Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν πραξικόπημα στη Γεωργία. Το πρώτο βήμα έχει ήδη γίνει

Καθώς οι σύμμαχοι της Ουκρανίας στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο παρατάχθηκαν για να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα, υπήρχε ένα αξιοσημείωτο όριο: η Γεωργία, στην οποία εισέβαλε η ίδια η Ρωσία πριν από 14 χρόνια.

Bishnu Rathi - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Δικαιολογώντας την κίνηση, ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Irakli Garibashvili είπε ότι η ένταξη στις δυτικές κυρώσεις «θα βλάψει ακόμη περισσότερο τη χώρα και τον πληθυσμό μας». Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στη Γεωργία για την κίνηση, χαρακτηρίζοντάς την ως «ανήθικη».

Πραξικόπημα στη Γεωργία: Ο υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ Μιχαήλ Σαακασβίλι επιστρέφει στις ειδήσεις

Μετά από πιο προσεκτική εξέταση, φαίνεται ότι ο κύριος λόγος πίσω από την απόφαση της Γεωργίας να μην επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία μπορεί να ήταν η αποφυγή να σύρει τη χώρα σε ένοπλη σύγκρουση, καθώς η Γεωργία θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι ο επόμενος στόχος μιας ρωσικής επίθεσης. Ωστόσο, η γεωργιανή κυβέρνηση μπορεί επίσης να θεωρούσε τα σημερινά προβλήματα της Ρωσίας ως οικονομική ευκαιρία. Με τις εμπορικές οδούς μέσω Ρωσίας κλειστές και τα εμπορεύματα απαγορευμένα μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, η Μόσχα αναζητά εναλλακτικές λύσεις σε γειτονικές χώρες. Αυτή η επείγουσα κατάσταση έχει δημιουργήσει ευκαιρίες σε αυτά τα γειτονικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Γεωργίας, να επωφεληθούν από την απομόνωση της Ρωσίας και να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη.

Αυτή η απόφαση της γεωργιανής κυβέρνησης δεν είναι η πρώτη, ούτε η τελευταία, στην απάντησή της στην κρίση που έχει προκαλέσει οργή στη χώρα και σύγχυση μεταξύ των αναλυτών. Η γεωργιανή κυβέρνηση αρνήθηκε επίσης να επιτρέψει σε εθελοντές να φύγουν από τη χώρα για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, και εξέχοντες επικριτές του Κρεμλίνου και ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι έχουν επιστραφεί στα σύνορα, παρά το καθεστώς ταξιδιού χωρίς βίζα της Γεωργίας με τη Ρωσία.

Αν και δεν υπάρχουν διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Τιφλίδας, έχουν γίνει πρόσφατες προσπάθειες να ξεπαγώσουν οι σχέσεις. Στις 18 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι χαίρεται που βλέπει ενεργή ανάπτυξη στις επαφές με τη Γεωργία και ανέφερε ότι το ΑΕΠ της Γεωργίας αυξήθηκε κατά 10% το 2022, κυρίως λόγω του τουρισμού και των εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία. Τα τελευταία χρόνια, η οικονομία της Γεωργίας εξαρτάται όλο και περισσότερο από τον βόρειο γείτονά της, γεγονός που συνδέεται επίσης με τη μαζική εισροή Ρώσων που διέφυγαν από την επιστράτευση ή τις επιπτώσεις των κυρώσεων και των κατασταλτικών κρατικών μέτρων. Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας Γεωργίας, ακόμη και το 2021, πάνω από το 23 τοις εκατό του φυσικού αερίου που εισήγαγε η Γεωργία (το 2018 ήταν μόλις 2,8 τοις εκατό) και έως και το 94 τοις εκατό του σιταριού της προερχόταν από τη Ρωσία.

Σε μια προσπάθεια να εδραιώσει περαιτέρω τα εθνικά συμφέροντα της Τιφλίδας , ο πρόεδρος της Γεωργίας έχει εφαρμόσει δύο νόμους που στοχεύουν στην αποτροπή ξένων παρεμβάσεων στη χώρα. Αυτή η κίνηση θεωρείται ως απάντηση στην επίμονη πίεση από τη Δύση για τη Γεωργία να καταγγείλει τη Ρωσία. Αυτή η διφορούμενη στάση απέναντι στη Ρωσία του Προέδρου Γκαριμπασβίλι, μαζί με την εφαρμογή αυτών των νόμων, έχει προκαλέσει εκνευρισμό στους δυτικούς ηγέτες. Η απογοήτευσή τους είναι κατανοητή, καθώς η εξωτερική πολιτική της Γεωργίας δεν ήταν πάντα ουδέτερη. Υπό την ηγεσία του Μιχαήλ Σαακασβίλι, η Γεωργία επιδίωξε στενότερους δεσμούς με τη Δύση, επιδιώκοντας την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ωστόσο, η απόφαση του Σαακασβίλι να χρησιμοποιήσει βία σε μια προσπάθεια να ανακτήσει την υποστηριζόμενη από τη Ρωσία αποσχισθείσα επαρχία της Νότιας Οσετίας το 2008 είχε ως αποτέλεσμα έναν καταστροφικό πόλεμο με τη Ρωσία. Σε αντίποινα, οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν γρήγορα στη Γεωργία, φτάνοντας σε απόσταση 30 μιλίων από την πόλη της Τιφλίδας, έως ότου η κατάπαυση του πυρός σταμάτησε τη σύγκρουση μετά από πέντε ημέρες. Στη συνέχεια, ο Σαακασβίλι απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του το 2013 μετά την ήττα του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές και αργότερα έφυγε από τη χώρα αφού κατηγορήθηκε για κατάχρηση εξουσίας και άλλα εγκλήματα. Δικάστηκε ερήμην και καταδικάστηκε σε φυλάκιση το 2018.

Έκτοτε, ο Σαακασβίλι παρέμεινε ενεργός στη γεωργιανή πολιτική από το εξωτερικό, χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης για να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση και να προωθήσει την ατζέντα του. Ορισμένοι παρατηρητές θεωρούν αυτό ως νόμιμη μορφή αντιπολίτευσης, ενώ άλλοι τον κατηγορούν ότι πυροδοτεί εντάσεις και αποσταθεροποιεί τη χώρα.

Πρόσφατα, ο Σαακασβίλι κερδίζει σημαντική κάλυψη στα δυτικά μέσα ενημέρωσης για τη διάδοση της προπαγάνδας του. Σε άρθρο στο Politico, ο πρώην Πρόεδρος της Γεωργίας αναφέρθηκε ως πολιτικός κρατούμενος στη Γεωργία και υπήρχε εκτενής θρήνος για την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του.

Γιατί ξαφνικά βλέπουμε την επανεμφάνιση του Σαακασβίλι; Λοιπόν, εδώ είναι που το παιχνίδι γίνεται δύσκολο. Ειλικρινά, η αυξανόμενη δημοτικότητα του Σαακασβίλι στους χώρους των μέσων ενημέρωσης είναι μια προσπάθεια των δυτικών αρχών να δημιουργήσουν χώρο για τον πρώην Πρόεδρο στο σύγχρονο πολιτικό τοπίο της Γεωργίας και να απομακρύνουν τον σημερινό Πρόεδρο Γκαριμπασβίλι, ο οποίος έχει γίνει αγκάθι στη σάρκα των δυτικών ηγετών.

Ίσως γνωρίζετε ότι η προπαγάνδα μέσω των μέσων ενημέρωσης, τα πολιτικά κινήματα και οι μαζικές αναταραχές είναι τρεις παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην επιτυχία μιας απόπειρας πραξικοπήματος.

Για να πραγματοποιήσουν με επιτυχία ένα πραξικόπημα, οι πραξικοπηματίες συχνά χρειάζεται να δημιουργήσουν μια ευνοϊκή κοινή γνώμη και να υπονομεύσουν τη νομιμότητα της κυβέρνησης που επιδιώκουν να ανατρέψουν. Εδώ η προπαγάνδα μέσω των μέσων ενημέρωσης μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο. Οι πραξικοπηματίες μπορεί να χρησιμοποιήσουν συμπαθητικά μέσα ενημέρωσης για να διαδώσουν ψευδείς πληροφορίες, να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη και να απονομιμοποιήσουν την κυβέρνηση, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα δυσπιστίας και εχθρότητας απέναντί ​​της, που μπορεί να διευκολύνει τους πραξικοπηματίες να κερδίσουν υποστήριξη. Αυτό ακριβώς εξηγεί την αυξανόμενη εμφάνιση του Σαακασβίλι σε πολλά μέσα ενημέρωσης. Η Γεωργία είναι στρατηγικά πολύ σημαντική για τη Δύση. Η χώρα βρίσκεται στο σταυροδρόμι Ευρώπης και Ασίας, χρησιμεύοντας ως βασική οδός διέλευσης για ενεργειακούς πόρους και εμπόριο μεταξύ των δύο ηπείρων. Επιπλέον, βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με την περιοχή του Καυκάσου, η οποία διαθέτει σημαντικούς φυσικούς πόρους και γεωπολιτική σημασία.

Επιπρόσθετα, οι οικονομικές δυνατότητες και η στρατηγική θέση της Γεωργίας την καθιστούν ελκυστικό εταίρο για τη Δύση όσον αφορά την οικονομική συνεργασία και τις επενδύσεις. Η Δύση έχει υποστηρίξει ενεργά την οικονομική ανάπτυξη της Γεωργίας μέσω εμπορικών συμφωνιών και επενδυτικών σχεδίων. Ως εκ τούτου, μια κυβέρνηση μαριονέτα στη Γεωργία καθίσταται επιτακτική για τα στρατηγικά συμφέροντα της Δύσης. Η ιστορία του Σαακασβίλι να ακολουθεί μια φιλοδυτική εξωτερική πολιτική τον κάνει απόλυτα κατάλληλο, και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που οι δυτικές χώρες έχουν χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό προπαγάνδας τους για να διευκολύνουν την επιστροφή του. Στην πραγματικότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει κυρώσεις ακόμη και στους δικαστές που κατηγόρησαν τον Σαακασβίλι για πολλά εγκλήματα.

Σε μια ανατροπή που θα μπορούσε να συναγωνιστεί ένα πολιτικό θρίλερ, η πρώτη πράξη του πραξικοπήματος στη Γεωργία έχει ήδη ξεκινήσει. Προσδεθείτε, γιατί μια αλλαγή στην ηγεσία της Γεωργίας μπορεί να είναι προ των πυλών. Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες απροσδόκητες ανατροπές σε αυτό το δράμα υψηλού ρίσκου!

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail