Η Ρωσία επωφελείται στρατηγικά από την Ινδία που μεταπωλεί τα εξευγενισμένα καύσιμά της στην Ευρώπη

Πρόσφατα αναφέρθηκε ότι η Ινδία μόλις έγινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής ραφιναρισμένων καυσίμων στην Ευρώπη, κάτι που αναμενόταν υπό το φως της δημοσίευσης του Bloomberg από τις αρχές Φεβρουαρίου σχετικά με το "πώς η Ινδία μετατρέπει το αργό πετρέλαιο της Ρωσίας σε καύσιμο της Δύσης". Αυτό το κομμάτι αναλύθηκε εδώ εκείνη την εποχή, με την εκτίμηση πως αυτή η εξέλιξη σηματοδότησε την ταυτόχρονη αποτυχία των διπλών εκστρατειών της Δύσης να χρεοκοπήσει τη Ρωσία μέσω κυρώσεων παράλληλα με την πίεση της Ινδίας να αποστασιοποιηθεί από τον δεκαετιών στρατηγικό της εταίρο.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Η τελευταία ενημέρωση ειδήσεων, ωστόσο, αντιμετωπίστηκε με σύγχυση μεταξύ ορισμένων που δεν καταλαβαίνουν πώς η Ρωσία επωφελείται από την Ινδία που μεταπωλεί τα εξευγενισμένα καύσιμα της στην Ευρώπη. Στην επιφάνεια, φαίνεται παράλογο ότι η Ρωσία προμηθεύει έμμεσα τους Ευρωπαίους εχθρούς της με καύσιμα παρά όλα όσα έχουν κάνει. Αυτό φυσικά προκαλεί εικασίες από κάποιες καλοπροαίρετες πατριωτικές δυνάμεις της προδοτικής ελίτ. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, αυτή η ρύθμιση προωθεί πραγματικά τα στρατηγικά συμφέροντα της Ρωσίας, όπως θα εξηγηθεί τώρα.

Το πιο άμεσο όφελος είναι οικονομικό, δεδομένου ότι η Ρωσία είναι σε θέση να βασιστεί σε πολύ αναγκαία έσοδα από την Ινδία παρά τις κυρώσεις της Δύσης, χωρίς τα οποία η οικονομική της κατάσταση θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερη. Στην πραγματικότητα, μπορεί να διατυπωθεί το επιχείρημα ότι οι αγορές της είναι εν μέρει υπεύθυνες για την οικονομία που δείχνει πρόσφατα σημάδια ανάκαμψης σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ από τον Ιανουάριο. Σε αντίθεση με ό, τι μπορεί να πιστεύουν ορισμένοι, ήταν αδύνατο για την Κίνα να έχει παίξει αυτό το ρόλο από μόνη της, συν το γεγονός πως θα ήταν ανεύθυνο.

Εξάλλου, η Λαϊκή Δημοκρατία εξακολουθούσε να ασκεί τη λεγόμενη πολιτική "μηδενικού COVID" μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου, με αποτέλεσμα να μειώσει την κατανάλωση πετρελαίου. Επιπλέον, η εξάρτηση εξ ολοκλήρου από έναν πελάτη όπως η Κίνα σε περίπτωση που αυτό ήταν δυνατό εκείνη την εποχή θα έκανε τη Ρωσία δυσανάλογα εξαρτημένη από αυτήν, σενάριο το οποίο η Μόσχα απέτρεψε προληπτικά πουλώντας περίπου την ίδια ποσότητα πετρελαίου στην Ινδία. Αυτή η ρεαλιστική πολιτική αναμένεται να παραμείνει σε ισχύ, καθώς ανταποκρίνεται στα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

Σχετικά με αυτά, δεν περιλαμβάνουν μόνο τη λήψη αξιόπιστων εσόδων από την Ινδία ή την προληπτική αποτροπή δυσανάλογης εξάρτησης από την Κίνα, αλλά σχετίζονται επίσης με την παγκόσμια συστημική μετάβαση στην πολυπολικότητα. Είναι επιτακτική ανάγκη για τη Ρωσία να επιταχύνει την άνοδο της Ινδίας ως μια παγκοσμίως σημαντική μεγάλη δύναμη, προκειμένου να μπορέσει αυτή η χώρα να διαδραματίσει τον προβλεπόμενο ρόλο εξισορρόπησης στο νέο Ψυχρό Πόλεμο.

Για τους περιστασιακούς παρατηρητές, αρκεί να απλοποιηθεί η μεγάλη στρατηγική της Ινδίας, καθώς στοχεύει στην ανεπίσημη καθοδήγηση του Παγκόσμιου Νότου, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ενός τρίτου πόλου επιρροής μεταξύ του χρυσού δισεκατομμυρίου της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και της Σινο-Ρωσικής Αντάντ που θα μπορούσε στη συνέχεια να ισορροπήσει μεταξύ των δύο. Αυτό το σενάριο θα μπορούσε συγκριτικά να σταθεροποιήσει τον παγκόσμιο ανταγωνισμό μεταξύ αυτών των δύο προαναφερθέντων de facto μπλοκ, ειδικά επειδή έχει μια αξιόπιστη ευκαιρία να ενισχύσει την στρατηγική αυτονομία του Παγκόσμιου Νότου.

Το προαναφερθέν αποτέλεσμα ευθυγραμμίζεται με τα μεγάλα στρατηγικά συμφέροντα της Ρωσίας, καθιστώντας έτσι την Ινδία συμπληρωματική με τη δική της και προσθέτοντας κρίσιμο πλαίσιο στις μεγάλης κλίμακας εξαγωγές καυσίμων με έκπτωση του Κρεμλίνου στη χώρα αυτή. Αυτό εξυπηρετεί αρκετούς συμπληρωματικούς στόχους σε σχέση με τον κοινό στόχο τους να επιταχύνουν την άνοδο της Ινδίας ως παγκόσμιας σημαντικής μεγάλης δύναμης. Για τους αρχάριους, εξασφάλισε πως αυτό που είναι τώρα η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα του κόσμου δεν αποσταθεροποιήθηκε από την κρίση καυσίμων που καταλύθηκε από τις δυτικές κυρώσεις.

Αυτό με τη σειρά του αντιστάθμισε το χειρότερο σενάριο εμφύλιων ταραχών σύμφωνα με αυτό που έχουν βιώσει άλλα κράτη του Παγκόσμιου Νότου τον περασμένο χρόνο, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν εξοπλιστεί από τις ΗΠΑ για να εξαναγκάσουν την Ινδία να αποστασιοποιηθεί από τη Ρωσία, εκτροχιάζοντας έτσι τον συμπληρωματικό μεγάλο στρατηγικό τους στόχο. Η προκύπτουσα κοινωνικοοικονομική σταθερότητα που επιτεύχθηκε μέσω των ενεργειακών σχέσεών τους οδήγησε την Ινδία να αναπτυχθεί κυριολεκτικά δύο φορές πιο γρήγορα από την Κίνα πέρυσι και αναμένεται να αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο της παγκόσμιας ανάπτυξης φέτος.

Έχοντας επιτύχει με την εγχώρια διάσταση της μεγάλης στρατηγικής της, η Ινδία έστρεψε το βλέμμα της προς τη διεθνή, μεταπωλώντας εξευγενισμένα ρωσική καύσιμα στη Δύση (συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ), προκειμένου να γίνει τόσο απαραίτητη για την ενεργειακή τους ασφάλεια που θα περιορίσει την πίεση τους σε αυτήν. Παρά την εκ των πραγμάτων δήλωση του διαβόητου χρηματοδότη της χρωματικής Επανάστασης Τζορτζ Σόρος για υβριδικό πόλεμο εναντίον της στα μέσα Φεβρουαρίου, η πίεση σε κρατικό επίπεδο στην Ινδία μειώθηκε αισθητά από τότε που εμφανίστηκαν αναφορές για τους ενεργειακούς δεσμούς τους.

Επιπλέον, με την έμμεση ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών της ευρωπαϊκής αγοράς μέσω της Ινδίας, η Ρωσία ήταν σε θέση να διατηρήσει τη δική της παραγωγή καθώς και αυτή των εταίρων της στον ΟΠΕΚ+. Αυτό εμπόδισε τον δεύτερο από την αύξηση της παραγωγής για να καλύψει αυτό το κενό, το οποίο θα μπορούσε στη συνέχεια να αναγκάσει τη Ρωσία να προσφέρει ακόμη πιο απότομες εκπτώσεις στο πετρέλαιο της από ό, τι πριν λόγω της υπερβολικής ποσότητας που θα μπορούσε να έχει δημιουργήσει, μειώνοντας έτσι σοβαρά τα έσοδα στα οποία θα μπορούσε να βασιστεί για το αόριστο μέλλον.

Το τελικό αποτέλεσμα αυτής της άτυπης διευθέτησης μεταξύ Ρωσίας, Ινδίας και δύσης είναι ότι η Δύση μείωσε σημαντικά την πίεση της στην Ινδία, η οποία έμμεσα ανακουφίζει κάποια πίεση στη Ρωσία. Η ρωσική-Ινδική στρατηγική εταιρική σχέση είναι πλέον ισχυρότερη από ποτέ, καθώς αυτοί οι δύο συνεχίζουν να προωθούν τους συμπληρωματικούς μεγάλους στρατηγικούς στόχους τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την πρόοδο που σημειώνουν στο διάδρομο μεταφορών Βορρά-Νότου (NSTC) μέσω του Ιράν, ο οποίος παρέχει στη Ρωσία πρόσβαση στον παγκόσμιο Νότο.

Η Δύση προφανώς δεν εγκρίνει το NSTC, αλλά είναι ανίσχυρη να σταματήσει την Ινδία από την πρωτοπορία αυτής της νέας εμπορικής οδού με τη Ρωσία. Συνειδητοποίησαν πως δε θα το μετατρέψουν ποτέ σε υποτελές το μεγαλύτερο κράτος τους, οπότε είναι χάσιμο χρόνου να συνεχίσουν να προσπαθούν, γι ' αυτό και δέχονται με δισταγμό ότι η Ινδία έχει συμφέροντα που μερικές φορές είναι το εντελώς αντίθετο από τα δικά τους. Παρ ' όλα αυτά, είναι ικανοποιημένοι με τα υπόλοιπα πολλά αμοιβαία επωφελή μεταξύ τους, όπως οι νέοι ενεργειακοί δεσμοί τους.

Για να τα ολοκληρώσουμε όλα, η Ρωσία επωφελείται από την Ινδία που μεταπωλεί τα εξευγενισμένα καύσιμα της στην Ευρώπη με τους ακόλουθους τρόπους: 1) Η Ρωσία λαμβάνει τα αναγκαία έσοδα από την Ινδία παρά τις κυρώσεις * 2) αυτό αποτρέπει προληπτικά τη δυσανάλογη εξάρτηση από την Κίνα * 3) η κοινωνικοοικονομική σταθερότητα της Ινδίας διασφαλίζεται παρά την κρίση καυσίμων που πλήττει τον παγκόσμιο Νότο * 4) Η χώρα αυτή στη συνέχεια ανακούφισε τη Δυτική Πίεση σε αυτήν παίζοντας έναν απαραίτητο ρόλο στην ενεργειακή τους ασφάλεια * και 5) αυτό διευκολύνει την ενίσχυση των δεσμών με τη Ρωσία.

Αυτό το τελευταίο αποτέλεσμα είναι το πιο σημαντικό, καθώς τους επιτρέπει να επιδιώξουν από κοινού την πρόοδο των συμπληρωματικών μεγάλων στρατηγικών τους με στόχο την επιτάχυνση της ανόδου της Ινδίας ως παγκόσμιας σημαντικής μεγάλης δύναμης, η οποία είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο, όπως εξηγήθηκε σε όλη αυτή την ανάλυση. Αν η Ινδία δεν έπαιζε τον νέο ενεργειακό της ρόλο με τη Δύση, τότε η ντε φάκτο πίεση του μπλοκ πάνω της θα μπορούσε τελικά να γίνει αφόρητη, οδηγώντας έτσι στην επιδείνωση των δεσμών με τη Ρωσία.

Αν είχε συμβεί αυτό, τότε η Ρωσία θα είχε γίνει δυσανάλογα εξαρτημένη από την Κίνα, ενώ η Ινδία θα είχε αναγκαστεί στην ίδια σχέση με τη Δύση λόγω του διλήμματος ασφαλείας της με τη Λαϊκή Δημοκρατία, οδηγώντας έτσι σε αμοιβαία μειονεκτική έκβαση. Αντί να εκτυλίσσεται αυτό το χειρότερο σενάριο, διατηρήθηκε μια συγκριτική ισορροπία μεταξύ αυτών των βασικών παραγόντων στον νέο Ψυχρό Πόλεμο, ο οποίος είναι σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της μεταπώλησης εξευγενισμένων ρωσική καυσίμων στην Ευρώπη από την Ινδία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail