Η Ουκρανία θα ξεχαστεί αμέσως. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια δύσκολη δοκιμασία αυτό το καλοκαίρι

pixabay / Coernl
Στην ευρωπαϊκή ατζέντα ειδήσεων, όσο προχωρά η γεωπολιτική κρίση, τόσο περισσότερο αναγκάζεται να βγει από καθαρά εσωτερικά προβλήματα και τα κόκκινα φώτα έχουν ήδη αρχίσει να αναβοσβήνουν. Αν τον χειμώνα καλούνταν ο πληθυσμός να εξοικονομήσει ενέργεια, σήμερα οι αρχές αρχίζουν να προετοιμάζουν την κοινωνία για νέα περιοριστικά μέτρα. Και όχι, καθόλου σε σχέση με τη χώρα μας, αλλά σε σχέση με τους ίδιους τους Ευρωπαίους. Τόσο ηπειρωτική, ΕΕ, όσο και νησιωτική, βρετανική.

Έλενα Καράεβα - Ρία Νόβοστι / Παρουσίαση Freepen.gr

Η μουσική δεν έπαιξε για πολύ: πριν προλάβουν οι Ευρωπαίοι να σαλπίσουν σε όλο τον κόσμο ότι «κατάφεραν να ζήσουν το χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο και ρωσικό πετρέλαιο», αφού ο χειμώνας αποδείχθηκε ζεστός, τους κόπηκαν αμέσως τα χαμόγελα από τους μετεωρολόγους. Θερμοκρασίες πάνω από το μηδέν με ελάχιστη βροχόπτωση σημαίνουν την εξάντληση των ήδη αδύναμων αποθεμάτων γλυκού νερού της ηπείρου. Στην προκειμένη περίπτωση, δε μιλάμε μόνο για παραδοσιακές υδάτινες αρτηρίες όπως τα ποτάμια, που χρησιμοποιούνται, μεταξύ άλλων, για τη μεταφορά εμπορευμάτων, αλλά και για τα υπόγεια ύδατα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει ήδη την απαγόρευση της παραγωγής και εγκατάστασης υδραυλικών ειδών (όπως ντους και τουαλέτες) που χρησιμοποιούν «πολύ νερό». Προφανώς, όλος αυτός ο σχεδιασμός με διαφορετική πίεση νερού, όλες αυτές οι ανέσεις μασάζ, όλες αυτές οι συσκευές για το ξέπλυμα των απορριμμάτων με πολλά κουμπιά μπορούν απλά να εξαφανιστούν.

Εκεί στη λίστα των «απαγορευμένων» θα προστεθεί σίγουρα και το τζακούζι. Γενικά, ό,τι απαιτεί μεγάλη κατανάλωση νερού στην καθημερινότητα, αν παραμείνεις στο παράδειγμα της γραφειοκρατικής λογικής, θα απαγορευτεί. Οι Βρετανοί, που εξακολουθούν να είναι περήφανοι για το γεγονός πως, σε αντίθεση με την ήπειρο, εξακολουθούν να ζουν με βρύσες χωρίς μίξερ και με μπανιέρες στις οποίες το νερό (μια φορά να χυθεί) χρησιμεύει για να πλύνει όλη την οικογένεια, σίγουρα θα το αντιμετωπίσουν με κατανόηση.

Με τους αιώνιους αντιπάλους τους, οι Γάλλοι αποφάσισαν να κάνουν αλλιώς. Αυτοί θα χτυπηθούν στην τσέπη - ο πιο κατανοητός τρόπος για να πει κανείς σε ένα έθνος στο οποίο ο τσιγκούνης Γκόμπσεκ είναι ουσιαστικά εθνικός ήρωας, ότι το νερό είναι πλέον είδος πολυτελείας. Με την κυριολεκτική έννοια της λέξης.

Ο ίδιος ο πρόεδρος, έχοντας επισκεφθεί τις Άλπεις και αφού κοίταξε τα ρηχά νερά, το δήλωσε ξεκάθαρα. Υποτίθεται ότι ένα ορισμένο «ελάχιστο υγιεινής» θα πωλείται από τις εταιρείες προμήθειας φθηνά και για οτιδήποτε πάνω από αυτόν τον δείκτη, η τιμή θα αυξηθεί έτσι ώστε οι ιδιαίτερα επίμονοι καθαροί και προσεγμένοι άνθρωποι να μην έχουν επιλογή.

Ή για άλλη μια φοράή πλύνετε ή αγοράστε φαγητό. Και αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση υπόθεση, ούτε δυστοπία ούτε αστείο - αυτή είναι η πραγματικότητα με την οποία θα πρέπει να υπολογίσουν οι κάτοικοι του «ευρωπαϊκού κήπου» στο εγγύς μέλλον.

Και αν, τελικά, με πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αν και με πολλαπλάσιο του κόστους υψηλό σε σύγκριση με τις ρωσικές τιμές, μπορείς να τρέξεις σε όλο τον κόσμο και να φτάσεις κάπου, τότε νερό, ακόμα πιο καθαρό και φρέσκο, κανείς δεν μπορεί να πουλήσει στην ΕΕ. Και αποθήκες, καθώς και υποδομές για την αδιάλειπτη τροφοδοσία των Ευρωπαίων και της ευρωπαϊκής βιομηχανίας με H2O στις απαιτούμενες ποσότητες, απλά δεν υπάρχουν.

Το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να τεντώσουν τα πόδια τους για λίγο νερό αναφέρθηκε σε διάσκεψη του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαρτίου. Τα στατιστικά είναι εντελώς αδίστακτα για όσους θεωρούν την παρουσία καθαρού νερού στη βρύση ως κανόνα, ενώ το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού δεν γνωρίζει καν τι είναι τα υδραυλικά.

Ο «ευρωπαϊκός κήπος», στον οποίο σύντομα ενδέχεται να απαγορευτεί το πότισμα, θα καταλήξει αναμενόμενα στο τέλος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail