Μπορούν η Ρωσία και η Κίνα να καταργήσουν το δολάριο από το θρόνο της;

Στον απόηχο του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού αποκλεισμού, η Ρωσία χρειάστηκε να κάνει ορισμένες στρατηγικές προσαρμογές. Οι κυρώσεις της Δύσης είχαν καταστροφικές συνέπειες και το Κρεμλίνο προσπάθησε να βρει εναλλακτικές λύσεις. Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, η Κίνα έγινε ένας σημαντικός σύμμαχος και το γιουάν -το νόμισμά της- έχει αναλάβει έναν πιο εξέχοντα ρόλο. Είναι ενδεικτικό ότι στη Ρωσία, το γιουάν έχει ξεπεράσει το δολάριο ΗΠΑ (USD) σε όγκο συναλλαγών, κατόρθωμα που επιτεύχθηκε ένα χρόνο μετά τη σύγκρουση στην Ουκρανία, η οποία προκάλεσε μια σειρά κυρώσεων κατά της Μόσχας. Καθώς η Ρωσία και η Κίνα ενώνονται, αναρωτιέται κανείς ποιες άλλες αλλαγές θα συμβούν και πώς θα διαμορφώσουν το μέλλον.

Sauradeep Bag - orfonline.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η αλλαγή βρίσκεται σε εξέλιξη και η ρωσική αγορά το μαρτυρά. Ο μήνας Φεβρουάριος γνώρισε μια οριακή στιγμή καθώς το γιουάν ξεπέρασε το δολάριο σε μηνιαίο όγκο συναλλαγών για πρώτη φορά. Η δυναμική συνεχίστηκε τον Μάρτιο καθώς διευρύνθηκε το χάσμα μεταξύ των δύο νομισμάτων, δείχνοντας την αυξανόμενη επιρροή του γιουάν. Είναι ένα εντυπωσιακό κατόρθωμα, δεδομένου ότι ο όγκος συναλλαγών του γιουάν στη ρωσική αγορά ήταν κάποτε αρκετά ασήμαντος.

Οι άνεμοι της αλλαγής πνέουν μέσα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας καθώς προχωρούσε το έτος. Πρόσθετες κυρώσεις είχαν επηρεάσει τις λίγες εναπομείνασες τράπεζες που εξακολουθούσαν να έχουν την εξουσία να πραγματοποιούν διασυνοριακές συναλλαγές σε νομίσματα χωρών που είχαν θεωρηθεί «μη φιλικές» από το Κρεμλίνο. Μια τέτοια τράπεζα ήταν η Raiffeisen Bank International AG, της οποίας το ρωσικό υποκατάστημα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διευκόλυνση των διεθνών πληρωμών εντός της χώρας. Ωστόσο, ο δανειστής βρέθηκε υπό το άγρυπνο βλέμμα τόσο των ευρωπαϊκών όσο και των αμερικανικών αρχών, κάτι που απλώς ενίσχυσε την πίεση. Αυτά τα γεγονότα ώθησαν το Κρεμλίνο και τις ρωσικές εταιρείες να μεταφέρουν τις συναλλαγές τους στο εξωτερικό εμπόριο σε νομίσματα χωρών που δεν είχαν επιβάλει κυρώσεις.

Συγκλίνοντες συνασπισμοί

Ο δεσμός μεταξύ Ρωσίας και Κίνας γίνεται ισχυρότερος, με τα δύο έθνη να επιδιώκουν να ενισχύσουν τις θέσεις τους στην παγκόσμια σκηνή. Η συμμαχία τους έχει εξαπλωθεί σε διάφορους τομείς: στρατιωτικό, οικονομικό και πολιτικό.

Με τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης να καταρρέουν, η Κίνα έχει αναδειχθεί ως βασικός εταίρος για τη Ρωσία, παρέχοντάς της την απαραίτητη υποστήριξη για να αντιμετωπίσει την οικονομική και πολιτική πίεση. Από την άλλη πλευρά, η Κίνα επιθυμεί να επεκτείνει την παγκόσμια εμβέλειά της, ειδικά στην ευρασιατική περιοχή, και βλέπει τη Ρωσία ως σημαντικό σύμμαχο από αυτή την άποψη. Η πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου Xi Jinping στη Μόσχα και η δέσμευσή του για επέκταση της συνεργασίας είναι πιθανό να οδηγήσει αυτή τη συνεργασία σε μεγαλύτερα ύψη. Οι εμπορικοί και οι επενδυτικοί δεσμοί πρόκειται να ενισχυθούν, με τα δύο έθνη να επιδιώκουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις δυτικές οικονομίες. Η εστίαση της Ρωσίας στην ανάπτυξη υποδομών και τα μεγάλα έργα είναι επίσης πιθανό να επωφεληθεί από την τεχνογνωσία της Κίνας σε αυτούς τους τομείς.

Η ενέργεια είναι ένας άλλος σημαντικός τομέας συνεργασίας, με τη Ρωσία να είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου και φυσικού αερίου και η Κίνα να είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αυτών των πόρων στον κόσμο. Η τεχνολογία αποτελεί επίσης ουσιαστικό τομέα, με τις δύο χώρες να επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στην έρευνα και την ανάπτυξη για να παραμείνουν ανταγωνιστικές στην παγκόσμια οικονομία. Ενώ η συμμαχία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας πιθανότατα θα έχει εκτεταμένες γεωπολιτικές συνέπειες, είναι μια περίπλοκη σχέση με τα δύο έθνη που επιδιώκουν τα συμφέροντά τους, ακόμη και όταν εργάζονται προς κοινούς στόχους. Ως αποτέλεσμα των δυτικών κυρώσεων, η Ρωσία έχει μετατοπίσει τις συναλλαγές της στο εξωτερικό από το δολάριο και το ευρώ σε νομίσματα χωρών που δεν υπόκεινται σε περιορισμούς. Κάνοντας αυτό, το Κρεμλίνο και οι ρωσικές εταιρείες ελπίζουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και να εξερευνήσουν νέους δρόμους για τη διεξαγωγή των εμπορικών και οικονομικών τους δραστηριοτήτων. Αυτή η αλλαγή στρατηγικής αντανακλά την αποφασιστικότητα της Ρωσίας να διατηρήσει την οικονομική της σταθερότητα παρά τους περιορισμούς στην πρόσβασή της στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Υπογραμμίζει επίσης την αυξανόμενη σημασία των εναλλακτικών νομισμάτων στο παγκόσμιο εμπόριο καθώς οι χώρες προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο των κυρώσεων και να προστατεύσουν τα οικονομικά τους συμφέροντα.

Δομικές μεταρρυθμίσεις

Ούτε το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών έμεινε απρόσβλητο στους ανέμους της αλλαγής. Νωρίτερα φέτος, έκανε τη μετάβαση από το δολάριο στο γιουάν για τις δραστηριότητες του στην αγορά. Προχώρησε ακόμη και ένα βήμα παραπέρα επινοώντας μια νέα δομή για το εθνικό ταμείο περιουσίας, δεσμεύοντας το 60 τοις εκατό των περιουσιακών του στοιχείων για το γιουάν. Η Τράπεζα της Ρωσίας προσχώρησε στη χορωδία, προτρέποντας τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις της να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο ρούβλι ή σε άλλα νομίσματα που θεωρούνται «φιλικά». Αυτό θα βοηθούσε να μετριαστεί ο κίνδυνος αποκλεισμού ή δέσμευσης των κεφαλαίων τους. Καθώς ο κόσμος υφίσταται μια σεισμική γεωπολιτική αλλαγή, φαίνεται ότι η Ρωσία κινείται παράλληλα, αναζητώντας τρόπους για να εξασφαλίσει το οικονομικό της μέλλον.

Ωστόσο, το δολάριο εξακολουθεί να κυριαρχεί στη ρωσική αγορά. Ακόμη και με όλες τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα, παραμένει το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο νόμισμα, παραχωρώντας τον θρόνο του μόνο περιστασιακά στο γιουάν. Αυτό υπογραμμίζει τη διαρκή κυριαρχία του δολαρίου, το οποίο έχει παίξει σημαντικό ρόλο στο οικονομικό τοπίο της Ρωσίας εδώ και χρόνια. Ωστόσο, καθώς ο κόσμος συνεχίζει να εξελίσσεται, αναρωτιέται κανείς πόσο καιρό μπορεί να κρατήσει το στέμμα του.

Ο Sauradeep Bag είναι Associate Fellow στο ORF. Ο Sauradeep έχει εργαστεί σε διάφορους ρόλους στο οικοσύστημα startup και στη διεθνή ανάπτυξη με το Ταμείο Ανάπτυξης Κεφαλαίου των Ηνωμένων Εθνών. Οι τομείς ενδιαφέροντός του περιλαμβάνουν το fintech, την οικονομική ανάπτυξη και τη δημόσια πολιτική.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail