Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έκανε το Ισραήλ πλουσιότερο κατά 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια

Σε μια εκπληκτική τροπή των γεγονότων, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έκανε το Ισραήλ πλουσιότερο κατά δισεκατομμύρια, χάρη στην εκτίναξη των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών. Τρία μεγάλα έθνη, η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία, έχουν υπογράψει συμφωνίες εκατομμυρίων δολαρίων με το Ισραήλ, το οποίο εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που παρουσιάζεται από την έλλειψη εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η αμυντική βιομηχανία της ΕΕ κυριαρχούνταν στο παρελθόν από τις ΗΠΑ, αλλά το τρέχον γεωπολιτικό κλίμα είχε ως αποτέλεσμα μια στροφή προς το Ισραήλ, μια τάση που δε δείχνει σημάδια επιβράδυνσης. Το κόστος των αμυντικών δαπανών των χωρών της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης ήταν 345 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, αυξημένο κατά 30% από το 2013, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης.

Ως αποτέλεσμα, υπήρξε μια αυξανόμενη απόκτηση ισραηλινής αμυντικής τεχνολογίας, όπως ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που συνδέει τα δίκτυα ραντάρ και αεράμυνας του στρατού με το σύστημα συναγερμού. Αυτή η ισραηλινή βοήθεια θα μπορούσε να σώσει πολλές ζωές, επιτρέποντας στην Ευρώπη να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά στις επιθέσεις από εισβολείς.

Η αμυντική σύνδεση Ευρώπης-Ισραήλ

Όσον αφορά τις λεπτομέρειες, η Γερμανία επιθυμεί να αποκτήσει το σύστημα αεράμυνας Arrow 3 από το Ισραήλ, με εκτιμώμενο κόστος 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό το στρατηγικό σύστημα είναι ικανό να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους πάνω από την ατμόσφαιρα της Γης και το Βερολίνο ελπίζει πως θα το προστατεύσει από τις απειλές των ρωσικών πυραύλων.

Ομοίως, η φινλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να αγοράσει το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ David's Sling για 351 εκατομμύρια δολάρια , αντικατοπτρίζοντας τους ισχυρούς αμυντικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Η συμφωνία περιλαμβάνει αναχαιτιστές, εκτοξευτές και ραντάρ που θα συνδέονται με φινλανδικά συστήματα διοίκησης και ελέγχου.

Παρά το γεγονός ότι είναι εμπορικοί ανταγωνιστές σε άλλους τομείς, η Rafael, η Elta και η Elbit Systems ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αναπτύξουν συστήματα αιχμής. Η Ολλανδία επέλεξε επίσης να αγοράσει το Precise and Universal Launch System (PULS) της Elbit ως προστασία έναντι των αυξανόμενων απειλών εν μέσω πολέμου.

Επιπλέον, το Ισραήλ έχει υπογράψει συμφωνία αξίας 1,44 δισεκατομμυρίων σέκελ (400 εκατομμύρια δολάρια) για την προμήθεια της Ελλάδας με αντιαρματικούς πυραύλους Spike. Αξίζει να αναφερθεί πως αυτά τα συστήματα και τα όπλα έχουν ήδη επιδείξει την αποτελεσματικότητά τους, ωθώντας τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες να εμπιστευτούν τις αμυντικές παραγωγικές δυνατότητες του Ισραήλ.

Οι βιομηχανίες άμυνας του Ισραήλ σημείωσαν σημαντική αύξηση στα νέα συμβόλαια συνολικής αξίας 11,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, σε σύγκριση με 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος. Από τον Σεπτέμβριο, το Ισραήλ είχε σχεδόν 4.000 συμβάσεις στρατιωτικών πωλήσεων, από 5.400 συμβάσεις πωλήσεων το 2020. Αν και τα στατιστικά στοιχεία για το 2022 δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί, η τρέχουσα τάση υποδηλώνει ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να συνεχίσει αυτή την επιτυχία.

Και όλα αυτά γίνονται υπό την εποπτεία των ΗΠΑ.

Η φθίνουσα αυτοπεποίθηση

Είναι γνωστό ότι οι πόλεμοι παγκοσμίως και οι συνακόλουθες στρατιωτικές δαπάνες έχουν ωφελήσει την αμερικανική οικονομία. Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ φαίνονται συχνά να βγάζουν δισεκατομμύρια σε έναν πόλεμο.

Η Ευρώπη, η οποία συνήθως αγοράζει νέα όπλα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σκέφτεται όλο και περισσότερο να τα αγοράσει από άλλα έθνη όπως το Ισραήλ και η Νότια Κορέα επειδή, πρώτον, ο αμυντικός εξοπλισμός των ΗΠΑ έχει δοκιμαστεί έντονα στην Ουκρανία και, δεύτερον, το κόστος πολλών αμερικανικών αμυντικών συστημάτων είναι απλά ανυπόφορο.

Αυτή η εξέλιξη έχει ωθήσει το Ισραήλ στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, καθιστώντας τη χώρα πλουσιότερη κατά 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια ή ίσως και περισσότερο.

Καθώς όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να ενισχύσουν τις αμυντικές τους ικανότητες, το Ισραήλ είναι πιθανό να συνεχίσει να καρπώνεται τα οφέλη αυτής της ευκαιρίας, ενισχύοντας τη θέση του ως βασικός παράγοντας στην παγκόσμια αμυντική βιομηχανία. Έτσι, ενώ ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας μαίνεται, ο Νετανιάχου χαμογελά με γοητεία στο Τελ Αβίβ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail