Συρία, Υεμένη, Σαουδική Αραβία, Τουρκία: Εκεχειρίες, όχι ειρήνη

Καθώς οι προσπάθειες συμφιλίωσης σαρώνουν τη Δυτική Ασία για να διορθώσουν τους δεσμούς μεταξύ των παλιών εχθρών, οι νέες συμφωνίες με τη μεσολάβηση της Κίνας και της Ρωσίας δε θα οδηγήσουν σε πραγματική ειρήνη έως ότου οι ΗΠΑ σταματήσουν να παρατείνουν τη σύγκρουση.

Η σύνοδος κορυφής της Μόσχας στα μέσα Μαρτίου μεταξύ του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν αξιοσημείωτη για την εκ των προτέρων δημοσιότητα. Από το ξέσπασμα του συριακού πολέμου, οι επισκέψεις του Άσαντ στο εξωτερικό δεν έχουν αποκαλυφθεί δημόσια παρά μόνο μετά την πραγματοποίησή τους. Αυτή η μικρή αλλά σημαντική λεπτομέρεια υποδηλώνει ότι ο Σύριος πρόεδρος έχει μια νέα εμπιστοσύνη στις πολιτικές και συνθήκες ασφαλείας εκτός των εθνικών του συνόρων.

Hasan Illaik - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Ενώ οι συμμετέχοντες κράτησαν αυστηρά τις διαρροές, ενημερωμένες πηγές τόσο από τη Μόσχα όσο και από τη Δαμασκό αποκάλυψαν στο The Cradle ότι ο Σύριος και ο Ρώσος πρόεδρος συζήτησαν τα ακόλουθα θέματα:

Οικονομικοί δεσμοί: Με επίκεντρο τον ενεργειακό τομέα της Συρίας, ο Πούτιν εξέφρασε την ετοιμότητα της Ρωσίας να επενδύσει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο κράτος του Λεβάντε, το οποίο μετά τη σύγκρουση, υποφέρει από έλλειμμα παραγωγής 75 % . Ο Πούτιν εξέφρασε επίσης την προθυμία της Μόσχας να βοηθήσει τη Συρία να καλύψει τις ζωτικές της ανάγκες σε σιτηρά.

Σχέσεις με την Τουρκία: Ενώ βρισκόταν στη Μόσχα, ο Άσαντ φέρεται να αρνήθηκε να πραγματοποιήσει τετραμερή συνάντηση μεταξύ των αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών της Συρίας, της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν. Ο Σύριος πρόεδρος επανέλαβε πως η Τουρκία κατέχει συριακά εδάφη και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορούν να προχωρήσουν από το επίπεδο ασφάλειας στο πολιτικό επίπεδο χωρίς σαφή και δημόσια δέσμευση από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποσύρει τις στρατιωτικές του δυνάμεις από τα κατεχόμενα και να ανοίξουν οι κύριοι δρόμοι που συνδέουν τις συριακές επαρχίες – ιδιαίτερα ο δρόμος Λαττάκεια-Χαλέπι, γνωστός ως αυτοκινητόδρομος Μ4.

Ωστόσο, η Μόσχα πίεσε την υπόθεσή της και σύμφωνα με πληροφορίες κατέληξε σε συμφωνία μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας που ορίζει ότι οι διαπραγματεύσεις τους θα συνεχιστούν και θα προχωρήσουν σε πολιτικό επίπεδο, με κύριο θέμα στο τραπέζι την απόσυρση της Τουρκίας από τα εδάφη της Συρίας. Η βάση για μια πολυαναμενόμενη σύνοδο κορυφής μεταξύ Άσαντ και Ερντογάν θα συζητηθεί αργότερα.

Οι πηγές αναφέρουν πως, για εσωτερικούς πολιτικούς σκοπούς, ο Ερντογάν πρέπει να συναντήσει τον Άσαντ πριν από τις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας το Μάιο, για να μεταφέρει στους ψηφοφόρους ότι επιδιώκει να σταματήσει τον πόλεμο στα νότια σύνορα της χώρας του, σκοπεύει να επαναπατρίσει τα περίπου τρία εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες στην πατρίδα του – ένα καυτό θέμα για τους ψηφοφόρους – και να διαβεβαιώσει το εκλογικό σώμα των Τούρκων Αλεβιτών πως δεν είναι εχθρικός προς την αίρεση τους, στην οποία ανήκει ο αντίπαλός του Kemal Kilicdaroglu.

Σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία: Ο Πούτιν, ο οποίος ηγείται των προσπαθειών διαμεσολάβησης για την εξομάλυνση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας και Συρίας, ενημέρωσε τον Άσαντ για τα αποτελέσματα των συνομιλιών του με τον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MbS). Σύμφωνα με επίσημες πηγές στη Δαμασκό και τη Μόσχα, η πρωτοβουλία του Πούτιν έχει σημειώσει πρόοδο στην επανενεργοποίηση της κριτικής επικοινωνίας μεταξύ Δαμασκού και Ριάντ.


Οι στρατηγικές αλλαγές της Σαουδικής Αραβίας

Στις 23 Μαρτίου 2023, το Υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε την έναρξη συνομιλιών με τη Συρία για την επανενεργοποίηση του προξενικού έργου, το οποίο αποτελεί προοίμιο για την επιστροφή των κανονικών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, όπως αναφέρει η σαουδαραβική εφημερίδα Al-Sharq Al-Awsat.

Πηγές που μιλούν στο The Cradle επιβεβαίωσαν ότι οποιαδήποτε πιθανή πρόοδος στις σχέσεις Συρίας-Σαουδικής Αραβίας είναι το αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών ρωσικής διαμεσολάβησης και δεν σχετίζονται με τη συμφωνία Σαουδικής Αραβίας-Ιράν που αλλάζει το παιχνίδι , η οποία επετεύχθη στο Πεκίνο στις 10 Μαρτίου. Οι πηγές πιστεύουν πως μια συνάντηση μεταξύ Ριάντ και Δαμασκού ενδέχεται να πραγματοποιηθεί μετά το τέλος του μήνα του Ραμαζανιού.

Ενώ η επιτυχία των διαπραγματεύσεων Σαουδικής Αραβίας-Ιράν υπό την αιγίδα της Κίνας και η πιθανή πρόοδος στις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας-Συρίας υπό τη ρωσική χορηγία, υποδηλώνουν στρατηγική στροφή προς τα ανατολικά για το βασίλειο, πηγές κοντά στο Ριάντ τονίζουν ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη σχέση Σαουδικής Αραβίας και ΗΠΑ.

Ενώ οι σχέσεις του Ριάντ με την Ουάσιγκτον είχαν υποχωρήσει στο παρελθόν, οι πρόσφατες αλλαγές στο παγκόσμιο πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό τοπίο ώθησαν τον MbS να διαφοροποιήσει τις συνεργασίες της χώρας του, διατηρώντας παράλληλα την στρατηγική ευθυγράμμιση με την Ουάσιγκτον.


Υεμένη: Το περιφερειακό άλμπατρος του Ριάντ

Σήμερα, η τιμή του στέμματος της Σαουδικής Αραβίας ακολουθεί μια πολιτική «μηδενικών προβλημάτων» με τις γειτονικές χώρες. Αφού απέτυχε να «μεταφέρει την [περιφερειακή] μάχη στο Ιράν» και αφότου ο πόλεμος του στην Υεμένη μετέτρεψε το κίνημα Ανσαράλλα αντίστασης της Υεμένης από μια μικρή οργάνωση σε περιφερειακή δύναμη, ο MbS συνειδητοποίησε ότι τα εγχώρια οικονομικά, χρηματοοικονομικά και ψυχαγωγικά μεγάλα έργα του είναι καταδικασμένα χωρίς να εξασφαλίσει ηρεμία στα σύνορα του βασιλείου.

Ως εκ τούτου, από τα τέλη του 2022, ξεκίνησε σοβαρές διαπραγματεύσεις με το Ιράν, απάντησε σθεναρά στις προσπάθειες της Ρωσίας να μεσολαβήσει στη Συρία και ξεκίνησε απευθείας συνομιλίες με τους Ανσαράλα στο προπύργιο τους στη Σαναά. Οι συζητήσεις φέρεται να σημείωσαν σημαντική πρόοδο και στη συνέχεια σταμάτησαν τον Ιανουάριο για πολλά βασικά σημεία, συμπεριλαμβανομένης της «αδυναμίας» (ή της απροθυμίας) του Ριάντ να άρει την πολιορκία της Υεμένης, την αποχώρηση ξένων δυνάμεων από τη χώρα και τη συμφωνία για μια εσωτερική πολιτική λύση στο Κρίση στην Υεμένη.

Όπως έχουν τα πράγματα, το Ριάντ ισχυρίζεται ότι «δεν μπορεί να αναγκάσει τους εταίρους του» στην επίθεση –τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις ΗΠΑ, ειδικότερα– να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το έδαφος της Υεμένης.

Αρκετοί σύμμαχοι της Ansarallah έχουν εκτιμήσει πως οι Σαουδάραβες θέλουν να τερματίσουν τον πόλεμο, αλλά τους εμπόδισαν να το κάνουν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γαλλία. Ωστόσο, αυτή η εκτίμηση άλλαξε αφού η Σαουδική Αραβία απέσυρε ορισμένες από τις δεσμεύσεις που έδωσε στις διαπραγματεύσεις.

Μετά την αρχική παύση των περιορισμών στο λιμάνι της Χοντέιντα, ο ΟΗΕ επανήλθε στην παρεμπόδιση της άφιξης ορισμένων πλοίων στο λιμάνι. Η ανανέωση της πολιορκίας συνέπεσε με την επίσκεψη του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Υεμένη Stephen Fagin στο προσωπικό του Μηχανισμού Επαλήθευσης και Επιθεώρησης του ΟΗΕ (UNVIM) στο Τζιμπουτί, το οποίο είναι επιφορτισμένο με την επιθεώρηση πλοίων με προορισμό τη Χοντέιντα.

Σε μια νέα κλιμάκωση των εντάσεων, η Ανσαράλα απείλησε να εκδιώξει την αποστολή του ΟΗΕ στη Σαναά εντός 72 ωρών εάν ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που κατασχέθηκε από επιθεωρητές στο Τζιμπουτί δεν απελευθερωθεί. Πράγματι, πριν λήξει η προθεσμία, ο ΟΗΕ απελευθέρωσε το πλοίο.

Αν και η απειλή συνέπεσε με την προκλητική επίσκεψη του πρέσβη των ΗΠΑ και ενώ φαίνεται ότι οι Αμερικανοί προσπαθούσαν να υπονομεύσουν τη συνεννόηση Σαουδικής Αραβίας-Ανσαράλα, πηγές από την Υεμένη λένε στο The Cradle πως η παρεμπόδιση των πλοίων δεν ήταν αποκλειστικά απόφαση των ΗΠΑ, αλλά και Σαουδική.

Επιπλέον, ο ΟΗΕ ενημέρωσε ρητά την κυβέρνηση της Σαναά ότι η κράτηση πλοίων που αποδεδειγμένα δεν ήταν όπλα πραγματοποιήθηκε με απόφαση της «ηγεσίας του συνασπισμού» – δηλαδή από τους Σαουδάραβες.

Τι ετοιμάζει λοιπόν το Ριάντ και ποιος εμποδίζει πραγματικά μια τελική λύση στον πόλεμο στην Υεμένη; Είναι οι Σαουδάραβες ή οι Αμερικανοί;

Πηγές κοντά στην κυβέρνηση της Σαναά λένε ότι εξακολουθεί να υπάρχει «μια συνολική συναίνεση ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας» για την Υεμένη. Οι δύο σύμμαχοι μπορεί να διαφέρουν μερικές φορές, αλλά μέχρι τώρα λένε:

«Η Ουάσιγκτον και το Ριάντ εξακολουθούν να συμφωνούν να ηρεμήσουν τα πράγματα στην Υεμένη, διατηρώντας παράλληλα τον αποκλεισμό σε ισχύ. Συμφωνούν επίσης πως η Υεμένη δεν πρέπει να είναι μια ανεξάρτητη και ισχυρή χώρα, ικανή να ελέγχει τους πόρους της ή να εκμεταλλεύεται τη γεωγραφική της θέση, διότι αυτό συνεπάγεται στρατηγικούς κινδύνους για τον περιφερειακό ρόλο της Σαουδικής Αραβίας και για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του Ισραήλ στη Δυτική Ασία, το Κέρας της Αφρικής και την Ερυθρά Θάλασσα».

Οι πηγές προσθέτουν: «Η Σαουδική Αραβία και η Αμερική δεν έχουν την πολυτέλεια να παρέχουν στην Ανσαράλα όρους που θα της επέτρεπαν να συσσωρεύσει πρόσθετη δύναμη και ένα μεγαλύτερο και πιο αποτελεσματικό οπλοστάσιο». Με απλά λόγια, το δίδυμο δεν επιδιώκει ένα πραγματικό τέλος του πολέμου, αλλά επιδιώκει μια παρατεταμένη εκεχειρία.

Ο MbS θέλει λίγη ηρεμία για να διασφαλίσει ότι οι πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν πέφτουν βροχή στα φιλόδοξα έργα ψυχαγωγίας και ανάπτυξης του, ενώ οι ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θέλουν να διατηρήσουν την Υεμένη κατακερματισμένη, να επιμείνουν στην κλοπή του ζωτικού πετρελαίου της και ταυτόχρονα, θεωρούν την Ανσαράλα (στη βόρεια Υεμένη) υπεύθυνη για τη διαχείριση μιας χώρας που συνεχίζει να λυγίζει υπό πολιορκία.

Εκεχειρίες, όχι ειρήνη – ακόμα

Εν ολίγοις, από την Υεμένη στο νότο, μέχρι το Ιράν στα ανατολικά και τη Συρία, το Ιράκ και την Τουρκία στο βορρά, η Δυτική Ασία έχει εισέλθει στη φάση μετά την Αραβική Άνοιξη, όπου οι κάποτε γείτονες που μάχονταν επιδιώκουν να επανασυνδεθούν.

Αυτή είναι μια φάση που διέπεται από «συμφωνίες ανακωχής» μεταξύ χωρών που έχουν πολεμήσει μεταξύ τους, άμεσα ή μέσω πληρεξουσίων, για περισσότερο από μια δεκαετία. Οι συμφωνίες ανακωχής, πρέπει να σημειωθεί, δεν είναι ειρηνευτικές συνθήκες, και αυτό που υποδηλώνει είναι η συνέχιση της αμερικανικής κληρονομιάς της «διαχείρισης της σύγκρουσης» και η ουσιαστική λήξη της.

Καθώς η πολυπολικότητα παραπέμπει σε όλο τον κόσμο, δεν έχει ακόμη φανεί εάν οι προσπάθειες της Κίνας και της Ρωσίας να σταθεροποιήσουν την περιοχή προκειμένου να προωθήσουν σαρωτικά έργα συνδεσιμότητας, οικονομίας και ανάπτυξης θα μπορέσουν να ξεπεράσουν το παλιό παράδειγμα «διαχείριση συγκρούσεων» και «αέναων πολέμων» της φθίνουσας μονοπολικής τάξης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail