ΝΑΤΟ: Επιβεβαιώνει τον κίνδυνο ρωσικής επίθεσης σε υποθαλάσσιες υποδομές

Ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε τις αναφορές ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί ερευνητικά σκάφη και συγκεκαλυμμένες μηχανότρατες ως κατασκοπευτικά πλοία για τον εντοπισμό και την καταγραφή των υποθαλάσσιων καλωδίων και των αγωγών στη Δυτική Ευρώπη, ενδεχομένως ως προοίμιο μιας πιθανής μελλοντικής επίθεσης. Αυτή την εβδομάδα, ο βοηθός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ για θέματα πληροφοριών Ντέιβιντ Κάτλερ δήλωσε στο Politico και σε άλλα μέσα ότι η Ρωσία ασχολείται ενεργά με τη χαρτογράφηση των πολιτικών υποδομών στις χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των υποβρύχιων περιουσιακών στοιχείων. Περιέγραψε την πιθανότητα μιας ρωσικής επίθεσης ως "σημαντικό κίνδυνο" και σημείωσε ότι η Μόσχα διαθέτει όλα τα μέσα που χρειάζεται για να πραγματοποιήσει ένα χτύπημα, αν θέλει να ανταποδώσει τη δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Από: energia.gr

"Οι Ρώσοι είναι πιο ενεργοί από ό,τι τους έχουμε δει εδώ και χρόνια σε αυτόν τον τομέα (στην υποθαλάσσια έρευνα)", δήλωσε ο Κάτλερ στο Politico. "Όταν κοιτάζετε τα στοιχεία των δραστηριοτήτων τους τώρα, τα μέρη που κάνουν έρευνες, σε συνδυασμό με αυτή την κρίσιμη υποθαλάσσια υποδομή ... μπορείτε να δείτε ότι τουλάχιστον σηματοδοτούν ότι έχουν την πρόθεση και την ικανότητα να αναλάβουν δράση".

Παράλληλα με αυτή τη δυνητική απειλή, οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν εντείνει τη δραστηριότητα επιτήρησης και περιπολίας για να παρακολουθούν τις ρωσικές κινήσεις στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική. Το ΝΑΤΟ δημιούργησε επίσης μια νέα μονάδα που ειδικεύεται στην ασφάλεια των υποθαλάσσιων υποδομών, με αποκλειστικό καθήκον την παρακολούθηση αυτού του τομέα.

Ειδικότερα, ο Κάτλερ επεσήμανε τον κίνδυνο επίθεσης σε υποθαλάσσια τηλεπικοινωνιακά καλώδια, μια μακροχρόνια ανησυχία για τους ερευνητές ασφαλείας. Μια ύποπτη επίθεση σε νορβηγικό καλώδιο οπτικών ινών σημειώθηκε τον Απρίλιο του 2021: η υποθαλάσσια σύνδεση από την ηπειρωτική Νορβηγία προς το Σβάλμπαρντ διακόπηκε περίπου την ίδια στιγμή που μια ρωσική μηχανότρατα διέσχισε και ξαναπέρασε επανειλημμένα τη θέση της.

Η συνέντευξη Τύπου του Κάτλερ επιβεβαίωσε πρόσφατες αναφορές μιας κοινοπραξίας σκανδιναβικών δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων, οι οποίοι παρακολούθησαν τις κινήσεις ύποπτων ρωσικών σκαφών και διαπίστωσαν ότι τα πλοία αυτά περνούν σημαντικό χρόνο γύρω από τις υποθαλάσσιες υποδομές της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των καλωδίων ισχύος αιολικών πάρκων.

"Πρόκειται για μια στρατηγική ικανότητα για τη Ρωσία, η οποία θεωρείται πολύ σημαντική και ελέγχεται απευθείας από τη Μόσχα", δήλωσε ο διευθυντής της νορβηγικής υπηρεσίας πληροφοριών Νιλς Αντρες Στένσονς στους δημοσιογράφους της σύμπραξης.

Ν. Παλ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail