Δυτικοί «ειδικοί» πίστευαν ότι θα κατέστρεφαν την οικονομία της Ρωσίας. Απέτυχαν

ΑΡ Photo / Εraldo Ρeres
Ομάδα "ειδικών" με πρόσβαση στα πολιτικά αυτιά και στις κύριες σελίδες των μέσων ενημέρωσης, ισχυρίστηκε ότι η οικονομία της Ρωσίας ήταν μικρότερη από αυτή της Ιταλίας, με βάση το ΑΕΠ. Η πραγματικότητα δίνει μια πολύ διαφορετική εικόνα.

Του Kirill Strelnikov - RIA Novosti - rt.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Όπως συμβαίνει συχνά στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, τα πιο ενοχλητικά γεγονότα καλύπτονται μόνο όταν δεν μπορούν πλέον να κρυφτούν, αλλά ακόμη και τότε γίνονται δυσάρεστες παραδοχές με πολλές επιφυλάξεις και δικαιολογίες.

Αυτή την εβδομάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δημοσίευσε μια έκθεση, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η οικονομική ηγεμονία των κορυφαίων δυτικών χωρών, που εκπροσωπούνται από την G7, συρρικνώνεται καθώς οι BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) αυξάνονται.

Τα συμπεράσματά της, φυσικά, «γυαλίστηκαν» από όλα τα κορυφαία δυτικά μέσα ενημέρωσης, αλλά ένα πράγμα έγινε σαφές: Οποιεσδήποτε θριαμβευτικές δυτικές προβλέψεις για τους BRICS γενικά, και τη Ρωσία ειδικότερα, μπορούν να πεταχτούν με ασφάλεια στον κάδο σκουπιδιών.

Το 2007, δυτικοί εμπειρογνώμονες δημοσίευσαν μια καθησυχαστική έκθεση δηλώνοντας πως η συνολική συνεισφορά των BRICS στην παγκόσμια οικονομία δεν θα ήταν συγκρίσιμη με αυτή της G7 μέχρι το 2032.

Αλλά για άλλη μια φορά οι δυτικές οικονομικές προβλέψεις απέτυχαν, και το γεγονός είναι ότι οι χώρες BRICS έφτασαν τη διαφορά της G7 όσον αφορά τη συμβολή τους στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη ήδη από το 2020, και αυτήν την στιγμή τα στοιχεία, ακόμη και δημιουργικά χειραγωγημένα από ειδικούς, με πείσμα δείχνουν πως έως το 2028 οι BRICS θα αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 35% (κάποιες πηγές λένε έως και το 40%) του παγκόσμιου ΑΕΠ (έναντι 27,8% για το G7).

Οι δυτικοί αναλυτές, που στην πραγματικότητα απηχούν τις επιθυμίες του παγκόσμιου βαθέος κράτους, έχουν πέσει σε παρόμοια παγίδα κατά την εκτίμησή τους για τις προοπτικές και τον αντίκτυπο της Ρωσίας στην παγκόσμια οικονομία. Όπως θυμόμαστε, από τις αρχές του περασμένου έτους, έχουν επιβληθεί περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ιστορία, και οι κύριοι ομιλητές στη Δύση ανέφεραν με προσμονή ότι η ρωσική οικονομία σύντομα θα γίνει σκόνη.

Ήταν τέτοια η εμπιστοσύνη τους (εξάλλου, ένα πρατήριο καυσίμων με κούκλες matryoshka δεν θα μπορούσε να αντέξει τη συνδυασμένη οικονομική δύναμη της φωτισμένης Δύσης) που οι αναλυτές δεν ασχολήθηκαν καν με τα νούμερα. Η πρόβλεψη ήταν απλή: η Ρωσία θα καταστρεφόταν γρήγορα και αμετάκλητα – πρώτα η οικονομία της και μετά η κοινωνική της συνοχή.

Ένα κοινό τροπάριο εδώ και πολλά χρόνια ήταν μια σύγκριση μεταξύ των οικονομιών της Ρωσίας και της Ιταλίας, με ψευδείς ισχυρισμούς ότι η οικονομία της μεγαλύτερης χώρας του κόσμου δεν είναι μεγαλύτερη από αυτή της πίτσας και των ζυμαρικών, όλα βασισμένα σε απλοϊκές μετρήσεις που δε λαμβάνουν υπόψη τις συναλλαγματικές διαφορές και υπερτιμούν τον τομέα των υπηρεσιών που τροφοδοτούνται από χρέος.

Κάτι όμως πήγε στραβά, και προς έκπληξη των προγνωστικών, η Ρωσία όχι μόνο δεν γονάτισε, αλλά ούτε καν λύγισε στη θέλησή τους. Η θέση της χώρας ως παγκόσμιας ενεργειακής υπερδύναμης επιβεβαιώθηκε και προστέθηκε ο τίτλος της παγκόσμιας υπερδύναμης των τροφίμων. Θα έρθουν κι άλλοι τέτοιοι τίτλοι με τον καιρό.

Οι μετεωρολόγοι άρχισαν να συγκρίνουν τους υπολογισμούς τους και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μετρούσαν λάθος.

Ως αποτέλεσμα, μια αξιοσέβαστη αμερικανική δημοσίευση, το The National Interest, δημοσίευσε ένα άρθρο του οποίου το κύριο συμπέρασμα είναι πως η σύγκριση των οικονομιών της Ρωσίας και της Ιταλίας προδίδει την κραυγαλέα ανικανότητα των δυτικών ειδικών. Εν ολίγοις, οι ρίζες της σύγκρισης βρίσκονται στη μεθοδολογία σύγκρισης των οικονομιών με βάση το ονομαστικό ΑΕΠ – τη συνολική αξία όλων των αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται ή πωλούνται σε μια χώρα για μια δεδομένη περίοδο. Πράγματι, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το ονομαστικό ΑΕΠ της Ρωσίας το 2013 ήταν περίπου 2,29 τρισεκατομμύρια δολάρια και της Ιταλίας περίπου 2,14 τρισεκατομμύρια δολάρια. 

Όμως, σύμφωνα με τους συντάκτες του άρθρου, η ίδια η προσέγγιση ήταν θεμελιωδώς εσφαλμένη: ούτε η συναλλαγματική ισοτιμία ούτε η ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (PPP) προσαρμοσμένα για το βιοτικό επίπεδο και την παραγωγικότητα της εργασίας, τον κατά κεφαλήν πλούτο και, το πιο σημαντικό, τη διαθεσιμότητα κρίσιμων υλικών πόρων και τα αγαθά, σε αντίθεση με τα ωραία «χάρτινα» περιουσιακά στοιχεία, όπως η αξία των παγκόσμιων εμπορικών σημάτων, τα πνευματικά δικαιώματα και ούτω καθεξής, ελήφθησαν υπόψη στους υπολογισμούς.

Μόνο με αυτή τη διόρθωση, το πραγματικό ΑΕΠ της Ρωσίας είναι αρκετά συγκρίσιμο με αυτό της Γερμανίας (μία από τις δέκα πιο ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες στον κόσμο): 4,81 τρισεκατομμύρια δολάρια για τη Ρωσία έναντι 4,85 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τη Γερμανία το 2021.

Αλλά ακόμη και τόσο περίπλοκοι υπολογισμοί δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική κατάσταση. Σε περιόδους κρίσης, η παραγωγή φυσικών αγαθών έρχεται πρώτη και εδώ η ρωσική οικονομία δεν είναι μόνο ισχυρότερη από τη γερμανική οικονομία, αλλά υπερδιπλάσια από τη Γαλλία. Προσθέστε σε αυτό το βασικό ρόλο της Ρωσίας στον εφοδιασμό του κόσμου με ενέργεια, ζωτικούς φυσικούς πόρους και τρόφιμα (για να μην αναφέρουμε τον αντίκτυπό της στην παγκόσμια ασφάλεια) και δεν χρειαζόμαστε τα συμπεράσματα των πιο έξυπνων αναλυτών του κόσμου για να κατανοήσουμε την πραγματική θέση της χώρας μας στον κόσμο.

Πριν από λίγο καιρό, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεπε οικονομική ανάπτυξη 0,3% για τη Ρωσία το 2023. Ίσως θα έπρεπε να ευχαριστήσουμε τους «ειδικούς» και να στείλουμε αυτήν την πρόβλεψη στο ίδιο μέρος με τις άλλες.

Εν τω μεταξύ, είναι καλύτερο να κερδίζουμε στον πραγματικό κόσμο, όχι στα χαρτιά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail