Η Πολωνία απειλεί να μειώσει τις προμήθειες πετρελαίου στη Γερμανία - Τι ζητά από το Βερολίνο

Freepen.gr - Παρά την πρόσβαση στο λιμάνι πετρελαίου Naftoport της Πολωνίας στο Γκντανσκ, η γερμανική πλευρά δεν έχει ακόμη αφαιρέσει πλήρως το μερίδιο της Ρωσίας από το γερμανικό διυλιστήριο Schwedt. Στις 3 Μαΐου, η γερμανική «Task Force PCK», η οποία ασχολείται με την κατάσταση του διυλιστηρίου Schwedt (PCK), συνεδρίασε για τέταρτη φορά, γράφει η Aleksandra Fedorska για το biznesalert.pl.

Η Task Force PCK επιβεβαίωσε ότι το εργοστάσιο θα λάβει 135.000 τόνους πετρελαίου το Μάιο μέσω του πολωνικού λιμανιού πετρελαίου του Gdańsk και περισσότερους από 1 εκατομμύριο τόνους πετρελαίου από το Καζακστάν ετησίως. Ο υπουργός-πρόεδρος του Βραδεμβούργου, Dietmar Woidke, ευχαρίστησε τους υπαλλήλους της PCK και εξέφρασε την ελπίδα πως η δυναμικότητα του διυλιστηρίου θα μπορούσε σύντομα να αυξηθεί στο 70% από το σημερινό 50%.

Το πρόβλημα με τη Schwedt είναι ότι εξακολουθεί να ανήκει πάνω από το 54% στη ρωσική εταιρεία Rosneft Deutschland. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διαχειρίζεται επί του παρόντος αυτές τις μετοχές ως διαχειριστής, αλλά δεν υπήρξε απαλλοτρίωση, παρά το γεγονός πως η Γερμανία ήταν νομικά σε θέση να το πράξει επικαλούμενη την εθνική ασφάλεια.

Η πολωνική πλευρά δήλωσε ότι δε θα προμηθεύσει πετρέλαιο στη Schwedt όσο η Rosneft είναι ο πλειοψηφικός ιδιοκτήτης του εργοστασίου και ζήτησε «απορωσοποίηση». Το Δεκέμβριο, η Γερμανία δεν έλαβε υπόψη τις πολωνικές απαιτήσεις, αναμένοντας άνευ όρων παραδόσεις μέσω του λιμένα πετρελαίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας, Michael Kellner, φέρεται να είπε στην τοπική εφημερίδα Märkische Oderzeitung πως πληροφορίες για πιθανές αλλαγές στην ιδιοκτησιακή δομή του διυλιστηρίου θα μπορούσαν να συζητηθούν στην επόμενη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Μετά την έναρξη ισχύος του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, η Γερμανία έπρεπε να βρει νέους προμηθευτές για τα διυλιστήρια της. Μία από τις νέες πηγές πετρελαίου που ρέει στη Γερμανία είναι η Πολωνία. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Βαρσοβίας και του Βερολίνου επέτρεψε στη Γερμανία να εξασφαλίσει το σημαντικό διυλιστήριο Schwedt.

Ωστόσο, η πολωνική βοήθεια εξαρτήθηκε από την απώθηση των Ρώσων ως μετόχων. Πλειοψηφικός μέτοχος του διυλιστηρίου εξακολουθεί να είναι η Rosneft Deutschland, θυγατρική της ρωσικής εταιρείας Rosneft.

Το Reuters ανέφερε τον Φεβρουάριο ότι ένας πιθανός επενδυτής που θα μπορούσε να αναλάβει τις ρωσικές μετοχές είναι ο πολωνικός ενεργειακός κολοσσός PKN Orlen.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail