Οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν συμμάχους ενόψει ενός πιθανού πολέμου με την Κίνα

Οι ΗΠΑ διαμορφώνουν την Ασία-Ειρηνικό προετοιμάζοντας μια συμβατική σύγκρουση με την Κίνα, για την οποία παρουσίασαν τη συμμαχία AUKUS στα τέλη του 2021. Αυτή η πλατφόρμα προορίζεται να αποτελέσει τον πυρήνα μιας στρατιωτικής δομής παρόμοιας με το ΝΑΤΟ για τον περιορισμό της Λαϊκής Δημοκρατίας και θα αντικαταστήσει οποιονδήποτε σχετικό ρόλο οι Αμερικανοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αρχικά οραματίστηκαν να παίζει το Quad. Αυτό καθιστά την AUKUS εξαιρετικά επικίνδυνη, ειδικά καθώς άλλες περιφερειακές χώρες επεκτείνουν σιωπηρά τη συνεργασία τους με τον Αμερικανό ηγέτη της.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Η πρόσφατη απόφαση της Νότιας Κορέας να αφήσει αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια να ελλιμενιστούν στα λιμάνια της για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, η οποία ελήφθη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Προέδρου Yoon στο DC την περασμένη εβδομάδα, σηματοδοτεί το ενδιαφέρον της για de facto ενσωμάτωση σε αυτό το αντικινεζικό μπλοκ. Η κοντινή Ιαπωνία μπορεί ήδη να θεωρηθεί ως άτυπο μέλος αυτής της συμμαχίας αφού ο Πρωθυπουργός Kishida επιβεβαίωσε τη δέσμευση της χώρας του στους περιφερειακούς στόχους των ΗΠΑ τον Ιανουάριο και άφησε να εννοηθεί πως θα επαναστρατιωτικοποιηθεί γρήγορα στο προσεχές μέλλον προκειμένου να συγκρατήσει την Κίνα.

Σε συνδυασμό με την πρόσφατη προσέγγιση Ιαπωνίας-Κορέας, μπορεί επομένως να συναχθεί το συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ ενίσχυσαν το δίκτυο συμμαχιών τους στη Βορειοανατολική Ασία προκειμένου να διευκολύνουν την ανεπίσημη ενσωμάτωση της περιοχής στο AUKUS+. Ταυτόχρονα, κάνει κάτι παρόμοιο και με τις Φιλιππίνες στη Νοτιοανατολική Ασία, ο πρόεδρος των οποίων επισκέπτεται τις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα. Αναμένεται επίσης να ενσωματώσει de facto τη χώρα του στο AUKUS+ όπως ακριβώς έκανε ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του.

Το πιο βορειότερο νησί του πυρήνα των Φιλιππίνων, η Λουζόν, είναι πολύ πιο κοντά στην Ταϊβάν από ό,τι τα Ιαπωνικά Home Islands, καθιστώντας το έτσι ιδανικό σταθμό για οποιαδήποτε αμερικανική στρατιωτική επέμβαση σε αυτήν την κινεζική επαρχία. Αν και ο Πρόεδρος Μάρκος μόλις αρνήθηκε πως η χώρα του σκοπεύει να διευκολύνει τα περιφερειακά στρατιωτικά σχέδια κανενός, αποκαλύφθηκε πρόσφατα ότι οι τέσσερις νέες βάσεις που συμφώνησε να χρησιμοποιήσει η Αμερική βρίσκονται σε αυτό το νησί, θέτοντας έτσι σοβαρές αμφιβολίες για την ειλικρίνεια του ισχυρισμού του.

Τρεις άλλες πρόσφατες εξελίξεις προμηνύουν κακό για την ειρήνη σε αυτό το τμήμα της Ασίας. Το CNN δημοσίευσε μια μακροσκελή ανάλυση στα μέσα Απριλίου υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αποθηκεύουν στο μέγιστο τα όπλα στην Ταϊβάν για να βοηθήσουν τις δυνάμεις του συμμάχου τους να επιβιώσουν σε περίπτωση που η Κίνα αποκλείσει το νησί πριν ξεκινήσει μια ειδική επιχείρηση εκεί. Περιέργως, τέτοιες προκλήσεις ανεφοδιασμού επιβεβαιώθηκαν μερικές μέρες αργότερα κατά τη διάρκεια του αγώνα πολέμου μιας αντικινεζικής επιτροπής του Κογκρέσου ακριβώς για αυτό το σενάριο.

Η δεύτερη εξέλιξη αφορούσε την πρόταση του κορυφαίου διπλωμάτη της ΕΕ Μπορέλ να περιπολούν τα ναυτικά του μπλοκ στα στενά της Ταϊβάν. Αυτό έγινε μόλις μερικές εβδομάδες αφότου ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως «Ενισχύουμε τώρα τη συνεργασία μας με τους εταίρους μας στον Ινδο-Ειρηνικό: Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία». Η αδιαμφισβήτητη τάση είναι ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι των ΗΠΑ είναι έτοιμοι να παίξουν μεγαλύτερο στρατιωτικό ρόλο στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου ενός προκλητικού, εάν καταλήξουν να περιπολούν στα στενά της Ταϊβάν.

Και τέλος, αναφέρθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ πραγματοποίησαν τις πρώτες ασκήσεις τους, προσομοιώνοντας τι θα έκαναν αν η χώρα τους ήταν πόλεμο με την Κίνα για την Ταϊβάν, αφαιρώντας έτσι κάθε λεγόμενη «στρατηγική ασάφεια» σχετικά με το πώς η Ουάσιγκτον θα ανταποκριθεί σε αυτό το σενάριο. Δεν μπορεί πλέον να διεκδικήσει καμία προσποίηση για ουδετερότητα, αφού προετοιμάζει κυριολεκτικά τις πιο άρτια εκπαιδευμένες δυνάμεις της για διείσδυση στην Ταϊβάν για να σκοτώσουν όποιες κινεζικές δυνάμεις θα μπορούσαν τελικά να εισέλθουν σε αυτό το νησί. 

Αυτές οι τρεις εξελίξεις αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν συμμάχους τόσο στην Ασία-Ειρηνικό όσο και στην Ευρώπη πριν από έναν πιθανό πόλεμο με την Κίνα, αλλά υπάρχουν δύο σημαντικοί παίκτες που είτε δεν θα συμμετάσχουν σε αυτή τη συνωμοσία είτε δεν έχουν αποφασίσει ακόμη, με αυτούς να είναι η Ινδία και η Ινδονησία αντίστοιχα. Το έγκυρο επίσημο περιοδικό του Συμβουλίου για τις Εξωτερικές Σχέσεις μόλις δημοσίευσε ένα άρθρο σχετικά με το γιατί η Ινδία δεν θα εμπλακεί, ενώ η Ινδονησία πιέζεται να επιτρέψει στις αμερικανικές και αυστραλιανές δυνάμεις να διέρχονται από το έδαφός της.

Ακόμη και χωρίς αυτά τα δύο κρα΄τη, ο αναδυόμενος αντικινεζικός συνασπισμός περιορισμού των ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι πολύ τρομερός και αντιπροσωπεύει την επιτυχία του να κάνει μια πλειάδα χωρών να συγκλίνει γύρω από την AUKUS. Η Νότια Κορέα θα χρησιμεύσει ως φυλάκιο πληροφοριών και πυραύλων, τα νησιά Ryukyu της Ιαπωνίας και η Luzon των Φιλιππίνων είναι συμπληρωματικά σημεία για τη διευκόλυνση μιας αμερικανικής επέμβασης στην Ταϊβάν και το ΝΑΤΟ θα παρέχει υποστήριξη σε όλη την περιοχή καθώς και πιθανώς θα προκαλέσει την Κίνα περιπολώντας στα στενά της Ταϊβάν.

Εν μέσω της εδραίωσης της στρατιωτικής δομής του ΝΑΤΟ της Ασίας-Ειρηνικού, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πιθανότατα θα γεμίσουν την Ταϊβάν με όπλα ακριβώς όπως έγραψε το CNN και μια αντι-κινεζική επιτροπή του Κογκρέσου επιβεβαίωσε περίεργα ότι θα είναι πρώτη προτεραιότητα μόλις λίγες μέρες αργότερα. Αυτές οι αλληλένδετες τάσεις αντιπροσωπεύουν εξαιρετικά πιεστικές προκλήσεις για τα αντικειμενικά συμφέροντα εθνικής ασφάλειας της Κίνας, τα οποία απειλούνται ολοένα και περισσότερο μέρα με τη μέρα καθώς καθυστερεί την έναρξη μιας ειδικής επιχείρησης στην Ταϊβάν.

Υπάρχουν δικαιολογημένοι λόγοι για την στάση της Κίνας, ειδικά από την στιγμή που η ηγεσία της θα προτιμούσε πραγματικά να επανενωθεί ειρηνικά με την παράξενη περιοχή της χώρας τους και έτσι θα ήθελε να εξαντλήσει πλήρως όλες τις σχετικές δυνατότητες πριν καταφύγει σε στρατιωτικά μέσα. Αυτή η ηθική προσέγγιση βασίζεται στην απροθυμία τους να ξεκινήσουν πρώτοι μια αδελφοκτόνο σύγκρουση, κάτι που είναι αξιέπαινο, αλλά έρχεται σε βάρος των στρατιωτικών συμφερόντων σε περίπτωση που ένας πόλεμος για αυτό το νησί είναι αναπόφευκτος.

Κανείς δεν ξέρει αν είναι ή όχι, αλλά οι ΗΠΑ κάνουν ό,τι μπορούν για να είναι στην καλύτερη δυνατή θέση σε περίπτωση που εκτυλιχθεί αυτό το σενάριο, γεγονός που περιπλέκει έτσι τη θέση της ίδιας της Κίνας σε αυτό το γεγονός. Εάν οι ΗΠΑ πιστεύουν πως έχουν αποκτήσει ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα έναντι της Κίνας μέσω της αποκρυστάλλωσης του AUKUS+ και με τη μέγιστη αποθήκευση όπλων στην Ταϊβάν, τότε μπορεί ακόμη και να επιδιώξουν να προκαλέσουν μια σύγκρουση που οι πολεμιστές έπεισαν τους εαυτούς τους ότι το Πεκίνο θα έχανε, κάτι που είναι ένα τρομακτικό σενάριο που δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail