Η Κίνα υπόσχεται διμερή συνεργασία με τη Νότια Αφρική

Η Κίνα και η Νότια Αφρική έχουν μια μακροχρόνια σχέση που χρονολογείται από την εποχή του αγώνα κατά του απαρτχάιντ. Αυτή η σχέση χαρακτηρίζεται από ισχυρή αλληλεγγύη μεταξύ των δύο χωρών καθώς εργάζονται για την προώθηση των κοινών συμφερόντων και αξιών τους. Με τα χρόνια, η Κίνα έχει γίνει ένας από τους βασικούς εμπορικούς εταίρους της Νότιας Αφρικής και σημαντικός επενδυτής στην οικονομία της χώρας. Η σχέση μεταξύ των δύο οικονομιών χρονολογείται από τις αρχές του 1900, όταν μια μικρή κοινότητα Κινέζων μεταναστών εγκαταστάθηκε στη χώρα. Η Κίνα υποστήριξε τον αγώνα κατά του απαρτχάιντ και παρείχε βοήθεια στο Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) στις προσπάθειές του να ανατρέψει το καθεστώς του απαρτχάιντ. Μετά τη δημοκρατική μετάβαση στη Νότια Αφρική, οι δύο χώρες συνήψαν διπλωματικές σχέσεις το 1998.

Tatiana Bokova, ασκούμενη της Ρωσικής Εθνικής Επιτροπής για την Έρευνα BRICS – ειδική για το InfoBRICS / Παρουσίαση Freepen.gr

Το 2010, η Κίνα και η Νότια Αφρική δημιούργησαν μια στρατηγική εταιρική σχέση με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας τους σε διάφορους τομείς, όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, η επιστήμη και η τεχνολογία, η εκπαίδευση και ο πολιτισμός. Η εταιρική σχέση ενισχύθηκε περαιτέρω από το Φόρουμ για τη Συνεργασία Κίνας-Αφρικής (FOCAC), το οποίο ιδρύθηκε το 2000 για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και των αφρικανικών χωρών. Μέσω του FOCAC, η Κίνα έχει παράσχει σημαντική οικονομική υποστήριξη σε αφρικανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής, μέσω επιχορηγήσεων, δανείων και έργων υποδομής. Αυτές οι επενδύσεις συνέβαλαν στην υποστήριξη της αναπτυξιακής ατζέντας της Νότιας Αφρικής, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών.

Επιπλέον, και οι δύο χώρες μοιράζονται παρόμοιες απόψεις για πολλά παγκόσμια ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η παγκόσμια διακυβέρνηση και η πολυμέρεια, και έχουν συνεργαστεί για την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης. Συνεργάστηκαν στενά στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) και σε άλλα πολυμερή φόρουμ, με τη Νότια Αφρική να είναι ένθερμος υποστηρικτής της θέσης της Κίνας στο θέμα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας και αντίστροφα. Η Κίνα έχει επίσης υποστηρίξει τις προσπάθειες της Νότιας Αφρικής να μεταρρυθμίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να αντικατοπτρίζει καλύτερα τα συμφέροντα των αναπτυσσόμενων χωρών. Επιπλέον, οι δύο χώρες έχουν συμμετάσχει σε ανταλλαγές επισκέψεων υψηλού επιπέδου, με τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping και τον Πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa να συναντώνται τακτικά για να συζητήσουν διμερή και παγκόσμια ζητήματα.

Εκτός από τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Κίνας και Νότιας Αφρικής στον πολιτικό και οικονομικό τομέα, οι δύο χώρες έχουν επίσης μια αυξανόμενη σχέση στους τομείς των επιχειρήσεων και των επενδύσεων. Η Πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας (BRI), η οποία επιδιώκει να ενισχύσει τη συνδεσιμότητα και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών κατά μήκος του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού, έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη διευκόλυνση αυτής της σχέσης.

Στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Belt and Road (BRI), η Κίνα έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στην οικονομία της Νότιας Αφρικής, ιδιαίτερα στην ανάπτυξη υποδομών. Η Ειδική Οικονομική Ζώνη Coega (SEZ) είναι ένα αξιοσημείωτο έργο του BRI που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) της Κίνας. Στοχεύει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης στην επαρχία του Ανατολικού Ακρωτηρίου παρέχοντας κίνητρα όπως φορολογικές ελαφρύνσεις και απλουστευμένους κανονισμούς στους επενδυτές, ιδιαίτερα στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της μεταποίησης αγροτοβιομηχανιών. Η Κίνα έχει επίσης επενδύσει σε άλλα έργα υποδομής στη Νότια Αφρική, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής ενός νέου λιμανιού και σιδηροδρομικού συστήματος στο Durban. Αυτές οι επενδύσεις βοήθησαν στην ενίσχυση της υποδομής μεταφορών και υλικοτεχνικής υποστήριξης της Νότιας Αφρικής, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα».

Η Κίνα έχει γίνει επίσης σημαντικός εταίρος για τη Νότια Αφρική στον ενεργειακό τομέα. Η ΛΔΚ έχει επενδύσει πολλά σε πολλά ενεργειακά έργα μεγάλης κλίμακας στη Νότια Αφρική, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών παραγωγής ενέργειας Medupi και Kusile. Αυτά τα έργα συνέβαλαν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στον ενεργειακό εφοδιασμό της Νότιας Αφρικής και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Επιπλέον, υπήρξε συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με την Κίνα να παρέχει υποστήριξη στα έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας της Νότιας Αφρικής. Το 2021, η Κίνα και η Νότια Αφρική υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για συνεργασία για την ανάπτυξη ενέργειας υδρογόνου, με στόχο τη δημιουργία ευκαιριών για επενδύσεις, έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα αυτό. Από την άλλη πλευρά, εταιρείες της Νότιας Αφρικής έχουν επίσης επενδύσει στην Κίνα, ιδιαίτερα στους τομείς της εξόρυξης και της μεταποίησης. Για παράδειγμα, η Anglo American Platinum, μια εταιρεία εξόρυξης της Νότιας Αφρικής, έχει μια κοινοπραξία με μια κινεζική εταιρεία, την Eastern Platinum, για την ανάπτυξη ενός ορυχείου πλατίνας στην περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας της Κίνας.

Οι πολιτιστικές ανταλλαγές και η εκπαιδευτική συνεργασία ήταν πάντα σημαντικές συνιστώσες της σχέσης Κίνας-Νοτίου Αφρικής. Το 2021, η Νότια Αφρική και η Κίνα γιόρτασαν 23 χρόνια διπλωματικών σχέσεων, οι οποίες περιλάμβαναν ανταλλαγές εκθέσεων τέχνης, φεστιβάλ κινηματογράφου και προγράμματα εκμάθησης γλωσσών. Υπήρξε επίσης μια σταθερή αύξηση Κινέζων φοιτητών που σπουδάζουν στη Νότια Αφρική και Νοτιοαφρικανών φοιτητών που σπουδάζουν στην Κίνα, γεγονός που βοήθησε στην εμβάθυνση της αμοιβαίας κατανόησης και στην προώθηση της ακαδημαϊκής και πολιτιστικής ανταλλαγής. Σύμφωνα με το κινεζικό Υπουργείο Παιδείας, υπήρχαν πάνω από 2.200 Νοτιοαφρικανοί φοιτητές που φοιτούσαν στην Κίνα το 2020, καθιστώντας τη Νότια Αφρική την 8η μεγαλύτερη αφρικανική χώρα που στέλνει φοιτητές στην Κίνα.

Η Κίνα και η Νότια Αφρική συνεργάζονται σε πρωτοβουλίες επιστήμης και τεχνολογίας εδώ και πολλά χρόνια. Οι δύο χώρες έχουν υπογράψει συμφωνίες για την προώθηση της συνεργασίας σε τομείς όπως η διαστημική επιστήμη, η τεχνολογία των πληροφοριών και η βιοτεχνολογία. Το έργο South African Square Kilometer Array (SKA), μια κοινοπραξία μεταξύ της Νότιας Αφρικής και άλλων αφρικανικών χωρών, στοχεύει στην κατασκευή του μεγαλύτερου ραδιοτηλεσκοπίου στον κόσμο. Η Κίνα έχει παράσχει υποστήριξη στο έργο μέσω μεταφοράς τεχνολογίας, εκπαίδευσης και κοινής έρευνας.

Τα δύο κράτη έχουν υπογράψει μια σειρά συμφωνιών για την προώθηση της συνεργασίας στην επιστήμη και την τεχνολογία. Το 2018, οι δύο χώρες ίδρυσαν το Κοινό Ερευνητικό Κέντρο για την Αστρονομία, το οποίο επικεντρώνεται στη ραδιοαστρονομία και την έρευνα της διαστημικής επιστήμης. Το 2020, η Κίνα και η Νότια Αφρική υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης για Συνεργασία στη Βιοτεχνολογία, το οποίο στοχεύει στην προώθηση της συνεργασίας στους τομείς της γενετικής μηχανικής, των βιοφαρμακευτικών προϊόντων και των ιατρικών συσκευών.

Παρά τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε στη συνεργασία τους, η Κίνα και η Νότια Αφρική εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αρκετές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες της συνεργασίας τους. Μια βασική πρόκληση είναι η ανάγκη να επιτευχθεί μια πιο ισορροπημένη εμπορική σχέση. Ενώ η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Νότιας Αφρικής, οι εξαγωγές της Νότιας Αφρικής στην Κίνα περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό στις πρώτες ύλες. Για να επιτύχει μια πιο δίκαιη εμπορική σχέση, η Νότια Αφρική πρέπει να επικεντρωθεί στην προώθηση των εξαγωγών προστιθέμενης αξίας, ενώ η Κίνα πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες οικονομικής διαφοροποίησης της Νότιας Αφρικής.

Μια άλλη πρόκληση είναι η ανάγκη αντιμετώπισης κοινωνικών και περιβαλλοντικών ανησυχιών που σχετίζονται με τις επενδύσεις της Κίνας στη Νότια Αφρική. Ενώ οι κινεζικές επενδύσεις έχουν δημιουργήσει θέσεις εργασίας και βοήθησαν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του ενεργειακού εφοδιασμού, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τις εργασιακές πρακτικές, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τις συνέπειες στις τοπικές κοινωνίες. Για την αντιμετώπιση αυτών των ανησυχιών, και οι δύο χώρες πρέπει να εργαστούν για να διασφαλίσουν πως οι κινεζικές επενδύσεις συμμορφώνονται με τις βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά την κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη. Επιπλέον, υπάρχει ανάγκη να προωθηθεί μεγαλύτερη ανταλλαγή ανθρώπων και πολιτιστική κατανόηση μεταξύ των δύο χωρών. Αν και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε αυτόν τον τομέα, υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω συνεχών επενδύσεων σε προγράμματα εκπαίδευσης και πολιτιστικών ανταλλαγών, καθώς και με μεγαλύτερες προσπάθειες δημόσιας διπλωματίας.

Συνολικά, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Κίνα και η Νότια Αφρική είναι σημαντικές, αλλά μπορούν να ξεπεραστούν μέσω συνεχούς διαλόγου και συνεργασίας. Όπως σημειώνει ο καθηγητής Li Xinfeng, διευθυντής του Κοινού Κέντρου Ερευνών Κίνας-Νοτίου Αφρικής στο Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ: «Η σχέση μεταξύ Κίνας και Νότιας Αφρικής δεν είναι μόνο στρατηγική αλλά και ολοκληρωμένη. Οι δύο χώρες πρέπει να συνεχίσουν να ενισχύουν τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, να επιδιώκουν την κοινή ανάπτυξη και να προωθούν από κοινού την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη».

Με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις και επιτεύγματα στους βασικούς τομείς συνεργασίας μεταξύ της Νότιας Αφρικής και της Κίνας, οι προοπτικές για περαιτέρω συνεργασία είναι ελπιδοφόρες. Όπως δήλωσε ο Κινέζος πρέσβης στη Νότια Αφρική Chen Xiaodong, "Η Κίνα και η Νότια Αφρική είναι φυσικοί εταίροι. Η συνεργασία μας ήταν πάντα στρατηγική, ολοκληρωμένη και πρακτική. Η Κίνα και η Νότια Αφρική έχουν ένα λαμπρό μέλλον μαζί". Οι ειδικοί πιστεύουν επίσης πως οι δύο χώρες έχουν τη δυνατότητα να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους σε διάφορους τομείς και ότι η συνεργασία θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της παγκόσμιας οικονομίας και πολιτικής.

Η σχέση Κίνας-Νοτίου Αφρικής αποτελεί σημαντικό παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών στον παγκόσμιο στίβο. Η στρατηγική τους συνεργασία έχει αποφέρει σημαντικά οφέλη και στις δύο χώρες, ιδίως στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων και της ανάπτυξης υποδομών. Ενώ υπάρχουν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως η εμπορική ανισορροπία και οι πιθανοί κίνδυνοι που συνδέονται με το BRI, και οι δύο χώρες έχουν δείξει δέσμευση να συνεργαστούν για να ξεπεράσουν αυτές τις προκλήσεις.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail