Κάηκαν ζωντανοί: πώς το μακελειό της Οδησσού το 2014 έγινε σημείο καμπής για την Ουκρανία

Οι συγκρούσεις μεταξύ αντιτιθέμενων ακτιβιστών μετατράπηκαν σε μαζική δολοφονία. Οι δράστες δεν τιμωρήθηκαν ποτέ

Πριν από εννέα χρόνια, κάτι σημαντικό συνέβη στην Οδησσό, μια ιστορικά σημαντική πόλη στα νοτιοδυτικά της Ουκρανίας. Αν και η Δύση δεν το έβλεπε ως τέτοιο, για τη Ρωσία και τις νεοσύστατες δημοκρατίες του Ντονμπάς, αυτό που συνέβη εκεί έγινε ένα συμβολικό επεισόδιο.

Από τον Evgeny Norin, Ρώσος ιστορικός επικεντρώθηκε στους πολέμους της Ρωσίας και τη διεθνή πολιτική - Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr

Επαρχιακή επανάσταση

Από τα τέλη του 2013 έως τις αρχές του 2014, μια σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης εκτυλίσσεται στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Η σειρά των γεγονότων που θα ακολουθούσαν ονομάστηκε "Ευρωμαϊντάν". Εν τω μεταξύ, η Οδησσός, μια πόλη λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, επηρεάστηκε φυσικά και από αυτά τα γεγονότα, αν και σε μικρότερο βαθμό.

Οι περιστασιακές συγκρούσεις με την αστυνομία και οι συμπλοκές μεταξύ υποστηρικτών του Ευρωμαϊντάν και εκείνων που ήταν ευθυγραμμισμένοι με την κυβέρνηση, η οποία έγινε γνωστή ως το κίνημα "αντι-Μαϊντάν", δεν ήταν τίποτα σε σύγκριση με την αιματοχυσία στο Κίεβο, όπου σκοτώνονταν άνθρωποι.

Πολλοί Ουκρανοί δεν καλωσόρισαν το Ευρωμαϊντάν και είχαν τους λόγους τους. Πολλοί κάτοικοι της Οδησσού είχαν ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία, και εξακολουθούν να έχουν. Όταν η Ουκρανία απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1991, ένας μεγάλος αριθμός Ρώσων ζούσαν στην Οδησσό και πολλοί είχαν συγγενείς στην παλιά χώρα. Η πόλη χτίστηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Μεγάλης Αικατερίνης και πάντα θεωρούνταν αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας της Ρωσίας.

Έτσι, ο επιθετικός εθνικισμός του Ευρωμαϊντάν ήταν σε μεγάλο βαθμό αντιδημοφιλής εκεί και πολλοί ντόπιοι φοβήθηκαν από αυτό που φαινόταν να είναι πάθος για τη δημιουργία μαχητικών μονάδων. Το Euromaidan και το Anti-Maidan στην Οδησσό άρχισαν να σχηματίζουν παράλληλες παραστρατιωτικές οργανώσεις. Οπλισμένοι με μια πρωτόγονη σειρά από μπαστούνια, κράνη ποδηλάτων και σπιτικά όπλα, αυτές οι ομάδες εκπαιδεύτηκαν για μάχες στο δρόμο. Στην αρχή, κανείς δεν επιδίωξε να πολεμήσει μέχρι θανάτου – οι ριζοσπάστες δεν είχαν ακόμη αποκτήσει τον ηγετικό ρόλο σε κανένα από τα δύο κινήματα.

Στην Οδησσό, ακτιβιστές κατά του Μαϊντάν είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται στο πεδίο Κουλίκοβο, μια πλατεία κοντά στο σπίτι των Συνδικάτων της Οδησσού στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Αυτό έγινε ο τόπος μιας συνεχιζόμενης διαμαρτυρίας-θα μπορούσε επίσης να περιγραφεί ως ένα φόρουμ με την κλασική έννοια. Οι άνθρωποι ήρθαν να κάνουν παρέα, να συζητήσουν τα νέα, ακόμη και να τραγουδήσουν μαζί. Ήταν ένα πολύ διαφορετικό πλήθος, από ενεργητικούς νέους έως ηλικιωμένους. Εκείνοι που συγκεντρώθηκαν εκεί δεν ήταν επίσημα ενωμένοι από κάποια συγκεκριμένη ιδεολογία. Θα μπορούσε κανείς να συναντήσει Ρώσους Ορθόδοξους ακτιβιστές, Κοζάκοι, και μια σειρά από μικρότερες ομάδες.

Το κίνημα καθοδηγείτο από τοπικούς φιλόρωσους και αριστερούς πολιτικούς, όπως ο ακτιβιστής Αντόν Νταβίντσενκο και ο αδελφός του Αρτύομ. Τα αιτήματά τους ήταν πολύ μετριοπαθή – να προστατεύσουν τη ρωσική γλώσσα, να παραχωρήσουν στις ανατολικές περιοχές οικονομική αυτονομία, να προστατεύσουν τη ρωσική και σοβιετική ιστορική κληρονομιά, να διασφαλίσουν ότι τα μνημεία δε θα βανδαλιστούν, να αφήσουν την Ανατολή να εκλέξει τους δικούς της δικαστές κλπ. Αλλά η Ουκρανία βρισκόταν σε αναταραχή και αυτό το πρόγραμμα φαινόταν εξαιρετικά συγκρουσιακό για τους εθνικιστές.

Στις 3 Μαρτίου 2014, αφού ο Γιανουκόβιτς είχε ήδη καταφύγει στη Ρωσία και η Μόσχα είχε απορροφήσει εκ νέου την Κριμαία, ο Βλαντιμίρ Νεμιρόφσκι, ένας εθνικιστής πολιτικός, έγινε επικεφαλής της περιοχής της Οδησσού. Σκόπευε να καταστείλει σκληρά κάθε μορφή διαμαρτυρίας. Η διασπορά του στρατοπέδου Κουλίκοβο ήταν ένα βασικό σημείο στην πλατφόρμα του.

Οι εντάσεις αυξάνονταν σταδιακά κατά τη διάρκεια του Μαρτίου και του Απριλίου. Μετά την ένοπλη εξέγερση που ξέσπασε στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, ακτιβιστές του Ευρωμαϊντάν δημιούργησαν σημεία ελέγχου σε όλους τους δρόμους που οδηγούσαν στην Οδησσό. Κανείς δεν ήξερε ποιον ή τι φρουρούσαν, αλλά περίπου 500 άτομα, που δεν ήταν όλοι από την Οδησσό, επάνδρωσαν αυτά τα πολύ περίεργα σημεία ελέγχου. Στα τέλη Απριλίου, ο Νεμιρόφσκι ανακοίνωσε ότι οι μονάδες "εδαφικής άμυνας", οι οποίες είναι ουσιαστικά στρατιωτικές εφεδρείες, είχαν μεταφερθεί με λεωφορείο στην Οδησσό:

"Τα λεωφορεία" εδαφικής άμυνας " έφταναν στην περιοχή εκείνη την εποχή. Πολλά από αυτά. Προσπαθήσαμε να τους κρατήσουμε μακριά από την Οδησσό όποτε ήταν δυνατόν, αλλά πήγαν στο Μπέλγκοροντ-Ντνεστρόφσκι και σε άλλα μέρη. Εξαπλώθηκαν σε όλη την περιοχή. Έρχονταν από την κατεύθυνση του Κιέβου. Η αστυνομία έμεινε μακριά τους, οι αστυνομικοί αποθαρρύνθηκαν”

Ακόμα και τότε, αυτές οι εθνικιστικές μονάδες ήταν επικίνδυνες. Εξοπλίζονταν: γνωρίζουμε τουλάχιστον μία περίπτωση όταν ένας ακτιβιστής του Euromaidan ανατίναξε κατά λάθος μια χειροβομβίδα. Σε αυτά τα σημεία ελέγχου κατασκευάστηκαν επίσης κοκτέιλ Μολότοφ.

Το αντι-Μαϊντάν βρέθηκε σε μια δύσκολη κατάσταση. Ο αρχικός ενθουσιασμός τελείωνε. Υπήρχε η αίσθηση ότι ο αγώνας ενάντια στους εθνικιστές είχε χαθεί και κανείς δεν ήθελε να κάνει ένα βήμα προς τη βίαιη σύγκρουση. Στην πραγματικότητα, το στρατόπεδο Kulikovo θα είχε εξαφανιστεί μόνο του σε λίγες εβδομάδες. Οι ηγέτες του αντι-Μαϊντάν συζητούσαν ήδη το θέμα με τις τοπικές αρχές. Είχαν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία για να το μεταφέρουν από το κέντρο της πόλης στο μνημείο του Β ' Παγκοσμίου Πολέμου, το οποίο βρίσκεται σε λιγότερο κεντρική τοποθεσία. Η μετακόμιση ήταν προγραμματισμένη για το Μάιο.

Ωστόσο, μια λιγότερο ειρηνική μετάβαση ήταν επίσης στα σκαριά. Αν και η αστυνομία και ο κυβερνήτης δεν ήθελαν να λερώσουν τα χέρια τους, υπήρχαν αρκετοί "εθελοντές" πρόθυμοι να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους. Ένας ποδοσφαιρικός αγώνας εναντίον μιας ομάδας από το Χάρκοβο, μια πόλη στη βορειοανατολική Ουκρανία, είχε προγραμματιστεί για τις 2 Μαΐου και η Οδησσός πλημμύρισε από ριζοσπαστικούς οπαδούς ποδοσφαίρου. Οι φήμες για πιθανή βία άρχισαν να κυκλοφορούν τον Απρίλιο και οι ακτιβιστές κατά του Μαϊντάν είχαν λόγο να ανησυχούν για πιθανή επιδρομή στο στρατόπεδό τους. Κάποιοι περίμεναν τις μελλοντικές συγκρούσεις με φόβο, άλλοι με ενθουσιασμό, αλλά όλοι ήξεραν πως το στρατόπεδο κατά του Μαϊντάν θα καταστραφεί. Ήταν μια τέλεια λύση για όλους, εκτός από τους ίδιους τους ακτιβιστές.

Ενώ οι αντάρτες κατέλαβαν τη μια πόλη μετά την άλλη στο Ντονμπάς, και οι άνθρωποι στην Κριμαία καλωσόρισαν με ενθουσιασμό τον ρωσική στρατό, μια εύκολη νίκη για τους εθνικιστές στην Οδησσό θα τους έδινε την ευκαιρία να επιδείξουν τη δύναμή τους. Θα επέτρεπε επίσης στον κυβερνήτη να δείξει ότι είχε την πόλη υπό έλεγχο. Σε αυτό το σημείο, όμως, κανείς δεν σκεφτόταν πως αυτό που θα συνέβαινε θα έπαιρνε μια θανατηφόρα στροφή. Μερικοί ακτιβιστές κατά του Μαϊντάν ήθελαν να παραμείνουν στο κεντρικό τμήμα της πόλης. Η ιδέα τους ήταν απλώς να εκφοβίσουν τους εθνικιστές.

Στις 2 Μαΐου, οι οπαδοί του ποδοσφαίρου έπρεπε να βαδίσουν μέσω της Οδησσού στο στάδιο με το σύνθημα "ενότητα για την Ουκρανία". Οι ακτιβιστές του ευρωμαϊντάν δήλωσαν ότι αυτή θα ήταν μια ειρηνική διαδήλωση, αλλά οι οπαδοί του αντι-Μαϊντάν ήταν πεπεισμένοι πως η πορεία θα ήταν απλά μια κάλυψη για βίαιες τακτικές.

Νωρίς το πρωί της 2ας Μαΐου, ο Σεργκέι Ντολζένκοφ, ηγέτης της ομάδας ασφαλείας κατά του Μαϊντάν και πρώην αστυνομικός, επικοινώνησε με ένα μέλος του τοπικού Κοινοβουλίου για να ζητήσει την ακύρωση της πορείας:

"Οι άνθρωποι είδαν τι συνέβη στο Χάρκοβο, το Χερσόν και το Ντόνετσκ. Οι οπαδοί του ποδοσφαίρου ήταν εκτός ελέγχου. Πρέπει να βεβαιωθούμε πως δε θα υπάρξει αιματοχυσία. Ούτε πορεία - ούτε αιματοχυσία", είπε.

"Ήμουν στο πεδίο Kulikovo την 1η Μαΐου και ο Artyom Davidchenko {ο ηγέτης του αντι-Μαϊντάν στην Οδησσό} ανακοίνωσε από το βήμα πως ο Δεξιός Τομέας {μια υπερεθνικιστική ουκρανική οργάνωση του οποίου το όνομα έχει γίνει συνώνυμο με όλους τους Ουκρανούς εθνικιστές} ερχόταν στην πόλη και θα κατέστρεφαν το στρατόπεδο Kulikovo. Πρέπει να τους πολεμήσουμε", θυμάται ο Maxim Firsov, ακτιβιστής από το αριστερό κίνημα Borotba.

Ο Ντολζένκοφ και η ομάδα του κατά του Μαϊντάν είχαν περιορισμένες δυνάμεις. Επισήμως, υπήρχαν πολλοί άνθρωποι στο στρατόπεδο, αλλά η πλειοψηφία ήταν γυναίκες και ηλικιωμένοι, οι οποίοι δε θα μπορούσαν να πολεμήσουν. Στην πραγματικότητα, οι ίδιοι έπρεπε να προστατευθούν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Ντολζένκοφ αποφάσισε να συνοδεύσει την πορεία με μερικούς από τους άνδρες του, διατηρώντας παράλληλα μια απόσταση. Δεν άρεσε σε όλους στο στρατόπεδο κατά του Μαϊντάν αυτό το σχέδιο, αλλά ο Ντολζένκοφ ήταν άνθρωπος δράσης και πίστευε ότι ήταν καλύτερο να συναντήσει τον αντίπαλο κατά μέτωπο και να τον μπλοκάρει αν αποφάσιζαν να περπατήσουν προς το στρατόπεδο του Κουλίκοβο.

Η αστυνομία και η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας γνώριζαν τι συνέβαινε, αλλά δεν είχαν σχέδια να παρέμβουν. Στις 2 Μαΐου, ο Αρτέομ Νταβίντσενκο συναντήθηκε και με τις δύο υπηρεσίες και ενημερώθηκε πως οι κρατήσεις και οι συλλήψεις θα ξεκινούσαν μόνο όταν υπήρχαν πτώματα και "θα υπήρχαν σίγουρα πτώματα.”

Την 1η Μαΐου, ακτιβιστές και από τις δύο ομάδες περίμεναν μια μάχη, αλλά κανείς δεν περίμενε τι πραγματικά συνέβη.

Σύγκρουση στην οδό Grecheskaya

Το πρωί της 2ης Μαΐου, ένα τρένο εκτός προγράμματος μετέφερε περίπου 500 οπαδούς ποδοσφαίρου του Χάρκοβο στην Οδησσό. Μαζί τους, έφτασαν ομάδες υπέρ του Ευρωμαϊντάν που δεν είχαν καμία σχέση με το ποδόσφαιρο αλλά ήταν οπλισμένες με εξοπλισμό μάχης δρόμου, συμπεριλαμβανομένης προσωπικής πανοπλίας και όπλων. Το απόγευμα, άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία του καθεδρικού ναού στο κέντρο της Οδησσού.

Μια αντι-Μαϊντάν ομάδα 150 έως 300 ατόμων αναχώρησε από το πεδίο Kulikovo, το οποίο απέχει περίπου 30 λεπτά με τα πόδια. Αν και ήταν πολύ λιγότεροι από τους 2.000-3.000 αγωνιστές και οπαδούς του Ευρωμαϊντάν, ο Ντολζένκοφ την καθοδήγησε προς την κατεύθυνση της πλατείας του καθεδρικού ναού ούτως ή άλλως.

Η αστυνομία της Οδησσού αρνήθηκε να παρέμβει στα γεγονότα. Οι κύριες δυνάμεις της, περίπου 700 αξιωματικοί, φύλαγαν το στάδιο, ενώ περίπου 80 ακολούθησαν τους ακτιβιστές κατά του Μαϊντάν και 60 παρακολουθούσαν το πεδίο του Κουλίκοβο. Υψηλόβαθμοι αστυνομικοί είχαν κληθεί για συνάντηση και διατάχθηκαν να κλείσουν τα τηλέφωνά τους.

Μια μικρή αστυνομική μονάδα προσπάθησε να μπλοκάρει την ομάδα του Ντολζένκοφ, αλλά απλώς παρέκαμψε τους αξιωματικούς.

Εν τω μεταξύ, ένα ενθουσιασμένο πλήθος είχε ήδη συγκεντρωθεί στην πλατεία του καθεδρικού ναού οπλισμένο με μπαστούνια, ασπίδες, κράνη, κοκτέιλ Μολότοφ και όπλα από καουτσούκ.

Γύρω στις 3 μ.μ., οι ακτιβιστές κατά του Μαϊντάν από το Κουλίκοβο έφτασαν στην πλατεία του καθεδρικού ναού μέσω της παρακείμενης οδού Γκρετσέσκαγια. Πολλές αφηγήσεις περιγράφουν την άφιξη της ομάδας του Ντολζένκοφ ως μια ολοκληρωτική επίθεση που οδήγησε σε μια σημαντική προώθηση. Αυτό συχνά αναφέρεται ως επίθεση του αντι-Μαϊντάν στους ούλτρας. Με την πρώτη ματιά, μια ομάδα 300 ατόμων που πάει να τα βάλει με έναν όχλο δέκα φορές το μέγεθός του φαίνεται να είναι τρέλα. Αλλά αν ξύσετε την επιφάνεια, εμφανίζονται νέες λεπτομέρειες. 

Μερικοί οπαδοί του ποδοσφαίρου είδαν τους ακτιβιστές κατά του Μαϊντάν να πλησιάζουν και να εμπλέκονται μαζί τους. η πραγματική μάχη ξεκίνησε από δύο μικρές ομάδες ανδρών του Ντολζένκοφ και ένα πλήθος ακτιβιστών του Ευρωμαϊντάν. Τα κύρια τμήματα δεν έκαναν τίποτα στην αρχή, διατηρώντας την απόσταση τους, αλλά αυτό ήταν αρκετό για να πυροδοτήσει τη σύγκρουση.

Με μια λεπτή γραμμή αστυνομικών μεταξύ τους, αρχικά οι πλευρές έριξαν πέτρες η μία στην άλλη. Αλλά το αριθμητικό πλεονέκτημα του Ευρωμαϊντάν ήταν συντριπτικό και το αντι-Μαϊντάν γρήγορα βρέθηκε σε άμυνα. Οι περισσότεροι αξιωματικοί ήταν στραμμένοι προς την πλευρά του Ευρωμαϊντάν, η οποία έριχνε τούβλα, πέτρες και κοκτέιλ Μολότοφ. Η αστυνομία άρχισε να πυροβολεί με αεροβόλα και λαστιχένια όπλα σχεδόν από την αρχή.

Για το Euromaidan, η διαμάχη στην οδό Grecheskaya ήταν διασκεδαστική αλλά δεν πέτυχε τίποτα, έτσι μερικοί ακτιβιστές πήγαν στην παράλληλη οδό Deribasovskaya σε ένα πλευρικό ελιγμό. Εδώ χύθηκε το πρώτο πραγματικό αίμα.

Η μάχη ήταν ήδη σε εξέλιξη όταν οι υποστηρικτές τουαντι-Μαϊντάν άρχισαν να πυροβολούν με τα όπλα τους. Ένας ακτιβιστής και εθνικιστής του Ευρωμαϊντάν, ο Ιγκόρ Ιβάνοφ, σκοτώθηκε από σφαίρα. Πιθανότατα σκοτώθηκε από τον ακτιβιστή του Κουλίκοβο Βιτάλι Μπούντκο (βαρκάρη), ο οποίος είχε φτάσει στο σημείο αρκετά αργά – γύρω στις 4 μ.μ. – με ένα πολιτικό τουφέκι και άνοιξε πυρ μόλις εντάχθηκε στους συντρόφους του. Ούτε αυτός ούτε το όπλο του βρέθηκαν ποτέ μετά, και οι πληροφορίες για τη σφαίρα που σκότωσε τον Ιβάνοφ εξαφανίστηκαν από τη βάση δεδομένων της αστυνομίας. Ωστόσο, αρκετά βίντεο και φωτογραφίες τον δείχνουν να πυροβολεί με το όπλο του πριν πυροβοληθεί. Ένας άλλος ακτιβιστής του Μαϊντάν πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε με αεροβόλο.

Οι διαδηλωτές κατά του Μαϊντάν σύντομα δέχτηκαν πυρά και μερικοί τραυματίστηκαν. Η επακόλουθη έρευνα διεξήχθη τόσο άσχημα που κανένα από τα όπλα που εμπλέκονται στην ανταλλαγή πυροβολισμών δεν εντοπίστηκε στη συνέχεια. Υπάρχουν πλάνα τουλάχιστον ενός τραυματισμένου διαδηλωτή.

Οι μάχες συνεχίστηκαν για αρκετές ώρες. Οι ενισχύσεις έρχονταν περιοδικά για να ενισχύσουν τους ακτιβιστές του Euromaidan και σύντομα μπλόκαραν όλες τις προσεγγίσεις στην οδό Grecheskaya. Η ομάδα του Κουλίκοβο βρέθηκε περικυκλωμένη στο εμπορικό κέντρο Αθηνά, ενώ καλά συντονισμένες ομάδες του Ευρωμαϊντάν έκοβαν κάθε ενίσχυση ή οδό υποχώρησης. Γύρω στις 4 μ.μ., η πλευρά του Ευρωμαϊντάν κατέλαβε μια πυροσβεστική μηχανή και την οδήγησε σε ένα μικρό οδόφραγμα που είχαν φτιάξει οι υπερασπιστές. Γύρω στις 5:30 μ.μ., μια ομάδα βγήκε στο μπαλκόνι ενός κοντινού κτιρίου και άνοιξε πυρ εναντίον των αντιπάλων τους. Οι σφαίρες και τα σφαιρίδια που εξήχθησαν από τα σώματα αποκάλυψαν ότι τουλάχιστον τρία όπλα εμπλέκονταν. Τέσσερις άνδρες πέθαναν αμέσως και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων ένας δημοσιογράφος, ένας συνταγματάρχης της Αστυνομίας και δύο αξιωματικοί. Η άμυνα κατέρρευσε. Μερικοί υποχώρησαν στο εμπορικό κέντρο, οχυρώθηκαν μέσα και τελικά παραδόθηκαν στην Αστυνομία. Μεταξύ αυτών ήταν ο Σεργκέι Ντολζένκοφ, ο οποίος είχε υποστεί τραύμα από σφαίρα. Φαινόταν σαν να τελείωσαν όλα.

Θάνατος από φωτιά

Οι ακτιβιστές του Μαϊντάν είχαν ουσιαστικά ήδη κερδίσει τη μάχη. Οι ακτιβιστές του Κουλίκοβο ηττήθηκαν. Μέχρι αυτή τη φορά, οι άνθρωποι απλώς περιπλανιόντουσαν άσκοπα. Μερικοί αθλητικοί οπαδοί από το στάδιο είχαν ενταχθεί στην αναταραχή μετά το τέλος του παιχνιδιού. Αλλά τα γεγονότα επρόκειτο να πάρουν μια εντελώς διαφορετική τροπή.

Ο Μαρκ Γκορντιένκο, ένας από τους ηγέτες του κινήματος Ευρωμαϊντάν της Οδησσού, ήταν ένας από εκείνους που άρχισαν να φωνάζουν, "Κουλίκοβο!" ενθαρρύνοντας το πλήθος να πάει στο σημείο όπου οι διαδηλωτές κατά του Μαϊντάν είχαν κατασκηνώσει. Το Μάρτιο του 2014, ήταν γνωστό ότι είπε πως "θα καταρρίψει όλους τους αυτονομιστές". Εκείνη την ημέρα, είχε την ευκαιρία να εκπληρώσει την υπόσχεσή του. Αργότερα, φάνηκε να έχει ξεχάσει βολικά ότι είχε ηγηθεί της βίας.

Ο Γκορντιένκο και αρκετοί άλλοι κατάφεραν να αναζωπυρώσουν το ψυχρό πλήθος. Αργότερα, διέρρευσε μια ηχογράφηση μιας συνομιλίας μεταξύ του αντιδήμαρχου της Οδησσού Igor Bolyansky και ενός από τους διοικητές του Euromaidan, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Bolyansky όχι μόνο πρότεινε στους διοικητές να οδηγήσουν το πλήθος στα 30 λεπτά με τα πόδια από την οδό Grecheskaya στο Kulikovo, αλλά συζήτησε ακόμη και την εφοδιαστική για το πώς πρέπει να γίνει αυτό. Με άλλα λόγια, αυτό δεν ήταν μια περίπτωση ενός πλήθους που κινούνταν αυθόρμητα προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, αλλά ενός που οδηγούνταν εκεί από ηγέτες που φρόντιζαν να φτάσει στον προορισμό.

Εν τω μεταξύ, οι άνθρωποι στο Κουλίκοβο ήταν μπερδεμένοι και αποπροσανατολισμένοι. Οι περισσότεροι ήταν πολίτες χωρίς στρατιωτική εκπαίδευση και δεν ήταν ιδιαίτερα πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε μάχες. Υπήρχαν πολλές γυναίκες ανάμεσά τους. Ο Αρτέομ Νταβίντσενκο τους είχε ήδη πει για λίγο τι είχε μόλις συμβεί, ενώ μερικοί άνθρωποι που είχαν καταφέρει να ξεφύγουν από την οδό Γκρετσέσκαγια επέστρεψαν για να τους μεταφέρουν μια σειρά γεγονότων. Πολλοί που είχαν βρεθεί στην πλατεία είχαν ήδη πάει σπίτι τους, αλλά αρκετοί από αυτούς επέστρεψαν όταν άκουσαν ότι ένα πλήθος ήταν καθ ' οδόν για να επιτεθεί στο στρατόπεδό τους και στους συναδέλφους τους διαδηλωτές.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένας σημαντικός αριθμός διαδηλωτών που κατέληξαν στο Κουλίκοβο γνώριζαν πως έρχεται επίθεση. Κάποιος πρότεινε να κρυφτούν στο τεράστιο κτίριο των συνδικάτων στην πλατεία, και οι άνθρωποι άρχισαν να μεταφέρουν τα υπάρχοντά τους από το στρατόπεδο στο κτίριο. Έστησαν ένα αυτοσχέδιο σταθμό πρώτων βοηθειών εκεί, έφεραν προμήθειες και έχτισαν ένα μικρό οδόφραγμα μπροστά από το κτίριο. Είχαν επίσης μερικά κυνηγετικά τουφέκια και μερικά κοκτέιλ Μολότοφ. Ο Νταβίντσενκο έφυγε από την πλατεία. Ο Αλεξέι Άλμπου, ένας χαμηλού επιπέδου τοπικός πολιτικός, έμεινε στο κτίριο. Εκείνη την εποχή, δεν ήταν το είδος που θα ήταν πρόθυμος να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε μάχη. Στην πραγματικότητα, είχε μάθει για τις συγκρούσεις από τις ειδήσεις.

Το σπίτι των συνδικάτων είχε περίπου 300 άτομα μέσα εκείνο το βράδυ.

Στις 7: 20 μ.μ., το θυμωμένο πλήθος του Ευρωμαϊντάν μπήκε στην πλατεία. Κινήθηκαν μέσα από το εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο και άρχισαν να ρίχνουν κοκτέιλ Μολότοφ στο οδόφραγμα μπροστά από το κτίριο των συνδικάτων. Εκείνοι που ήταν μέσα απάντησαν ρίχνοντας μερικές βόμβες μολότοφ πίσω στους επιτιθέμενους από την οροφή. Ήταν τότε που ένας δημοσιογράφος που μαγνητοσκοπούσε τα πάντα είπε, "τώρα, σίγουρα θα τους σκοτώσουν”.

Οι επιτιθέμενοι έριχναν πέτρες και αυτοσχέδιες βόμβες στο οδόφραγμα, το οποίο αποτελούνταν κυρίως από ξύλινα έπιπλα και κιβώτια, και τελικά του έβαλαν φωτιά. Οι διαδηλωτές πίσω από αυτό υποχώρησαν στην αίθουσα του κτιρίου. Αργότερα, πολλές αναφορές υπερέβαλλαν το εύρος της αντίστασης που προέβαλαν εκείνοι στο κτίριο των συνδικάτων. Τα διαθέσιμα πλάνα δείχνουν πως οι επιτιθέμενοι κινούνταν ελεύθερα γύρω από την πλατεία, χωρίς να χρειάζεται να κρυφτούν ή να καλυφθούν επειδή δεν υπήρχε φωτιά που να έχει στραφεί εναντίον τους.

Το οδόφραγμα ήταν στις φλόγες και οι επιτιθέμενοι είχαν βάλει φωτιά στις σκηνές στην πλατεία. Όλη η πλατεία ήταν γεμάτη καπνό και φλόγες. Οι επιτιθέμενοι συνέχισαν να ρίχνουν βόμβες κοκτέιλ γεμάτες με ένα σπιτικό μείγμα ναπάλμ που αποτελείται από βενζίνη, ακετόνη και φελιζόλ στο κτίριο. Οι διαδηλωτές κάλεσαν την Πυροσβεστική, αλλά κανείς δεν ήρθε. Οι λίγοι αστυνομικοί στο σημείο δεν έκαναν τίποτα για να παρέμβουν και απλά παρακολούθησαν καθώς τα γεγονότα ξεδιπλώνονταν.

Οι επιτιθέμενοι φρόντισαν να μη σβήσει η φωτιά, ρίχνοντας όλο και περισσότερες βόμβες κοκτέιλ σε αυτήν. Πέταξαν ακόμη και ένα φλεγόμενο ελαστικό αυτοκινήτου, ενώ πυροβόλησαν στα παράθυρα με όπλα κατά των ταραχών.

Τότε χτύπησε η τραγωδία.

Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας Vladislav Balisnsky εξήγησε ότι η φωτιά που μαίνεται στην είσοδο του κτιρίου πυροδότησε το χρώμα και το βερνίκι στους τοίχους και την οροφή της αίθουσας. Η καμένη πόρτα εισόδου κατέρρευσε και τα τζάμια των παραθύρων έσπασαν ένα προς ένα από πυροβολισμούς, δημιουργώντας ένα ισχυρό ρεύμα. Η κορυφή της καμινάδας μετέτρεψε την κεντρική σκάλα σε έναν τεράστιο αποτεφρωτήρα, με τις θερμοκρασίες στο κέντρο να αυξάνονται στους 600-700 βαθμούς Κελσίου. Η φωτιά εξαπλώθηκε σχεδόν αμέσως και ό, τι μπορούσε να καεί καταναλώθηκε στη φωτιά. Οι άνθρωποι στην περιοχή ουσιαστικά κάηκαν ζωντανοί. Άλλοι προσπάθησαν να σωθούν καταφεύγοντας σε δωμάτια πιο μακριά από τη φωτιά. Η φωτιά συνέχισε να στέλνει μεγάλα σύννεφα καπνού στους διαδρόμους του κτιρίου, σκοτώνοντας όλο και περισσότερους ανθρώπους στο δρόμο του.

Τότε οι άνθρωποι άρχισαν να πηδούν από τα παράθυρα, κάτι που φαινόταν καλύτερη εναλλακτική λύση από το να καίγονται ζωντανοί ή να ασφυκτιούν.

Αλλά για κάποιο άλμα αποδείχθηκε ότι δεν ήταν το μικρότερο από τα δύο κακά. Εκείνοι που πήδηξαν κατέληξαν να τραυματίζονται άσχημα, μερικές φορές θανατηφόρα. Αλλά η επιβίωση του επικίνδυνου άλματος δεν σήμαινε το τέλος του πόνου. Ένας ακτιβιστής καταγράφηκε στην κάμερα να τρέχει προς ένα άτομο που είχε πηδήξει από ένα παράθυρο, τραυματισμένο από την πτώση αλλά ακόμα ζωντανό και κινούμενο, προκειμένου να χτυπήσει το θύμα με ένα μπαστούνι. Αργότερα, ο τοπικός δημοσιογράφος Σεργκέι Ντίμπροφ πέρασε λίγο χρόνο μελετώντας πλάνα και εικόνες από το περιστατικό και κατέληξε στο συμπέρασμα πως το θύμα τελικά έλαβε ιατρική βοήθεια και επέζησε.

Ήταν σε αυτό το σημείο που μερικοί άνθρωποι στο πλήθος άρχισαν να αισθάνονται τύψεις και προσπάθησαν να βοηθήσουν εκείνους που πιάστηκαν στο φλεγόμενο κτίριο. Κάποιοι έριξαν ένα σχοινί σε εκείνους στους επάνω ορόφους. Άλλοι έσυραν σκαλωσιές στο κτίριο για να βοηθήσουν τους παγιδευμένους μέσα να ξεφύγουν. Αυτές οι πράξεις βοήθησαν αρκετούς ανθρώπους να βγουν ζωντανοί από το κτίριο, αν και μερικοί εμφανίστηκαν μόνο για να χτυπηθούν στο έδαφος. Η τελευταία βόμβα κοκτέιλ ρίχτηκε στο κτίριο στις 8:08 μ.μ. Οι ενισχύσεις της αστυνομίας έφτασαν τελικά και έσπρωξαν τους πιο εμπόλεμους επιτιθέμενους πίσω. Η πυροσβεστική ομάδα έφτασε στις 8:15 – παρά το γεγονός ότι ήταν σταθμευμένη μόλις 400 μέτρα μακριά, τους πήρε 30 λεπτά για να φτάσουν στην σκηνή – και άρχισαν να διασώζουν τους τελευταίους επιζώντες.

Όπως αποδείχθηκε, πολλοί άνθρωποι επέζησαν από τη φωτιά. Το χάος υποχώρησε και η πυροσβεστική ομάδα και η αστυνομία αποκατέστησαν την τάξη. Μερικοί άνθρωποι είχαν διασωθεί από την οροφή, ενώ άλλοι βρέθηκαν σε δωμάτια ανέγγιχτα από φωτιά ή καπνό. Οι τελευταίοι επιζώντες, που είχαν κρυφτεί στη σοφίτα, έφυγαν από το κτίριο τις πρώτες πρωινές ώρες της 3ης Μαΐου.

Η Ελένα ήταν μεταξύ εκείνων από το στρατόπεδο του Κουλίκοβο που είχαν βοηθήσει στην εγκατάσταση του σταθμού πρώτων βοηθειών πριν από την επίθεση. Αργότερα, είπε στους δημοσιογράφους ότι είχε παρενοχληθεί από τους ανθρώπους έξω μετά την απόδραση από τη φωτιά. Της φώναξαν προσβολές και μάλιστα την χτύπησαν, ενώ η αστυνομία δεν έδωσε καμία προσοχή. Κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς στο κτίριο, εκείνοι που ήταν στην πλευρά των νικητών έδειξαν αρκετά αντιφατική συμπεριφορά. Μερικοί έκαναν γνήσιες προσπάθειες να σώσουν τους ανθρώπους από την πυρκαγιά που μόλις είχε αρχίσει, και μάλιστα διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να το κάνουν, ενώ άλλοι ήταν ευτυχείς να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να συνεχίσουν να επιτίθενται και να ταπεινώνουν τους επιζώντες.

Συνολικά 48 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους: δύο ακτιβιστές του Μαϊντάν και 46 διαδηλωτές κατά του Μαϊντάν του Κουλίκοβο Φιλντ-δύο στην οδό Γκρετσέσκαγια και 42 στην Πλατεία Κουλίκοβο Φιλντ. Οκτώ άνθρωποι πήδηξαν από το κτίριο και πέθαναν, ενώ άλλοι πνίγηκαν ή πέθαναν από εγκαύματα. Όλοι ήταν πολίτες της Ουκρανίας. Συνολικά 247 άτομα ζήτησαν ιατρική βοήθεια μετά το περιστατικό, από τους οποίους οι 27 τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς.

Ο Αλμπου, ο τοπικός πολιτικός και ένας από τους ηγέτες της ομάδας, ήταν μεταξύ εκείνων που είχαν κρυφτεί στο κτίριο αλλά επέζησαν. Αργότερα εντάχθηκε στην Ταξιαρχία Prizrak του LPR στο Ντονμπάς. Ένας άλλος ηγέτης, ο τοπικός βουλευτής Βιάτσεσλαβ Μάρκιν, πέθανε το επόμενο πρωί από τραύματα που υπέστη αφού πήδηξε από το κτίριο για να ξεφύγει από τη φωτιά.

Στάχτη

Τα επόμενα χρόνια, κανένας υπεύθυνος για τις δολοφονίες στην Οδησσό δεν τιμωρήθηκε με κανέναν τρόπο. Πολλοί από τους δολοφόνους ενήργησαν ανοιχτά, χωρίς μάσκες ή μεταμφιέσεις, και ήταν πολύ ευθείς σχετικά με τις προθέσεις τους. Μόνο μια χούφτα αντιμετώπισε ακόμη και ποινική έρευνα. Αλλά τελικά, ούτε ένας δεν οδηγήθηκε ενώπιον των δικαστηρίων για να απαντήσει για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν. Ό,τι ακροάσεις κατάφεραν να προγραμματιστούν εκτροχιάστηκαν από τους λεγόμενους "πατριώτες". Αρκετοί δικαστές αναγκάστηκαν να αποσυρθούν από τις υποθέσεις αφού έλαβαν απειλές από μαχητές.

Εν τω μεταξύ, υψηλόβαθμοι Ουκρανοί πολιτικοί έσπευσαν να εντοπίσουν τους "ενόχους". Ο εν ενεργεία Πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ δήλωσε ότι οι ταραχές στην Οδησσό "συντονίστηκαν από ένα μόνο Κέντρο που βρίσκεται στη Ρωσία. Ο Σεργκέι Πασίνσκι, αναπληρωτής επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης, είπε πως ήταν "μια πρόκληση της FSB να αποσπάσει την προσοχή από την [αποκαλούμενη] αντιτρομοκρατική επιχείρηση [στο Ντονμπάς]". Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε πως "η τραγωδία ήταν μια προγραμματισμένη και καλά χρηματοδοτούμενη επιχείρηση από τις Ρωσική ειδικές υπηρεσίες”.

Από την αρχή, οι αρχές στην Οδησσό φάνηκαν να παρεμποδίζουν σκόπιμα την έρευνα. Μέχρι το πρωί της 3ης Μαΐου, η περιοχή γύρω από την οδό Grecheskaya είχε εκκαθαριστεί από δημοτικούς εργαζόμενους, οι οποίοι γρήγορα απομάκρυναν όλα τα φυσικά στοιχεία. Το κτίριο των συνδικάτων παρέμεινε ανοιχτό στο κοινό για τον επόμενο μήνα. Οι πολίτες μπορούσαν να παρακολουθούν live streams από τα καπνίζοντα ερείπια, με έναν κάμεραμαν να αναφέρεται στα πτώματα ενός νεαρού ζευγαριού ως "Ρωμαίος και Ιουλιέτα". "Δεν έγινε καμία προσπάθεια να διατηρηθεί ο τόπος του εγκλήματος. Τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν για να σκοτώσουν ανθρώπους δεν βρέθηκαν ποτέ. Και αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα της απορριπτικής και αμελούς στάσης της έρευνας απέναντι στην υπόθεση. Το Σεπτέμβριο του 2015, ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ Christof Heyns αναγνώρισε ότι το μεγαλύτερο μέρος των αποδεικτικών στοιχείων που σχετίζονται με τα γεγονότα της 2ης Μαΐου καταστράφηκε αμέσως μετά το έγκλημα.

Ο ακτιβιστής του Euromaidan Sergei Khodiyak, ο οποίος πυροβόλησε ανθρώπους με κυνηγετικό τουφέκι, απελευθερώθηκε από την κράτηση και ο δικαστής αποσύρθηκε από την υπόθεση υπό την πίεση μιας ομάδας ακτιβιστών του Μαϊντάν με επικεφαλής τον Igor Mosiychuk, βουλευτή του εθνικιστικού ριζοσπαστικού Κόμματος. Ο Βσεβολόντ Γκοντσαρέφσκι, ο οποίος χρησιμοποίησε ένα κλομπ για να νικήσει και να τελειώσει τους ακτιβιστές του Κουλίκοβο που είχαν πηδήξει από τα παράθυρα του φλεγόμενου κτιρίου, αφέθηκε ελεύθερος λόγω "έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων”.

Ο Ντολζένκοφ και αρκετοί άλλοι ακτιβιστές κατά του Μαϊντάν παρέμειναν υπό κράτηση. Το 2017, μετά από πολλές καθυστερήσεις, το δικαστήριο αθώωσε τον Ντολζένκοφ σε σχέση με την υπόθεση. Αλλά συνελήφθη αμέσως ξανά με την πλαστή κατηγορία ότι φώναζε παράνομα συνθήματα σε μια πολιτική συγκέντρωση που είχε λάβει χώρα ένα μήνα πριν από την τραγωδία. Το Δεκέμβριο του 2017, οι τελευταίοι φιλόρωσοι ακτιβιστές απελευθερώθηκαν από την κράτηση στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων και φυλακισμένων από τη σύγκρουση του Ντονμπάς.

Η ουκρανική κοινωνία αντέδρασε στα γεγονότα στην Οδησσό με έναν πολύ περίεργο τρόπο. Φυσικά, η πλειοψηφία του πληθυσμού συμπάθησε με τα θύματα. Λουλούδια κατατίθεντο στο κτίριο των συνδικάτων κάθε χρόνο στις 2 Μαΐου. Το δημόσιο πεδίο και τα μέσα ενημέρωσης, ωστόσο, κυριαρχούνταν από εθνικιστές. Για μερικούς μήνες μετά τα γεγονότα, οι πλατφόρμες των κοινωνικών μέσων ξεχειλίζουν από "αστεία" για το "μπάρμπεκιου της Οδησσού", το "κάψιμο των βατνίκων" (ένα τυπικό σακάκι με μαλλί της σοβιετικής εποχής που χρησιμοποιήθηκε για να αναφέρεται σε Ουκρανούς που ασπάζονταν φιλορωσικές απόψεις και στους ίδιους τους Ρώσους), καθώς και συνθήματα που θυμίζουν τρομακτικά αυτά που χρησιμοποιήθηκαν από τους Ναζί για τους Εβραίους που δολοφόνησαν στον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ουκρανικό Διαδίκτυο πλημμύρισε με εικόνες καμένων πτωμάτων συνοδευόμενες από χλευαστικά σχόλια. Πολλοί από τους ανθρώπους που συμμετείχαν στην εκδήλωση της Οδησσού σύντομα μετά κατέληξαν στο Ντονμπάς, πολεμώντας στα τάγματα εθελοντών του ουκρανικού στρατού. "Το μόνο που χρειάζεται είναι να σκοτώσουμε πενήντα "βατνίκους" σε κάθε πόλη, και τότε θα έχουμε ειρήνη, τότε ο πόλεμος θα τελειώσει", παρατήρησε ο Μαξίμ Μαζούρ, μέλος του Τάγματος Αϊντάρ – μια δήλωση που υποστηρίχθηκε με ανυπομονησία από πολλούς από εκείνους που είχαν επιτεθεί σε ανθρώπους στην Οδησσό.

Στην πραγματικότητα, τα ουκρανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκαναν ακριβώς αυτό που συνήθως αποδίδεται στη ρωσική προπαγάνδα. Οι σωροί των καμένων πτωμάτων προκάλεσαν συναισθήματα τρόμου, αλλά και οργής. Ο Μάιος του 2014 ήταν ένα οριακό σημείο: εθελοντές από τη Ρωσία άρχισαν να φτάνουν μαζικά στις αποσχισμένες δημοκρατίες και ακόμη και μερικοί άνδρες από τη Δυτική Ευρώπη ήρθαν να πολεμήσουν στο πλευρό τους. Τα συνθήματα για αυτόνομο καθεστώς και την ανάγκη συμμετοχής σε συνομιλίες με το Κίεβο έδωσαν τη θέση τους σε μια ακλόνητη αποφασιστικότητα να αντισταθούν και να πολεμήσουν μέχρι το πικρό τέλος. Λίγες μέρες μετά τις 2 Μαΐου, ένας επαναστάτης του Ντονμπάς έγραψε σε ένα κατεστραμμένο και καμένο ουκρανικό πολεμικό όχημα πεζικού: "αυτό είναι για την Οδησσό, Μπάσταρδοι”.

Η φωνή εκείνων που τρομοκρατήθηκαν από τα γεγονότα από την αρχή και κατάλαβαν τι πραγματικά συνέβη απλά δεν ακούστηκε. Αλλά μάλλον άξιζαν να ακουστούν. Δύο χρόνια αργότερα, ο Αρτέμ Σουσέφσκι, από την πόλη Μακέεβκα του Ντονμπάς, έγραψε:

"Μπορώ να επαναλάβω όλα όσα θέλω ότι δεν είναι όλοι τρελοί και πως οι περισσότεροι Ουκρανοί εξακολουθούν να είναι οι καλοί και λογικοί άνθρωποι που ήταν πάντα. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό είναι αλήθεια και δεν αντιφάσκω με τον εαυτό μου λέγοντας αυτό. Αλλά υπάρχει ένα "αλλά": αυτοί οι καλοί και λογικοί άνθρωποι μπορούν να ζήσουν ειρηνικά με τα γεγονότα που συνέβησαν στις 2 Μαΐου στην Οδησσό, ήδη πριν από δύο χρόνια. Και επίσης κατά κάποιο τρόπο ζουν με το βομβαρδισμό του Ντόνετσκ. Και γενικά, πρέπει να ανεχθούν αυτόν τον επαίσχυντο πόλεμο, παρηγορώντας τους με παραμύθια για μια ρωσική εισβολή. Αλλά δεν μπορώ να ζήσω με αυτούς που μπορούν να ζήσουν με αυτό. Δε με νοιάζει πώς ζω - αρκεί να μην είναι μαζί σας.”

Ο Alexander Topilov, μουσικός της Οδησσού και υποστηρικτής του Euromaidan, έγραψε λίγες μέρες μετά τα τραγικά γεγονότα:

"...υπήρχαν αγόρια που γεννήθηκαν το 1994. Υπήρχαν νεαρά κορίτσια, καθηγητές Πανεπιστημίου, μηχανικοί. Δεν ξέρω. Δεν ήταν όλοι αρκετά γρήγοροι για να πηδήξουν. Δεν επέζησαν όλοι από την προσγείωση. Δεν είναι μια νίκη, κόλαση είναι! Μη μας ζητωκραυγάζετε. Είδα κάποια εξυψωμένα σχόλια. Ποιος θέλει μια τέτοια νίκη; Και ποιος μπορεί να το ονομάσει νίκη; Αυτό είναι ένα γαμ...νο φιάσκο. Είναι εμφύλιος πόλεμος. Οι κάτοικοι της Οδησσού πιάνουν ο ένας το λαιμό του άλλου. Ποιος είναι ο νικητής εδώ; Δεν χρειάζομαι τέτοιες νίκες, γα..ωτο δεν τις θέλω. Μερικοί άνθρωποι είναι σαν τα ζώα και μερικά θηρία είναι ανθρώπινα, γι ' αυτό μιλάω. Η γραμμή μεταξύ "εμείς" και "αυτοί". Έχασα τη δική μου στις 2 Μαΐου. Δεν ξέρω πού να τη σχεδιάσω. Βλέπω ανθρώπους. Και βλέπω ζώα. Ζώα στο πλευρό μου, άνθρωποι εναντίον μου. Λοιπόν, τι θα κάνω μετά; Ανάθεμα αν ξέρω, φίλε, όπως λένε από την άλλη πλευρά... και δεν υπάρχουν λιγότεροι πραγματικοί άνθρωποι από τα ζώα εδώ..."

Αυτή η απελπισμένη κραυγή έπεσε στα κωφά αυτιά. Την ίδια μέρα που το κτίριο των συνδικάτων καίγεται, υπήρξαν έντονες μάχες στο Σλαβιάνσκ στο Ντονμπάς. Ο ουκρανικός στρατός προσπαθούσε να εισέλθει στην πόλη. Σύντομα, οι πολιτοφυλακές οπλισμένες με μια ετερόκλητη ποικιλία κυνηγετικών τουφεκιών, πιστόλια που είχαν κλαπεί από αστυνομικούς και κοκτέιλ Μολότοφ αντικαταστάθηκαν με τάγματα και ταξιαρχίες εξοπλισμένες με πυροβολικό και άρματα μάχης. Η ανατολική Ουκρανία κλονίστηκε με τις εκρήξεις των οβιδοβόλων και το θόρυβο των τανκς.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail