Η Ρωσία έδιωξε τα στρατηγικά βομβαρδιστικά από τα ουκρανικά σύνορα

Η αεροπορική βάση Olenya βρίσκεται μόλις 200 χιλιόμετρα από τα μέλη του ΝΑΤΟ, Φινλανδία και Νορβηγία, και παρακολουθείται στενά από στρατιωτικούς αναλυτές. Ο διάδρομος μήκους 3.500 μέτρων εξυπηρετεί συνήθως έναν μικρό στόλο υπερηχητικών βομβαρδιστικών Tu-22M και μερικά στρατιωτικά μεταφορικά αεροπλάνα An-12, σημειώνει ο Τόμας Νίλσεν για το thebarentsobserver.com.

Το περασμένο φθινόπωρο, ωστόσο, ενεργοποιήθηκε ο ρόλος της αεροπορικής βάσης ως πεδίου εμπροσθοφυλακής για τους αερομεταφορείς μεγάλης εμβέλειας.

Τα πρώτα τέσσερα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160 ήρθαν τον Αύγουστο και μέχρι τον Οκτώβριο είχαν αναπτυχθεί περισσότερα από δέκα αεροσκάφη Tu-95 και Tu-160, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως από το Barents Observer.

Η αποστολή τέτοιων βαρέων βομβαρδιστικών βόρεια "είναι σίγουρα ένα σήμα", δήλωσε η καθηγήτρια Katarzyna Zysk από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Αμυντικών Μελετών.

Τα στρατηγικά βομβαρδιστικά που αναπτύχθηκαν τώρα μέσα στον Αρκτικό Κύκλο βρίσκονταν προηγουμένως στο Ένγκελς κοντά στην πόλη Σαράτοφ. Βρίσκεται μόλις 600 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία, η αεροπορική βάση αποδείχθηκε ευάλωτη όταν δύο από τα αεροσκάφη TU-95 υπέστησαν ζημιές μετά από μια επίθεση που πιστεύεται ότι πραγματοποιήθηκε με drone τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στις 13 Μαΐου, δύο ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη συνετρίβησαν στην περιοχή Bryansk, περίπου 40 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία. Δύο ελικόπτερα Mi-8 συντρίφθηκαν στο έδαφος την ίδια μέρα.

Η νέα δορυφορική φωτογραφία αυτής της εβδομάδας από την Olenya δείχνει ξεκάθαρα πως οι στρατηγικές αεροπορικές δυνάμεις της Ρωσίας πέταξαν βόρεια για κάτι περισσότερο από μια βραχυπρόθεσμη εκκένωση μακριά από την ουκρανική γειτονιά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail