Η Ρωσία θα ενισχύσει τις φιλοδοξίες της Κίνας για τα πυρηνικά όπλα

Η Κίνα έχει σχέδια να επεκτείνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο. Φωτογραφία: Facebook
Η συνεργασία «χωρίς όρια» σημαίνει ότι η Ρωσία θα παρέχει στην Κίνα την τεχνολογία και τα καύσιμα που χρειάζεται για να ανατρέψει την επικρατούσα παγκόσμια ισορροπία πυρηνικών βομβών

Η Ρωσία σχεδιάζει να παράσχει τεχνολογία πυρηνικών αντιδραστήρων ταχείας αναπαραγωγής στην Κίνα, μια συμφωνία που θα μπορούσε να επιτρέψει στο Πεκίνο να αναπτύξει σημαντικά το πυρηνικό του οπλοστάσιο και να ανατρέψει την επικρατούσα παγκόσμια ισορροπία πυρηνικών όπλων. 

GABRIEL HONRADA - asiatimes.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτό το μήνα, το Bloomberg ανέφερε πως ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κινέζος πρωθυπουργός Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωσαν μια μακροπρόθεσμη συμφωνία για τη συνέχιση της ανάπτυξης πυρηνικών αντιδραστήρων ταχείας ανάπτυξης βελτιστοποιημένων για την παραγωγή πλουτωνίου για πυρηνικά όπλα.

Η έκθεση σημειώνει ότι το Δεκέμβριο του 2022, η ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom ολοκλήρωσε τη μεταφορά 25 τόνων υψηλού εμπλουτισμού ουρανίου στον πυρηνικό αντιδραστήρα CFR-600 της Κίνας, ο οποίος σύμφωνα με τους αναλυτές έχει την ικανότητα να παράγει 50 πυρηνικές κεφαλές ετησίως.

Αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (DOD) και στρατιωτικοί σχεδιαστές των ΗΠΑ εκτίμησαν ότι το CFR-600 θα είναι κρίσιμο για την κατασκευή του πυρηνικού οπλοστασίου της Κίνας από 400 κεφαλές σήμερα σε 1.500 έως το 2035.

Ωστόσο, η Κίνα απέρριψε αυτή την εκτίμηση, υποστηρίζοντας πως το CFR-600 είναι συνδεδεμένο με το μη στρατιωτικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και αποτελεί μέρος ενός προγράμματος 440 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για να ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως την κορυφαία εταιρεία παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας, ανέφεραν ειδήσεις.

Η αυξημένη πυρηνική βοήθεια της Ρωσίας στην Κίνα ανακοινώθηκε κατά τη συνάντηση του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ με τον Ρώσο ομόλογό του, όπου οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν μια σειρά από νέες συμφωνίες. Οι δύο ηγέτες διακήρυξαν μια συνεργασία «χωρίς όρια» λίγο πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2022.

Οι εξαγωγές πυρηνικής τεχνολογίας της Ρωσίας, οι οποίες έχουν αυξηθεί από την εισβολή, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος με τον οποίο μπορεί να αντισταθμίσει τις χαμένες εξαγωγές ενέργειας και όπλων που προκαλούνται από τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν ως τιμωρητική απάντηση στον πόλεμο.

Η έκθεση του Bloomberg σημειώνει ότι η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής πυρηνικών αντιδραστήρων και καυσίμων στον κόσμο και πως οι γρήγοροι αντιδραστήρες της Κίνας, που χρησιμοποιούν υγρό μέταλλο αντί για νερό για να μετριάσουν τις λειτουργίες τους, βασίζονται στη ρωσική τεχνολογία.

Στο βιβλίο του 2022 Russia-China Relations: Emerging Alliance or Eternal Rivals, ο Brian Carlson σημειώνει ότι ο στρατηγικός λογισμός της Ρωσίας έναντι της Κίνας άλλαξε βαθιά από την εισβολή της στην Ουκρανία, την επιβολή άνευ προηγουμένου δυτικών κυρώσεων και τη δήλωση στρατηγικού συνεταιρισμού «χωρίς όρια».

Κατά την άποψη του Carlson, η απόφαση της Ρωσίας να παράσχει στην Κίνα πυρηνική τεχνολογία για να διευρύνει σημαντικά το οπλοστάσιό της δείχνει ότι η Μόσχα έχει παραμερίσει τις μακροπρόθεσμες ανησυχίες για την πιθανή απειλή της Κίνας στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας.

Η κίνηση αντανακλά την επιθυμία της Ρωσίας για αυξημένη συνεργασία με την Κίνα στην αντιμετώπιση της Δύσης και την αναγνώριση πως μια κατάρρευση των σχέσεων Ρωσίας-Κίνας θα επηρέαζε αρνητικά τα ρωσικά συμφέροντα αυτή την κρίσιμη στιγμή, λέει ο Carlson.

Όσον αφορά τις εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας στην Κίνα, ο Thane Gustafson σημειώνει σε άρθρο του Απριλίου 2022 για το Fortune ότι η Κίνα μπορεί να μην είναι σε θέση να αγοράσει αρκετά για να σώσει τα προηγούμενα επίπεδα εξαγωγών ενέργειας της Ρωσίας.

Ο Gustafson σημειώνει πως οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας προς την Κίνα έχουν ελάχιστα περιθώρια για άμεση επέκταση λόγω των περιορισμών στους αγωγούς και τους θαλάσσιους τερματικούς σταθμούς και ότι η αποστολή πετρελαίου με δεξαμενόπλοια θα μπορούσε να είναι δύσκολη καθώς οι έμποροι και οι φορτωτές αποφεύγουν το ρωσικό πετρέλαιο.

Λέει επίσης πω; η τρέχουσα υποδομή φυσικού αερίου της Ρωσίας στη ρωσική Άπω Ανατολή θα μπορούσε να προμηθεύσει στην Κίνα μόνο ένα κλάσμα των όγκων που πωλούνται στην Ευρώπη, σημειώνοντας τον σταματημένο αγωγό Power of Siberia 2 και την έλλειψη ρωσικών δεξαμενόπλοιων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Για τον άνθρακα, ο Gustafson λέει ότι η προτεινόμενη ευρωπαϊκή απαγόρευση του ρωσικού άνθρακα και τα σχέδια για την σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, σε συνδυασμό με τις δύο υποχρηματοδοτούμενες σιδηροδρομικές γραμμές της Ρωσίας στον Ειρηνικό, είναι επίσης σημαντικά ζητήματα για την αύξηση των εξαγωγών προς την Κίνα.

Ο Γκουστάφσον ανέφερε επίσης πως η υποδομή εξαγωγής ενέργειας της Ρωσίας κατασκευάστηκε στη διάρκεια μισού αιώνα για την τροφοδοσία της Ευρώπης και η στροφή των εξαγωγών ενέργειας της Ρωσίας στην Κίνα θα είναι δαπανηρή και χρονοβόρα.

Ταυτόχρονα, ο πόλεμος της Ουκρανίας μπορεί να έχει υπονομεύσει σημαντικά την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας, μια σημαντική πηγή εσόδων από τις εξαγωγές.

Η συνεχιζόμενη σύγκρουση που έχει αυξήσει την πιθανότητα οι παραγγελίες ξένων όπλων να ανακατευθύνονται για να αντικαταστήσουν τις απώλειες μάχης της Ρωσίας, αποκάλυψε την εκπληκτική εξάρτηση της Ρωσίας από τη δυτική τεχνολογία και οδήγησε στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων που μπορούν να εμποδίσουν τους ξένους πελάτες να πληρώσουν. 

Η συχνά κακή απόδοση των ρωσικών όπλων στον πόλεμο, η οποία είναι προφανής για τον κόσμο στα δελτία ειδήσεων, μπορεί επίσης να έχει μειώσει την απήχησή τους στους ξένους αγοραστές. Η Κίνα μπορεί να είναι ήδη πέρα ​​από την ανάγκη αγοράς ρωσικών όπλων, καθώς οι προόδοι της, ειδικά σε ό,τι αφορά τους κινητήρες μαχητικών και τους ημιαγωγούς, μπορεί να έχουν ήδη ξεπεράσει αυτές της Ρωσίας.

Ωστόσο, η ρωσική βοήθεια θα μπορούσε να είναι καθοριστική στις προσπάθειες της Κίνας να επεκτείνει γρήγορα το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

Σε ένα άρθρο του Αυγούστου 2021 για το Carnegie Endowment for International Peace, ο Tong Zhao συζητά τους παράγοντες που οδηγούν στην πυρηνική επέκταση της Κίνας. Ο Ζάο σημειώνει πως η εξελισσόμενη αντιπυραυλική άμυνα των ΗΠΑ και τα συμβατικά όπλα κρούσης καθιστούν το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας ευάλωτο και έτσι υπονομεύουν την αποτρεπτική της ικανότητα.

Ο Ζάο σημειώνει ότι οι Κινέζοι ηγέτες αντιλαμβάνονται πως οι δυτικές χώρες δημιουργούν σκόπιμα προβλήματα και δικαιολογίες για να συγκρατήσουν και να δαιμονοποιήσουν την Κίνα, φοβούμενοι ότι η άνοδός της αμφισβητεί την κυριαρχία της Δύσης στο τρέχον διεθνές σύστημα.

Σημειώνει επίσης ότι οποιοδήποτε σημάδι αδυναμίας θα ενθαρρύνει τις δυτικές χώρες να αποσταθεροποιήσουν την Κίνα και να αποδυναμώσουν την εξουσία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, καθιστώντας κρίσιμο για την Κίνα να διευρύνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο για να κάνει τους αντιπάλους της να σεβαστούν τη θέση της και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Η πυρηνική συσσώρευση της Κίνας στοχεύει επίσης να αυξήσει τη δυνατότητα επιβίωσης του οπλοστασίου της σε ένα πιθανό σενάριο πολέμου. Οι Asia Times σημείωσαν το Νοέμβριο του 2022 ότι η δομή της πυρηνικής δύναμης της Κίνας έχει βελτιστοποιηθεί για να εξουδετερώσει το πρώτο χτύπημα ενός αντιπάλου αντί να απειλεί τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Αν και οι Κινέζοι ηγέτες έχουν συζητήσει κατά καιρούς την αλλαγή της πολιτικής της μη πρώτης χρήσης της χώρας τους, δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως η Κίνα σκοπεύει να αλλάξει αυτήν την στάση σύντομα.

Σε ένα άρθρο του Φεβρουαρίου 2023 για το περιοδικό Air and Space Forces Magazin, ο Christopher Prawdzik αναφέρει ότι ένα μεγαλύτερο και πιο διαφοροποιημένο πυρηνικό οπλοστάσιο αυξάνει την ικανότητα δεύτερου χτυπήματος της Κίνας και βάζει τη χώρα σε καλύτερη θέση να κραδαίνει τα πυρηνικά της όπλα και να τα χρησιμοποιήσει, εάν είναι απαραίτητο.

Ο Prawdzik αναφέρει επίσης πως 700 πυρηνικές κεφαλές είναι αρκετές για να έχει η Κίνα μια ασφαλή ικανότητα δεύτερου χτυπήματος, με επιλογές για περιορισμένα πυρηνικά χτυπήματα στο θέατρο. Επιπλέον, το μέγεθος του πυρηνικού οπλοστασίου της Κίνας, η ποικιλία των συστημάτων διανομής και οι αποδόσεις κεφαλών διευρύνουν τους τύπους πυρηνικών επιθέσεων που μπορεί να εξαπολύσει η Κίνα και τους στόχους που μπορεί να απειλήσει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail