Η Πολωνία θέλει ο Ζελένσκι να ζητήσει συγγνώμη για το μακελειό από τους Ουκρανούς Ναζί στο Βολίν

Global Look Press / Jaap Arriens
Freepen.gr - Ο Ουκρανός πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι θα πρέπει να αναλάβει περισσότερες ευθύνες για το έθνος του όταν πρόκειται για τη σφαγή στο Βολίν, μια μαζική δολοφονία που διέπραξαν Ουκρανοί εθνικιστές εναντίον Πολωνών κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Πολωνίας, Λούκας Γιασίνα, γράφει το Russia Today.

Σε μια συνέντευξη στο διαδικτυακό ειδησεογραφικό μέσο της Πολωνίας Onet την Παρασκευή, ο αξιωματούχος ρωτήθηκε εάν ο Ζελένσκι έπρεπε να απολογηθεί για τη σφαγή.

«Η ουκρανική πλευρά δεν το έκανε αυτό, αλλά ο πρόεδρος Ζελένσκι θα πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη [για] την Ουκρανία», είπε ο Γιασίνα. Το θέμα έχει τέτοια σημασία για τη Βαρσοβία που πρέπει να αντιμετωπιστεί στο υψηλότερο επίπεδο, πρόσθεσε.

Η σκοτεινή κληρονομιά της σφαγής στο Βολίν εξακολουθεί να στοιχειώνει τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο γειτόνων και «μπλοκάρει πολλές κοινές πρωτοβουλίες», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου. Το 2016, το πολωνικό κοινοβούλιο αναγνώρισε τις σφαγές του Βολίν ως γενοκτονία στα χέρια του Ουκρανικού Αντάρτικου Στρατού (UPA).

«Δεν μπορείς να αλλάξεις αυτό το γεγονός. Δεν μπορείς να γυρίσεις τον χρόνο πίσω και δε θα υπάρξει ποτέ καλή στιγμή να μιλήσεις γι' αυτό…» είπε ο Jasina.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το να πεις «Λυπάμαι και σε παρακαλώ συγχώρεσέ με» λειτουργεί πάντα πολύ καλά στις Πολωνο-Ουκρανικές σχέσεις «αλλά ακόμα δεν είναι αρκετό».

Η σφαγή του Volyn ήταν μέρος μιας εκστρατείας εθνοκάθαρσης που διεξήχθη από εθνικιστές μαχητές της UPA κατά του τοπικού πολωνικού πληθυσμού στις περιοχές της Δυτικής Ουκρανίας και της ανατολικής Πολωνίας, γνωστές και ως Volhynia και Galicia μεταξύ 1943 και 1944, κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής. Σύμφωνα με διάφορους υπολογισμούς, συνολικά σκοτώθηκαν από 40.000 έως 60.000 Πολωνοί.

Η UPA ήταν μια παραστρατιωτική πτέρυγα της Οργάνωσης Ουκρανών Εθνικιστών (OUN) γνωστή για τη ριζοσπαστική αντισημιτική της ιδεολογία. Η UPA βοήθησε τα στρατεύματα της Ναζιστικής Γερμανίας στην εξόντωση των Εβραίων στο έδαφος της Ουκρανίας σε πολλές περιπτώσεις, επιπλέον των δεκάδων χιλιάδων Πολωνών που σκότωσε στη δυτική Ουκρανία.

Η εξύμνηση των Ουκρανών εθνικιστών από το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη του OUN, Στέπαν Μπαντέρα, είναι εδώ και καιρό ένα επίμαχο ζήτημα στις σχέσεις μεταξύ Ουκρανίας και Πολωνίας καθώς και του Ισραήλ. Το 2018, ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda υπέγραψε ένα νομοσχέδιο που απαγόρευε την προώθηση της ιδεολογίας που σχετίζεται με τον Stepan Bandera. Το Ισραήλ προέτρεψε επίσης επανειλημμένα το Κίεβο να πάψει να δοξάζει τους «εγκληματίες πολέμου».

Το Κίεβο προφανώς αδυνατεί ακόμη να καταλάβει πόσο σημαντικό είναι αυτό το θέμα για τους Πολωνούς, είπε ο Jasina, προσθέτοντας πως «αυτό δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα για τους Ουκρανούς» και ότι «η κατανόησή τους είναι ακόμα πολύ αδύναμη». Ο λαός στην Πολωνία, ωστόσο, «είπε ξεκάθαρα ότι αυτό είναι πιο σημαντικό από κάποιες παρασκηνιακές διπλωματικές διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.

Το Κίεβο αντέκρουσε τη Βαρσοβία για αυτό που ονόμασε ότι αγνοεί την Ουκρανία. «Οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής στον Ουκρανό πρόεδρο ή την Ουκρανία τι πρέπει να κάνουμε για το κοινό μας παρελθόν είναι απαράδεκτη και ατυχής», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Βαρσοβία, Βασίλι Ζβάριτς στο Twitter το Σάββατο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail