Κραυγές και ψίθυροι κατά μήκος των Ρωσικών Σκοπιών

Φωτογραφία: Public domain
Θυμηθείτε τον Πούτιν: «Δεν έχουμε καν ξεκινήσει τίποτα ακόμα».

«Οι ψίθυροι μιας «κακής δύναμης» ακούστηκαν σε ουρές σε γαλακτοκομεία, σε τραμ, καταστήματα, διαμερίσματα, κουζίνες, προαστιακά τρένα και τρένα μεγάλων αποστάσεων, σε σταθμούς μεγάλους και μικρούς, σε ντάκες και σε παραλίες. Περιττό να πούμε ότι πραγματικά ώριμοι και καλλιεργημένοι άνθρωποι δεν είπαν αυτές τις ιστορίες για την επίσκεψη μιας κακιάς δύναμης στην πρωτεύουσα. Στην πραγματικότητα, τους κορόιδευαν και προσπάθησαν να μιλήσουν με νόημα σε αυτούς που τους το έλεγαν».

Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, Ο Δάσκαλος και η Μαργαρίτα


Για να αναφέρω τον Ντύλαν, ο οποίος μπορεί να ήταν επίγονος του Μπουλγκάκοφ: «Ας σταματήσουμε λοιπόν να μιλάμε ψεύτικα τώρα/η ώρα αργεί». Μέχρι στιγμής είναι ξεκάθαρο ότι η αυταπάτη μιας συμφωνίας «ειρήνης» στην Ουκρανία είναι το πιο πρόσφατο όνειρο των συνηθισμένων υπόπτων «ικανών για μη συμφωνία», που είναι πάντα γαντζωμένοι στα ψέματα και τη λεηλασία ενώ χειραγωγούν επιδέξια επιλεγμένους φιλελεύθερους της ρωσικής ελίτ.

Pepe Escobar - strategic-culture.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο στόχος θα ήταν να κατευνάσει τη Μόσχα με μερικές παραχωρήσεις, διατηρώντας παράλληλα την Οδησσό, το Νικολάεφ και το Ντνίπρο και να διαφυλάξει την πρόσβαση του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα.

Όλα αυτά ενώ επενδύουν στη μανιασμένη, αγανακτισμένη Πολωνία για να γίνει μια ένοπλη μέχρι τα δόντια στρατιωτική πολιτοφυλακή της ΕΕ.

Έτσι, οι όποιες «διαπραγματεύσεις» προς την «ειρήνη» στην πραγματικότητα κρύβουν μια προσπάθεια αναβολής –μόνο για λίγο– του αρχικού masterplan: το διαμελισμό και την καταστροφή της Ρωσίας.

Υπάρχουν πολύ σοβαρές συζητήσεις στη Μόσχα, ακόμη και στα υψηλότερα επίπεδα, για το πώς είναι πραγματικά τοποθετημένη η ελίτ. Μπορούν να αναγνωριστούν περίπου τρεις ομάδες: το κόμμα της Νίκης, το κόμμα της «Ειρήνης» – το οποίο η Victory θα περιέγραφε ως παρ;adosh και ο Ουδέτερος/Αναποφάσιστος.

Η νίκη σίγουρα περιλαμβάνει κρίσιμους παράγοντες όπως ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ο Igor Sechin της Rosneft. O Υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ· O Νικολάι Πατρούσεφ; o επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής της Ρωσίας, Aleksandr Bastrykin. και –ακόμα και υπό πυρά– σίγουρα ο υπουργός Άμυνας Σόιγκου.

Η «Ειρήνη» θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον επικεφαλής του Telegram, Pavel Durov. Ton δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Andrey Melnichenko. Ton τσάρο μετάλλων/εξόρυξης Alisher Usmanov (γεννημένος στο Ουζμπεκιστάν). και ton εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ουδέτερος/Αναποφάσιστος θα περιλαμβάνει τον Πρωθυπουργό Mikhail Mishustin. Το δήμαρχο της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν· Τον Επικεφαλής του Επιτελείου του Προεδρικού Εκτελεστικού Γραφείου, Anton Vaino. Τον Πρώτο Αναπληρωτή Αρχηγό του Επιτελείου της Προεδρικής Διοίκησης και του τσάρου των ΜΜΕ, Alexey Gromov. Το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Sberbank Herman Gref. Το διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom Alexey Miller. και – ειδικό μήλο της έριδος – ίσως τον ανώτατο της FSB Alexander Bortnikov.

Είναι δίκαιο να υποστηρίξουμε ότι η τρίτη ομάδα αντιπροσωπεύει την ελίτ πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει πως επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό ολόκληρη την πορεία της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης (SMO), η οποία μέχρι τώρα έχει μεταστάσεις σε Αντιτρομοκρατική Επιχείρηση (ATO).

Η «αντιεπιθετική» ομίχλη του πολέμου

Αυτές οι διαφορετικές ρωσικές απόψεις στην κορυφή προκαλούν αναμενόμενα φρενήρεις εικασίες μεταξύ του Think Tankland των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Όμηροι του δικού τους ενθουσιασμού, ξεχνούν ακόμη και τι γνωρίζει όποιος έχει IQ σε θερμοκρασία δωματίου: Το Κίεβο – γεμάτο με όπλα 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων του ΝΑΤΟ – μπορεί να έχει λιγότερο από μηδενικά αποτελέσματα από την πολύκροτη «αντεπίθεση» του. Οι ρωσικές δυνάμεις είναι κάτι παραπάνω από προετοιμασμένες και η Ουκρανία δε διαθέτει το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

Οι συλλογικές αμυχές της Δύσης, μετά από πυρετώδεις γρατζουνιές, ανακάλυψαν τελικά πως το Κίεβο πρέπει να προχωρήσει σε μια «επιχείρηση συνδυασμένων όπλων» για να βγάλει κάτι από το νέο κατακλυσμό παιχνιδιών του ΝΑΤΟ.

Ο John Cleese σημείωσε πώς η στέψη του Charles The Tampax King έμοιαζε με σκίτσο Monty Python. Τώρα δοκιμάστε αυτό ως συνέχεια: ο Ηγεμόνας δεν μπορεί να πληρώσει ούτε τα τρισεκατομμύρια χρέη του, ενώ οι καλλιτέχνες δημοσίων σχέσεων του Κιέβου παραπονιούνται ότι τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια που πήραν είναι φιστίκια.

Στο ρωσικό μέτωπο, ο απαραίτητος Αντρέι Μαρτιάνοφ –μια δίνη εξυπνάδας– παρατήρησε πώς οι περισσότεροι ανησυχούντες Ρώσοι στρατιωτικοί ανταποκριτές απλά δεν έχουν ιδέα «τι είδους και ο όγκος πληροφοριών μάχης διαχέονται στα θέσεις διοίκησης στη Μόσχα, στο Ροστόφ-ον-Ντον ή στα επιτελεία σχηματισμών πρώτης γραμμής».

Τονίζει ότι «κανένας σοβαρός αξιωματικός επιχειρησιακού επιπέδου» δε θα μιλήσει καν σε αυτούς τους τύπους, που περιγράφονται με χαρά ως «voenkurva» (χονδρικά, «στρατιωτικές σκύλες»), και απλώς δεν θα «αποκαλύψει κανένα είδος επιχειρησιακών δεδομένων που είναι εξαιρετικά διαβαθμισμένα».

Έτσι, ως έχει, όλος ο ήχος και η οργή για την «αντεπίθεση» καλύπτεται από μια πυκνή ομίχλη πολέμου.

Και αυτό χρησιμεύει μόνο για να προσθέσει περισσότερο λάδι στη φωτιά του ευσεβούς πόθου των ΗΠΑ. Η νέα κυρίαρχη αφήγηση στο Beltway είναι πως η ηγεσία στη Μόσχα είναι «κατακερματισμένη και απρόβλεπτη». Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε «μια συμβατική ήττα μιας μεγάλης πυρηνικής δύναμης» της οποίας το «σύστημα διοίκησης και ελέγχου κατέρρευσε».

Ναι: στην πραγματικότητα πιστεύουν στη δική τους ανόητη προπαγάνδα (τα πνευματικά δικαιώματα John Cleese). Είναι το αμερικανικό αντίστοιχο του Ministry of Silly Walks. Ανίκανοι να αναλύσουν γιατί και πώς η ρωσική ελίτ έχει διαφορετικές απόψεις για τη μέθοδο και την έκταση του SMO/ATO, το καλύτερο που μπορούν να καταλήξουν είναι «η προστασία της Ουκρανίας είναι στρατηγική αναγκαιότητα, αφού η ρωσική απειλή αυξάνεται εάν η Μόσχα κερδίσει στην Ουκρανία .»

Τι κρύβεται πίσω από την οργή του Prighozin

Σήμα κατατεθέν η αμερικανική αλαζονεία/άγνοια δε διαγράφει το γεγονός ότι φαίνεται να υπάρχει σοβαρός αγώνας εξουσίας μεταξύ των siloviki. Ο Yevgeny Prigozhin, ένας siloviki, κατήγγειλε στην πραγματικότητα τον Shoigu και τον Gerasimov ως ανίκανους, υπονοώντας πως διατηρούν τις θέσεις τους μόνο από πίστη στον Πρόεδρο Πούτιν.

Αυτό είναι τόσο σοβαρό όσο γίνεται. Επειδή συνδέεται με ένα βασικό ερώτημα που τίθεται σε πολλά μορφωμένα σιλό στη Μόσχα: εάν η Ρωσία είναι ευρέως γνωστό ότι είναι η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο με τους πιο προηγμένους αμυντικούς και επιθετικούς πυραύλους, πώς γίνεται να μην έχουν ολοκληρώσει την όλη συμφωνία στο Ουκρανικό πεδίο μάχης;

Μια εύλογη απάντηση είναι ότι μόνο 200.000 μέλη του ρωσικού στρατού πολεμούν αυτήν την στιγμή και περίπου 400.000 με 600.000 περιμένουν ως εφεδρεία για την επίθεση στην Ουκρανία. Όσο περιμένουν είναι σε συνεχή εκπαίδευση, οπότε η αναμονή λειτουργεί προς όφελος της Ρωσίας.

Μόλις τελειώσει η περίφημη «αντεπίθεση», η Ουκρανία θα χτυπηθεί με τεράστια δύναμη. Δε θα υπάρξει διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων. Μόνο άνευ όρων παράδοση.

Αυτό που συμβαίνει αυτήν την στιγμή – το δράμα του Prigozhin – υποτάσσεται σε αυτή τη λογική, που εκτελείται παράλληλα με μια αρκετά εξελιγμένη λειτουργία μέσων.

Ναι, το Υπουργείο Άμυνας (MoD) έκανε αρκετά σοβαρά λάθη, όπως και άλλοι ρωσικοί θεσμοί, από την έναρξη του SMO. Το να τους επικρίνει κανείς δημόσια, εποικοδομητικά, είναι μια σωτήρια άσκηση.

Οι τακτικές του Prighozin είναι ένα διαμάντι. Χειραγωγεί ένα βαθμό δημόσιας αγανάκτησης / αγανάκτησης για να ασκήσει πίεση στη γραφειοκρατία λέγοντας ουσιαστικά την αλήθεια. Θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και στο να κατονομάσει ονόματα: αξιωματικοί που εγκαταλείπουν διαφορετικούς τομείς της πρώτης γραμμής. Αντίθετα, οι «μουσικοί» της Βάγκνερ απεικονίζονται ως αληθινοί ήρωες.

Το αν ο ήχος και η οργή του Prigozhin θα είναι αρκετά για να συντονιστεί καλύτερα η εδραιωμένη γραφειοκρατία του Υπουργείου Εξωτερικών είναι ένα ανοιχτό ερώτημα. Ωστόσο, η κάλυψη όλου του δράματος από τα μέσα ενημέρωσης είναι απαραίτητη. Τώρα που αυτά τα προβλήματα είναι δημόσια, οι άνθρωποι θα περιμένουν από το Υπουργείο Εξωτερικών να δράσει.

Και παρεμπιπτόντως, αυτό είναι το ουσιαστικό γεγονός: ο Πριγκοζίν έχει επιτραπεί να το πάει όσο μακριά θέλει από την Ανώτερη Δύναμη (η σύνδεση της Αγίας Πετρούπολης). Διαφορετικά θα ήταν σε ένα ανανεωμένο-γκούλαγκ μέχρι τώρα.

Έτσι, οι επόμενες εβδομάδες είναι απολύτως κρίσιμες. Ο Πούτιν και το Συμβούλιο Ασφαλείας σίγουρα γνωρίζουν τι δεν ξέρουν όλοι οι άλλοι – συμπεριλαμβανομένου του Πριγκοζίν. Η βασική λύση είναι ότι θα αρχίσει να δημιουργείται το έδαφος για τις ΗΠΑ/ΝΑΤΟ να μετατρέψουν τελικά την Ουκρανία, τα σκυλάκια της Βαλτικής, τη λυσσαλέα Πολωνία και μερικά άλλα πρόσθετα σε ένα είδος φρουρίου της Ανατολικής Ευρώπης που εμπλέκεται σε έναν πόλεμο φθοράς κατά της Ρωσίας με δυνατότητα να διαρκέσει δεκαετίες.

Αυτό μπορεί να είναι το απόλυτο επιχείρημα για να επιτεθεί μανιασμένα η Ρωσία το συντομότερο δυνατό. Διαφορετικά το μέλλον θα είναι ζοφερό. Λοιπόν, όχι τόσο ζοφερό. Θυμηθείτε τον Πούτιν: «Δεν έχουμε καν ξεκινήσει τίποτα ακόμα».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail