεσαία τάξη.

Ενώ η Ελλάδα γνώρισε οικονομική ανάπτυξη 5,9% πέρυσι, πολλοί Έλληνες αντιμετωπίζουν καθημερινά οικονομικές δυσκολίες, θύματα του υψηλού κόστους ζωής και των υψηλών τιμών της ενέργειας.

Το δημόσιο χρέος παραμένει επίσης κολοσσιαίο, πάνω από το 170% του ΑΕΠ, και οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν υποστεί δραστικές περικοπές, ιδίως στον τομέα της υγείας, ως αποτέλεσμα των όρων που επιβάλλουν οι πιστωτές της χώρας για τη χορήγηση μέτρων οικονομικής διάσωσης.

«Η αλλαγή χτυπά τις πόρτες μας», είπε ο Τσίπρας στους υποστηρικτές που συγκεντρώθηκαν στην τρίτη πόλη της χώρας.

«Την Κυριακή τελειώνει ο εφιάλτης και έρχεται η αλλαγή», τόνισε.

Το Σάββατο, παραμονές της ψηφοφορίας που θα αναδειχθούν οι 300 βουλευτές της Ελληνικής Βουλής, δεν επιτρέπεται πολιτική διαδήλωση ή δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων.

Προηγούμενες δημοσκοπήσεις  βλέπουν προβάδισμα 5-7 μονάδων στον  55χρονο Κυριάκο Μητσοτάκη, που ίσως να μην έχει την απόλυτη πλειοψηφία το απόγευμα της Κυριακής για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να προκηρυχθούν νέες εκλογές στις αρχές Ιουλίου, οι οποίες, λόγω διαφορετικού εκλογικού συστήματος, θα μπορούσαν να επιτρέψουν στο στρατόπεδό του να κερδίσει ένα μπόνους εδρών.

«Δεν υπάρχουν ψέματα»

Για τη Νάντια Αγγελοπούλου, μια 47χρονη δημόσια υπάλληλο που πήρε συνέντευξη το Γαλλικό Πρακτορείο κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη, η θητεία του ήταν «εξαιρετική σε όλα τα επίπεδα».

«Δεν ακούμε ψέματα», διαβεβαίωσε, επιμένοντας στις αναμενόμενες αυξήσεις μισθών εάν επανεκλεγεί, μια από τις κύριες υποσχέσεις της εκστρατείας του δεξιού υποψηφίου.

Στην Πάτρα, ο Κυριάκος Μπαζάρογλου, 50 ετών, ετοιμάζεται να βάλει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη για τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα δώσω άλλη μια ευκαιρία στον Τσίπρα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Από την κρίση δεν έχουμε σηκώσει κεφάλι. Έχουμε βαλκανικούς μισθούς και ευρωπαϊκές τιμές», καταγγέλλει.

Πολλοί παρατηρητές φοβούνται επίσης μια ισχυρή αποχή την Κυριακή. Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2019, σημείωσε ρεκόρ 42%.

Μπροστά στην οργή που ξύπνησε στους νέους το σοβαρό σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου όπου έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι, η ψήφος νέων και αναποφάσιστων θα είναι καθοριστική.

«Θα πάω στο εξωτερικό να βρω δουλειά. Δεν με νοιάζει ποια κυβέρνηση θα προκύψει, δεν έχω πολλές ελπίδες για το μέλλον της χώρας», είπε ο Άγγελος, ένας 19χρονος φοιτητής που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

(AFP)

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail