Ο πόλεμος που δεν ξέρατε: Μέσα στη μυστική εκστρατεία του Πενταγώνου στη Σομαλία

Οι ΗΠΑ έχουν ηγηθεί μυστικών επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο και πολλές από αυτές έχουν λάβει χώρα μόνο στην Αφρική. Επιπλέον, στο παρελθόν, οι ΗΠΑ υποστήριζαν ομάδες αντιπολίτευσης ή ανταρτικές δυνάμεις σε αφρικανικές χώρες για να δημιουργήσουν προβλήματα σε κυβερνήσεις που θεωρούνταν εχθρικές προς τα αμερικανικά συμφέροντα.

Michael Mahanta - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Εκτός από αυτό, οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε πολλές μυστικές αποστολές κατά της εξέγερσης σε πολλές αφρικανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σομαλίας. Ωστόσο, πρόσφατες αναφορές υποδηλώνουν πως αυτές οι επιχειρήσεις συχνά διεξάγονται κρυφά, χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεση του αμερικανικού κοινού. Ας εμβαθύνουμε στις μυστικές αποστολές των ΗΠΑ στη Σομαλία και ας μάθουμε τι συνεπάγονταν.

Μυστικές αποστολές των ΗΠΑ στη Σομαλία 

Σύμφωνα με μια έκθεση από το Κέντρο Δικαιοσύνης Brennan στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, οι ΗΠΑ έχουν πολεμήσει πάνω από δώδεκα «μυστικούς πολέμους» τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι αυτοί οι «μυστικοί πόλεμοι» περιλαμβάνουν χερσαίες μάχες, αεροπορικές επιδρομές και χρήση δυνάμεων πληρεξουσίου των ΗΠΑ, που συχνά διεξάγονται με ελάχιστη επίβλεψη του Κογκρέσου.

Στις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την προώθηση της σταθερότητας, οι ΗΠΑ εμπλέκονται στη Σομαλία από το 2007, παρέχοντας περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των δυνάμεων της Αφρικανικής Ένωσης που μάχονται με την Al-Shabaab. Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον της τρομοκρατικής ομάδας χρησιμοποιώντας drones και επανδρωμένα αεροσκάφη, σκοτώνοντας σύμφωνα με πληροφορίες πολλούς αντάρτες της Al-Shabaab.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει δύο δυνάμεις πληρεξουσίου, την Ταξιαρχία Danab και τη Δύναμη Ασφαλείας Puntland. Η CIA άρχισε να χτίζει τη Δύναμη Ασφαλείας Puntland το 2002 για να πολεμήσει την Al-Shabaab, και αργότερα, το Ισλαμικό Κράτος στη Σομαλία ή τον ISS. Σύμφωνα με την έκθεση, οι πληρεξούσιοι μαχητές ήταν σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητοι από τη σομαλική κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι ήταν μια επίλεκτη ένοπλη ταξιαρχία και μια από τις πιο ικανές μονάδες ειδικών επιχειρήσεων της Σομαλίας. Η σχέση μεταξύ των δυνάμεων πληρεξουσίου και των αμερικανικών δυνάμεων κρατήθηκε μυστική, με Αμερικανούς αξιωματούχους να αποκηρύσσουν την παρουσία στρατιωτικών συμβούλων στη Σομαλία μέχρι το 2014, σύμφωνα με την Κάθριν Γιον Έμπραιτ, σύμβουλο στο Πρόγραμμα Ελευθερίας και Εθνικής Ασφάλειας του Κέντρου Μπρέναν.

Ομοίως, αυτές οι μυστικές συγκρούσεις έχουν επιτραπεί από την Εξουσιοδότηση Χρήσης Στρατιωτικής Δύναμης του 2001, που θεσπίστηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, καθώς και από το νόμο μυστικής δράσης, που επιτρέπει μυστικές, μη καταλογιστικές επιχειρήσεις που διεξάγονται κυρίως από τη CIA. Επιπλέον, η αρχή 127e επιτρέπει στους Αμερικανούς καταδρομείς να προσλαμβάνουν ντόπιους υποκαταστάτες σε αποστολές που κατευθύνονται από τις ΗΠΑ στη Σομαλία, στοχεύοντας τους εχθρούς των ΗΠΑ για την επίτευξη των στόχων των ΗΠΑ. Μια άλλη αρχή, ο Κώδικας 10 των ΗΠΑ § 333, που συχνά αναφέρεται ως «παγκόσμια αρχή εκπαίδευσης και εξοπλισμού», επιτρέπει στο Πεντάγωνο να παρέχει εκπαίδευση και εξοπλισμό σε ξένες δυνάμεις οπουδήποτε στον κόσμο. Η αρχή 1202 επιτρέπει στο Υπουργείο Άμυνας να προσφέρει υποστήριξη σε αλλοδαπούς υποκαταστάτες που συμμετέχουν σε παράτυπους πολέμους που στοχεύουν σε κοντινούς ανταγωνιστές όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Αυτό που είναι πιο σοκαριστικό, όπως σημειώνει η Ebright στην ανάλυσή της, είναι ότι για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, δεν υπήρχε σαφής νομική βάση για τον αμερικανικό στρατό να πολεμήσει στο πλευρό και να κατευθύνει αυτές τις δυνάμεις στη Σομαλία. Η κυβέρνηση Ομπάμα όρισε την Al-Shabaab ως συνδεδεμένη δύναμη της Αλ Κάιντα και, ως εκ τούτου, νόμιμο στόχο στο πλαίσιο του AUMF του 2001 το 2016. Το ίδιο έγινε και για το Ισλαμικό Κράτος το 2014, αλλά ο ISS δεν έχει ποτέ δημοσίως αναγνωριστεί ως συνδεδεμένος με το ISIS δύναμη από οποιαδήποτε διοίκηση. Αυτό σημαίνει ότι το Πεντάγωνο αναπτύχθηκε και πολέμησε μαζί με τη Δύναμη Ασφαλείας Puntland από το 2012 και την Ταξιαρχία Danab από το 2011 - υπό τις αρχές συνεργασίας ασφαλείας 127e και 333 - προτού κριθεί το AUMF ότι εγκρίνει εχθροπραξίες κατά της Al-Shabaab και του ISIS, πολύ λιγότερο του ISS.

Η Ebright γράφει, «το Υπουργείο Άμυνας είναι κατηγορηματικό ότι δεν αντιμετωπίζει τις § 333 και 127e ως εξουσιοδοτήσεις για χρήση στρατιωτικής δύναμης». Ωστόσο, «οι δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει αυτές τις αρχές για να δημιουργήσουν, να ελέγξουν και κατά καιρούς να εμπλακούν σε μάχες μαζί με ομάδες όπως η Puntland Security Force και η Danab Brigade».

Η Ebright σημειώνει περαιτέρω ότι οι αξιώσεις του δικαιώματος να ενεργούν σε αυτοάμυνα, όπως διατυπώνονται από τους Προέδρους, όχι μόνο για τις αμερικανικές δυνάμεις αλλά και για εταίρους όπως η Puntland Security Force και η Danab Brigade, δυνητικά επιτρέπουν στις ΗΠΑ να πολεμούν απομακρυσμένους αντιπάλους εν απουσία οποιασδήποτε εξουσιοδότησης του Κογκρέσου. Έτσι, η έκθεση ρίχνει φως στην έλλειψη διαφάνειας και εποπτείας των μυστικών πολέμων των ΗΠΑ. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα αυτών των πράξεων.

Αναποτελεσματικότητα των αποστολών των ΗΠΑ στη Σομαλία

Παρά τις αμερικανικές παρεμβάσεις και τις δωρεές εκατομμυρίων δολαρίων και τις επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Al-Shabaab, οι δραστηριότητες της ομάδας έχουν μόνο αυξηθεί τον τελευταίο καιρό.

Οι ΗΠΑ εξόπλισαν την Ταξιαρχία Danab στον αγώνα της ενάντια στους μαχητές της Al-Shabaab. Ωστόσο, σύμφωνα με αναφορές, παρά την πολυετή εμπλοκή των ΗΠΑ, η βία της Al-Shabaab αυξήθηκε μόλις το 2022. Η ομάδα συμμετείχε σε περισσότερα από 2.400 γεγονότα πολιτικής βίας, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 1.700 πολεμικών γεγονότων και περίπου 300 περιστατικών βίας με στόχο αμάχους, με αυξήσεις 19% και 41%, αντίστοιχα, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Επιπλέον, η στόχευση αμάχων από την Al-Shabaab ήταν πιο διαδεδομένη στις περιοχές Banaadir, Lower Shabelle και Hiran. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σημειώθηκε αύξηση 17% στο Banaadir, αύξηση 95% στο Lower Shabelle και μια εκπληκτική αύξηση 366% στο Hiran, καθώς η ομάδα επέκτεινε την κλίμακα και το εύρος των επιθέσεων της κατά αμάχων.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, εγείρεται το ερώτημα για ποιο σκοπό εξυπηρετούν στην πραγματικότητα οι μυστικοί πόλεμοι των ΗΠΑ στη Σομαλία. Αυτές οι μυστικές αποστολές αποσκοπούν αποκλειστικά στη διατήρηση του ελέγχου των ΗΠΑ στη Σομαλία και στη χρήση της ως μέσο για την επίτευξη των γεωπολιτικών της στόχων;

Δεν είναι ασυνήθιστο για τις δυτικές δυνάμεις να εισχωρούν στην Αφρική με πυροβόλα όπλα, ισχυριζόμενες πως πολεμούν την τρομοκρατία. Αλλά πολύ συχνά, αυτές οι παρεμβάσεις αποτυγχάνουν να επιτύχουν τους στόχους τους και καταλήγουν να κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Ως αποτέλεσμα, πολλές αφρικανικές χώρες έχουν αρχίσει να αναζητούν αλλού στρατιωτική υποστήριξη – και η Γαλλία αισθάνεται ήδη τη ζέστη. Αλλά όταν πρόκειται για τις ΗΠΑ, η κατάσταση είναι εντελώς μπερδεμένη. Αυτές οι κρυφές επιχειρήσεις έχουν πραγματοποιηθεί χωρίς καμία επίβλεψη ή διαφάνεια από το Κογκρέσο, αλλά ακόμα δεν έχουν επιτύχει τίποτα αξιοσημείωτο. Είναι σαν να προσπαθείς να κερδίσεις μια παρτίδα σκάκι με δεμένα μάτια – εκτός από το ότι αντί για παιχνίδι, διακυβεύονται οι ζωές των ανθρώπων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail