Πώς οι ηγέτες της ΕΕ κατέστρεψαν τις σχέσεις με τη Ρωσία – και αρνήθηκαν στους πολίτες τους την πρόσβαση σε αξιόπιστη φθηνή ενέργεια

pixabay / ds_30
Η Δύση κατέστρεψε πάνω από μισό αιώνα συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα και δεν έχει προσιτές προοπτικές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβιώσει από την πρώτη οξεία φάση της τρέχουσας ενεργειακής της κρίσης, αλλά δεν έχει τελειώσει ακόμη – και οι καταναλωτές είναι απίθανο να δουν τους λογαριασμούς τους τόσο χαμηλούς όσο ήταν κάποτε σύντομα.

Του Τάιλερ Κέι, Αμερικανού ενεργειακού και πολιτικού αναλυτή που έχει εργαστεί ως σύμβουλος σε αρκετές ενεργειακές εταιρείες και ερευνητικά κέντρα στη Ρωσία και στον πρώην Σοβιετικό χώρο - rt.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη βρίσκεται στο χαμηλό 18 μηνών – χαμηλότερη από ό,τι πριν από την στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία που πυροδότησε την προσπάθεια της ΕΕ να απομακρυνθεί από τις ρωσικές προμήθειες. Αυτό οφείλεται σε ένα συνδυασμό μείωσης της ζήτησης καθώς τελειώνει ο χειμώνας, αύξησης της προσφοράς για πιο βρώμικες εναλλακτικές λύσεις –όπως ο άνθρακας– και τεράστια χρηματικά ποσά που διατίθενται για την πλήρωση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης της ΕΕ με φυσικό αέριο από άλλες πηγές.

Ωστόσο, η κρίση έχει κάνει το δικό της φόρο, οδηγώντας τον πληθωρισμό σε ύψη που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και σχεδόν 50 χρόνια και στραγγαλίζοντας τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις του μπλοκ. Το πιο σημαντικό, οι άνευ προηγουμένου κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, τον κορυφαίο προμηθευτή προσιτής ενέργειας, οι οποίες σε συνδυασμό με το σαμποτάζ των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream, έχουν αποξενώσει αμετάκλητα τον πιο αξιόπιστο ενεργειακό εταίρο της ΕΕ. Με απλά λόγια - η ρωσική ενέργεια απομακρύνεται από τη Δυτική Ευρώπη.

Η αντικατάστασή της δε θα είναι εύκολη και η επαναφορά της Μόσχας στο τραπέζι της ενεργειακής ασφάλειας θα είναι σχεδόν αδύνατη. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ το κατέστησε σαφές πέρυσι όταν συζητούσε τη διπλωματική κατάσταση, δηλώνοντας: «Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως αυτές οι σχέσεις απουσιάζουν σήμερα. Αλλά δεν κλείσαμε ποτέ. Θα πω μόνο ότι δε θα εμπιστευτούμε ποτέ ξανά τις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η λέξη κλειδί εδώ είναι «εμπιστοσύνη» και δεν είναι διφορούμενη διπλωματική ομιλία. Οι λογικοί άνθρωποι κατανοούν τη σημασία της εμπιστοσύνης.

Κρίση «εμπιστοσύνης».

Αυτό μας φέρνει στην τρέχουσα κρίση της Δυτικής Ευρώπης. Η ΕΕ, συνολικά, είναι καθαρός εισαγωγέας τόσο ορυκτών όσο και πυρηνικών καυσίμων και είναι εδώ και δεκαετίες. Η Ρωσία προμηθεύει μεγάλες ποσότητες πετρελαίου, φυσικού αερίου και προϊόντων πετρελαίου από τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 στο πλαίσιο συμφωνιών που συνήφθησαν για πρώτη φορά μεταξύ της Δύσης και της Σοβιετικής Ένωσης. Η Μόσχα κληρονόμησε το μεγαλύτερο μέρος των πόρων της ΕΣΣΔ και είναι μια ενεργειακή δύναμη.

Το 2020, η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας κατετάγη στη #2 στον κόσμο σύμφωνα με την έκθεση Key World Energy Statistics του 2021 του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. Η Ρωσία κατέχει την 6η θέση στην παραγωγή άνθρακα και στην πρώτη δεκάδα εξόρυξης ουρανίου. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αντιπροσώπευε περίπου το ήμισυ του συνόλου των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ μέχρι τον Ιούνιο του 2021. Η Νορβηγία είναι η μόνη άλλη ευρωπαϊκή χώρα που βρίσκεται στην πρώτη 15άδα σε φυσικό αέριο (#8) και πετρέλαιο (#11) στην παραγωγή.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ μένουν μπροστά σε μια τρομακτική πρόκληση για το πώς θα αντικαταστήσουν τη ρωσική ενέργεια, η οποία δε θα σταματήσει εντελώς, αλλά έχει και θα συνεχίσει να μειώνεται σε όγκους. Για το πετρέλαιο, το έργο δε θα είναι τόσο δύσκολο αφού υπάρχει πληθώρα παραγωγών πετρελαίου στον κόσμο που μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση ενώ το ρωσικό πετρέλαιο θα βρει το δρόμο του σε άλλες αγορές.

Το αέριο είναι πιο προβληματικό και για διάφορους λόγους. Πρώτον, η μεταφορά αερίου είναι πιο δύσκολη και πιο ακριβή. Ο μόνος οικονομικός τρόπος μεταφοράς φυσικού αερίου δια θαλάσσης είναι η μετατροπή του σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) με κατάψυξη. Αυτό το σύστημα απαιτεί ένα ειδικό τερματικό στο σημείο προέλευσης για να το παγώσει και ένα άλλο στον προορισμό για να το μετατρέψει ξανά σε χρησιμοποιήσιμο αέριο. Αυτό αυξάνει σημαντικά το κόστος, έως και 40% περισσότερο από την τιμή του φυσικού αερίου αγωγών συνήθως, αλλά ακόμη περισσότερο όταν η ζήτηση είναι μεγαλύτερη. Η κατασκευή αυτών των ειδικών εγκαταστάσεων απαιτεί χρόνο και μεγάλα ποσά κεφαλαίου.

Εναλλακτικά, το φυσικό αέριο του αγωγού απαιτεί επένδυση για την κατασκευή και τη συντήρηση ενός δικτύου από την προέλευση έως τον προορισμό. Όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση, τόσο υψηλότερο είναι το κόστος κατασκευής και συντήρησης. Ωστόσο, σε σύγκριση με τους τερματικούς σταθμούς LNG, οι αγωγοί είναι πολύ πιο οικονομικοί και κερδοφόροι, υπό την προϋπόθεση πως έχετε έναν εγγυημένο πελάτη στο άκρο λήψης.

Εδώ τίθεται το πρόβλημα εμπιστοσύνης της ΕΕ.

Η Σοβιετική Ένωση, και στη συνέχεια η Ρωσία, δημιούργησαν την πρωτεύουσα για την κατασκευή όλων των απαραίτητων υποδομών αγωγών για τη μεταφορά αερίου στη Δύση. Στην αρχή, η ενέργεια ανταλλάσσονταν για τεχνολογία και υλικά υψηλής ποιότητας όπως γερμανικό χάλυβα, συμπιεστές και μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή και τη συντήρηση των αγωγών. Ήταν ένα σενάριο win/win για τους εταίρους, αλλά παρόλα αυτά ξεκίνησε αργά και αναπτύχθηκε με την πάροδο του χρόνου για δεκαετίες.

Οι Δυτικοευρωπαίοι και οι Σοβιετικοί έχτισαν πάνω σε αυτή την εμπιστοσύνη κάθε χρόνο, φέρνοντας περισσότερο εμπόριο μεταξύ των δύο αντιπάλων του Ψυχρού Πολέμου. Ο συγγραφέας Per Högselius περιγράφει λεπτομερώς την εξέλιξη αυτής της σχέσης στο βιβλίο του, «Red Gas: Russia and the Origins of European Energy Dependence», και σημειώνει πώς και οι δύο πλευρές εργάστηκαν επιμελώς για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους η μία προς την άλλη. Καθένας από τους εταίρους οδηγήθηκε εν μέρει από ιδεολογική υπερηφάνεια, και στην περίπτωση της Σοβιετικής Ένωσης, θυσίασε ακόμη και τις εγχώριες ανάγκες περιστασιακά για να εκπληρώσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου.

Ενώ ο Högselius έχει μια κάπως κυνική άποψη για την αυξανόμενη ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ, μια πιο ισορροπημένη ανασκόπηση αποκαλύπτει ότι η Δύση και η Ανατολή άρχισαν να αναπτύσσουν μια εταιρική σχέση βασισμένη στην εμπιστοσύνη και το αμοιβαίο όφελος – μια συνεργασία που ξεπέρασε τις εχθρότητες του Ψυχρού Πολέμου.

Για 50 χρόνια, αυτή η σχέση άντεξε, συνεχίζοντας και μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Η Ρωσία συνέχισε να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς τους δυτικούς εταίρους της σχεδόν χωρίς αποτυχία. Κατά ειρωνικό τρόπο, η μόνη διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου που είχε σημειωθεί ποτέ στο παρελθόν έλαβε χώρα τον χειμώνα του 2008-2009, όταν η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της Πορτοκαλί Επανάστασης της Ουκρανίας σταμάτησε τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου για σύντομο χρονικό διάστημα, διακόπτοντας τις προμήθειες στους Ευρωπαίους γείτονές της λόγω διαφωνίας προμηθειών και πληρωμών με την Gazprom.

Η εμπορική σχέση μεταξύ της Ρωσίας και των δυτικοευρωπαίων εταίρων της ξεπέρασε αμέτρητες πολιτικές καταιγίδες, κοινωνικές αναταραχές, αλλαγές συνόρων και είδε την ανάπτυξη ενός δικτύου φυσικού αερίου που ανταγωνίζεται μόνο το εκτεταμένο σύστημα αγωγών στις ΗΠΑ. Οι αμοιβαίες επενδύσεις στα διάφορα δίκτυα αγωγών, συμπεριλαμβανομένων των Nord Stream 1 και 2, είναι μαμούθ και περιλαμβάνουν εντολείς και φορείς σε όλη την Ευρασία.

Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της ΕΕ έλαβαν προσιτή ενέργεια και οι ρωσικές ενεργειακές εταιρείες αυξήθηκαν μαζί με τα κρατικά φορολογικά έσοδα. Στη συνέχεια, οι δυτικοί ηγέτες στην ΕΕ και τις ΗΠΑ άρχισαν να πολεμούν ενάντια στην οικονομία της Μόσχας.

Ένα χωριστό άρθρο, ίσως ακόμη και ένα βιβλίο, θα μπορούσε να γραφτεί για τα ηράκλεια μέτρα που έλαβαν η ΕΕ και οι ΗΠΑ για να μειώσουν και να εξαλείψουν το ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό στη Δυτική Ευρώπη, αλλά ο πόλεμος των γραφειοκρατών ξεκίνησε τη δεκαετία του 2000 και οδήγησε εδώ που βρισκόμαστε τώρα.

Εν ολίγοις, η ΕΕ ξεκίνησε κάνοντας μια σειρά ρυθμιστικών αλλαγών με την ονομασία «ενεργειακά πακέτα» (ακούγεται γνωστό;) με δεδηλωμένο στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικής φύσης της επιχείρησης φυσικού αερίου στο μπλοκ. Το βασικό πρόβλημα με το μεγαλύτερο μέρος αυτής της προσέγγισης ήταν η έλλειψη σημαντικού ανταγωνισμού από άλλους παραγωγούς φυσικού αερίου, πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότερες από αυτές τις μεταρρυθμίσεις κατευθύνονταν και υποβλήθηκαν από το ρωσικό αέριο.

Οι ρωσικές εταιρείες έκαναν αρκετές προσπάθειες να παρακάμψουν την Ουκρανία ως κράτος διέλευσης, αφού το Κίεβο συνέχισε να αποδεικνύει πως ήταν αναξιόπιστος εταίρος. Τόσο η διαφθορά όσο και οι κακές οικονομικές επιδόσεις της χώρας ενθάρρυναν την κλοπή από το διαμετακομιστικό αέριο (όπως συνέβη το 2008-2009). Η ΕΕ (ενθαρρυνθείσα από τις ΗΠΑ) σταμάτησε ή καθυστέρησε αρκετές πρωτοβουλίες όπως ο South Stream (μέσω της Μαύρης Θάλασσας) και οι αγωγοί Nord Stream, οι οποίοι μαστίζονταν από καθυστερήσεις για λόγους «περιβαλλοντικών επιπτώσεων».

Μέχρι το 2014, μετά το πραξικόπημα του Μαϊντάν στο Κίεβο, η Ρωσία επλήγη με κυρώσεις στους τομείς πετρελαίου και φυσικού αερίου της ως απάντηση στην επανένταξη της Κριμαίας.

Πού αφήνει αυτό τον πληθυσμό της ΕΕ;

Πώς θα αντικαταστήσει η ΕΕ αυτή τη ροή πόρων σε προσιτές τιμές; Η σύντομη απάντηση είναι - δε θα το κάνει. Τα πολυάριθμα πακέτα κυρώσεων που στοχεύουν στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, η ξεκάθαρη κλοπή ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και συμμετοχών εντός του δυτικού χρηματοπιστωτικού πλαισίου και η «μυστηριώδης» καταστροφή των αγωγών Nord Stream με μια εντελώς αδιαφανή έρευνα από τη Δανία, τη Σουηδία και τη Γερμανία έχουν μειωθεί, εάν δεν διαγράφεται, εμπιστοσύνη – υπάρχουσα και δυνητική.

Το μεγαλύτερο μέρος των εκθέσεων επικεντρώνεται αποκλειστικά στις οικονομικές συνέπειες, όπως η άνοδος των τιμών της ενέργειας στην ΕΕ και η πληθωριστική πίεση που άσκησε στην εισαγωγή αγαθών στις αγορές, γεγονός που επιδείνωσε τις προκλήσεις των καταναλωτών. Εν τω μεταξύ, οι άνθρωποι σε όλη την ΕΕ ενθαρρύνονταν να «το ρουφήξουν» και να υποστηρίξουν την Ουκρανία μειώνοντας τη ζέστη στη μέση του χειμώνα. Τα γερμανικά εργοστάσια χρεοκοπούσαν, οι βρετανικές παμπ αντιμετώπιζαν το κλείσιμο, οι οικογένειες πάλευαν να θερμάνουν τα σπίτια τους και οι ηγέτες των ΗΠΑ και της ΕΕ κατηγόρησαν τη Ρωσία.

Τα ανώτατα όρια τιμών που τέθηκαν στο πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου απέτυχαν να καταστρέψουν τη ρωσική οικονομία και πλήγωσαν τους πολίτες της ΕΕ μέσω των υψηλότερων τιμών, αλλά μεγαλύτερη ζημιά έχει γίνει στη φήμη του μπλοκ ως αξιόπιστου εμπορικού εταίρου.

Τα φρύδια σηκώθηκαν στις χώρες του ΟΠΕΚ+ και στον πλούσιο σε μεταλλεύματα Παγκόσμιο Νότο ως απάντηση στα μέτρα των ΗΠΑ, της ΕΕ και της G7 κατά της Ρωσίας. Η μεγαλύτερη επίπτωση από τα μέτρα κατά της Ρωσίας της Δύσης είναι ότι άλλοι εμπορικοί εταίροι έχουν γίνει επιφυλακτικοί για την «τάξη που βασίζεται σε κανόνες», η οποία μπορεί να αλλάξει γρήγορα και απρόβλεπτα. Σχέδια έκτακτης ανάγκης, αν δεν υπάρχουν ήδη, έχουν αναπτυχθεί γρήγορα από χώρες πλούσιες σε πόρους σε περίπτωση που στη συνέχεια βρεθούν στο στόχαστρο της Δύσης. 

Πού θα προμηθευτεί η ΕΕ το φυσικό της αέριο στο μέλλον;

Οι ΗΠΑ δε θα είναι σε θέση να στείλουν αρκετό LNG για να καλύψουν την απώλεια ρωσικών ροών φυσικού αερίου – ούτε καν κοντά – και το αέριο που παρέχουν οι ΗΠΑ θα είναι τριπλάσιο ή περισσότερο από το κόστος. Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων ενέργειας Timera Energy σε μια χειμερινή προοπτική τιμών, «το LNG από μόνο του δεν μπορεί να καλύψει αυτόν τον όγκο, λαμβάνοντας υπόψη την έλλειψη νέας παγκόσμιας ικανότητας υγροποίησης βραχυπρόθεσμα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, την περιορισμένη περαιτέρω ελαστικότητα ζήτησης στην Ασία και την ευρωπαϊκή επαναεριοποίηση περιορισμοί χωρητικότητας. Ως εκ τούτου, η ευρωπαϊκή ζήτηση θα πρέπει να μειωθεί».

Άλλες χώρες δεν πρόκειται να παραταχθούν για να κατασκευάσουν αγωγούς δισεκατομμυρίων δολαρίων για να τροφοδοτήσουν την ΕΕ, γνωρίζοντας πως μπορεί να τους επιβληθούν κυρώσεις κάποια στιγμή στο μέλλον ή οι ΗΠΑ απλώς να καταστρέψουν τον αγωγό εντελώς. Γνωρίζουν καλά τι συμβαίνει εάν έρθετε σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ – δείτε για παράδειγμα το Ιράκ, τη Λιβύη και τη Συρία.

Αυτές οι συνθήκες ωθούν την ΕΕ προς τα πίσω προς τον άνθρακα για να καλύψει το κενό, το οποίο κινεί το μπλοκ προς την αντίθετη κατεύθυνση στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της για καθαρή ενέργεια. Η Γερμανία, η Πολωνία και η Ουκρανία (η οποία πουλά την περίσσεια άνθρακα στην ΕΕ) έχουν αυξήσει την παραγωγή του «βρώμικου καυσίμου» για να αντισταθμίσουν. Οι πρωτοβουλίες της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν αξιοθαύμαστες, αλλά εξακολουθούν να μην είναι ανταγωνιστικές ως προς την τιμή παρά τις τεράστιες επιδοτήσεις από ορισμένες χώρες και επίσης δεν παράγουν αρκετή συνεπή ενέργεια.

Η ΕΕ θα επιβιώσει από αυτήν την κρίση και θα βρει λύσεις τελικά, αλλά με υψηλό κόστος. Το κρίμα είναι πως είχε έναν αξιόπιστο εμπορικό εταίρο που παρείχε τη φθηνότερη και επί του παρόντος καθαρότερη λύση για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών. Αλλά οι δυτικοί ηγέτες επέλεξαν να λάβουν ακραία μέτρα κατά της Ρωσίας και έχουν πλέον περάσει το σημείο χωρίς επιστροφή.

Από την πλευρά της Μόσχας, προχωρά. Στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι σχεδόν όλες οι παράμετροι της συμφωνίας για τον νέο αγωγό φυσικού αερίου Power of Siberia 2 έχουν διευθετηθεί. Σύμφωνα με τον Ρώσο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Aleksandr Novak, η συμφωνία αναμένεται να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και ο νέος αγωγός θα προσθέσει επιπλέον 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στις υπάρχουσες εξαγωγές που «θα αντικαταστήσουν πλήρως το ενεργειακό δίκτυο Nord Stream».

Η εμπιστοσύνη είναι σημαντική. Είναι το θεμέλιο της κοινωνίας των πολιτών και της συνεργασίας. Οι συμμετέχοντες στην άσκηση της συνεργασίας λαμβάνουν αποφάσεις με βάση τις προηγούμενες αποφάσεις των συνεργατών τους, όπως γνωρίζει όποιος γνωρίζει τη βασική θεωρία παιγνίων.

Είναι ακόμη πιο ζωτικής σημασίας στην ενέργεια λόγω της μακροπρόθεσμης απόδοσης της επένδυσης που απαιτείται. Οι εταιρείες πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν εγγυημένες πωλήσεις και εμπιστοσύνη πριν επενδύσουν δεκάδες δισεκατομμύρια στην ανάπτυξη πηγών ενέργειας και κατάλληλων υποδομών. Ως εκ τούτου, οι συμβάσεις γίνονται με όρους δεκαετιών και όχι ετών για νέα έργα.

Προκειμένου να επιτευχθούν τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στη συνεργασία, η ΕΕ θα χρειαστεί να λάβει λιγότερο βέλτιστες αποφάσεις στις ενεργειακές σχέσεις βραχυπρόθεσμα στο μέλλον, εάν ελπίζει να εξασφαλίσει νέες εταιρικές σχέσεις. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει πως οι πολίτες του μπλοκ θα φέρουν το βάρος του κόστους μέχρι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία.

Οι άμεσες λύσεις δε θα είναι φθηνές και οι προσιτές λύσεις δε θα έρθουν στο άμεσο μέλλον. Το μπλοκ επιτέλους έφυγε από τον καλύτερο ενεργειακό εταίρο που είχε ποτέ.

Έτσι, ενώ πολλοί Ευρωπαίοι παγώνουν και ξοδεύουν περισσότερους από τους σκληρά κερδισμένους μισθούς τους σε λογαριασμούς κοινής ωφελείας, μπορούν να κοιτάξουν τους Αμερικανούς με τη σχετικά φθηνή θέρμανση και ηλεκτρισμό και τους δικούς τους ηγέτες με νέες θερμαινόμενες πισίνες και να τους ευχαριστήσουν που «στάθηκαν με την Ουκρανία».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail