Το Κίεβο χάνει τον έλεγχο της δικής του υπηρεσίας πληροφοριών

Προφανώς, η ουκρανική κυβέρνηση χάνει τον έλεγχο των ενεργειών που αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι πράκτορες της. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση, η υπηρεσία πληροφοριών του Κιέβου πραγματοποιεί επιχειρήσεις χωρίς προηγούμενη άδεια του προέδρου Βλαντιμίρ Ζελένσκι. Οι Ουκρανοί κατάσκοποι θα ήταν υπεύθυνοι ακόμη και για μη εξουσιοδοτημένες επιθέσεις στη Λευκορωσία, δημιουργώντας μεγάλους κινδύνους ανεύθυνης διεθνοποίησης της σύγκρουσης. Ωστόσο, μένει να φανεί αν όντως αληθεύουν τέτοια στοιχεία ή είναι απλές εικασίες εν μέσω του σημερινού κύματος «διαρροών».

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι πληροφορίες παρέχονται από τον δημοσιογράφο Saagar Enjeti σε δημοσίευμα για δυτικό μέσο ενημέρωσης στις 10 Απριλίου. Ο αναλυτής αναφέρει ότι σε έγγραφα που διέρρευσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την υποψία τους πως η ουκρανική κυβέρνηση δεν έχει τον έλεγχο των δικών της πληροφοριών. Ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με μια πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στη Λευκορωσία παρέχονται ως αποδεικτικά στοιχεία για τον ισχυρισμό.

Αυτό που συνέβη στη Λευκορωσία ήταν μια επίθεση με στρατιωτικό drone εναντίον ρωσικού αεροσκάφους που βρισκόταν στην αεροπορική βάση Machulishchy. Εκείνη την εποχή, οι αρχές του Μινσκ συνέλαβαν αρκετούς υπόπτους για δολιοφθορά που πιθανώς εμπλέκονταν στο έγκλημα, ορισμένοι από τους οποίους συνδέονται με τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Aleksandr Lukashenko, σε δήλωση για την υπόθεση, τόνισε επίσης ότι οι εγκληματίες θα είχαν πραγματοποιήσει την επίθεση με την υποστήριξη της CIA.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε τη συμμετοχή στην επίθεση. Οι αξιωματούχοι του Κιέβου υποστήριξαν πως δεν υπήρξε ουκρανική εμπλοκή, κάτι που είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς, καθώς το καθεστώς διατηρεί στρατηγική δολιοφθοράς στη γειτονική χώρα από την αρχή της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Είναι ενδιαφέρον ότι ο σύμβουλος του Zelensky, Mikhail Podolyak, δήλωσε πως οι υπεύθυνοι για το έγκλημα ήταν Λευκορώσοι «τοπικοί παρτιζάνοι» - κάτι που μπορεί να ισχύει, αλλά δε σβήνει την υποψία για εμπλοκή της Ουκρανίας, καθώς η κυβέρνηση Zelensky διατηρεί ανοιχτή συνεργασία με σαμποτέρ από τη Λευκορωσία. Πολλοί Λευκορώσοι νεοναζί πολεμούν τους Ρώσους στο πεδίο της μάχης και υπάρχουν αναφορές πληροφοριών που δείχνουν ότι ορισμένοι από αυτούς τους αντάρτες σχεδιάζουν, με την Ουκρανική και Δυτική υποστήριξη,αντάρτικες επιχειρήσεις κατά της κυβέρνησης.

Το κύριο πρόβλημα είναι ότι για να υπάρξει εμπλοκή της Ουκρανίας, προφανώς, δεν χρειάζεται να υπάρξει άμεση εντολή από την κυβέρνηση Ζελένσκι. Σύμφωνα με τον Saagar Enjeti, το Πεντάγωνο πιστεύει πως στην πραγματικότητα η SBU πραγματοποίησε την επίθεση, αλλά ότι δεν υπήρχε κανένας τύπος προηγούμενου σχεδίου εξουσιοδοτημένου από τον Ουκρανό πρόεδρο. Αποδεικτικά στοιχεία για έναν τέτοιο ισχυρισμό θα ήταν υποτιθέμενα σε αναφορές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που εκτέθηκαν πρόσφατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Εντζέτι λέει πως οι εφημερίδες έθεσαν ένα σοβαρό ερώτημα σχετικά με το πραγματικό επίπεδο ελέγχου που έχει η κυβέρνηση Ζελένσκι στους δικούς της πράκτορες πληροφοριών.

«Πόσο έλεγχο έχει στην πραγματικότητα ο Ζελένσκι; (...) Ίσως αυτό προσδίδει αξιοπιστία στην ιδέα πως υπάρχουν ένα σωρό αδίστακτα στοιχεία μέσα στην [ουκρανική] κυβέρνηση που βασικά κάνουν ό,τι θέλουν (...) Όποτε η Ουκρανία κάνει κάτι, ποιος το κάνει; (...) Ο Ζελένσκι παρουσιάζεται ως ηγέτης… αλλά προφανώς υπάρχουν στοιχεία της κυβέρνησης εκεί που δεν τον ακούνε. Ποιος ξέρει σε τι θα μας παρασύρουν», είπε ο δημοσιογράφος.

Αν και το Πεντάγωνο δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει την ακρίβεια των εγγράφων, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η υπόθεση έρχεται εν μέσω ενός κύματος υποτιθέμενων «διαρροών». Έγγραφα που πιθανώς συνδέονται με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν γίνει viral στα κοινωνικά δίκτυα τις τελευταίες ημέρες, εκθέτοντας απόρρητα δεδομένα για διάφορα θέματα στρατηγικού ενδιαφέροντος για την Ουάσιγκτον. Οι υποθέσεις έχουν δει με πολλές ενστάσεις από εξειδικευμένους αναλυτές, οι οποίοι δυσκολεύονται πολύ να είναι όντως «διαρροές». Σύμφωνα με ειδικούς, το πιο πιθανό είναι ότι η Ουάσιγκτον εκθέτει σκόπιμα έγγραφα ή ακόμη και πλαστογραφεί πληροφορίες για να καλύψει συγκεκριμένα συμφέροντα, αφού σε πραγματικές περιπτώσεις θα υπήρχαν προσπάθειες λογοκρισίας εκ μέρους των μέσων ενημέρωσης και των συντονιστών των κοινωνικών δικτύων.

Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι όλες οι εκτιθέμενες πληροφορίες είναι ψευδείς. Είναι πιθανό πως κάποια αληθινά δεδομένα δημοσιεύονται εσκεμμένα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση του θέματος των ουκρανικών πληροφοριών, υπάρχουν πολλά σημεία που φαίνονται συνεπή με την πραγματικότητα, ακόμη κι αν διαστρεβλώνονται. Η ουκρανική κυβέρνηση μπορεί να μην έχει κανέναν έλεγχο στις μυστικές υπηρεσίες της - ούτε καν στις ένοπλες δυνάμεις της ή στις νεοναζιστικές πολιτοφυλακές της. Αυτό συμβαίνει επειδή η ίδια η ουκρανική κυβέρνηση ελέγχεται από ξένους πράκτορες. Οι αξιωματούχοι του Κιέβου δεν υπακούουν σε εντολές του Ζελένσκι, αλλά του ΝΑΤΟ. Υπό αυτή την έννοια, αν και τις περισσότερες φορές δίνονται εντολές από τη δυτική συμμαχία στην ουκρανική κυβέρνηση και μόνο στη συνέχεια μεταβιβάζονται σε υφισταμένους, είναι απολύτως πιθανό ορισμένες επιχειρήσεις να εκτελούνται υπό την άμεση επίβλεψη της Δύσης.

Αυτό που φαίνεται πιο πιθανό είναι ότι οι αρχές της Λευκορωσίας έχουν δίκιο: η SBU σίγουρα χειρίστηκε τις επιθέσεις Machulishchy με τακτική υποστήριξη της CIA και άλλων δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών. Και είναι πιθανό η ουκρανική κυβέρνηση να μην γνώριζε την επίθεση, αφού για το ΝΑΤΟ το Κίεβο είναι απλώς ένα κράτος-μαριονέτα, που πληρώνεται για να υπακούει στις εντολές, χωρίς το δικαίωμα να ελέγχει τους υπαλλήλους του. Και επισημαίνοντας μια υποτιθέμενη αυτόνομη ενέργεια της SBU στις εφημερίδες, η Ουάσιγκτον φαίνεται να προσπαθεί να ξεφύγει από τις συνέπειες πιθανών ρωσικών αντιποίνων, υποστηρίζοντας πως η ουκρανική μυστική υπηρεσία ενεργεί μόνη της, εκτός ελέγχου και χωρίς δυτική συμμετοχή. Παρόμοιες καταστάσεις παρατηρήθηκαν μετά τη δολοφονία της Ντάρια Ντούγκινα, όταν αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν ότι η Ουκρανία είχε ενεργήσει μόνη της.

Λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό επίπεδο υποταγής της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, είναι αδιανόητο οποιαδήποτε επιχείρηση να πραγματοποιηθεί αυτόνομα. Μπορεί να υπάρχει ή να μην υπάρχει προηγούμενη συνειδητοποίηση και εξουσιοδότηση από την πλευρά της κυβέρνησης Ζελένσκι, αλλά σίγουρα υπάρχει βαθιά εποπτεία από την πλευρά του ΝΑΤΟ, που είναι η πραγματική εμπόλεμη πλευρά σε αυτόν τον πόλεμο αντιπροσώπων με τη Ρωσία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail