Η στροφή της Κίνας στις παγκόσμιες αγορές και της Ουάσιγκτον στους Παγκόσμιους Πολέμους…

Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες κινούνται σε πολικές αντίθετες κατευθύνσεις: το Πεκίνο γίνεται ταχύτατα το κέντρο των ξένων επενδύσεων σε βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της ρομποτικής, της πυρηνικής ενέργειας και των προηγμένων μηχανημάτων με τη συνεργασία κέντρων τεχνολογικής αριστείας, όπως η Γερμανία.

Του καθηγητή James Petras - globalresearch.ca / Παρουσίαση Freepen.gr (Αυτό το άρθρο του καθηγητή James Petras που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά από το GR τον Αύγουστο του 2016 φέρνει στο προσκήνιο τη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.)

Αντίθετα, η Ουάσιγκτον επιδιώκει μια επιθετική στρατιωτική στροφή προς τις λιγότερο παραγωγικές περιοχές με τη συνεργασία των πιο βάρβαρων συμμάχων της, όπως η Σαουδική Αραβία.

Η Κίνα προχωρά στην παγκόσμια οικονομική υπεροχή δανειζόμενη και καινοτομώντας τις πιο προηγμένες μεθόδους παραγωγής, ενώ οι ΗΠΑ υποβαθμίζουν τα τεράστια παραγωγικά επιτεύγματα του παρελθόντος για να προωθήσουν πολέμους καταστροφής.

Η αυξανόμενη εξέχουσα θέση της Κίνας είναι το αποτέλεσμα μιας σωρευτικής διαδικασίας που προχώρησε με συστηματικό τρόπο, συνδυάζοντας βήμα προς βήμα αύξηση της παραγωγικότητας και της καινοτομίας με ξαφνικά άλματα στην σκάλα της τεχνολογίας αιχμής.

Τα στάδια ανάπτυξης και επιτυχίας της Κίνας

Η Κίνα έχει μετακινηθεί από μια χώρα, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ξένες επενδύσεις σε καταναλωτικές βιομηχανίες για εξαγωγές, σε μια οικονομία που βασίζεται σε κοινές επενδύσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε εξαγωγές υψηλότερης αξίας.

Η πρώιμη ανάπτυξη της Κίνας βασίστηκε στο φθηνό εργατικό δυναμικό, στους χαμηλούς φόρους και στους λίγους κανονισμούς για το πολυεθνικό κεφάλαιο. Το ξένο κεφάλαιο και οι ντόπιοι δισεκατομμυριούχοι τόνωσαν την ανάπτυξη, με βάση τα υψηλά ποσοστά κέρδους. Καθώς η οικονομία μεγάλωνε, η οικονομία της Κίνας στράφηκε προς την αύξηση της εγχώριας τεχνολογικής της τεχνογνωσίας και την απαίτηση μεγαλύτερου «τοπικού περιεχομένου» για βιομηχανικά προϊόντα.

Στις αρχές της νέας χιλιετίας, η Κίνα ανέπτυξε βιομηχανίες υψηλών προδιαγραφών, βασισμένες σε τοπικές πατέντες και δεξιότητες μηχανικής, διοχετεύοντας υψηλό ποσοστό επενδύσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές, μεταφορές και εκπαίδευση.

Τα μαζικά προγράμματα μαθητείας δημιούργησαν ένα εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό που αύξησε την παραγωγική ικανότητα. Η μαζική εγγραφή σε πανεπιστήμια επιστήμης, μαθηματικών, πληροφορικής και μηχανικής παρείχε μια μεγάλη εισροή κορυφαίων καινοτόμων, πολλοί από τους οποίους είχαν αποκτήσει τεχνογνωσία στην προηγμένη τεχνολογία των υπερπόντιων ανταγωνιστών.

Η στρατηγική της Κίνας βασίζεται στην πρακτική του δανεισμού, της μάθησης, της αναβάθμισης και του ανταγωνισμού με τα πιο προηγμένα οικονομικά της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Μέχρι το τέλος της τελευταίας δεκαετίας του 20ου αιώνα, η Κίνα ήταν σε θέση να μετακινηθεί στο εξωτερικό. Η διαδικασία συσσώρευσης παρείχε στην Κίνα τους οικονομικούς πόρους για να πιάσει δυναμικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Η Κίνα δεν περιοριζόταν πλέον σε επενδύσεις σε ορυκτά και γεωργία στο εξωτερικό σε χώρες του Τρίτου Κόσμου. Η Κίνα επιδιώκει να κατακτήσει τεχνολογικούς τομείς υψηλής τεχνολογίας στα προηγμένα οικονομικά.

Μέχρι τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα Κινέζοι επενδυτές μετακόμισαν στη Γερμανία, τον πιο προηγμένο βιομηχανικό κολοσσό της Ευρώπης. Κατά τους πρώτους 6 μήνες του 2016 Κινέζοι επενδυτές απέκτησαν 37 γερμανικές εταιρείες, έναντι 39 το σύνολο του 2015. Οι συνολικές επενδύσεις της Κίνας στη Γερμανία για το 2016 ενδέχεται να διπλασιαστούν σε πάνω από 22 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το 2016, η Κίνα εξαγόρασε με επιτυχία την KOKA, την πιο καινοτόμο εταιρεία μηχανικών της Γερμανίας. Η στρατηγική της Κίνας είναι να αποκτήσει υπεροχή στο ψηφιακό μέλλον της βιομηχανίας.

Η Κίνα προχωρά με ταχείς ρυθμούς στην αυτοματοποίηση των βιομηχανιών της, με σχέδια να διπλασιάσει την πυκνότητα των ρομπότ στις ΗΠΑ έως το έτος 2020.

Κινέζοι και Αυστριακοί επιστήμονες εκτόξευσαν με επιτυχία το πρώτο σύστημα δορυφορικής επικοινωνίας με δυνατότητα κβαντικής λειτουργίας, το οποίο φέρεται να είναι «απόδειξη hack», διασφαλίζοντας την ασφάλεια των επικοινωνιών της Κίνας.

Ενώ οι παγκόσμιες επενδύσεις της Κίνας συνεχίζουν να κυριαρχούν στις παγκόσμιες αγορές, οι ΗΠΑ, η Αγγλία και η Αυστραλία προσπαθούν να επιβάλουν επενδυτικούς φραγμούς. Βασιζόμενη σε ψεύτικες «απειλές για την ασφάλεια», η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι μπλόκαρε έναν κινεζικό πυρηνικό εργοστάσιο βαρέων επενδύσεων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων (Hinckley Point C). Το πρόσχημα ήταν ο ψευδής ισχυρισμός ότι η Κίνα θα χρησιμοποιούσε το μερίδιό της για να «εμπλακεί σε ενεργειακό εκβιασμό, απειλώντας να απενεργοποιήσει την ισχύ σε περίπτωση διεθνών κρίσεων».

Η Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων των ΗΠΑ έχει μπλοκάρει αρκετές κινεζικές επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας.

Τον Αύγουστο του 2016 η Αυστραλία μπλόκαρε μια αγορά 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενός μεριδίου ελέγχου στο μεγαλύτερο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της για ψευδείς ισχυρισμούς «εθνικής ασφάλειας».

Η αγγλοαμερικανική και η γερμανική αυτοκρατορία βρίσκονται σε άμυνα. Δεν μπορούν ολοένα και περισσότερο να ανταγωνιστούν οικονομικά την Κίνα, ακόμη και στην υπεράσπιση των δικών τους καινοτόμων βιομηχανιών.

Σε μεγάλο βαθμό αυτό είναι το αποτέλεσμα των αποτυχημένων πολιτικών τους. Η δυτική οικονομική ελίτ βασίζεται όλο και περισσότερο στη βραχυπρόθεσμη κερδοσκοπία στα χρηματοοικονομικά, τα ακίνητα και τις ασφάλειες, ενώ παραμελεί τη βιομηχανική της βάση.

Με επικεφαλής τις ΗΠΑ, η εξάρτησή τους από στρατιωτικές κατακτήσεις (μιλιταριστική οικοδόμηση αυτοκρατοριών) απορροφά δημόσιους πόρους, ενώ η Κίνα έχει κατευθύνει τους εγχώριους πόρους της προς την καινοτόμο και προηγμένη τεχνολογία.

Για να αντιμετωπίσει την οικονομική πρόοδο της Κίνας, το καθεστώς Ομπάμα έχει εφαρμόσει μια πολιτική οικοδόμησης οικονομικών τειχών στο εσωτερικό, εμπορικών περιορισμών στο εξωτερικό και στρατιωτικής αντιπαράθεσης στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας – τους στρατηγικούς εμπορικούς δρόμους της Κίνας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ενίσχυσαν τους περιορισμούς τους στις κινεζικές επενδύσεις σε επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης μιας επένδυσης 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Western Digital και η Philips απόπειρα να πουλήσει τις επιχειρήσεις φωτισμού της. Οι ΗΠΑ εμπόδισαν την «σχεδιασμένη εξαγορά από την Τσεν Κίνας 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων του ελβετικού χημικού ομίλου «Syngenta».

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να σταματήσουν καινοτόμες συμφωνίες δισεκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνουν την Κίνα ως στρατηγικό εταίρο.

Συνοδεύοντας το εσωτερικό τους τείχος, οι ΗΠΑ έχουν κινητοποιήσει έναν υπερπόντιο αποκλεισμό της Κίνας μέσω της Trans-Pacific-Partnership τους, η οποία προτείνει να αποκλειστεί το Πεκίνο από τη συμμετοχή στη «ζώνη ελεύθερου εμπορίου» με δώδεκα μέλη της Βόρειας Αμερικής, της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας. Ωστόσο, ούτε ένα κράτος μέλος του TPP δεν έχει περικόψει το εμπόριο του με την Κίνα. Αντίθετα, αυξάνουν τους δεσμούς με την Κίνα – ένα εύγλωττο σχόλιο για την ικανότητα του Ομπάμα να «περιστρέφει» καταστάσεις.

Ενώ το «εσωτερικό οικονομικό τείχος» είχε κάποιες αρνητικές επιπτώσεις σε συγκεκριμένους Κινέζους επενδυτές, η Ουάσιγκτον δεν κατάφερε να μειώσει τις εξαγωγές της Κίνας στις αγορές των ΗΠΑ. Η αποτυχία της Ουάσιγκτον να εμποδίσει το εμπόριο της Κίνας ήταν ακόμη πιο επιζήμια για την προσπάθεια της Ουάσιγκτον να περικυκλώσει την Κίνα στην Ασία και τη Λατινική Αμερική, τον Ωκεανό και την Ασία.

Η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, το Περού, η Χιλή, η Ταϊβάν, η Καμπότζη και η Νότια Κορέα εξαρτώνται πολύ περισσότερο από τις κινεζικές αγορές παρά από τις ΗΠΑ για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν.

Ενώ η Γερμανία, αντιμέτωπη με τη δυναμική ανάπτυξη της Κίνας, επέλεξε να «συνεργαστεί» και να μοιραστεί παραγωγικές επενδύσεις υψηλής κλίμακας, η Ουάσιγκτον επέλεξε να σχηματίσει στρατιωτικές συμμαχίες για να αντιμετωπίσει την Κίνα.

Η πολεμική στρατιωτική συμμαχία των ΗΠΑ με την Ιαπωνία δεν έχει πτοήσει την Κίνα. Μάλλον έχει υποβαθμίσει τις εγχώριες οικονομίες και την οικονομική επιρροή τους στην Ασία.

Επιπλέον, ο «στρατιωτικός άξονας» της Ουάσιγκτον έχει εμβαθύνει και επεκτείνει τους στρατηγικούς δεσμούς της Κίνας με τις πηγές ενέργειας και την στρατιωτική τεχνολογία της Ρωσίας.

Ενώ οι ΗΠΑ ξοδεύουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε στρατιωτικές συμμαχίες με τα καθυστερημένα πελατειακά καθεστώτα της Βαλτικής και τα παρασιτικά κράτη της Μέσης Ανατολής (Σαουδική Αραβία, Ισραήλ), η Κίνα συσσωρεύει στρατηγική τεχνογνωσία από τους οικονομικούς της δεσμούς με τη Γερμανία, πόρους από τη Ρωσία και μερίδια αγοράς μεταξύ των «εταίρων» της Ουάσιγκτον στην Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Κίνα, ακολουθώντας την τεχνολογική και παραγωγική πορεία της Γερμανίας, θα κερδίσει την οικονομική απομονωτική και παγκόσμια μιλιταριστική στρατηγική των ΗΠΑ.

Εάν οι ΗΠΑ απέτυχαν να διδαχθούν από την επιτυχημένη οικονομική στρατηγική της Κίνας, η ίδια αποτυχία μπορεί να εξηγήσει την κατάρρευση των προοδευτικών καθεστώτων στη Λατινική Αμερική.

Η επιτυχία της Κίνας και η υποχώρηση της Λατινικής Αμερικής

Μετά από περισσότερο από μια δεκαετία ανάπτυξης και σταθερότητας, τα προοδευτικά καθεστώτα της Λατινικής Αμερικής έχουν υποχωρήσει και παρακμάσει. Γιατί η Κίνα συνέχισε την πορεία της σταθερότητας και της ανάπτυξης ενώ οι εταίροι της από τη Λατινική Αμερική υποχώρησαν και υπέστησαν ήττες;

Η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Βενεζουέλα, η Ουρουγουάη, η Παραγουάη, η Βολιβία και ο Ισημερινός, για πάνω από μια δεκαετία, υπήρξαν η ιστορία επιτυχίας της κεντροαριστεράς της Λατινικής Αμερικής. Οι οικονομίες τους αυξήθηκαν, οι κοινωνικές δαπάνες αυξήθηκαν, η φτώχεια και η ανεργία μειώθηκαν και τα εισοδήματα των εργαζομένων αυξήθηκαν.

Στη συνέχεια, οι οικονομίες τους πέρασαν σε κρίση, η κοινωνική δυσαρέσκεια μεγάλωσε και τα κεντροαριστερά καθεστώτα έπεσαν.

Σε αντίθεση με την Κίνα, τα κεντροαριστερά καθεστώτα της Λατινικής Αμερικής δε διαφοροποίησαν τις οικονομίες τους: παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένα από την έκρηξη των εμπορευμάτων για ανάπτυξη και σταθερότητα.

Οι ελίτ της Λατινικής Αμερικής δανείστηκαν και εξαρτιόνταν από ξένες επενδύσεις και χρηματοοικονομικό κεφάλαιο, ενώ η Κίνα συμμετείχε σε δημόσιες επενδύσεις στη βιομηχανία, τις υποδομές, την τεχνολογία και την εκπαίδευση.

Οι προοδευτικοί της Λατινικής Αμερικής ενώθηκαν με ξένους καπιταλιστές και ντόπιους κερδοσκόπους στη μη παραγωγική κερδοσκοπία και κατανάλωση ακινήτων, ενώ η Κίνα επένδυσε σε καινοτόμες βιομηχανίες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Ενώ η Κίνα εδραίωσε την πολιτική διακυβέρνηση, οι προοδευτικοί της Λατινικής Αμερικής «συμμάχησαν» με στρατηγικούς εγχώριους και υπερπόντιους πολυεθνικούς αντιπάλους για να «μοιράσουν την εξουσία», οι οποίοι, στην πραγματικότητα, ήταν πρόθυμοι να εκδιώξουν τους «αριστερούς» συμμάχους τους.

Όταν η λατινική οικονομία βασισμένη στα εμπορεύματα κατέρρευσε, κατέρρευσαν και οι πολιτικοί δεσμοί με τους ελίτ εταίρους τους. Αντίθετα, οι βιομηχανίες της Κίνας επωφελήθηκαν από τις χαμηλότερες παγκόσμιες τιμές των εμπορευμάτων, ενώ η αριστερά της Λατινικής Αμερικής υπέφερε. Αντιμέτωπη με την εκτεταμένη διαφθορά, η Κίνα ξεκίνησε μια μεγάλη εκστρατεία εκκαθαρίζοντας πάνω από 200.000 αξιωματούχους. Στη Λατινική Αμερική, η Αριστερά αγνόησε διεφθαρμένους αξιωματούχους, επιτρέποντας στην αντιπολίτευση να εκμεταλλευτεί τα σκάνδαλα για να εκδιώξει κεντροαριστερά στελέχη.

Ενώ η Λατινική Αμερική εισήγαγε μηχανήματα και ανταλλακτικά από τη Δύση. Η Κίνα αγόρασε ολόκληρες τις δυτικές εταιρείες που παράγουν τις μηχανές και την τεχνολογία τους – και στη συνέχεια εφάρμοσε κινεζικές τεχνολογικές βελτιώσεις.

Η Κίνα ξεπέρασε με επιτυχία την κρίση, νίκησε τους αντιπάλους της και προχώρησε στην επέκταση της τοπικής κατανάλωσης και στη σταθεροποίηση της κυριαρχίας.

Η κεντροαριστερά της Λατινικής Αμερικής υπέστη πολιτικές ήττες στη Βραζιλία, την Αργεντινή και την Παραγουάη, έχασε τις εκλογές στη Βενεζουέλα και τη Βολιβία και υποχώρησε στην Ουρουγουάη.

Συμπέρασμα

Το πολιτικό οικονομικό μοντέλο της Κίνας έχει ξεπεράσει την ιμπεριαλιστική Δύση και την αριστερή Λατινική Αμερική. Ενώ οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει δισεκατομμύρια στη Μέση Ανατολή για πολέμους για λογαριασμό του Ισραήλ, η Κίνα έχει επενδύσει παρόμοια ποσά στη Γερμανία για προηγμένη τεχνολογία, ρομποτική και ψηφιακές καινοτομίες.

Ενώ η «στροφή στην Ασία» του Προέδρου Ομπάμα και της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ήταν σε μεγάλο βαθμό μια σπάταλη στρατιωτική στρατηγική για να περικυκλώσει και να εκφοβίσει την Κίνα, η «στροφή προς τις αγορές» του Πεκίνου έχει ενισχύσει με επιτυχία την οικονομική του ανταγωνιστικότητα. Ως αποτέλεσμα, την τελευταία δεκαετία, ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας είναι τριπλάσιος από αυτόν των ΗΠΑ και την επόμενη δεκαετία η Κίνα θα ξεπεράσει κατά πολύ τις ΗΠΑ στη «ρομποτοποίηση» της παραγωγικής οικονομίας της.

Η «στροφή» των ΗΠΑ στην Ασία, με τη μεγάλη τους εξάρτηση από στρατιωτικές απειλές και εκφοβισμούς έχει κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένες αγορές και επενδύσεις. Η «στροφή στην προηγμένη τεχνολογία» της Κίνας αποδεικνύει πως το μέλλον βρίσκεται στην Ασία και όχι στη Δύση. Η εμπειρία της Κίνας προσφέρει μαθήματα για τις μελλοντικές αριστερές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής.

Πρώτα και κύρια, η Κίνα τονίζει την αναγκαιότητα ισορροπημένης οικονομικής ανάπτυξης, πέρα ​​από τα βραχυπρόθεσμα οφέλη που προκύπτουν από την έκρηξη των εμπορευμάτων και τις καταναλωτικές στρατηγικές.

Δεύτερον, η Κίνα καταδεικνύει τη σημασία της επαγγελματικής και τεχνικής εκπαίδευσης των εργαζομένων για την τεχνολογική καινοτομία, πέρα ​​από τη σχολή επιχειρήσεων και τη μη παραγωγική «κερδοσκοπική» εκπαίδευση που τονίζεται τόσο έντονα στις ΗΠΑ.

Τρίτον, η Κίνα εξισορροπεί τις κοινωνικές της δαπάνες με επενδύσεις στη βασική παραγωγική δραστηριότητα. Η ανταγωνιστικότητα και οι κοινωνικές υπηρεσίες συνδυάζονται.

Η ενισχυμένη ανάπτυξη και η κοινωνική σταθερότητα της Κίνας, η δέσμευσή της να μαθαίνει και να ξεπερνά τις προηγμένες οικονομίες έχει σημαντικούς περιορισμούς, ειδικά στους τομείς της κοινωνικής ισότητας και της λαϊκής ισχύος. Εδώ η Κίνα μπορεί να μάθει από την εμπειρία της Αριστεράς της Λατινικής Αμερικής. Τα κοινωνικά κέρδη υπό τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Τσάβες είναι άξια μελέτης και μίμησης. Τα λαϊκά κινήματα στη Βολιβία, τον Ισημερινό και την Αργεντινή, που έδιωξαν τους νεοφιλελεύθερους από την εξουσία, θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις προσπάθειες στην Κίνα για να ξεπεραστεί ο δεσμός επιχείρησης-κράτους της λεηλασίας και της φυγής κεφαλαίων.

Η Κίνα, παρά τους κοινωνικοπολιτικούς και οικονομικούς της περιορισμούς, αντιστάθηκε επιτυχώς στις στρατιωτικές πιέσεις των ΗΠΑ και μάλιστα «ανέστρεψε τα τραπέζια» προχωρώντας προς τη Δύση.

Σε τελική ανάλυση, το μοντέλο ανάπτυξης και σταθερότητας της Κίνας σίγουρα προσφέρει μια προσέγγιση που είναι πολύ ανώτερη από την πρόσφατη κατάρρευση της λατινοαμερικανικής αριστεράς και το πολιτικό χάος που προκύπτει από την αναζήτηση της Ουάσιγκτον για παγκόσμια στρατιωτική υπεροχή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail