[ΓΝΩΜΗ] Οι διεθνείς υποστηρικτές διατηρούν τον Ερντογάν στην εξουσία καθώς η υποστήριξη στο εσωτερικό μειώνεται

Photo: Turkish Presidential Press Office
Η υποστήριξη προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μειώθηκε σημαντικά, αρχικά λόγω εκατομμυρίων Τούρκων που παλεύουν με τη φτώχεια ως αποτέλεσμα του υψηλού πληθωρισμού και αργότερα λόγω των σεισμών που αμφισβήτησαν το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) για την κακή του απάντηση στην καταστροφή. Παρά τη φθίνουσα δημοτικότητά του μεταξύ των Τούρκων πολιτών, ο Ερντογάν εμφανίζεται αμέτοχος, συνεχίζοντας να εγκαθιδρύει μονοπρόσωπη κυριαρχία στη χώρα και σφυρηλατώντας περίπλοκες σχέσεις με ηγέτες από ισχυρά έθνη όπως η Αγγλία, η Γερμανία, η Ρωσία, το Κατάρ και το Ισραήλ.

Τουρκμέν Τερζί - turkishminute.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Κατά ειρωνικό τρόπο, η τουρκική κυβέρνηση αντιμετωπίζει παγκόσμια απομόνωση από τότε που ο Ερντογάν άρχισε να ακολουθεί μια επιθετική εξωτερική πολιτική. Είναι ο πρώτος Τούρκος ηγέτης που παρέκκλινε από την προσέγγιση του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, του ιδρυτή της Δημοκρατίας της Τουρκίας που υποστήριξε μια εξωτερική πολιτική «Ειρήνη στο εσωτερικό, ειρήνη στον κόσμο». Σε πλήρη αντίθεση, ο Ερντογάν έδωσε εντολή στον τουρκικό στρατό να συμμετάσχει σε πολεμικές επιχειρήσεις σε ζώνες συγκρούσεων όπως η Συρία, το Ιράκ, η Λιβύη και η περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και τη δημιουργία μόνιμων στρατιωτικών βάσεων στο Κατάρ και τη Σομαλία. Οι στρατιωτικές δραστηριότητες του Ερντογάν και οι σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016, έχουν απομονώσει την Τουρκία από το δημοκρατικό κόσμο. Οι χώρες της Μέσης Ανατολής έχουν αντιταχθεί στην επεκτατική και επιθετική εξωτερική πολιτική του Ερντογάν. Ωστόσο, άλλες μεγάλες δυνάμεις και διεθνείς οργανισμοί είτε υποστήριξαν τις αντιδημοκρατικές πρακτικές του Ερντογάν είτε παρέμειναν σιωπηλοί την τελευταία δεκαετία.

Παρά τις ταραχώδεις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία υπηρέτησε ως καγκελάριος της Γερμανίας από το Νοέμβριο του 2005 έως το Δεκέμβριο του 2021, συνεργάστηκε στενά με τον Ερντογάν. «Πάντα έλεγα ότι η συνεργασία μας ήταν πολύ καλή τα χρόνια που δούλευα με τον κ. Ερντογάν. … Η σχέση Τουρκίας-Γερμανίας, με τις αρνητικές και θετικές πλευρές της, θα συνεχιστεί. Θα αναγνωριστεί από την επόμενη κυβέρνηση», είπε η Μέρκελ στους δημοσιογράφους κατά την τελευταία της επίσκεψη στον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του 2021. Επιπλέον, η Μέρκελ βοήθησε στην επίλυση ορισμένων ζητημάτων μεταξύ του Ερντογάν και της Ουάσιγκτον καθώς και μεταξύ του Ερντογάν και του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με το Arab News.

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς συνέχισε την πολιτική της προκατόχου του Μέρκελ για την Άγκυρα επισκεπτόμενος την τουρκική πρωτεύουσα το Μάρτιο του 2022, λίγους μόλις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Αν και η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να επικρίνει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον Ερντογάν, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης στοχεύει να διατηρήσει ισχυρό διμερές εμπόριο με την Τουρκία και είναι ευγνώμων στον Ερντογάν που φιλοξενεί σχεδόν 4 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες. Χιλιάδες Σύριοι προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρώπη από την Τουρκία, αλλά ο Ερντογάν έχει διαχειριστεί το μεταναστευτικό ρεύμα προς την ήπειρο. Επιπλέον, η Γερμανία βλέπει την Τουρκία ως σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ.

Σε μια ασυνήθιστη σειρά γεγονότων, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έγινε βασικός υποστηρικτής του Ερντογάν μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στα σύνορα με τη Συρία το 2015. Τότε ο Πούτιν δήλωσε πως οι Ρώσοι πιλότοι δεν αποτελούσαν απειλή για την Τουρκία και χαρακτήρισε το περιστατικό «μια μαχαιριά στην πλάτη από τους συνεργούς των τρομοκρατών», αναφερόμενος στην υποστήριξη της Τουρκίας στις συριακές ανταρτικές ομάδες. Η ρωσική κυβέρνηση υποσχέθηκε να αποκαλύψει το υποτιθέμενο εμπόριο πετρελαίου της οικογένειας Ερντογάν με το ISIS ως αντίποινα, αλλά τέτοιες απειλές δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ. Παραδόξως, ακόμη και η δολοφονία του Αντρέι Κάρλοφ, του Ρώσου πρεσβευτή στην Τουρκία, το Δεκέμβριο του 2016 από τον Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς, έναν νεαρό Τούρκο αστυνομικό που είχε στενούς δεσμούς με τον ισλαμιστικό κύκλο του Ερντογάν, δεν εμπόδισε τον Ερντογάν και τον Πούτιν να αναπτύξουν στενές σχέσεις.

Φαίνεται ότι ο Πούτιν άλλαξε την στρατηγική του από την τιμωρία του Ερντογάν στο να τον κρατήσει κοντά. Παρά την έντονη αντίθεση των ΗΠΑ και την απειλή στρατιωτικών κυρώσεων λόγω του γεγονότος ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η τουρκική κυβέρνηση αγόρασε το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400. Αμέσως μετά τη δολοφονία του πρέσβη, η Τουρκία άρχισε να διεξάγει κοινές περιπολίες με τη Ρωσία στη Συρία. Αν και ο Ερντογάν είχε υποστηρίξει αντάρτες και τζιχαντιστές από την αρχή του συριακού πολέμου το 2011, ο Πούτιν τον έπεισε να επιδιώξει ειρήνη με τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ. Η κυβέρνηση Ερντογάν επεκτείνει ένα κλαδί ελιάς στον Άσαντ από πέρυσι.

Επιπλέον, η κυβέρνηση Ερντογάν δε συμμετείχε στις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Σύμφωνα με πρόσφατες στατιστικές, η Τουρκία έχει οδηγήσει τον κόσμο στις εξαγωγές στη Ρωσία από την αρχή της σύγκρουσης το      Φεβρουάριο του 2022. Ρώσοι ολιγάρχες και αντιπολεμικοί Ρώσοι άρχισαν να μετακινούνται στην Τουρκία αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου, καθώς η Τουρκία αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις σε Ρωσία.

Ο Ερντογάν έχει επίσης δημιουργήσει στενούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει η μόνη μεγάλη δυτική δύναμη που δεν έχει επικρίνει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον Ερντογάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και, στην πραγματικότητα, έχει κάνει δηλώσεις υποστηρίζοντας την κυβέρνηση Ερντογάν. Η διακυβέρνηση του Ερντογάν είναι σημαντική για το Ηνωμένο Βασίλειο στην περιοχή της ΜΕΝΑ. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ευχαρίστησε τον Ερντογάν για μια συμφωνία εξαγωγής σιτηρών με τη Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αντιτίθεται στις άμεσες στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία, καθώς οι τουρκικές δυνάμεις περιορίζουν την κίνηση των ρωσικών δυνάμεων και των δυνάμεων του Άσαντ στη βορειοδυτική Συρία. Το Ηνωμένο Βασίλειο βλέπει την Τουρκία ως μια αξιόπιστη στρατιωτική δύναμη από τη Μαύρη Θάλασσα έως τη Σομαλία. Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας ο Ερντογάν διαβεβαίωσε τον βασιλιά της Βρετανίας Κάρολο Γ' πως η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν στρατηγική εταιρική σχέση και θα ενισχύσουν τη συνεργασία σε διάφορους τομείς.

Το Ισραήλ είναι μια άλλη στρατηγική χώρα που εκτιμά τις σχέσεις της με τον Ερντογάν. Το AKP του Ερντογάν απέσυρε τον πρεσβευτή του από το Τελ Αβίβ μετά το επεισόδιο στο Mavi Marmara, στο οποίο σκοτώθηκαν οκτώ Τούρκοι και ένας Τουρκοαμερικανός από Ισραηλινούς καταδρομείς σε πλοίο που ήταν μέρος στολίσκου βοήθειας που προσπαθούσε να παραβιάσει τον αποκλεισμό της Γάζας στις 31 Μαΐου 2010. Ωστόσο, η Τουρκία αποκατέστησε τις σχέσεις με το Ισραήλ το Μάρτιο του 2016. Οι εντάσεις για την Ιερουσαλήμ το 2017 και οι διαδηλώσεις για την Ημέρα της Γης το 2018 είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 32 Παλαιστίνιους να σκοτωθούν και χιλιάδες να τραυματιστούν. Παρά τα γεγονότα αυτά, η Τουρκία και το Ισραήλ κατάφεραν να αποκαταστήσουν τους δεσμούς. Ο Πρόεδρος του Ισραήλ Isaac Herzog επισκέφθηκε την Τουρκία το Μάρτιο του 2022 και οι δύο χώρες διόρισαν εκ νέου τους πρεσβευτές τους τον Αύγουστο του προηγούμενου έτους. Η επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Benny Gantz στην Τουρκία τον Οκτώβριο του 2022 σηματοδότησε το τελικό στάδιο στην ομαλοποίηση μεταξύ των δύο εθνών προτού υπογράψουν αρκετές αμυντικές συμφωνίες. Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, το Ισραήλ βλέπει την Τουρκία ως μια ολοένα και πιο σημαντική στρατιωτική δύναμη και βασικό ενεργειακό εταίρο στη Μεσόγειο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το πιο ισχυρό έθνος στον κόσμο, έχουν επίσης επιδείξει μια οπορτουνιστική προσέγγιση απέναντι στον Ερντογάν, η οποία συνέβαλε στην εκτεταμένη διακυβέρνηση του AKP. Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διατήρησε στενή σχέση με τον Ερντογάν, κυρίως λόγω των επιχειρηματικών του συμφερόντων στην Τουρκία. Ο Τραμπ επέτρεψε στον Ερντογάν να στοχεύσει τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία το 2019. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρέμεινε σχετικά σιωπηλός σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον Ερντογάν στην Τουρκία και τις επιθέσεις της Τουρκίας στη Συρία, πιθανώς για να αποφύγει να προκαλέσει τον Ερντογάν κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου από τότε που ο Ερντογάν εμποδίζει τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Το Κατάρ είναι άλλη μια χώρα που έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην Τουρκία και φιλοξενεί μια τουρκική στρατιωτική βάση στην Ντόχα. Οι φήμες αναφέρουν πως ο Εμίρης του Κατάρ Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι χρηματοδοτεί τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία και τη Λιβύη και παρέχει οικονομική βοήθεια στον Ερντογάν.

Το AKP του Ερντογάν είναι υπεύθυνο για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο εντός της Τουρκίας όσο και σε διάφορα μέρη του κόσμου από το 2011. Το AKP εκκαθάρισε παράνομα περισσότερους από 100.000 δημόσιους υπαλλήλους από βασικούς κρατικούς θεσμούς, ανέλαβε τον έλεγχο του δικαστικού σώματος και φυλάκισε έγκυες γυναίκες, παιδιά και ασθενείς ηλικιωμένων ως μέρος μιας εκκαθάρισης μετά το πραξικόπημα. Η κυβέρνηση Ερντογάν έκλεισε επίσης επικριτικά μέσα ενημέρωσης και συνδικάτα εργαζομένων, φιμώνοντας ουσιαστικά τις φωνές της αντιπολίτευσης τα τελευταία χρόνια. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η Human Rights Watch, η Διεθνής Αμνηστία και ο ΟΗΕ έχουν αναφέρει εκτενώς τις δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της αντιδημοκρατικής διακυβέρνησης του Ερντογάν. Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) αρνείται να αναγνωρίσει τις τουρκικές εκλογές ως ελεύθερες και δίκαιες από το 2015.

Η Τουρκία δε θεωρείται πλέον ως πρότυπο για την περιοχή της ΜΕΝΑ λόγω της σιδηράς διακυβέρνησης του Ερντογάν. Ωστόσο, οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, μαζί με τον Πούτιν, φαίνεται να προτιμούν την μονοπρόσωπη διακυβέρνηση του Ερντογάν για τα εθνικά τους συμφέροντα. Παρά τη μείωση της δημοτικότητας και της υποστήριξης στο εσωτερικό, ο Ερντογάν μπορεί να καταφέρει να παραμείνει στην εξουσία χάρη στη διεθνή υποστήριξη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail