Το βαλκανικό μπλοκ του ΝΑΤΟ κατά της Σερβίας καταλήγει να κάνει τη Σερβία πιο δυνατή από ποτέ

Τα Βαλκάνια έχουν φιλοξενήσει πολλές εθνοτικές και πολιτιστικές ομάδες, η καθεμία με τη δική της μοναδική ιστορία και παραδόσεις. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι Σέρβοι ως λαός με βαθιά επιθυμία για ενοποίηση. Για αιώνες, προσπάθησαν να ενώσουν τα εδάφη τους, που είναι διάσπαρτα στα Βαλκάνια, σε ένα ενιαίο κράτος.

tfiglobalnews.com - Ansh Pandey / Παρουσίαση Freepen.gr

Η ιδέα της σερβικής ενοποίησης δεν είναι νέα. Χρονολογείται από τον Μεσαίωνα, όταν η Σερβική Αυτοκρατορία βρισκόταν στο απόγειό της, εκτεινόμενη από την Αδριατική έως τη Μαύρη Θάλασσα. Ακόμη και μετά την παρακμή της αυτοκρατορίας, η ιδέα της σερβικής ενότητας παρέμεινε, με διάφορους ηγέτες και κινήματα να την υποστηρίζουν ανά τους αιώνες.

Σήμερα, το όνειρο της σερβικής ενοποίησης παραμένει ζωντανό, με πολλούς Σέρβους να πιστεύουν ακόμη πως ο λαός τους πρέπει να ενωθεί κάτω από μια σημαία. Όμως, από τώρα, η κατάστασή τους είναι αρκετά απομονωμένη. Οι Σέρβοι αγνοούνται και απομονώνονται σκόπιμα από τις κυβερνήσεις τεσσάρων φιλοευρωπαϊκών εθνών, της Αλβανίας, των Σκοπίων, του Κοσσυφοπεδίου και του Μαυροβουνίου.

Ένα Balkan Quad δημιουργήθηκε για να εναρμονιστεί με το ήθος της ΕΕ και των δυτικών συγγενών της. Ωστόσο, οι Σέρβοι που κατοικούσαν στη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη έμειναν άδειοι. Όμως, οι ηγέτες αυτών των ίδιων σερβικών εδαφών έχουν διακηρύξει ένα εντυπωσιακό και περίεργο διάταγμα, αφήνοντας τον δυτικό κόσμο μπερδεμένο. Μια ενωμένη Σερβία πρόκειται να αναδυθεί.

Η Σερβική Ενοποίηση

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης του Euractiv, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στη Βοσνία, ο Μίλοραντ Ντόντικ, ο πρόεδρος του Σερβικού Τμήματος στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ζήτησε τη συγχώνευση του σερβικού μισού της Βοσνίας με τη Σερβία, σε μια περαιτέρω κλιμάκωση της αυτονομιστικής και αντιδυτικής ρητορικής του.

Ο Ντόντικ τόνισε πως η Δημοκρατία Σέρπσκα δεν μπορεί να επιβιώσει στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, καθώς απειλεί τις ελευθερίες της και πνίγει την ανάπτυξή της. Δήλωσε ότι οι Σέρβοι της Βοσνίας πρέπει να οικειοποιηθούν την ιδέα να ανακηρύξουν τη Δημοκρατία της Σέρπσκα ως χώρα και να ενωθούν με τη Σερβία.

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος ήταν επίσης παρών στην εκδήλωση, δεν έκανε καμία αναφορά στην ομιλία του Ντόντικ, αλλά τελικά κατέληξε να υποστηρίξει το αίτημα. Ο Βούτσιτς κάλεσε τους Σέρβους να ενωθούν και να μην χωριστούν σε Σέρβους της Βοσνίας ή της Κροατίας.

Οι Βόσνιοι και οι Κροάτες μέλη της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας αντέδρασαν με οργή, προειδοποιώντας ότι τα σχόλια του Ντόντικ δεν πρέπει να αγνοηθούν από τη διεθνή κοινότητα. Επέκριναν τον Ντόντικ πως φανέρωσεε ανοιχτά τον στόχο του να αποσχιστεί από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και να επανενωθεί με τη Σερβία.

Η σχέση Σερβίας-Δύσης

Τώρα, αυτό δεν είναι κρυφό: οι Σέρβοι δεν είχαν ποτέ εύθυμες σχέσεις με τον δυτικό κόσμο. Από τους Βαλκανικούς Πολέμους της δεκαετίας του 1990, η Σερβία και τα δυτικά έθνη είχαν μια παρατεταμένη και περίπλοκη σχέση. Το ΝΑΤΟ ήταν η ίδια συμμαχία που ρήμαξε τη Γιουγκοσλαβία.

Το ρήγμα βάθυνε το 2008 όταν η ΕΕ αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, μια κίνηση στην οποία η Σερβία αντιτάχθηκε σθεναρά, καθώς θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο ως αναπόσπαστο τμήμα του εδάφους της. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο η Σερβία είναι απρόθυμη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς είναι γνωστός ως ισχυρός αντίπαλος των δυτικών αισθήσεων στα Βαλκάνια. Ενώ ο Μίλοραντ Ντόντικ έχει υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ για τις αυτονομιστικές του εκκλήσεις.

Αν και η Δύση μπορεί να κρύβει δυσαρμονία απέναντι σε αυτούς τους ηγέτες, η αλήθεια παραμένει ότι ο σερβικός λαός τους λατρεύει για την ανυποχώρητη αντιδυτική ρητορική τους.

Ο σχηματισμός του Balkan Quad είχε σκοπό να απομακρυνθούν τα Βαλκάνια από τη Σερβία και να μετακινηθεί η περιοχή πιο κοντά στη Δύση. Ωστόσο, το σχέδιο πέθανε. Η προσέγγιση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ οδήγησε ακούσια στη δημιουργία μιας Ενωμένης Σερβίας. Ο Ντόντικ και ο Βούτσιτς είναι πλέον πιο δυνατοί από ποτέ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail