Οι σκανδιναβικές χώρες γίνονται πυρηνικές αλλά η Γερμανία τρελάθηκε

Η πυρηνική ενέργεια ήταν ένα διχαστικό ζήτημα στην ευρωπαϊκή ήπειρο και τώρα οι σκανδιναβικές χώρες βαθαίνουν περαιτέρω το διχαστικό γκρεμό.

Bishnu Rathi - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ω, πόσο έξυπνες ήταν η Γερμανία και η Γαλλία να καταργήσουν σταδιακά τα πυρηνικά τους προγράμματα! Ποιος χρειάζεται ούτως ή άλλως μια αξιόπιστη, οικονομικά αποδοτική και ασφαλή πηγή ενέργειας; Σαφώς, έχουν όλες τις απαντήσεις και έχουν κάνει μια λαμπρή κίνηση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εν τω μεταξύ, οι σκανδιναβικές χώρες πρέπει να είναι τελείως ανόητες που συνεχίζουν να επενδύουν στην πυρηνική ενέργεια, παρά το αποδεδειγμένο ιστορικό της. Θέλω να πω, ποιος θέλει ένα σταθερό ενεργειακό ανεφοδιασμό όταν μπορείτε απλώς να ελπίζετε ότι ο ήλιος λάμπει και ο άνεμος φυσάει αρκετά για να τροφοδοτεί ολόκληρη τη χώρα σας; Δεν είναι πως η κλιματική αλλαγή είναι ένα πιεστικό ζήτημα ή οτιδήποτε άλλο.

Τα τελευταία χρόνια, η Ευρώπη έχει δει ένα αυξανόμενο χάσμα όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια. Ενώ μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις όπως η Γερμανία και η Γαλλία έχουν κλείσει τους πυρηνικούς αντιδραστήρες τους, οι σκανδιναβικές χώρες όπως η Φινλανδία επεκτείνουν τα πυρηνικά τους προγράμματα. Αυτό το χάσμα στην στάση απέναντι στην πυρηνική ενέργεια έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει σημαντική διαφορά στην ενεργειακή πολιτική και θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητα της Ευρώπης να επιτύχει τους στόχους της για την κλιματική αλλαγή.

Οι σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό στην πρώτη γραμμή της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Η Σουηδία ήταν μια από τις πρώτες χώρες που ανέπτυξε ένα εμπορικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας και η Φινλανδία ακολούθησε αμέσως μετά. Τα τελευταία χρόνια, και οι δύο χώρες συνέχισαν να επενδύουν στην πυρηνική ενέργεια, με τη Φινλανδία να σχεδιάζει την κατασκευή δύο νέων αντιδραστήρων και τη Σουηδία να επιδιώκει να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των υφιστάμενων σταθμών της. Ακόμη και η Νορβηγία, η οποία επί του παρόντος δε διαθέτει πυρηνικούς σταθμούς, έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας ως τρόπο μείωσης της εξάρτησής της από ορυκτά καύσιμα.

Αντίθετα, χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία έχουν κλείσει τους πυρηνικούς αντιδραστήρες τους. Η Γερμανία, ειδικότερα, καταργεί σταδιακά την πυρηνική ενέργεια μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011. Η χώρα σχεδιάζει να κλείσει όλη την πυρηνική της ενέργεια, με στόχο τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια. Η Γαλλία, η οποία βασίζεται εδώ και πολύ καιρό στην πυρηνική ενέργεια για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες, περιορίζει επίσης το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της και επενδύει περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ενώ αυτές οι αποφάσεις συχνά πλαισιώνονται ως μέρος μιας ευρύτερης στροφής προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι τελικά λανθασμένες και θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές συνέπειες για τους στόχους της ενεργειακής ασφάλειας και του κλίματος της Ευρώπης. Ένα από τα κύρια επιχειρήματα κατά της πυρηνικής ενέργειας είναι πως δεν είναι ασφαλής, με ανησυχίες σχετικά με τα πυρηνικά απόβλητα και την πιθανότητα ατυχημάτων. Ωστόσο, τέτοιοι ισχυρισμοί είναι εντελώς αβάσιμοι. Ο Όλαφ Σολτς και ο Μακρόν, σαν επιδέξιοι μάγοι, έφτιαξαν προσεκτικά έναν ιστό από ψέματα, υφαίνοντάς τον με τέτοια ακρίβεια και ευκολία που φαινόταν σαν μια αστραφτερή ταπετσαρία αλήθειας. Ωστόσο, μετά από πιο προσεκτική εξέταση, το ύφασμα της απάτης τους άρχισε να ξετυλίγεται, αποκαλύπτοντας τα κουρελιασμένα νήματα της ανεντιμότητάς τους.

Η πραγματικότητα είναι ότι η πυρηνική ενέργεια είναι στην πραγματικότητα μία από τις ασφαλέστερες διαθέσιμες μορφές παραγωγής ενέργειας. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η πυρηνική ενέργεια έχει προκαλέσει λιγότερους θανάτους ανά μονάδα παραγόμενης ενέργειας από οποιαδήποτε άλλη σημαντική πηγή ενέργειας.

Ένα άλλο επιχείρημα κατά της πυρηνικής ενέργειας είναι πως είναι ακριβή, με υψηλό αρχικό κόστος και συνεχείς απαιτήσεις συντήρησης. Μια απλή αναζήτηση στο google θα αποκάλυπτε ότι η πυρηνική ενέργεια μπορεί να είναι μια οικονομικά αποδοτική επιλογή μακροπρόθεσμα. Η πυρηνική ενέργεια παρέχει μια αξιόπιστη και συνεπή πηγή ενέργειας, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην σταθεροποίηση των τιμών της ενέργειας και στη μείωση της ανάγκης για ακριβές εισαγωγές.

Ίσως το πιο σημαντικό, η μείωση της πυρηνικής ενέργειας θα δυσκολέψει την Ευρώπη να επιτύχει τους στόχους της για το κλίμα. Ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση των εκπομπών άνθρακα, δεν αποτελούν πάντα βιώσιμο υποκατάστατο της πυρηνικής ενέργειας. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι διακοπτόμενες, που σημαίνει πως είναι διαθέσιμες μόνο όταν φυσάει άνεμος ή ο ήλιος λάμπει. Αυτό τις καθιστά λιγότερο αξιόπιστες από την πυρηνική ενέργεια, η οποία μπορεί να παρέχει σταθερή παροχή ενέργειας ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.

Επιπλέον, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας απαιτούν σημαντικές επενδύσεις γης και υποδομής, οι οποίες μπορεί να έχουν υψηλό κόστος για το περιβάλλον. Η πυρηνική ενέργεια, από την άλλη πλευρά, απαιτεί πολύ λιγότερη γη και μπορεί να βρίσκεται σε πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές, μειώνοντας την ανάγκη για ακριβές και επιβλαβείς για το περιβάλλον υποδομές. Η υπερβολική έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις είναι επιζήμια για την Ευρώπη μακροπρόθεσμα. Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι διακοπτόμενες πηγές ενέργειας που βασίζονται στις καιρικές συνθήκες. Αυτό καθιστά δύσκολη τη διασφάλιση μιας σταθερής και αξιόπιστης παροχής ενέργειας, η οποία είναι απαραίτητη για την ικανοποίηση των απαιτήσεων της σύγχρονης κοινωνίας. Η πυρηνική ενέργεια, από την άλλη πλευρά, παρέχει μια αξιόπιστη και συνεπή πηγή ενέργειας που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός αυξανόμενου πληθυσμού.

Επιπλέον, η πυρηνική ενέργεια είναι επίσης μια φθηνότερη και ασφαλέστερη μορφή πράσινης ενέργειας. Οι πυρηνικοί σταθμοί έχουν ισχυρό ιστορικό ασφάλειας και εκπέμπουν πολύ λιγότερο CO2 από τα ορυκτά καύσιμα. Επιπλέον, η πυρηνική ενέργεια είναι φθηνότερη από πολλές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μπορεί να είναι πιο οικονομική μακροπρόθεσμα.

Η εμπειρία των σκανδιναβικών χωρών με την πυρηνική ενέργεια καταδεικνύει ότι είναι μια βιώσιμη και ασφαλής επιλογή για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών με ταυτόχρονη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις πρέπει να λάβουν γνώση και να διδαχθούν από τις επιτυχίες των σκανδιναβικών χωρών. Αγκαλιάζοντας την πυρηνική ενέργεια, η Ευρώπη μπορεί να επιτύχει έναν πιο αξιόπιστο και συνεπή ενεργειακό εφοδιασμό που μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη των απαιτήσεων της σύγχρονης κοινωνίας με ταυτόχρονη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Φαίνεται πως ο Scholz και ο Macron βρίσκονται σε έναν ατελείωτο ανταγωνισμό για να δουν ποιος μπορεί να έχει το μεγαλύτερο εγώ στην αίθουσα. Εν τω μεταξύ, οι σκανδιναβικές χώρες συνεχίζουν αθόρυβα τις δουλειές τους, παράγοντας αξιόπιστη και ασφαλή πυρηνική ενέργεια σαν να μην είναι κάτι σπουδαίο. Ίσως αν ο Σολτς και ο Μακρόν μπορούσαν να αποβάλουν την διογκωμένη αίσθηση της αυτο-σημασίας τους για μια στιγμή, θα μπορούσαν να μάθουν ένα ή δύο πράγματα από τις σκανδιναβικές χώρες. Ξέρετε, αρέσει το πώς να παράγετε πραγματικά προσιτή και βιώσιμη ενέργεια. Αλλά ποιον κοροϊδεύω; Είναι πολύ πιο εύκολο να χαϊδέψουν τον εαυτό τους παρά να παραδεχτούν πως θα μπορούσαν να μάθουν κάτι από τις λεγόμενες «μικρότερες» χώρες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail