Το Ιράν μπορεί να ενταχθεί στο ΣΣΚ και θα δούμε τον κόσμο να αλλάζει σε μια στιγμή

Ο κόσμος του τουρισμού και των επιχειρήσεων πρόκειται να βιώσει μια σεισμική αλλαγή. Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC - ΣΣΚ) και τα κράτη μέλη του κάνουν ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός με το σχέδιό τους να εφαρμόσουν ένα ενιαίο σύστημα θεωρήσεων για τουρίστες και επιχειρηματίες από δεκάδες χώρες. Αυτή η πρωτοβουλία είναι συγκρίσιμη με τη βίζα για τη ζώνη Σένγκεν της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα επιτρέψει στους ταξιδιώτες να επισκεφθούν έξι χώρες του ΣΣΚ – Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Κατάρ και Ομάν – με μία μόνο βίζα. Αυτό είναι μια εξέλιξη που αλλάζει το παιχνίδι που θα γλιτώσει τους ταξιδιώτες από τον πονοκέφαλο της αίτησης για πολλαπλές βίζες.
 
Abhijeet Sen - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης με θέμα «Το μέλλον του ταξιδιού για το ΣΣΚ» στη συνεχιζόμενη Arabian Travel Market στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου του Ντουμπάι, αποκαλύφθηκε πως η ομάδα ετοιμάζεται να εισαγάγει και να εφαρμόσει ένα κοινό σύστημα βίζας για πολίτες, κατοίκους, τουρίστες, και επαγγελματίες επισκέπτες από 35 αραβικές και ξένες χώρες.

Τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα κράτη του ΣΣΚ εξακολουθούν να συζητούν πώς να αποκτήσουν μια τέτοια βίζα σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού του Μπαχρέιν, Φατίμα Αλ Σαϊράφι. «Βλέπουμε πως αυτό θα συμβεί πολύ σύντομα γιατί βλέπουμε ανθρώπους που πετούν από το εξωτερικό προς την Ευρώπη να περνούν συνήθως το χρόνο τους σε πολλές χώρες και όχι σε μία χώρα. Είδαμε πραγματικά την αξία που μπορεί να φέρει αυτό, όχι σε κάθε χώρα, αλλά σε όλους μας», δήλωσε.

Οι υπήκοοι των 35 χωρών – οι οποίες δεν κατονομάζονται – θα μπορούν να εισέλθουν στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Κατάρ και το Ομάν με μια ενιαία βίζα, με το ενοποιημένο σύστημα θεωρήσεων προφανώς να επιδιώκει να βελτιώσει τον τουρισμό και να βοηθήσει στη διευκόλυνση των μετακινήσεων σε όλη την περιοχή. Επιπλέον, οι πολίτες του ΣΣΚ θα έχουν την ίδια πρόσβαση χωρίς βίζα σε όλα τα κράτη μέλη με τους υπηκόους τους.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ακούγονται ψίθυροι στον αέρα ότι η Κίνα σχεδιάζει να φέρει το Ιράν στο ΣΣΚ. Εάν συμβεί αυτό, θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στη Μέση Ανατολή και στον κόσμο γενικότερα. Το ΣΣΚ ελέγχει ήδη ένα σημαντικό μέρος του παγκόσμιου πετρελαίου και φυσικού αερίου, και εάν το Ιράν προσχωρούσε στο συμβούλιο, θα έλεγχε ακόμη περισσότερο. Αυτό θα είχε επιπτώσεις στην ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή, καθώς και στην παγκόσμια οικονομία.

Τα οφέλη του ενιαίου συστήματος θεωρήσεων είναι πολλά. Θα διευκολύνει τους τουρίστες και τους επιχειρηματίες να ταξιδεύουν μεταξύ των χωρών του ΣΣΚ, ενισχύοντας την οικονομία και δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη.

Ωστόσο, οι πιθανές επιπτώσεις από την ένταξη του Ιράν στο ΣΣΚ είναι τεράστιες. Η Μέση Ανατολή είναι μια περιοχή που μαστίζεται από συγκρούσεις εδώ και δεκαετίες και η προσθήκη του Ιράν στο συμβούλιο θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις εθνοτικές συγκρούσεις στην περιοχή. Επιπλέον, οι κυρώσεις της Δύσης στο Ιράν θα μπορούσαν να καταστούν αδιάφορες καθώς το Ιράν θα μπορούσε να συναλλάσσεται πιο εύκολα με τις χώρες του ΣΣΚ. Αυτό θα είχε σημαντικές γεωπολιτικές επιπτώσεις για τη Μέση Ανατολή και τον κόσμο γενικότερα.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η Κίνα ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μια ιστορική διάσκεψη που θα περιλαμβάνει ανώτερους αξιωματούχους από το Ιράν και τους έξι γείτονές του στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Αραβικού Κόλπου (GCC).

Το πρακτορείο που εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέφερε την Κυριακή, επικαλούμενο ανώνυμους αξιωματούχους που γνώριζαν τη συμφωνία, ότι η σύνοδος κορυφής θα πραγματοποιηθεί στο Πεκίνο αργότερα φέτος, αφού το Ιράν και η Σαουδική Αραβία έχουν αποκαταστήσει επιτυχώς τις διπλωματικές σχέσεις.

Εάν η Κίνα καταφέρει να φέρει το Ιράν στο ΣΣΚ, η ισορροπία δυνάμεων στον κόσμο θα μπορούσε να αλλάξει. Το ΣΣΚ και η Ρωσία θα ελέγχουν ένα σημαντικό μέρος του παγκόσμιου πετρελαίου και φυσικού αερίου, το οποίο θα μπορούσε να έχει βαθύ αντίκτυπο στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, η προσθήκη του Ιράν στο συμβούλιο θα μπορούσε να φέρει μια αίσθηση σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή, η οποία λείπει εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα καθώς το ΣΣΚ εφαρμόζει το ενοποιημένο σύστημα βίζας και δυνητικά καλωσορίζει το Ιράν στην ομάδα του. Μόνο ο χρόνος θα δείξει τι επιφυλάσσει το μέλλον για τη Μέση Ανατολή και τον κόσμο γενικότερα. Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο – η αλλαγή έρχεται, και θα είναι μεγάλη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail