Γιατί η Ινδία δεν μπορεί να σταματήσει την αυξανόμενη φιλία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας

Από τη συνάντηση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ, οι ειδικοί εξωτερικής πολιτικής στην Ινδία άρχισαν να την ερμηνεύουν με διαφορετικούς τρόπους. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η επίσκεψη του Τζινπίνγκ είναι αρκετή για να αποδυναμώσει τις σχέσεις Ινδίας και Ρωσίας. Κάποιοι πιστεύουν πως αυτό θα θέσει τη φιλία της Ινδίας σε κίνδυνο. Όλα αυτά διαψεύδονται από τη ρωσική πλευρά. Η Ρωσία λέει πως ό,τι λέγεται για τις σχέσεις Ρωσίας-Ινδίας είναι πλήρης ανοησία. Σύμφωνα με τους ειδικούς των δυτικών χωρών, αυτή η κατάσταση είναι πολύ φυσική στις διεθνείς υποθέσεις. Υποθέτουν πως ό,τι και να κάνει η Ινδία, δεν μπορεί να εμποδίσει την Κίνα να πλησιάσει τη Ρωσία.

navbharattimes.indiatimes.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Εξίσωση Κίνας-Πακιστάν

Εάν πιστευτούν οι ειδικοί της εξωτερικής πολιτικής, εάν μια χώρα δεν είναι εξαιρετικά αδύναμη, τότε αυξάνει τις διμερείς σχέσεις με την ομόλογή της. Είναι πιθανό ότι και άλλες χώρες επηρεάζονται λίγο από αυτό. Όμως αυτές οι εξελίξεις δεν μπορούν ποτέ να διακόψουν τις σχέσεις των δύο χωρών. Σύμφωνα με αυτούς, η Ινδία αναγκάζεται να αποδεχθεί τη φιλία της Ρωσίας με την Κίνα με τον ίδιο τρόπο που αναγκάζεται να δεχτεί τη συμπεριφορά της Αμερικής με το Πακιστάν. Σε αντάλλαγμα για αυτή τη μεταχείριση, οι ΗΠΑ δεν λένε τίποτα για τη συνεργασία της Ινδίας με τη Ρωσία και τη συνεργασία του Πακιστάν με την Κίνα κ.λπ.

Η Κίνα έγινε απαραίτητη για τη Ρωσία

Η Κίνα είναι πολύ σημαντική για τη Ρωσία όσον αφορά τις εξαγωγές. Οι εξαγωγές της Ρωσίας στην Κίνα είναι περισσότερες από τις εξαγωγές της Ινδίας. Οι εξαγωγές της Ρωσίας στην Κίνα έχουν πολλαπλασιαστεί από τον Ιανουάριο του 2019 έως το Δεκέμβριο του 2022. Η Κίνα εξακολουθεί να είναι ο κορυφαίος πελάτης της Ρωσίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι εξαγωγές της Ρωσίας ήταν περισσότερες από τις εξαγωγές της Ινδίας ακόμη και στο χαμηλότερο επίπεδο. Οι εξαγωγές της Ρωσίας στην Κίνα ήταν περισσότερες από τις εξαγωγές της Ινδίας σε αξία. Τον Ιούλιο του 2019, 600 εκατομμύρια δολάρια εξήχθησαν στην Ινδία από τη Ρωσία. Οι ρωσικές εξαγωγές στην Κίνα ήταν 2,27 δισεκατομμύρια δολάρια. Το έτος 2022, λόγω των εξαγωγών πετρελαίου, οι εξαγωγές προς την Ινδία αυξήθηκαν ελαφρά. Αλλά και οι εξαγωγές στην Κίνα αυξήθηκαν περαιτέρω.

Το πετρέλαιο έγινε αφορμή για φιλία


Όπως η Ινδία, η Κίνα εξαρτάται επίσης από τη Ρωσία για στρατιωτικά προϊόντα. Οι εξαγωγές στρατιωτικού υλικού τόσο στην Ινδία όσο και στην Κίνα έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ενώ επί του παρόντος τόσο η Ινδία όσο και η Κίνα αγοράζουν αργό πετρέλαιο από τη Ρωσία σε μεγάλες ποσότητες. Η Κίνα αγοράζει επίσης αέριο από τη Ρωσία, ενώ η Ινδία δεν εισάγει αέριο. Οι δύο χώρες μοιράζονται στενά σύνορα και θα είναι ευκολότερο για τη Ρωσία να αυξήσει ή τουλάχιστον να διατηρήσει μια μεγάλη ποσότητα ρωσικών εξαγωγών ορυκτών καυσίμων στην Κίνα και όχι στην Ινδία τα επόμενα χρόνια.

Κίνα με Ρωσία, Ινδία εναντίον Κίνας

Το πιο σημαντικό είναι πως η Κίνα είναι σύμμαχος της Ρωσίας ενάντια στη Δύση, ενώ η Ινδία είναι μαζί με τη Δύση εναντίον της Κίνας. Τόσο η Κίνα όσο και η Ινδία αποφάσισαν να εισάγουν πολλά εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού πετρελαίου το έτος 2022. Κανένας από τους δύο δεν καταδίκασε τη Ρωσία για την επίθεση στην Ουκρανία. Υπάρχουν επίσης σημαντικές διαφορές μεταξύ των θέσεων της Ινδίας και της Κίνας για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης και η κυβέρνηση ωθούν με πλήρη ισχύ τη ρωσική προπαγάνδα για την Ουκρανία. Ενώ οι Ινδοί ομολόγους τους δεν το κάνουν. Αν πιστευτούν οι ειδικοί, η Ινδία δεν μπορεί να διαβεβαιώσει τη Ρωσία να μην πλησιάσει την Κίνα. Σε μια τέτοια κατάσταση, θα πρέπει να δει την αυξανόμενη φιλία μεταξύ των δύο χωρών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail