Πέντε οικονομικές καταστροφές για τις οποίες είχαμε προειδοποιηθεί εκ των προτέρων και συμβαίνουν αυτήν την στιγμή

Οι ηγέτες μας μπόρεσαν με επιτυχία να διαχειριστούν την κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά τώρα πολλά από τα μακροπρόθεσμα προβλήματά μας γίνονται βραχυπρόθεσμα προβλήματα και οι οικονομικές προοπτικές για το υπόλοιπο του 2023 είναι εξαιρετικά ζοφερές. Αλλά καμία από τις οικονομικές δυσκολίες που βιώνουμε αυτήν την στιγμή δεν πρέπει να σοκάρει κανέναν μας. Η αλήθεια είναι πως είχαμε προειδοποιηθεί για όλα αυτά τα πράγματα πολύ νωρίτερα. Πολλές ανεξάρτητες φωνές μας προειδοποιούσαν ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για τις εξαιρετικά ανόητες οικονομικές αποφάσεις που έπαιρναν οι ηγέτες μας, και τώρα αυτές οι σοβαρές συνέπειες αρχίζουν να εμφανίζονται μπροστά στα μάτια μας. Ακολουθούν 5 οικονομικές καταστροφές για τις οποίες είχαμε προειδοποιηθεί εκ των προτέρων και συμβαίνουν αυτήν την στιγμή…

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

#1 Μας προειδοποίησαν ότι θα ερχόταν μια μεγάλη κρίση στα εμπορικά ακίνητα και τώρα είναι εδώ. Στην πραγματικότητα, μόλις γίναμε μάρτυρες μιας άλλης τεράστιας χρεοκοπίας:

Με την πρόσφατη πίεση στον περιφερειακό τραπεζικό τομέα, το κλίμα στα εμπορικά ακίνητα των ΗΠΑ (CRE) – και ιδιαίτερα στον τομέα των γραφείων – έχει γίνει αρνητικό καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για πιθανές δευτερογενείς επιπτώσεις (με τις JPM, Morgan Stanley και Goldman Sachs να συμμετέχουν όλες στη ζοφερή παρέλαση), ειδικά καθώς οι υψηλές χρεοκοπίες συνεχίζουν να γίνονται πρωτοσέλιδα αφού οι δανειολήπτες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και η αναχρηματοδότηση γίνεται πολύ πιο δύσκολη ενόψει των λήξεων χρέους CRE 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο φέτος.

Ο τελευταίος τίτλος που τροφοδοτεί ανησυχίες σχετικά με μια πιθανή κρίση CRE περιλαμβάνει ένα ταμείο που ανήκει στον γίγαντα του CRE Brookfield που αθετεί υποθήκη 161,4 εκατομμυρίων δολαρίων για δώδεκα κτίρια γραφείων στην Ουάσιγκτον, DC.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το δάνειο μεταβιβάστηκε σε έναν ειδικό συνεργάτη που συνεργάζεται με «το δανειολήπτη για να συνάψει μια συμφωνία προ-διαπραγμάτευσης και να καθορίσει την πορεία προς τα εμπρός».

#2 Μας προειδοποίησαν πως θα υπάρξουν εκτεταμένες απολύσεις καθώς οι οικονομικές συνθήκες στις Ηνωμένες Πολιτείες επιδεινώθηκαν. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει τώρα παντού γύρω μας. Για παράδειγμα, τη Δευτέρα η λογιστική εταιρεία Ernst & Young ανακοίνωσε ότι θα απολύσει χιλιάδες υψηλά αμειβόμενους:

Η Ernst & Young ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως θα εξαλείψει περίπου 3.000 θέσεις εργασίας από το εργατικό δυναμικό της στις ΗΠΑ, καθώς κινείται για να αντιμετωπίσει τις αλλαγές στη ζήτηση και την «πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα» σε τομείς της επιχείρησής της.

Οι περικοπές αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 5% του συνολικού εργατικού δυναμικού της αμερικανικής εταιρείας. Η EY περιέγραψε τη μείωση του εργατικού δυναμικού ως «μέρος της συνεχούς διαχείρισης της επιχείρησής μας» και είπε ότι δεν προήλθε από την πρόσφατη αποτυχία της εταιρείας να εφαρμόσει μια παγκόσμια διάλυση.

#3 Μας προειδοποίησαν πως η μεγαλύτερη φούσκα εταιρικού χρέους στην ιστορία του κόσμου θα έσκαγε τελικά, και τώρα οι εταιρείες αρχίζουν να αθετούν τα χρέη τους με ρυθμό που θα πρέπει να ανησυχήσει βαθιά όλους μας:

Περισσότερες εταιρείες σε όλο τον κόσμο αθέτησαν τα χρέη τους τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους από ό,τι σε οποιοδήποτε τρίμηνο από τα τέλη του 2020, όταν οι επιχειρήσεις εξακολουθούσαν να περιορίζονται από τα μέτρα για να σταματήσει η εξάπλωση του Covid.

Σε έκθεσή του την Τρίτη, ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's ανέφερε πως 33 από τις εταιρείες που αξιολογεί αθέτησαν τα χρέη τους το πρώτο τρίμηνο, το υψηλότερο επίπεδο από το τελευταίο τρίμηνο του 2020, όταν 47 εταιρείες χρεοκοπούσαν. Σχεδόν οι μισές, ή 15 εταιρείες, πτώχευσαν τον περασμένο μήνα — ο υψηλότερος μηνιαίος αριθμός από το Δεκέμβριο του 2020.

Οι αθετούσες εταιρείες περιλάμβαναν τη Silicon Valley Bank, η οποία κατέρρευσε το Μάρτιο, την εταιρεία χαρτοφυλακίου SVB Financial Group και την Signature Bank.

#4 Μας προειδοποίησαν πως θα γίνουμε μάρτυρες μιας δραματικής αύξησης των χρεοκοπιών το 2023, και αυτό ακριβώς συμβαίνει:

Οι αιτήσεις πτώχευσης σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα το Μάρτιο σε όλες τις μεγάλες βιομηχανίες. Συνολικά 42.368 νέες πτωχεύσεις κατατέθηκαν τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Epiq Bankruptcy, ενός παρόχου δεδομένων, τεχνολογίας και υπηρεσιών πτωχευτικών δικαστηρίων στις ΗΠΑ.

Αυτό είναι 17 τοις εκατό υψηλότερο από τις 36.068 καταθέσεις το Μάρτιο του 2022 και είναι ο υψηλότερος αριθμός μηνιαίων αιτήσεων πτώχευσης από τον Απρίλιο του 2021.

Στοιχεία από την S&P Global Market Intelligence έδειξαν 71 εταιρικές αιτήσεις πτώχευσης τονΜάρτιο, ένα άλμα από 58 τον προηγούμενο μήνα. Αυτό είναι το υψηλότερο μηνιαίο σύνολο από τον Ιούλιο του 2020 και ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας αυξήσεων.

#5 Μας προειδοποίησαν πως ο υπόλοιπος κόσμος θα άρχιζε τελικά να απορρίπτει το δολάριο ΗΠΑ και τώρα η «αποδολαριοποίηση» συμβαίνει με «εκπληκτικό» ρυθμό:

Το δολάριο χάνει το αποθεματικό του με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι είναι γενικά αποδεκτό, καθώς πολλοί αναλυτές απέτυχαν να λάβουν υπόψη τις άγριες συναλλαγματικές κινήσεις του περασμένου έτους, σύμφωνα με τον Stephen Jen.

Το μερίδιο του δολαρίου στα παγκόσμια αποθέματα υποχώρησε πέρυσι με 10 φορές τη μέση ταχύτητα των τελευταίων δύο δεκαετιών, καθώς ορισμένες χώρες αναζήτησαν εναλλακτικές λύσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που προκάλεσε κυρώσεις, έγραψε ο Jen και η συνάδελφός του στην Eurizon SLJ Capital Ltd. Joana Freire. Σημείωση. Προσαρμόζοντας τις κινήσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών, το δολάριο έχει χάσει περίπου το 11% του μεριδίου αγοράς του από το 2016 και το διπλάσιο από το 2008, ανέφεραν.

«Το δολάριο υπέστη μια εκπληκτική κατάρρευση το 2022 στο μερίδιο αγοράς του ως αποθεματικό νόμισμα, πιθανώς λόγω της μυϊκής χρήσης κυρώσεων», έγραψαν οι Jen και Freire. «Εξαιρετικές ενέργειες που έλαβαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κατά της Ρωσίας τρόμαξαν μεγάλες χώρες που διαθέτουν αποθεματικά», οι περισσότερες από τις οποίες είναι αναδυόμενες οικονομίες από τον λεγόμενο Παγκόσμιο Νότο, είπαν.

Δυστυχώς, βρισκόμαστε ακόμη μόνο στα πολύ πρώιμα στάδια αυτής της οικονομικής κατάρρευσης.

Ο γενικός πληθυσμός αρχίζει να καταλαβαίνει ότι τα πράγματα έχουν πάει πολύ στραβά και μια έρευνα του CNBC που μόλις κυκλοφόρησε ανακάλυψε πως οι Αμερικανοί «ποτέ δεν ήταν πιο αρνητικοί για την οικονομία» από όσο είναι αυτή την στιγμή:

Εν μέσω επίμονου πληθωρισμού, υψηλότερων επιτοκίων και ανησυχιών για την ύφεση, οι Αμερικανοί δεν ήταν ποτέ πιο αρνητικοί για την οικονομία, σύμφωνα με την τελευταία οικονομική έρευνα του CNBC All-America Economic Survey.

Ένα ρεκόρ 69% του κοινού έχει αρνητικές απόψεις για την οικονομία τόσο τώρα όσο και στο μέλλον, το υψηλότερο ποσοστό στην 17χρονη ιστορία της έρευνας.

Ακόμη και κατά τις πιο σκοτεινές μέρες του 2008 και του 2009, οι Αμερικανοί ήταν πιο αισιόδοξοι για το μέλλον της οικονομίας από ό,τι είναι τώρα.

Σκεφτείτε μόνο αυτό.

Είμαστε σε πραγματικά βαθιά προβλήματα.

Φυσικά, αυτή η νέα οικονομική κρίση θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να εκδηλωθεί πλήρως.

Έφτασε όμως επίσημα.

Οι επόμενοι μήνες θα γεμίσουν με οικονομικό πόνο και αυτό θα προκαλέσει τεράστια αναταραχή σε ολόκληρη την κοινωνία μας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail