Οι πρόσφατες εχθροπραξίες μεταξύ των δυνάμεων της Συρίας και των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημείο καμπής

SANA
Τα στρατεύματα της Δαμασκού και οι σύμμαχοί τους που υποστηρίζονται από το Ιράν φαίνεται να στρέφονται προς μια μετωπική αντιπαράθεση με τους Αμερικανούς κατακτητές

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διέταξε αεροπορικές επιδρομές σε ορισμένες θέσεις στη βορειοανατολική Συρία τον περασμένο μήνα, αφού η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε το θάνατο ενός εργολάβου σε επίθεση με drone.

Robert Inlakesh, πολιτικός αναλυτής, δημοσιογράφος και σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ με έδρα το Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο - rt.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτό που ακολούθησε ήταν μια άνευ προηγουμένου απάντηση από τον Συριακό Αραβικό Στρατό (SAA) και τις συμμαχικές πολιτοφυλακές, βομβαρδίζοντας θέσεις των ΗΠΑ καθ' όλη τη διάρκεια της επόμενης ημέρας. Αυτή η ανταλλαγή πυρών σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στη σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών.

Στις 23 Μαρτίου, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος ιρανικής προέλευσης έπληξε τις αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν κοντά στην αλ-Χασάκα στη βορειοανατολική Συρία, σκοτώνοντας έναν Αμερικανό εργολάβο και τραυματίζοντας έναν αριθμό στρατιωτικών. Στη συνέχεια, μαχητικά αεροσκάφη F-15 εαπογειώθηκαν από την Ντόχα για να στοχεύσουν ομάδες πολιτοφυλακών που συμμαχούν με το Ιράν στην επαρχία Deir ez-Zor της Συρίας.

Τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν αρκετές ανταλλαγές πυρών μεταξύ των ομάδων πολιτοφυλακής των ΗΠΑ και των συμμάχων του Ιράν στα ανατολικά της Συρίας. Ωστόσο, αυτά σπάνια κατέληξαν σε αμερικανικά θύματα και οι σύντομες κλιμακώσεις ήταν ελεγχόμενες.

Αυτό που άλλαξε μετά τα πλήγματα των ΗΠΑ στις 24 Μαρτίου είναι πως υπήρξαν έντονα πυρά ανταπόδοσης όχι μόνο από πολιτοφυλακές που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν στο Deir ez-Zor, αλλά και από τον ίδιο τον SAA. Ορισμένες αμερικανικές βάσεις χτυπήθηκαν σε απάντηση, οι οποίες στόχευαν κυρίως αμερικανικές δυνάμεις γύρω από τα κοιτάσματα πετρελαίου al-Omar, προκαλώντας τραυματικές βλάβες στον εγκέφαλο σε έξι στρατιώτες των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στον Καναδά την επόμενη μέρα, ο Τζο Μπάιντεν παρατήρησε πως οι ΗΠΑ «δεν επρόκειτο να σταματήσουν» όταν ρωτήθηκαν για αντίποινα κατά του Ιράν για την ανταλλαγή πυρών στη Συρία. «Να είστε προετοιμασμένοι γιατί θα ενεργήσουμε δυναμικά για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας», είπε.

Αργότερα προέκυψε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε μεταφέρει ένα από τα αεροπλανοφόρα της, το USS George HW Bush, πιο κοντά στη Συρία, κάτι που εξήγησε η αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Sabrina Singh πω; οφειλόταν σε «αυξημένες επιθέσεις από συνδεδεμένες ομάδες [με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC)] που στοχεύουν μέλη των υπηρεσιών μας σε όλη τη Συρία». Αυτό που αντιπροσωπεύει, ανεξάρτητα από την όποια ενέργεια μπορεί να αναλάβουν οι ΗΠΑ στο μέλλον, είναι μια στρατηγική αλλαγή στην εξίσωση που διατυπώνεται από τη Συρία και τους συμμάχους της στα ανατολικά της Συρίας. Μια ιρακινή πηγή με πλήρη γνώση της κατάστασης ισχυρίστηκε ότι αυτή ήταν μια «διαταγή να σκοτωθούν τώρα αμερικανικά στρατεύματα και όχι απλώς να πυροβολήσουν προειδοποιητικά πυρά».

Σύμφωνα με συριακή πολιτική πηγή που επέλεξε να παραμείνει ανώνυμη για λόγους ασφαλείας, η κλιμάκωση στα βορειοανατολικά συνδέεται άμεσα με τη συνεχιζόμενη ισραηλινή επιθετικότητα εναντίον της χώρας:

«Η πρόσφατη κίνηση της Συρίας και των συμμάχων είναι μια άμεση απάντηση σε ένα κύμα κλιμάκωσης του Ισραήλ εναντίον της χώρας που ξεκίνησε πέρυσι. Αν θυμάστε τον Αύγουστο του 2022, υπήρξε μια παρόμοια αντιπαράθεση μεταξύ των Αμερικανών και των συμμάχων του IRGC στη βορειοανατολική Συρία. Η ισραηλινή κλιμάκωση ενεργοποιείται άμεσα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αξιωματούχοι των οποίων μίλησαν στο παρελθόν για τη σημασία της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία για την εκστρατεία του Ισραήλ κατά των δυνάμεων που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν στη Συρία».

Ο «πόλεμος μεταξύ πολέμων» είναι μια από τις μεσοπολεμικές εκστρατείες του Τελ Αβίβ, όπου διεξάγονται μυστικές επιχειρήσεις εναντίον εχθρικών κρατών κατά τη διάρκεια μιας περιόδου σχετικής ηρεμίας μεταξύ των δύο πλευρών. Η πρόσφατη εκστρατεία του Ισραήλ συνίστατο κυρίως σε επιχειρήσεις εναντίον στόχων που συνδέονται με το Ιράν, τόσο εντός όσο και εκτός του Ιράν. έχει επίσης συμπεριλάβει μεγάλο αριθμό απροειδοποίητων αεροπορικών επιδρομών εντός της Συρίας, όπου μέλη του IRGC έχουν στοχοποιηθεί, μαζί με συμμαχικές ομάδες πολιτοφυλακής. Οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ έχουν μια πολιτική να μην σχολιάζουν αυτές τις επιθέσεις, αλλά ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει παραδεχτεί στο παρελθόν πως «εκατοντάδες» από αυτές είχαν λάβει χώρα όλα αυτά τα χρόνια.

Εάν η νέα προσέγγιση της Δαμασκού για δυναμική απάντηση κατά του αμερικανικού στρατού στη βορειοανατολική Συρία υιοθετηθεί στο εξής, θα δώσει στην Ουάσιγκτον μόνο δύο επιλογές: να διαπραγματευτεί με τη Δαμασκό ή να εγκαταλείψει εντελώς τη χώρα. Εάν οι Αμερικανοί στρατιώτες επιστρέφουν στο σπίτι σε σακούλες για τη διατήρηση μιας κατοχής σε μια χώρα για την οποία δεν ζητήθηκε ποτέ η γνώμη του αμερικανικού κοινού ή του Κογκρέσου, η πίεση της παραμονής θα μπορούσε να γίνει βάρος για την κυβέρνηση Μπάιντεν. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε μια εποχή που ο αραβικός κόσμος αρχίζει να εξομαλύνει τους επίσημους δεσμούς με τη Δαμασκό, εκτός από τη σύμμαχο της Ουάσιγκτον στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία.

Μια προσέγγιση Συρίας-Τουρκίας θα μπορούσε να είναι απαραίτητη για να αναγκαστούν οι ΗΠΑ να φύγουν από τη Συρία, καθώς και οι δύο χώρες θα μπορούσαν να συντονιστούν κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε μελλοντικής τουρκικής επίθεσης κατά των κουρδικών Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στα βορειοανατολικά. Οι SDF λειτουργούν ως ένα είδος δύναμης πληρεξουσίου των ΗΠΑ, επιτρέποντας στους Αμερικανούς να χρησιμοποιήσουν έναν μικρό αριθμό δικών τους στρατευμάτων για να κατέχουν περίπου το ένα τρίτο του εδάφους της Συρίας στο οποίο περιλαμβάνονται στις οποίες βρίσκονται οι πιο εύφορες γεωργικές εκτάσεις και η πλειοψηφία των φυσικών πόρων της Συρίας. Και οι δύο προηγούμενες επιθέσεις, που εξαπέλυσε η Άγκυρα το 2018 και το 2019, οδήγησαν σε απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων ώστε να μην προκληθούν τυχαία τριβές με τη σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ. Σε περίπτωση που ξεκινήσει μια άλλη στρατιωτική επιχείρηση από την Τουρκία, η Συρία θα μπορούσε θεωρητικά να ανακτήσει τα κοιτάσματα πετρελαίου της.

Η υιοθέτηση μιας στρατηγικής κατά μέτωπο αντιπαράθεσης από ομάδες ευθυγραμμισμένες με το Ιράν και τη συριακή κυβέρνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέους ορίζοντες και στην πιθανότητα αποχώρησης των ΗΠΑ, δηλαδή με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν είναι απολύτως συνδεδεμένη με την ιδέα της παραμονής.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail