Ο σχεδιασμός της εισβολής στην Ουκρανία από τη ρωσική σκοπιά (ίσως)

Πρόσφατα άκουσα έναν «ειδικό» να διατυπώνει την άποψη ότι ο Πούτιν και ο ρωσικός στρατός είχαν κάνει ένα σοβαρό λάθος όταν οργάνωσαν την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» (SMO) στην Ουκρανία με τον τρόπο που το έκαναν. Θα ήταν πολύ καλύτερο να στείλουμε απλώς τον στρατό στο Λούγκανσκ και στο Ντόνετσκ για να τα υπερασπιστούμε παρά να κάνουμε μια άστοχη τροπή προς το Κίεβο.

Gaius Baltar - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Αντί να ακολουθήσουν αυτή την καθυστερημένη συμβουλή αυτού του ειδικού, οι Ρώσοι επέλεξαν να προχωρήσουν γρήγορα στη βόρεια και νότια Ουκρανία. Γιατί το έκαναν αυτό; Υπάρχουν πολλές θεωρίες. Άλλες καλές, άλλες παράλογες και άλλες εντελώς ασυνάρτητες. Σκέφτηκα ότι ίσως ήταν καλή ιδέα να κάνω ένα βήμα πίσω και να εξετάσω την κατάσταση πριν από το SMO από τη ρωσική σκοπιά. Οι Ρώσοι τείνουν να είναι πρακτικοί και λογικοί άνθρωποι και το Γενικό Επιτελείο των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων μάλλον περισσότερο από τους περισσότερους. Το σχέδιό τους πρέπει να είχε λογικούς λόγους με βάση αυτά που έβλεπαν τότε. Λοιπόν, πώς έβλεπαν οι Ρώσοι την κατάσταση πριν από το SMO, στα τέλη του 2021; Ας μπούμε στη θέση τους και ας βγάλουμε μια θεωρία. Σημειώστε πως αυτό δεν είναι μια θεωρία για το τι συνέβη, μόνο για το τι μπορεί να σκέφτηκαν οι Ρώσοι πως θα συμβεί όταν σχεδίασαν το SMO τους.

Οι αμυντικές γραμμές και η πολιορκία του Ντονμπάς

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να παρατήρησαν οι Ρώσοι ήταν η κατασκευή των τεράστιων ουκρανικών αμυντικών γραμμών γύρω από τις δημοκρατίες Λουγκάνσκ και Ντόνετσκ. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας δεν είχε κρύψει το σχέδιό της να καταλάβει τις δημοκρατίες και ο ουκρανικός στρατός θα έπρεπε να είχε μια «επιθετική στάση» και όχι αμυντική. Είναι απολύτως λογικό να κατασκευάζουμε αμυντικές γραμμές ενώ σχεδιάζουμε μια επίθεση για να αποτρέψουμε αποτρεπτικές αντεπιθέσεις, αλλά οι ουκρανικές άμυνες το ξεπέρασαν αυτό. Ήταν πραγματικά ογκώδεις και κατασκευάστηκαν σε διάστημα 8 ετών. Ξέρουμε πόσο δυνατές ήταν γιατί χρειάστηκαν οι Ρώσοι περισσότερο από ένα χρόνο για να τιςς ξεπεράσουν.

Οι Ρώσοι πρέπει να έχουν ρίξει μια ματιά σε αυτές τις άμυνες και να έχουν καταλήξει στο εξής συμπέρασμα: Ο σκοπός τους είναι να συγκρατήσουν τον Ρωσικό Στρατό αν χρειαστεί – ακόμα κι αν ένα μεγάλο μέρος του Ρωσικού Στρατού χρησιμοποιηθεί εναντίον τους.

Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να παρατήρησαν οι Ρώσοι ήταν η απόλυτη αποφασιστικότητα των Ουκρανών να επιτεθούν στις δημοκρατίες, ακόμα κι αν αυτό εξασφάλιζε μια ρωσική απάντηση. Είδαμε αυτή την αποφασιστικότητα όταν η ρωσική κυβέρνηση αναγνώρισε την ανεξαρτησία τους λίγο πριν ξεκινήσει ο πόλεμος. Σύμφωνα με το χάρτη παρακολούθησης του πυροβολικού του ΟΑΣΕ, οι επιθέσεις του ουκρανικού πυροβολικού στις δημοκρατίες μειώθηκαν αμέσως μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας, αλλά στη συνέχεια αυξήθηκαν ξανά – πιθανότατα αφού έλαβαν εντολές από το Κίεβο να συνεχίσουν. Εκείνη την στιγμή η ρωσική εμπλοκή ήταν εξασφαλισμένη, αλλά οι Ουκρανοί εξακολουθούσαν να επιτίθενται στις δημοκρατίες.

Οι Ρώσοι θα είχαν συνδέσει αυτά τα δύο πράγματα, την αποφασιστικότητα για επίθεση και τις μαζικές άμυνες. Πρέπει να έχουν καταλήξει στο εξής συμπέρασμα: «Θέλουν να επιτεθούμε μέσω του Ντονμπάς και μετά θα χρησιμοποιήσουν αυτές τις αμυντικές γραμμές για να μας συγκρατήσουν. Γιατί;".

Η παγίδα

Έχοντας παρατηρήσει όλα αυτά, οι Ρώσοι πρέπει να έχουν αρχίσει να σκέφτονται τα ουκρανικά σχέδια. Θα είχαν υποθέσει ότι αυτά τα σχέδια δεν ήταν μόνο σχέδια της Ουκρανίας, αλλά και σχέδια του ΝΑΤΟ. Λοιπόν, τι σχεδίαζαν οι Ουκρανοί και το ΝΑΤΟ;

Οι Ρώσοι πρέπει να έχουν καταλήξει στο εξής συμπέρασμα: «Οι Ουκρανοί και το ΝΑΤΟ θέλουν να επιτεθούμε μέσω του Ντονμπάς και να συγκρουστούμε εναντίον αυτών των γραμμών. Γιατί να το θέλουν αυτό; Πρέπει να οφείλεται στο ότι αποτελεί προϋπόθεση για κάποιου είδους σχέδιο εκ μέρους τους – κάποιου είδους μεγαλύτερο σχέδιο. Ποιο είναι αυτό το μεγαλύτερο σχέδιο;».

Τότε πρέπει να σκέφτηκαν τι θα χρειαζόταν για να αντιμετωπίσουν τον ουκρανικό στρατό στο Donbass και να αναλάβουν τις αμυντικές γραμμές. Τι θα απαιτούσε αυτό; Θα απαιτούσε μεγάλη δύναμη και πολύ χρόνο. Αυτό θα σήμαινε πως ένα σημαντικό μέρος του ρωσικού στρατού θα ήταν δεμένο εκεί για αρκετό καιρό. Ήταν ίσως αυτή η προϋπόθεση για το μεγαλύτερο σχέδιο Ουκρανίας/ΝΑΤΟ; Μήπως το όλο θέμα ήταν να αναγκάσει τον ρωσικό στρατό να επιτεθεί μέσω του Ντονμπάς και να αναλάβει τις αμυντικές γραμμές – συγκεκριμένα για να τον δεσμεύσει – κρατήσει απασχολημένο ενώ οι Ουκρανοί και το ΝΑΤΟ εκτελούσαν το υπόλοιπο σχέδιο τους;

Αφού το εξέτασαν αυτό, οι Ρώσοι πρέπει να έθεσαν στον εαυτό τους την ακόλουθη ερώτηση: «Τι θέλουν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο οι Ουκρανοί και το ΝΑΤΟ;». Και δεδομένου ότι στην πραγματικότητα το σόου διευθύνουν οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί: «Τι θέλουν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί;» Η ερώτηση δεν είναι δύσκολο να απαντηθεί. Αυτό που θέλουν περισσότερο από οτιδήποτε οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί και οι Ουκρανοί είναι η Κριμαία. Η Κριμαία είναι το κλειδί για την «κυριαρχία» της Μαύρης Θάλασσας και η κατάληψη της θα ήταν ένα στιλέτο στην κοιλιά της Ρωσίας.

Αφού πέρασαν από αυτή τη λογική, οι Ρώσοι θα είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η ουκρανική επίθεση στις δημοκρατίες του Donbass και στις αμυντικές γραμμές ήταν μια παγίδα για να τις δέσουν. Στη συνέχεια άρχισαν να σχεδιάζουν αντίθετες κινήσεις.

Το ρωσικό σχέδιο

Το πρώτο πράγμα που ίσως σκέφτηκαν οι Ρώσοι όταν σχεδίαζαν την αντίστροφη κίνηση ήταν ο συγχρονισμός. Πόσο καιρό μετά την έναρξη του πολέμου θα μετακινούνταν οι Ουκρανοί στη χερσόνησο της Κριμαίας; Δε θα το έκαναν αμέσως γιατί θα ήθελαν ο ρωσικός στρατός να είναι καλά και αληθινά εμπλεκόμενος στο Donbass πριν κάνουν μια κίνηση. Επίσης, δε θα ήθελαν να αποτρέψουν τους Ρώσους συγκεντρώνοντας μια μεγάλη δύναμη κοντά στην Κριμαία προτού οι Ρώσοι εμπλακούν στις αμυντικές γραμμές στο Donbass. Αυτό θα σήμαινε ότι η περιοχή βόρεια της Κριμαίας, δηλαδή οι περιφέρειες Kherson και Zaporizhzhia, θα προστατεύονταν ελαφρά για λίγο.

Αφού κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, οι Ρώσοι συνέταξαν ένα σχέδιο για να προλάβουν το σχέδιο Ουκρανίας / ΝΑΤΟ. Το σχέδιο είχε έναν κύριο στόχο και δύο δευτερεύοντες στόχους.

Στόχος 1 (κύριος στόχος): Κατάληψη των περιφερειών Kherson και Zaporizhzhia για τη δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης μεταξύ της Κριμαίας και της υπόλοιπης Ουκρανίας. Αυτός ο στόχος έπρεπε να επιτευχθεί εξαιρετικά γρήγορα όσο η περιοχή ήταν ακόμη ελαφρά αμυνόμενη. Αυτή η επιχείρηση ήταν πολύ σημαντική εκείνη την στιγμή, πολύ πιο σημαντική από οτιδήποτε συνέβαινε στο Donbass ή στην περιοχή του Κιέβου. Η κατάληψη της Χερσώνας δεν ήταν αρκετή για τη δημιουργία της ουδέτερης ζώνης γιατί έπρεπε να αποτραπεί η επίθεση των Ουκρανών στη Γέφυρα της Κριμαίας. Η ακτογραμμή της Zaporizhzhia απέχει μόλις 150 χιλιόμετρα από τη γέφυρα, επομένως η περιφέρεια Zaporizhzhia έπρεπε να καταληφθεί αμέσως επίσης.

Στόχος 2 (δευτερεύων στόχος): Ενώ ένα μεγάλο μέρος του ουκρανικού στρατού ήταν τοποθετημένο στο Donbass, υπήρχε ακόμα μια μεγάλη δύναμη που κρατήθηκε πίσω, πιθανώς για την επιχείρηση της Κριμαίας. Αυτό το τμήμα του ουκρανικού στρατού θα έπρεπε να αποτραπεί από την εμπλοκή των ρωσικών δυνάμεων που ακολουθούν τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό ήταν να απειληθεί κάτι που έπρεπε να υπερασπιστεί πάση θυσία, ακόμη και με το κόστος του σχεδίου της Κριμαίας. Υπήρχε μόνο μία τοποθεσία που οι Ουκρανοί θα υπερασπίζονταν πάση θυσία έξω από το Donbass – το ίδιο το Κίεβο. Οι Ρώσοι λοιπόν αποφάσισαν να προχωρήσουν στο Κίεβο με εξαιρετικά απειλητικό τρόπο. Οι δυνάμεις που χρησιμοποίησαν δεν ήταν αρκετές για να καταλάβουν το Κίεβο, αλλά αρκετές για να κρατήσουν την περιοχή βόρεια της πόλης και να την απειλήσουν σοβαρά. Οι Ουκρανοί δεν θα είχαν άλλη επιλογή από το να λάβουν την απειλή στα σοβαρά και να μετακινήσουν δυνάμεις προς το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που προορίζονται για την επιχείρηση της Κριμαίας. Αυτό θα εμπόδιζε τους Ουκρανούς να ανταποκριθούν στη ρωσική κατοχή των περιφερειών Kherson και Zaporizhzhia.

Στόχος 3 (δευτερεύων στόχος): Να αναγκάσει την Ουκρανία να διαπραγματευτεί ειρήνη με ρωσικούς όρους. Οι Ρώσοι πιθανότατα υπέθεσαν ότι εάν η επιχείρηση απομόνωσης Kherson/Zaporizhzhia ήταν επιτυχής, οι Ουκρανοί μπορεί να θέλουν να διαπραγματευτούν. Θα ήθελαν να διαπραγματευτούν όχι μόνο επειδή το Κίεβο απειλήθηκε, αλλά κυρίως επειδή ο κύριος στόχος τους, η κατάληψη της Κριμαίας, είχε ματαιωθεί. Αυτό το μέρος του σχεδίου ήταν εν μέρει επιτυχημένο επειδή οι Ουκρανοί ήταν έτοιμοι να υπογράψουν μια συνθήκη πριν επέμβουν οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί.

Το συμπέρασμα από αυτήν την (ίσως αμφίβολη) ανάγνωση του ρωσικού Γενικού Επιτελείου είναι πως οι κύριοι στόχοι της αρχικής ρωσικής επιχείρησης ήταν η Χερσώνα και η Ζαπορίζια, όχι το Ντονμπάς, το Κίεβο ή μια συνθήκη με τους Ουκρανούς. Όταν οι διαπραγματεύσεις τελείωσαν, οι Ρώσοι επέστρεψαν στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης τους με κύριο στόχο την καταστροφή του ουκρανικού στρατού.

Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι αυτή δεν είναι μια θεωρία που σκοπό έχει να εξηγήσει τι συνέβη. Είναι μόνο μια θεωρία για να εξηγήσουμε το ρωσικό σχέδιο με βάση το τι μπορεί να σκέφτονταν τότε οι Ρώσοι. Είναι άκρως υποθετικό και ίσως λάθος, αλλά εξηγεί πολλά ωστόσο – συμπεριλαμβανομένων των αντιδράσεων της Ουκρανίας και της Δύσης στη ρωσική επιχείρηση.

Το ουκρανικό σχέδιο

Ας περιγράψουμε το θεωρητικό σχέδιο Ουκρανίας / ΝΑΤΟ πριν προχωρήσουμε. Το σχέδιο, σύμφωνα με αυτή την υποθετική ρωσική προπολεμική θεωρία, είχε τρεις κύριους στόχους:

  1. Να δέσουν τον ρωσικό στρατό στο Donbass χρησιμοποιώντας τις ογκώδεις αμυντικές γραμμές και ένα καλό μέρος του καλά εκπαιδευμένου και καλά εξοπλισμένου ουκρανικού στρατού.
  2. Να πραγματοποιήσουν μια αιφνιδιαστική επίθεση στη χερσόνησο της Κριμαίας, να την καταλάβουν και να μετατρέψουν τη Μαύρη Θάλασσα σε περιοχή ελεγχόμενη από το ΝΑΤΟ – ασκώντας τεράστια πίεση στον Πούτιν ως μπόνους. Για αυτό ένα σημαντικό μέρος του ουκρανικού στρατού συγκρατήθηκε από το Donbass.
  3. Να βαλτώσει και να αιμορραγήσει τον ρωσικό στρατό στο Ντονμπάς με στόχο να δημιουργήσει μια αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία. Η έκρηξη των κυρώσεων σχεδιάστηκε ως αναπόσπαστο μέρος αυτού του στόχου.

Είναι Απρίλιος του 2023 και μέχρι στιγμής κανένας από αυτούς τους στόχους δεν έχει επιτευχθεί. Ας υποθέσουμε ότι αυτή η θεωρία είναι σωστή και αυτό ήταν στην πραγματικότητα το σχέδιο – και ας δούμε τι έκαναν οι Ουκρανοί και η Δύση από τότε που απέτυχε. Και πάλι, αυτό είναι πολύ υποθετικό.

Η εμμονή με το σχέδιο


Αν δούμε τι έκαναν οι Ουκρανοί και η Δύση σε αυτόν τον πόλεμο, φαίνεται να αναδύεται ένα μοτίβο: εξακολουθούν να δείχνουν να εκτελούν το αρχικό σχέδιο, παρόλο που απέτυχε. Σχεδόν κάθε απόφαση που παίρνουν φαίνεται να είναι σύμφωνη με το σχέδιο ή πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με μια παθολογική άρνηση της αποτυχίας του σχεδίου. Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

Η εμμονή με την Κριμαία: Οι Ουκρανοί και η Δύση εξακολουθούν να σχεδιάζουν να καταλάβουν την Κριμαία, παρόλο που είναι αδύνατο. Ωστόσο, η κατάληψη της Κριμαίας είναι ζωντανή στο μυαλό τους και μια ρεαλιστική επιλογή. Ο Ζελένσκι είπε ακόμη και κάποια στιγμή πως η Ουκρανία είχε ξεκινήσει την απελευθέρωση της Κριμαίας… «στο μυαλό τους». Η κατάληψη της Κριμαίας ήταν μέρος του σχεδίου και η εγκατάλειψη της Κριμαίας σημαίνει ότι το σχέδιο απέτυχε.

Η επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας:
Η καταστροφή της γέφυρας ήταν μέρος του σχεδίου, και ακόμη και όταν η Κριμαία ήταν εκτός ελέγχου της Ουκρανίας και οι Ρώσοι είχαν εξασφαλίσει έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία, η γέφυρα ήταν ακόμα προτεραιότητα. Έπρεπε να δεχθεί επίθεση γιατί αυτό ήταν μέρος του σχεδίου. Τώρα που η φαγούρα έγινε γρατσουνιά και μέχρι στιγμής δεν είχαν την ανάγκη να προσπαθήσουν ξανά.

Η εμμονή με το Μπαχμούτ: Ο ουκρανικός στρατός πιθανότατα έχει χάσει σχεδόν 40.000 στρατιώτες υπερασπιζόμενοι Σολεντάρ και Μπαχμούτ. Η κλειστή περιοχή είναι μια ζώνη θανάτωσης για το ρωσικό πυροβολικό που οι Ουκρανοί προμηθεύουν με ατελείωτες τροφές για κανόνια. Ακόμη και οι Αμερικανοί έχουν αμφιβολίες ότι η παραμονή στην πόλη είναι η σωστή επιλογή και οι Ουκρανοί μπορεί ακόμη και να είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν την ανοιξιάτικη επίθεση τους για να την κρατήσουν λίγο ακόμα. Όλο και περισσότεροι στρατιωτικοί ειδικοί κουνούν το κεφάλι τους και μιλούν για το Μπαχμούτ ως ουκρανική εμμονή, όπως είναι. Το κράτημα του Μπαχμούτ αποτρέπει την αποτυχία του τελευταίου μέρους του σχεδίου, δηλαδή να κρατήσει τον ρωσικό στρατό στην άλλη πλευρά των αμυντικών γραμμών. Αν οι Ρώσοι τις ξεπεράσουν, το σχέδιο θα έχει αποτύχει εντελώς. Επομένως το Μπαχμούτ πρέπει να το υπερασπιστούν.

Η εμμονή με τις κυρώσεις: Ένα από τα μεγαλύτερα σοκ του πολέμου ήταν η αποτυχία των δυτικών οικονομικών κυρώσεων. Η απάντηση της Δύσης στην αποτυχία ήταν ενδιαφέρουσα. Δεν ακύρωσαν τις κυρώσεις ούτε τις πάγωσαν ούτε τις επανεξέτασαν. Αντίθετα, συνεχίζουν να επιβάλλουν κυρώσεις σε όλους και σε όλα, παρόλο που είναι σαφώς άσκοπο και μάλιστα αντιπαραγωγικό. Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο σουρεαλιστική αλλά δεν μπορούν να σταματήσουν. Αν σταματήσουν, το σχέδιο θα έχει αποτύχει.

Ο αρχικός πανικός


Υπάρχει ένα άλλο ζήτημα που μπορεί να εξηγήσει η αποτυχία του σχεδίου Ουκρανίας / ΝΑΤΟ. Κάθε σημαντικό πρόσωπο στη Δύση περίμενε ότι οι Ρώσοι θα εισέβαλαν στην Ουκρανία πριν συμβεί αυτό. Αυτό ήταν, στην πραγματικότητα, αυτό που ήθελαν πολλοί από αυτούς. Θα περίμενε κανείς να δείξουν αγανάκτηση, να καταδικάσουν τους θηριώδεις Ρώσους, και ούτω καθεξής. Η αρχική αντίδραση στη Δύση πήγε πολύ πιο πέρα. Υπήρχε υπερβολικός θυμός, πανικός και υστερία. Υπήρχαν ακόμη και απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων. Πάντα πίστευα πως αυτές οι αντιδράσεις ήταν πολύ πιο ακραίες από ό,τι απαιτούσε η ρωσική εισβολή. Γιατί να χάσετε εντελώς το μυαλό σας για κάτι που ξέρατε πως θα συμβεί; Υποψιάζομαι ότι όλος ο θυμός, ο πανικός και οι απειλές ήταν επειδή οι Ρώσοι ματαίωσαν το σχέδιο της Δυτικής Κριμαίας. Επρόκειτο να ξεγελάσουν τους Ρώσους, αλλά οι Ρώσοι τους ξεγέλασαν.

Ο θυμός και η εμμονή με το αποτυχημένο σχέδιο στην Ουκρανία και τη Δύση είναι χωρίς αμφιβολία το αποτέλεσμα της ψυχολογίας και της προσωπικότητας της απίστευτα ομοιόμορφης δυτικής και ουκρανικής ηγετικής τάξης. Δεν αποδέχονται εύκολα την προσωπική τους αποτυχία ή την εισβολή της πραγματικότητας στα σχέδιά τους. Αλλά αυτό είναι ένα θέμα για ένα άλλο δοκίμιο, και μάλιστα μεγάλο.

Τέλος, να θυμάστε πως όλα αυτά είναι εικασίες – μια άσκηση σκέψης αν θέλετε – αλλά ποιος ξέρει…

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail