Η Ουκρανία πιέζεται να συνάψει ειρηνευτική συμφωνία από την Πολωνία και τους γείτονες

Σε ένα κύμα ευρείας διαρροής μυστικών εγγράφων των ΗΠΑ, των οποίων η αυθεντικότητα δεν αμφισβητήθηκε από το Πεντάγωνο, αποκαλύφθηκε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky σχεδίαζε τολμηρές ενέργειες όπως ο βομβαρδισμός του αγωγού Druzhba που παρέχει ρωσικό πετρέλαιο στην Ουγγαρία, μέλος του ΝΑΤΟ), ακόμη και κατάληψη ρωσικών χωριών και στόχευση της Ρωσικής Ομοσπονδίας με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Η Washington Post ανέφερε σχετικά στις 13 Μαΐου.

Uriel Araujo, ερευνητής με έμφαση στις διεθνείς και εθνοτικές συγκρούσεις - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Όπως έγραψε την περασμένη εβδομάδα ο βραβευμένος με Πούλιτζερ, Αμερικανός ερευνητής δημοσιογράφος Seymour Hersh, αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Η συμφωνία του Ζελένσκι με τη Δύση, είτε σιωπηρή είτε επισημοποιημένη σε συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών, συνίστατο στη χρήση των δυτικών όπλων που παρέχονται για να στοχεύουν τις ρωσικές δυνάμεις μόνο «μέσα στα σύνορα της Ουκρανίας», καθώς η δυτική δύναμη θεωρεί το Ντονμπάς ως ουκρανικό έδαφος - ακόμη και όταν το Κίεβο έχει πάνω από 8 χρόνια σύγκρουσης που στόχευαν και αποξένωσαν σταθερά τον πληθυσμό εκεί.

Σε κάθε περίπτωση, χρησιμοποιώντας δυτικά όπλα για να εξαπολύσει επιθέσεις έξω από την αμφισβητούμενη περιοχή του Ντονμπάς και ακριβώς εντός της επικράτειας που αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως Ρωσική Ομοσπονδία, ο Ζελένσκι θα περνούσε την κόκκινη γραμμή. Σύμφωνα με πηγές της αμερικανικής κοινότητας πληροφοριών του Χερς, χώρες όπως η Ουγγαρία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Εσθονία και η Τσεχία, υπό την ηγεσία της Πολωνίας, πιέζουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας «να βρει έναν τρόπο να τερματίσει τον πόλεμο, ακόμη και με την παραίτησή του εάν χρειαστεί, και για να επιτρέψει στη διαδικασία ανοικοδόμησης του έθνους του να ξεκινήσει». Η Γερμανία φέρεται να παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτό. Ο Χερς γράφει πως, σύμφωνα με αναφορές της CIA, ο Ζελένσκι δεν «κουνιέται» και χάνει την υποστήριξη των προαναφερθέντων γειτόνων.

Για τις ΗΠΑ, τα υποτιθέμενα σχέδια του Zelensky αποτελούν παραβίαση εμπιστοσύνης, τουλάχιστον. Κατά τη διάσημη κοινή τους συνέντευξη Τύπου τον Δεκέμβριο του 2022, ο Μπάιντεν το έκανε ξεκάθαρο στον Ουκρανό ομόλογό του, που στεκόταν δίπλα του, όταν είπε πως η παροχή πυραύλων μεγάλων αποστάσεων στην Ουκρανία «θα είχε μια προοπτική διάλυσης του ΝΑΤΟ». Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι οι σύμμαχοί του στο ΝΑΤΟ «δε θέλουν να πάνε σε πόλεμο με τη Ρωσία. Δεν ψάχνουν για τρίτο παγκόσμιο πόλεμο».

Αυτό σημαίνει πως η Ουάσιγκτον βασικά ήθελε να συνεχίσει να εξοπλίζει το Κίεβο και να το χρησιμοποιεί σε έναν πόλεμο αντιπροσώπων εναντίον της Μόσχας στην περιοχή των συνοριακών συγκρούσεων χωρίς ποτέ να την κλιμακώσει υπερβολικά. Όπως έγραψα τότε, το πρόβλημα με τέτοια παιχνίδια είναι ότι οι proxy ηθοποιοί είναι μερικές φορές απρόβλεπτοι και οι εντάσεις μπορεί να κλιμακωθούν υπερβολικά και να ξεφύγουν από τον έλεγχο. Θα μπορούσε να συμβαίνει αυτό με τον Ζελένσκι τώρα;

Για την Ευρώπη, υπάρχουν και άλλα προβλήματα, τα οποία γίνονται πιο άμεσα αισθητά προς το παρόν. Οι περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες βρίσκονται τώρα στο επίκεντρο μιας ευρωπαϊκής μεταναστευτικής κρίσης και, αν και δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πολίτες της Ουκρανίας μπορούν να ταξιδεύουν προς και μέσω της Ευρωπαϊκής Ζώνης Σένγκεν χωρίς βίζα. Ορισμένα ευρωπαϊκά έθνη των οποίων οι οικονομίες έχουν πληγεί σοβαρά από τη 15μηνη αντιπαράθεση αρχίζουν να επαναφέρουν κάποια είδη συνοριακού ελέγχου. Το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να λύσει την προσφυγική κρίση θα ήταν φυσικά μια ειρηνευτική συμφωνία.

Μεταξύ των τομέων της πολιτικής ελίτ του Κιέβου, υπήρξαν επίσης συνομιλίες για συμβιβασμό για την ειρήνη - το πρόβλημα είναι ότι η ουκρανική ακροδεξιά δε θα καλωσόριζε ποτέ κανένα είδος συμβιβασμού. Όπως έχω γράψει, στις 27 Μαΐου 2019, ο Dmytro Yarosh (τότε σύμβουλος του Valerii Zaluzhny, Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας) δήλωσε πολύ απλά πως ο Πρόεδρος Zelensky θα «έχανε τη ζωή του» και «θα κρεμαστεί από ένα δέντρο στο Khreshchatyk» αν «πρόδιδε» ποτέ τους Ουκρανούς υπερεθνικιστές διαπραγματευόμενος τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στο Donbass. Αυτές οι ίδιες στρατιωτικές και παραστρατιωτικές φατρίες εξακολουθούν να έχουν πολλή δύναμη στο Κίεβο, για να το θέσω ήπια, και διατηρούν το ίδιο σκεπτικό.

Αυτό κάνει τις αναφορές του Χερς αρκετά αξιόπιστες, ειδικά όταν γράφει ότι, σύμφωνα με ανώνυμο Αμερικανό αξιωματούχο, ο Ζελένσκι «προτιμούσε να πάει στην Ιταλία παρά να μείνει και ενδεχομένως να σκοτωθεί από τους δικούς του ανθρώπους». Αυτό σημαίνει πως μια ειρηνευτική συμφωνία θα μπορούσε να κοστίσει πολλά χρήματα, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα σκάνδαλα διαφθοράς που διαπερνούν τα υψηλά κλιμάκια του Κιέβου, τα οποία μπορούν επίσης να διαχυθούν στο Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ και στην οικογένεια του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Στις γειτονικές χώρες, σύμφωνα με τον Hersh, που επικαλείται την πηγή του: «οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν καταστήσει σαφές πως «ο Zelensky μπορεί να κρατήσει ό,τι έχει - μια βίλα στην Ιταλία και συμφέροντα σε υπεράκτιους τραπεζικούς λογαριασμούς - «αν πετύχει μια ειρηνευτική συμφωνία ακόμη και αν πρέπει να πληρωθεί, αν είναι ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί συμφωνία».

Ο Mateusz Piskorski, πολιτικός αναλυτής που γράφει για την πολωνική εφημερίδα Myśl Polska, σημειώνει πως οι πηγές του Hersh ενδέχεται να λαμβάνουν έμμεση επιβεβαίωση από άλλες εξελίξεις, όπως το γεγονός ότι έχει δημιουργηθεί μια ομάδα λόμπι για την υποστήριξη της μεταφοράς μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία και μέχρι στιγμής εκεί. Δεν αποτελεί ένδειξη πως η Πολωνία ή οι άλλες χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης συμμετέχουν σε αυτήν την ομάδα μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία. Ωστόσο, ο Piskorski έγραψε επίσης ότι η Πολωνία καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από «οδηγίες» που δίνονται από την Ουάσιγκτον και όχι από το εθνικό συμφέρον.

Έγραψα για το πώς η Βαρσοβία καθίσταται διαθέσιμη για να χρησιμοποιηθεί από την Ουάσιγκτον ως αντιπρόσωπος στην προσπάθειά της για περιφερειακή ηγεμονία στην Ευρώπη. Το πρόβλημα για άλλη μια φορά, από αμερικανική σκοπιά, είναι ότι οι πληρεξούσιοι μερικές φορές μπορεί να γίνουν απρόβλεπτοι ή μπορεί να κουραστούν να χρησιμοποιούνται. Πρώτον, μια κλιμάκωση του πολέμου με τη Ρωσία δε θα έκανε καλό στα πολωνικά σχέδια για μια Πολωνο-Ουκρανική συνομοσπονδία. Μένει να δούμε πόσο μακριά είναι οι ΗΠΑ πρόθυμες να φέρουν τον κόσμο κοντά σε έναν πυρηνικό παγκόσμιο πόλεμο, προτού αρχίσουν οι υπεύθυνοι ηγέτες να εμπλέκονται στη διπλωματία για μια ειρηνευτική συμφωνία. Φαίνεται πως ορισμένοι από τους Ευρωπαίους ηγέτες το έχουν ήδη καταλάβει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail