Η συμφωνία των σιτηρών: Το Κρεμλίνο αποφασίζει το ζήτημα της ρωσικής κυριαρχίας

Η Δύση ασκεί πίεση στο Κρεμλίνο να παρατείνει τη συμφωνία για τα σιτηρά. Η λύση του ζητήματος θα δείξει αν η Ρωσία είναι κυρίαρχο κράτος.

Αναφέρθηκε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες παρέδωσε επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην οποία ζητούσε από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να παρατείνει τη συμφωνία σιτηρών (εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία μέσω των λιμανιών της Οδησσού) μετά τις 14 Μαΐου.

Lyuba Lulko - english.pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Η συμφωνία για τα σιτηρά έχει παραταθεί ήδη τρεις φορές. Ολοκληρώθηκε με την υποστήριξη της ηγεσίας του ΟΗΕ με σκοπό να σταματήσει τα θέματα πείνας στην Αφρική και την Ασία.

Η Ρωσία παρέτεινε τελευταία τις εγγυήσεις για τον ανθρωπιστικό διάδρομο μόνο για 60 ημέρες. Οι απαιτήσεις για περαιτέρω παράταση είναι οι εξής:

  • παραίτηση από κυρώσεις κατά της Rosselkhozbank (Ρωσική Αγροτική Τράπεζα) με τη σύνδεσή της με τη SWIFT,
  • επανάληψη των παραδόσεων γεωργικών μηχανημάτων στη Ρωσική Ομοσπονδία,
  • απεμπλοκή ξένων περιουσιακών στοιχείων ρωσικών εταιρειών που σχετίζονται με την παραγωγή και τη μεταφορά τροφίμων και λιπασμάτων,
  • μεταφορά ρωσικής αμμωνίας μέσω αγωγού μέσω του διαδρόμου.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, «δεν υπάρχει ακόμη βέβαιη πρόοδος στην εφαρμογή του μνημονίου μεταξύ Ρωσίας και ΟΗΕ».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ, ο οποίος αυτήν την στιγμή επισκέπτεται τη Νέα Υόρκη ως πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν η συμφωνία θα παραταθεί.

Ο πολιτικός επιστήμονας Μαράτ Μπασίροφ δήλωσε στο Telegram ότι η Ρωσική Ομοσπονδία παρέτεινε τη συμφωνία σιτηρών με την Ουκρανία μόνο λόγω της επανεκλογής του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ερντογάν (14 Μαΐου), σεβόμενη τις ιδιότητες του συντρόφου του.

"Άλλα κίνητρα είναι ψευδή, ειδικά με φόντο την επικείμενη "αντι επίθεση", τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Ρώσων, φασιστών και μισθοφόρων από όλο τον κόσμο που πολεμούν στην Ουκρανία με χρήματα του ΝΑΤΟ. Ίσως αυτά τα σκοτεινά παιχνίδια για τους στρατιώτες και τους πολίτες μας είναι αρκετά; Αυτή η ασάφεια αρχίζει να μας καταστρέφει από μέσα», έγραψε ο Μπασίροφ.

Οι συντάκτες του καναλιού Telegram "Image of the Future" συμφωνούν με μια τέτοια εκτίμηση. Ωστόσο, πιστεύουν πως η συμφωνία για τα σιτηρά θα παραταθεί σύντομα έως την 1η Σεπτεμβρίου. Είναι εκπρόσωποι του «Κόμματος Ειρήνης» από το Υπουργείο Άμυνας και την Προεδρική Διοίκηση που ασκούν πίεση στη συμφωνία.

«Η χειρονομία καλής θέλησης θα δώσει στους εκπροσώπους των ελίτ ομάδων και στα παιδιά τους την ευκαιρία να χαλαρώσουν αυτό το καλοκαίρι πριν από τις επικείμενες καταιγίδες του Δεκεμβρίου 2023 και του Μαρτίου 2024», γράφουν οι συγγραφείς.

Την ίδια ώρα, το ίδιο κανάλι ανέφερε πως ο διάδρομος σιτηρών εξασφάλιζε υποβρύχιες παραδόσεις drones από τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο την παραμονή της αντεπίθεσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Η δήλωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, που σχολίασε την τρομοκρατική επίθεση στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, με τη χρήση επιφανειακών drones στις 23 Μαρτίου:

«Η ανάλυση της κίνησης των ουκρανικών μη επανδρωμένων σκαφών έδειξε ότι όλα εκτοξεύθηκαν από την υδάτινη περιοχή του λιμανιού της Οδησσού. Η ανάπτυξή τους πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του ανθρωπιστικού διαδρόμου, ο οποίος συμμετείχε επίσης στην εξαγωγή αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας», ανέφερε η ανακοίνωση.

«Οι τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από το καθεστώς του Κιέβου θέτουν σε κίνδυνο την επόμενη παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά μετά τις 18 Μαΐου», πρόσθεσε το υπουργείο Άμυνας.

Το ουκρανικό κανάλι Telegram "Zerada" είπε πως οι Ρώσοι πιθανότατα θα αποσύρουν την επιστολή εγγυήσεων ασφαλείας για εμπορικά πλοία μετά τις επιθέσεις στη Σεβαστούπολη. Στη συνέχεια, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αρνηθούν να ασφαλίσουν τα αγαθά και η ΕΕ θα κλείσει τον χερσαίο διάδρομο που χρησιμοποιήθηκε για την εξαγωγή του 1/8 των σιτηρών».

Τα σιτηρά θα πρέπει να αποθηκευτούν και το καθεστώς του Κιέβου και οι δυτικές υπερεθνικές εταιρείες θα χάσουν μια αρκετά μεγάλη πηγή εισοδήματος.

Φαίνεται ότι η Ρωσία πρέπει να κλείσει τη συμφωνία καθώς υπονομεύει την κυριαρχία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail