Να γιατί η έκκληση του Μακρόν να απομακρυνθεί από τον έλεγχο των ΗΠΑ είναι απλώς μια ατάκα χωρίς νόημα

Ο Γάλλος πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά ότι το Παρίσι δεν έχει καμία πρόθεση να σταθεί στα πόδια του. Η εποχή του Ντε Γκωλ έχει περάσει προ πολλού

Σήμερα, τα λόγια που λέγονται δημόσια από τους δυτικούς ηγέτες, ακόμη και τους πιο ανώτερους, δεν έχουν στρατηγική σημασία, αλλά αποτελούν απλώς ένα στοιχείο τακτικών ελιγμών. Επομένως, είναι αδύνατο να εξαχθούν μακροπρόθεσμα συμπεράσματα από αυτά.

Του Διευθυντή Προγράμματος Valdai Club, Timofey Bordachev - Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτό ισχύει επίσης για τις πρόσφατες προτροπές του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε ότι η Δυτική Ευρώπη «πρέπει να αγωνιστεί για στρατηγική αυτονομία».

Αυτά τα λόγια έχουν μικρή αξία. Η ομιλία του Γάλλου ηγέτη δεν πρέπει να θεωρηθεί ως ένδειξη κάποιου είδους «κυριαρχικής αφύπνισης» από τους Ευρωπαίους του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που, για αντικειμενικούς λόγους, είναι πλήρως δεσμευμένοι στην ενωμένη κοινότητα των χωρών με επικεφαλής τις ΗΠΑ. Ο δυτικός συνασπισμός δεν ήταν τόσο διχασμένος εδώ και πολύ καιρό, και όλα τα γεγονότα γύρω από την Ουκρανία το επιβεβαιώνουν.

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί, ωστόσο, ότι αυτή η κενή λεκτική τοποθέτηση δεν είναι μόνο έργο ενός αξιωματούχου της ΕΕ αλλά ενός άνδρα που συνοδεύεται από έναν αξιωματικό με «πυρηνική βαλίτσα». Η Γαλλία, πρέπει να θυμόμαστε, έχει το τέταρτο μεγαλύτερο απόθεμα ατομικών όπλων στον κόσμο. Όμως, σε αντίθεση με τη Ρωσία, την Αμερική ή την Κίνα, η συμμετοχή στη λέσχη των ισχυρότερων στρατιωτικών κρατών του κόσμου δεν προσφέρει στην Πέμπτη Δημοκρατία κανένα πραγματικό πλεονέκτημα εξωτερικής πολιτικής.

Όχι τόσο ως προς το επίσημο καθεστώς του – εδώ είναι μια χαρά, όπως επιβεβαίωσε το μέγεθος του κόκκινου χαλιού κατά την επίσκεψη του Μακρόν στο Πεκίνο. Ωστόσο, το Παρίσι δεν μπορεί να επηρεάσει το περιεχόμενο της διεθνούς πολιτικής. Και ενώ στην περίπτωση της Γερμανίας μπορούμε να μιλάμε για επίσημη «διάλυση» της κυριαρχίας της, στη Γαλλία μιλάμε για de facto, αυτοεπιβεβλημένη εξαφάνισή της. Αυτό κάνει τη γαλλική υπόθεση ακόμη πιο γκροτέσκο ως θέαμα.

Το εκπληκτικό είναι ότι δεν μιλάμε μόνο για μια χώρα που κάποτε κατασκεύασε ως εκ θαύματος τα δικά της πυρηνικά όπλα. Η Γαλλία, παρ' όλα τα προβλήματά της, είναι μια εξαιρετικά προηγμένη σύγχρονη οικονομία, που παράγει εμπορικά βιώσιμα πολιτικά αεροσκάφη ικανά για διηπειρωτικές πτήσεις – κάτι που ακόμη και η υπερεπιτυχημένη Κίνα δεν μπορεί να κάνει ακόμη. Ή η σημερινή Ρωσία, που έχει την τεχνολογία, και το έκανε στο παρελθόν, αλλά επί του παρόντος δεν κατασκευάζει τέτοια αεροπλάνα.  

Οι ένοπλες δυνάμεις της Πέμπτης Δημοκρατίας θεωρούνται επίσης γενικά αρκετά καλές – τουλάχιστον οι καλύτερες στην ηπειρωτική Δυτική Ευρώπη. Ωστόσο, αυτό είναι ελάχιστα χρήσιμο όταν πρόκειται για την κατάσταση της διεθνούς πολιτικής γενικά. Το να είσαι μέλος της κοινότητας των δυτικών χωρών υποτιμά όλα τα πλεονεκτήματα που διαφορετικά θα έκαναν τη Γαλλία πολύ πιο σημαντικό παίκτη από, ας πούμε, την Ινδία ή τη Βραζιλία. Για να μην αναφέρουμε την Τουρκία ή το Ιράν, που είναι κατώτερα κράτη από κάθε άποψη από τη Γαλλία, αλλά πιο ανεξάρτητα στην εξωτερική τους πολιτική. 

Η Γαλλία θα μπορούσε να είχε αποφύγει την κατάσταση ακολουθώντας τον δρόμο που ακολούθησε ο Charles de Gaulle μετά το τέλος της προεδρίας του. Όμως, περισσότερα από 50 χρόνια μετά την αποχώρησή του, ο κρατισμός που δημιούργησε ο στρατηγός έχασε σταδιακά τις περισσότερες από τις παγίδες της αυτονομίας. Το φινάλε αυτής της μακράς διαδικασίας ήταν η επιστροφή του Παρισιού στη στρατιωτική δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ τη δεκαετία του 2000, στην οποία, όπως γνωρίζουμε, κυριαρχούν οι ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, η γαλλική απόφαση τράβηξε μια γραμμή σε όλες τις προσπάθειες να σκεφτεί κανείς μια ανεξάρτητη ευρωπαϊκή άμυνα, που έγινε πράγμα μετά τη νίκη της Δύσης στον Ψυχρό Πόλεμο. Ό,τι κι αν πει κανείς, το ζήτημα του ελέγχου του στρατιωτικού σχεδιασμού είναι το πιο σημαντικό από τα σημάδια ενός κυρίαρχου κράτους.

Με το τέλος της περιόδου του «Gaullism» στη γαλλική αμυντική πολιτική, αυτό το ερώτημα έχει επιτέλους απαντηθεί για ολόκληρη την Ευρώπη του ΝΑΤΟ. Και δεν είναι πρόβλημα για τη Δύση ότι οι κενές κουβέντες του Γάλλου προέδρου δεν μπορούν να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Θα γίνουν τέτοιες δηλώσεις στο μέλλον; Αναμφίβολα, ναι. Ακόμη και οι πιο στενές ενδοοικογενειακές σχέσεις, όπου ο ισχυρός πατριάρχης βρίσκεται στην κεφαλή της φυλής, επιτρέπουν λογομαχίες για το ποιο από τα παιδιά θα καταλάβει την πιο άνετη θέση στο τραπέζι. Αλλά θα ήταν βαθύτατα λάθος να θεωρήσουμε αυτές τις διαφωνίες, έστω και για μια στιγμή, ως ένδειξη πως οποιοδήποτε μέλος της φιλικής οικογένειας των παγκόσμιων παρασίτων μπορεί να διαπράξει προδοσία εναντίον του προστάτη τους πέρα ​​από τον ωκεανό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail