Ο πραγματικός λόγος που η Κίνα εξοπλίζει τη Ρωσία στην Ουκρανία

Grigoriy Sisoev, RIA Novosti
Παρά όλες τις δηλώσεις υποστήριξης του Κινέζου προέδρου Xi Jinping στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της κρατικής επίσκεψής του στη Μόσχα, το πραγματικό κίνητρο της Κίνας στην αναζήτηση στενότερων δεσμών είναι προφανώς η εκμετάλλευση της σύγκρουσης στην Ουκρανία για να δοκιμάσει τη στρατιωτική της δύναμη πυρός.

Con Coughlin - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ακριβώς όπως το Ιράν χρησιμοποίησε τον βάναυσο πόλεμο της Ουκρανίας για να δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας των drones και των πυραύλων του, έτσι και το αναδυόμενο βιομηχανικό-στρατιωτικό συγκρότημα της Κίνας φέρεται να αναζητά ευκαιρίες για να πραγματοποιήσει μια αυστηρή αξιολόγηση των νέων οπλικών συστημάτων του. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Κινέζοι κατασκευαστές όπλων επιθυμούν να δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα των νέων οπλικών συστημάτων τους στην Ουκρανία.

Ένα χρόνο αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε την απρόκλητη εισβολή του στην Ουκρανία, ο ρωσικός στρατός, έχοντας χάσει περίπου 200.000 άνδρες και περίπου το 90 τοις εκατό των βαριών τεθωρακισμένων του, συμπεριλαμβανομένου περίπου του 50 τοις εκατό του στόλου των αρμάτων μάχης πριν από την εισβολή, βρίσκεται σε δεινή θέση . .

Το μέγεθος των απωλειών ανάγκασε τους Ρώσους να αποσύρουν τα άρματα μάχης T-54 και T-55 της εποχής του 1950 από την αποθήκευση για χρήση στην ουκρανική σύγκρουση, σαφές σημάδι πως οι ρωσικές δυνάμεις υποφέρουν από σοβαρή έλλειψη βαρέων τεθωρακισμένων.

Αυτές οι χρόνιες ελλείψεις τόσο σε άνδρες όσο και σε εξοπλισμό βοηθούν να εξηγηθεί γιατί οι Ρώσοι διοικητές αγωνίζονται να κρατήσουν το έδαφος που οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προσαρτήσει παράνομα στην Ουκρανία, πόσο μάλλον να κάνουν νέες επιθέσεις εναντίον των Ουκρανών υπερασπιστών.

Εάν οι ρωσικές δυνάμεις θέλουν να σημειώσουν πρόοδο φέτος, θα χρειαστούν σημαντικές προμήθειες όπλων από άλλα έθνη, καθώς η διεφθαρμένη αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας αποδεικνύεται ανίκανη να παράσχει όπλα και εξοπλισμό αντικατάστασης στα επίπεδα που απαιτεί ο ρωσικός στρατός.

Αυτό θα εξηγούσε γιατί η Ρωσία έχει υποβάλει επανειλημμένα αιτήματα προς την Κίνα να προμηθεύσει όπλα για να υποστηρίξει την στρατιωτική της εκστρατεία στην Ουκρανία. Μέχρι στιγμής, η επίσημη θέση του Πεκίνου είναι πως είναι έτοιμο να παράσχει στη Μόσχα μόνο μη θανατηφόρα βοήθεια, όπως κράνη και αντικείμενα διπλής χρήσης, όπως ανταλλακτικά αεροσκαφών.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, ωστόσο, λένε ότι διαθέτουν πληροφορίες που δείχνουν πως η Κίνα εξετάζει ενεργά εάν θα προμηθεύσει τη Ρωσία με όπλα, όπως έκανε από την πρώτη μέρα. Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ανέφερε το Φεβρουάριο ότι ο ρωσικός στρατός συμμετείχε σε διαπραγματεύσεις με τον Κινέζο κατασκευαστή drones Xi'an Bingo Intelligent Aviation Technology σχετικά με τη μαζική παραγωγή drones καμικάζι για τη Ρωσία.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά της υποδομής και άλλων στόχων της Ουκρανίας και η προμήθεια κινεζικών drones, τα οποία σύμφωνα με αναφορές πρόκειται να παραδοθούν στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας τον επόμενο μήνα, θα επιτρέψει στους Ρώσους να χρησιμοποιήσουν κεφαλές βάρους μεταξύ 35 και 50 κιλών.

Οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία έχουν ήδη χρησιμοποιήσει εμπορικά drones κινεζικής κατασκευής, τα οποία προμηθεύονται από την Da-Jiang Innovations Science & Technology Co., γνωστή ως DJI, σύμφωνα με ανάλυση των τελωνειακών αρχείων, ενώ άλλα μεταφέρονται μέσω των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η προμήθεια στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών κινεζικής κατασκευής στη Ρωσία, προφανώς, θα ενισχύσει σημαντικά τις επιθετικές δυνατότητες των ρωσικών δυνάμεων.

Αξιωματούχοι των δυτικών μυστικών υπηρεσιών πιστεύουν πως η προοπτική να αυξήσει το Πεκίνο την στρατιωτική του υποστήριξη προς τη Ρωσία στην Ουκρανία έχει αυξηθεί σημαντικά μετά τη σύνοδο κορυφής του Σι με τον Πούτιν στη Μόσχα αυτόν τον μήνα.

Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας βρίσκεται στη μέση μιας τεράστιας στρατιωτικής συσσώρευσης, με ειλικρινή στόχο να καταστήσει την Κίνα κυρίαρχη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο μέχρι τα μέσα του αιώνα. Οι παγκόσμιες αμυντικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 1,7 τοις εκατό το 2021 και ο αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ για το 2024, με υποτιθέμενη αύξηση 3,2 τοις εκατό, μετά από συνυπολογισμό του πληθωρισμού 6 τοις εκατό, είναι στην πραγματικότητα καθαρή περικοπή. Εν τω μεταξύ, οι αμυντικές δαπάνες της Κίνας αυξήθηκαν κατά 5,1% στα 293 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ως μέρος της στρατιωτικής του συσσώρευσης, η οποία ξεκίνησε το 2013, το Πεκίνο στοχεύει να ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη στις δομές διοίκησης και ελέγχου έως το 2035. Επιπλέον, επενδύει μεγάλες ποσότητες σε νέους στόλους πολεμικών πλοίων και πολεμικών αεροσκαφών. Οι πρόσφατες πρόοδοι της Κίνας σε προηγμένα όπλα, όπως πύραυλοι και κατευθυνόμενα όπλα, προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία για τη Δύση.

Οι κινεζικές αμυντικές εταιρείες κατατάσσονται τώρα ως μερικές από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, αντιστρέφοντας την κατάσταση όπου, μόλις πριν από μια δεκαετία, το Πεκίνο βασιζόταν στη Ρωσία για τις προμήθειες όπλων του, έχοντας υπογράψει συμφωνία όπλων 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Μόσχα μόλις το 2015.

Τώρα τα δεδομένα έχουν ανατραπεί. Ο Σι, ο οποίος πρόσφατα εξασφάλισε την τρίτη πενταετή θητεία του ως πρόεδρος, δεν κρύβει την επιθυμία του να αποκαταστήσει τον έλεγχο του Πεκίνου στην Ταϊβάν. Η γενική συναίνεση μεταξύ των δυτικών αξιωματούχων ασφαλείας είναι ότι θα επιχειρήσει να διεκδικήσει εκ νέου την Ταϊβάν μέχρι το τέλος της δεκαετίας το αργότερο.

Ο κινεζικός στρατός λέγεται ότι προετοιμάζεται ενεργά να ξεκινήσει μια στρατιωτική επίθεση για την κατάληψη της Ταϊβάν, πιθανότατα πριν ή κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ το Νοέμβριο του 2024, ενώ οι ΗΠΑ εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τη διοίκηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θεωρείται παγκοσμίως εκπληκτικά αδύναμος, και ενώ είναι πιθανό να αποσπαστεί η προσοχή της χώρας.

Οι επανειλημμένες δηλώσεις του Μπάιντεν ότι επιδιώκει «τον ανταγωνισμό όχι τη σύγκρουση» με την Κίνα και πως «Δε θέλουμε σύγκρουση» με τη Ρωσία, μπορούν να θεωρηθούν μόνο ως εκκλήσεις να μην κλιμακωθούν οι εντάσεις, παρά ως βροντερό αποτρεπτικό.

Σύμφωνα με πρόσφατα σχόλια του Διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, το Πεκίνο στοχεύει να είναι έτοιμο για συγκρούσεις έως το 2027.

Αυτό είναι σίγουρα το μήνυμα που μετέφερε ο Σι στους στρατιωτικούς αρχηγούς της Κίνας κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο επιχειρησιακό κέντρο διοίκησης της χώρας στα τέλη του περασμένου έτους, όταν προειδοποίησε ότι «όλος ο στρατός πρέπει να... συγκεντρώσει όλη την ενέργεια στην καταπολέμηση ενός πολέμου, να κατευθύνει όλη τη δουλειά προς τον πόλεμο και ναβεπιταχύνετε για να δημιουργήσετε την ικανότητα να κερδίζετε».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail