Γιατί ο πόλεμος στην Ουκρανία δε θα τελειώσει σύντομα

Ένα σύστημα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης HIMARS εκτοξεύεται κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας εκπαίδευσης στο Κοινό Κέντρο Εκπαίδευσης Camp Blanding, Φλόριντα, 9 Μαρτίου 2012. Το HIMARS (Σύστημα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας) είναι το νεότερο asset του 3ου τάγματος της Εθνικής Φρουράς Στρατού της Φλόριντα, 116ο Πυροβολικό Πεδίου Σύνταγμα
Θα είμαι ευθέως ειλικρινής και θα κάνω μια δηλωτική δήλωση και στη συνέχεια θα παράσχω το σκεπτικό: η ειρήνη και η ασφάλεια στην Ευρώπη είναι αναμφισβήτητα διαθέσιμη, σχετικά εύκολη και διαθέσιμη. Η ειρήνη είναι ένα αποτέλεσμα στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας που μπορεί να επιλεγεί από πολλά μέρη. Δεν είναι τόσο άπιαστο όσο πιστεύεται συνήθως – αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι υπάρχει μια ευκαιρία στην κόλαση στο σημερινό περιβάλλον, με την τρέχουσα σοδειά ηγετών, να αναζητηθεί η ειρήνη.

Daniel L. Davis - 19fortyfive.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Δε θα εξεταστεί καν πραγματικά.

Η ψυχρή πραγματικότητα του γιατί κανείς στη Δύση δε θα επιλέξει αυτή την ειρήνη είναι ουσιαστικά πως κανείς σε θέση ισχύος δε θέλει ειρήνη. Η Δύση θέλει να συντρίψει τη Ρωσία. Άλλα συμφέροντα υποβιβάζονται σε δευτερεύον καθεστώς. Για να υπάρξει ένα τέλος στον πόλεμο, η συλλογική Δύση θα έπρεπε να αλλάξει τη λίστα προτεραιοτήτων της.

Οι τρεις στόχοι που πρέπει να οδηγήσουν την αμερικανική πολιτική είναι: α) η ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, β) η ασφάλεια και η ευημερία του ουκρανικού πληθυσμού και γ) η ασφάλεια και η ευημερία των Ευρωπαίων συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ. Εάν αυτές ήταν οι κορυφαίες προτεραιότητες (αντί να αποδυναμωθεί η Ρωσία όπως συμβαίνει σήμερα), τότε η ειρήνη θα είχε επιτευχθεί πριν από πολλούς μήνες. Δείτε πώς θα ήταν η ειρήνη και πώς θα εφαρμοστεί.

Για να είμαστε ευθύς και ψυχρά ειλικρινείς από την αρχή, αυτό που ακολουθεί βασίζεται στις πραγματικότητες που διαδραματίζονται, στην ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των διαφόρων παραγόντων και σε αυτό που είναι πραγματικά δυνατό. Δε βασίζεται σε δυτικές προτιμήσεις (οι οποίες είναι μια ουκρανική νίκη, μια ρωσική ήττα και η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ – όλα αυτά εμπίπτουν στην κατηγορία των στρατιωτικά και πολιτικά ανέφικτων). Μια τελευταία παραδοχή: αυτό που ακολουθεί είναι το ισοδύναμο της λήψης πικρού φαρμάκου: σε κανέναν δε θα αρέσει να το παίρνει, αλλά είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η ζωή.

Για να επιτευχθεί μια βιώσιμη ειρήνη, οι ηγέτες της Δύσης θα πρέπει να πουν ιδιωτικά στον Ζελένσκι ότι η ανοιχτή στρατιωτική, πολιτική και οικονομική υποστήριξη από τη Δύση θα τελειώσει σε μια δεδομένη στιγμή και πρέπει επομένως να κάνει την καλύτερη συμφωνία με τον Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου βάζοντας τέλος στην καταστροφή των πόλεων του και αποτρέποντας άλλους Ουκρανούς πολίτες να υποστούν περιττούς θανάτους.

Τα βασικά περιγράμματα αυτής της ειρήνης θα επικεντρωθούν στην αναγνώριση πως το Ντονμπάς και η Κριμαία δε θα επιστρέψουν σύντομα στο Κίεβο. Όπως εξετάστηκε στις συναντήσεις της Κωνσταντινούπολης το Μάρτιο του 2022 μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αυτά τα εδάφη δε χρειάζεται να παραχωρηθούν οριστικά, αλλά να αναβληθούν για διαπραγματεύσεις για 15 χρόνια. Η Ρωσία θα παγώσει τις επιθέσεις της στην τρέχουσα γραμμή επαφής και θα της απαγορευόταν να κερδίσει περισσότερα εδάφη στο Λουχάνσκ, το Ντόνετσκ, τη Ζαπορίζια ή τη Χερσώνα.

Θα συσταθεί μια ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών (αποτελούμενη από στρατιωτικά μέλη εκτός Ευρώπης) για να διασφαλίσει ότι καμία από τις δύο πλευρές δε θα διέσχιζε ή δε θα επιτεθεί σε μια συμφωνημένη γραμμή διαχωρισμού. Η Ουκρανία θα δήλωνε στρατιωτικά ουδέτερη και σε αντάλλαγμα, η Ρωσία δε θα παρέμβει στην ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (εάν η ΕΕ συμφωνήσει αργότερα να επεκτείνει μια τέτοια προσφορά). Θα υπήρχαν πολλά άλλα σημαντικά στοιχεία μιας συμφωνίας, αλλά αυτά είναι τα πρωταρχικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για τον τερματισμό της σύγκρουσης και την επιστροφή μιας όψης σταθερότητας στην ήπειρο.

Εν τω μεταξύ, η εθνική ασφάλεια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ θα παρέμενε ισχυρή, και στην πραγματικότητα, θα ήταν πιο σίγουρη σε αυτό το περιβάλλον μετά τη διευθέτηση από ό,τι πριν από τον Φεβρουάριο του 2022. Υπάρχουν τέσσερις πολύ πρακτικοί λόγοι στους οποίους μπορεί να βασιστεί αυτός ο ισχυρισμός. Πρώτον, ο ρωσικός συμβατικός στρατός έχει εκτεθεί ως πολύ πιο αδύναμος από ό,τι πιστεύαμε ποτέ, όπως αποδεικνύεται από την αδυναμία του να κατακτήσει περισσότερο από περίπου το 17% της Ουκρανίας ακόμη και μετά από 14 μήνες ολοκληρωτικού πολέμου.

Δεύτερον, οι περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ έχουν βάλει τον εαυτό τους στην πορεία να αυξήσουν δραματικά τις εθνικές αμυντικές δαπάνες τους. Τρίτον, με την ένταξη της Φινλανδίας και σύντομα της Σουηδίας , η ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ θα είναι πολύ ισχυρότερη και πιο ενωμένη ενάντια στη Ρωσία από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από τη δεκαετία του 1980. Τέλος, ο ρωσικός στρατός έχει υποφέρει τρομερά, τόσο σε προσωπικό όσο και σε εξοπλισμό, και πιθανότατα θα χρειαζόταν δεκαετίες για να ανακάμψει ακόμη και στην στρατιωτική του ισχύ πριν από το 2022. Χωρίς αμφιβολία, λοιπόν, η ασφάλεια της Αμερικής και των Ευρωπαίων συμμάχων μας θα ενισχυόταν με τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Κατά πάσα πιθανότητα, ωστόσο, ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε η Ευρώπη θα ακολουθήσουν αυτόν το διαθέσιμο δρόμο προς την ασφάλεια. Αντίθετα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η συλλογική Δύση θα συνεχίσει να επιδιώκει τις στρατιωτικά ανέφικτες φιλοδοξίες να δει τη Ρωσία να χάνει και την Ουκρανία να κερδίζει. Θα συνεχίσουμε να εξαντλούμε τα δικά μας οπλοστάσια πυρομαχικών, τα αποθέματα όπλων μας και θα στείλουμε δισεκατομμύρια στο Κίεβο επιδιώκοντας μια συναισθηματικά ικανοποιητική προσπάθεια. Ωστόσο, αυτό το μονοπάτι πιθανότατα θα οδηγήσει σε ακόμη περισσότερη καταστροφή ουκρανικών πόλεων, απώλεια δεκάδων χιλιάδων ακόμη στρατευμάτων της και πιθανώς απώλεια περισσότερων εδαφών.

Όπως έχω υποστηρίξει από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, δεν υπάρχει δρόμος για μια στρατιωτική νίκη για το Κίεβο. Η Ουκρανία και οι δυτικοί υποστηρικτές της μπορούν να αγνοήσουν αυτή την στρατιωτική πραγματικότητα και να προσπαθήσουν να πετύχουν τη νίκη ούτως ή άλλως, αλλά στο τέλος, τα δύο πιο πιθανά αποτελέσματα θα είναι είτε μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων είτε μια στρατιωτική ήττα. Και στις δύο περιπτώσεις, τα σύνορα του 1991 δε θα αποκατασταθούν σύντομα.

Καταλαβαίνω πως πολλοί θα διαψεύσουν την πρόταση ότι οι ΗΠΑ πρέπει να πιέσουν τον Ζελένσκι να επιδιώξει μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων. Πολλοί θα ισχυριστούν πως κάτι τέτοιο θα «ανταμείψει την επιθετικότητα». Δε θα συμβεί. Η Ρωσία έχει υποφέρει τρομερά και θα παραμείνει διεθνής παρίας για μεγάλο χρονικό διάστημα, ανεξάρτητα από το πώς θα τελειώσει ο πόλεμος. Αλλά δεν υπάρχει βιώσιμος δρόμος μέσω του οποίου μπορούμε να μετατρέψουμε το προτιμώμενο αποτέλεσμα – νίκη της Ουκρανίας και ρωσική ήττα – με αποδεκτό κόστος. Θα πρέπει, επομένως, να σταματήσουμε να ακολουθούμε μια πορεία που δεν μπορεί να πετύχει και να αρχίσουμε να διαμορφώνουμε πολιτικές που έχουν ρεαλιστικές πιθανότητες επιτυχίας, οι οποίες βασίζονται στην πραγματικότητα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail