Η συνάντηση του Valdai: Εκεί που η Δυτική Ασία συναντά την πολυπολικότητα

Στη συνάντηση του Valdai Club της Ρωσίας - η απάντηση της Ανατολής στο Νταβός - συγκεντρώθηκαν διανοούμενοι και παράγοντες επιρροής για να πλαισιώσουν τις τρέχουσες και μελλοντικές εξελίξεις της Δυτικής Ασίας.

 Η 12η «Διάσκεψη της Μέσης Ανατολής» στο Valdai Club στη Μόσχα πρόσφερε μια περισσότερο από ευπρόσδεκτη συλλογή απόψεων για αλληλένδετα προβλήματα και δοκιμασίες που επηρεάζουν την περιοχή.

Pepe Escobar - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Αλλά πρώτα, μια σημαντική λέξη για την ορολογία – καθώς μόνο ένας από τους καλεσμένους του Valdai μπήκε στον κόπο να τονίσει. Αυτή δεν είναι η «Μέση Ανατολή» – μια αναγωγική, οριενταλιστική αντίληψη που επινοήθηκε από παλιούς αποικιοκράτες: στο The Cradle τονίζουμε ότι η περιοχή πρέπει να περιγραφεί σωστά ως Δυτική Ασία.

Ορισμένες από τις δοκιμασίες και τις θλίψεις της περιοχής έχουν χαρτογραφηθεί από την επίσημη έκθεση Valdai, The Middle East and The Future of Polycentric World. Αλλά η πνευματική και πολιτική επιρροή των παρευρισκομένων μπορεί επίσης να προσφέρει πολύτιμες ανέκδοτες γνώσεις. Ακολουθούν μερικά από τα κύρια σκέλη που υπογράμμισαν οι συμμετέχοντες σχετικά με τις περιφερειακές εξελίξεις, τρέχουσες και μελλοντικές:

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ έθεσε το σκηνικό τονίζοντας ότι η πολιτική του Κρεμλίνου ενθαρρύνει τη δημιουργία ενός «περιφερειακού συστήματος ασφάλειας χωρίς αποκλεισμούς». Αυτό ακριβώς αρνήθηκαν να συζητήσουν οι Αμερικανοί με τους Ρώσους το Δεκέμβριο του 2021 και στη συνέχεια εφάρμοσαν στην Ευρώπη και το μετασοβιετικό χώρο. Το αποτέλεσμα ήταν ένας πόλεμος αντιπροσώπων.

Ο Kayhan Barzegar του Ισλαμικού Πανεπιστημίου του Αζάντ στο Ιράν προσδιόρισε τις δύο σημαντικές στρατηγικές εξελίξεις που επηρεάζουν τη Δυτική Ασία: μια πιθανή υποχώρηση των ΗΠΑ και ένα μήνυμα προς τους περιφερειακούς συμμάχους: «Δεν μπορείτε να βασιστείτε στις εγγυήσεις ασφαλείας μας».

Κάθε διάνυσμα – από τον ανταγωνισμό στον Νότιο Καύκασο μέχρι την ισραηλινή ομαλοποίηση με τον Περσικό Κόλπο – υποτάσσεται σε αυτή τη λογική, σημειώνει ο Barzegar, με αρκετούς Άραβες παράγοντες να καταλαβαίνουν τελικά πως υπάρχει πλέον ένα περιθώριο ελιγμών για να διαλέξουν μεταξύ του δυτικού ή του μη δυτικό μπλοκ.

Ο Barzegar δεν προσδιορίζει τους δεσμούς Ιράν-Ρωσίας ως στρατηγική συμμαχία, αλλά μάλλον ένα γεωπολιτικό, οικονομικό μπλοκ που βασίζεται στην τεχνολογία και τις περιφερειακές αλυσίδες εφοδιασμού –ένας «νέος αλγόριθμος στην πολιτική» – που κυμαίνονται από συμφωνίες όπλων έως συνεργασία για τα πυρηνικά και την ενέργεια, που καθοδηγείται από τους αναζωογονημένους νότιους και ανατολικούς προσανατολισμούς της Μόσχας. Και όσον αφορά τις σχέσεις Ιράν-Δύσης, ο Barzegar εξακολουθεί να πιστεύει πως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA), ή η πυρηνική συμφωνία του Ιράν, δεν έχει πεθάνει. Τουλάχιστον όχι ακόμα.

«Κανείς δεν ξέρει ποιοι είναι αυτοί οι κανόνες»

Ο Αιγύπτιος Ramzy Ramzy, μέχρι το 2019 αναπληρωτής Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, θεωρεί την επανενεργοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ με τη Συρία ως τη σημαντικότερη επανευθυγράμμιση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή. Για να μην αναφέρουμε τις προοπτικές για μια συμφιλίωση Δαμασκού-Άγκυρας. "Γιατί συμβαίνει αυτό; Λόγω της δυσαρέσκειας του περιφερειακού συστήματος ασφαλείας με το παρόν», εξηγεί ο Ramzy.

Ωστόσο, ακόμη κι αν οι ΗΠΑ μπορεί να απομακρύνονται, «ούτε η Ρωσία ούτε η Κίνα είναι διατεθειμένες να αναλάβουν ηγετικό ρόλο», λέει. Ταυτόχρονα, η Συρία «δεν μπορεί να αφεθεί να πέσει θύμα εξωτερικών επεμβάσεων. Ο σεισμός τουλάχιστον επιτάχυνε αυτές τις προσεγγίσεις».

Η Bouthaina Shaaban, ειδική σύμβουλος του Σύριου προέδρου Bashar al-Assad, είναι μια αξιόλογη γυναίκα, φλογερή και ειλικρινής. Η παρουσία της στο Valdai δεν ήταν τίποτα λιγότερο από ηλεκτρική. Τόνισε πώς «από τον πόλεμο των ΗΠΑ στο Βιετνάμ, χάσαμε αυτό που είδαμε ως ελεύθερα μέσα ενημέρωσης. Ο ελεύθερος Τύπος πέθανε». Ταυτόχρονα, «η αποικιακή Δύση άλλαξε τις μεθόδους της», αναθέτοντας σε υπεργολαβίες πολέμους και βασιζόμενη στους τοπικούς πέμπτους αρθρογράφους.

Η Shaaban προσέφερε εθελοντικά τον καλύτερο σύντομο ορισμό οπουδήποτε για τη «διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες»: «Κανείς δεν ξέρει τι είναι αυτοί οι κανόνες και ποια είναι αυτή η σειρά».

Τόνισε εκ νέου πως σε αυτήν την περίοδο μετά την παγκοσμιοποίηση που εγκαινιάζει τα περιφερειακά μπλοκ, οι συνηθισμένοι δυτικοί μεσολαβητές προτιμούν να χρησιμοποιούν μη κρατικούς παράγοντες –όπως στη Συρία και το Ιράν– «υποχρεώνοντας τους ντόπιους να κάνουν ό,τι θα ήθελαν οι ΗΠΑ».

Ένα κρίσιμο παράδειγμα είναι η αμερικανική στρατιωτική βάση al-Tanf που κατέχει κυρίαρχο συριακό έδαφος σε δύο κρίσιμα σύνορα. Η Shaaban αποκαλεί τη δημιουργία αυτής της βάσης ως «στρατηγική, προκειμένου οι ΗΠΑ να αποτρέψουν την περιφερειακή συνεργασία, στο σταυροδρόμι του Ιράκ, της Ιορδανίας και της Συρίας». Η Ουάσιγκτον γνωρίζει πολύ καλά τι κάνει: το ανεμπόδιστο εμπόριο και οι μεταφορές στα σύνορα Συρίας-Ιράκ αποτελούν σημαντική σανίδα σωτηρίας για τη συριακή οικονομία.

Υπενθυμίζοντας σε όλους για άλλη μια φορά πως «όλα τα πολιτικά ζητήματα συνδέονται με την Παλαιστίνη», η Shaaban πρόσφερε επίσης μια υγιή δόση ζοφερού ρεαλισμού: «Το ανατολικό μπλοκ δεν μπόρεσε να ταιριάξει με τη δυτική αφήγηση».

Ένας «διπλός πόλεμος μεσολάβησης»

Ο Cagri Erhan, πρύτανης του Πανεπιστημίου Altinbas στην Τουρκία, πρόσφερε έναν αρκετά εύχρηστο ορισμό του Ηγεμόνα: αυτός που ελέγχει τη lingua franca, το νόμισμα, το νομικό πλαίσιο και τους εμπορικούς δρόμους.

Ο Ερχάν χαρακτηρίζει την τρέχουσα ηγεμονική κατάσταση της Δύσης ως «διπλού επιπέδου πόλεμο αντιπροσώπων» ενάντια, φυσικά, στη Ρωσία και την Κίνα. Οι Ρώσοι έχουν οριστεί από τις ΗΠΑ ως «ανοιχτός εχθρός» – μια μεγάλη απειλή. Και όταν πρόκειται για τη Δυτική Ασία, ο πόλεμος αντιπροσώπων εξακολουθεί να κυριαρχεί: «Έτσι οι ΗΠΑ δεν υποχωρούν», λέει ο Ερχάν. Η Ουάσιγκτον θα εξετάζει πάντα τη χρήση της περιοχής «στρατηγικά ενάντια στις αναδυόμενες δυνάμεις».

Τότε τι γίνεται με τις προτεραιότητες εξωτερικής πολιτικής των βασικών παραγόντων της Δυτικής Ασίας και της Βόρειας Αφρικής;

Ο Αλγερινός πολιτικός δημοσιογράφος Akram Kharief, εκδότης του διαδικτυακού MenaDefense, επιμένει ότι η Ρωσία πρέπει να πλησιάσει την Αλγερία, «η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται στη γαλλική σφαίρα επιρροής» και να είναι επιφυλακτικός σχετικά με το πώς οι Αμερικανοί προσπαθούν να παρουσιάσουν τη Μόσχα ως «μια νέα αυτοκρατορική απειλή στην Αφρική».

Ο καθηγητής Hasan Unal του Πανεπιστημίου Maltepe στην Τουρκία κατέστησε αρκετά σαφές πώς η Άγκυρα τελικά «ξεφορτώθηκε τις εμπλοκές της στη Μέση Ανατολή [Δυτική Ασία]», όταν προηγουμένως «στρεφόταν εναντίον όλων».

Μεσαίες δυνάμεις όπως η Τουρκία, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία βρίσκονται τώρα στο προσκήνιο της πολιτικής σκηνής της περιοχής. Ο Ουνάλ σημειώνει πώς «η Τουρκία και οι ΗΠΑ δε βλέπουν αντίθετα οποιοδήποτε θέμα σημαντικό για την Άγκυρα». Κάτι που σίγουρα εξηγεί την ενίσχυση των τουρκικών-ρωσικών δεσμών – και το αμοιβαίο ενδιαφέρον τους για την εισαγωγή «πολύπλευρων λύσεων» στα προβλήματα της περιοχής.

Πρώτον, η Ρωσία μεσολαβεί ενεργά για την προσέγγιση Τουρκίας-Συρίας. Ο Ουνάλ επιβεβαίωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Συρίας και της Τουρκίας θα συναντηθούν σύντομα αυτοπροσώπως - στη Μόσχα - η οποία θα αντιπροσωπεύει την υψηλότερης βαθμίδας άμεση εμπλοκή μεταξύ των δύο εθνών από την έναρξη του συριακού πολέμου. Και αυτό θα ανοίξει το δρόμο για μια τριμερή σύνοδο κορυφής μεταξύ του Άσαντ, του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σημειώστε πως οι μεγάλες περιφερειακές συμφιλιώσεις πραγματοποιούνται –για άλλη μια φορά– είτε στη Μόσχα είτε με τη συμμετοχή της, που δικαίως μπορεί να χαρακτηριστεί ως η πρωτεύουσα του πολυπολικού κόσμου του 21ου αιώνα.

Όταν πρόκειται για την Κύπρο, ο Unal σημειώνει πώς «η Ρωσία δε θα ενδιαφερόταν για ένα ενοποιημένο κράτος που θα είναι έδαφος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ». Ήρθε λοιπόν η ώρα για «δημιουργικές ιδέες: καθώς η Τουρκία αλλάζει την πολιτική της για τη Συρία, η Ρωσία θα πρέπει να αλλάξει την κυπριακή πολιτική της».

Ο Δρ Γκονγκ Τζιόνγκ, από την ισραηλινή πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Διεθνών Επιχειρήσεων και Οικονομίας της Κίνας, κατέληξε σε έναν πιασάρικο νεολογισμό: τον «συνασπισμό των απρόθυμων» – περιγράφοντας πώς «σχεδόν ολόκληρος ο Παγκόσμιος Νότος δεν υποστηρίζει τις κυρώσεις στη Ρωσία» και σίγουρα κανένας από τους παίκτες στη Δυτική Ασία.

Ο Γκονγκ σημείωσε ότι όσο το εμπόριο Κίνας-Ρωσίας αυξάνεται γρήγορα – εν μέρει ως άμεση συνέπεια των κυρώσεων της Δύσης – οι Αμερικανοί θα πρέπει να σκεφτούν δύο φορές τις κυρώσεις που επλήγησαν από την Κίνα. Τελικά, το εμπόριο Ρωσίας-Κίνας ανέρχεται στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ενώ το εμπόριο ΗΠΑ-Κίνας ανέρχεται στα 700 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Η πίεση στο «στρατόπεδο ουδετερότητας» δεν θα υποχωρήσει ούτως ή άλλως. Αυτό που χρειάζεται η «σιωπηλή πλειοψηφία» του κόσμου, όπως την ορίζει ο Γκονγκ, είναι «μια συμμαχία». Περιγράφει το κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων για την Ουκρανία ως «ένα σύνολο αρχών» - τη βάση του Πεκίνου για σοβαρές διαπραγματεύσεις: «Αυτό είναι το πρώτο βήμα».

Δε θα υπάρξει νέα Γιάλτα

Αυτό που κατέστησαν ξεκάθαρα για άλλη μια φορά οι συζητήσεις του Valdai είναι πώς η Ρωσία είναι ο μόνος παίκτης που μπορεί να προσεγγίσει τον καθένα σε όλη τη Δυτική Ασία και να ακούγεται προσεκτικά και με σεβασμό.

Απέμεινε στον Anwar Abdul-Hadi, διευθυντή του πολιτικού τμήματος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) και στον επίσημο απεσταλμένο της τελευταίας στη Δαμασκό, να συνοψίσει αναμφισβήτητα τι οδήγησε στην τρέχουσα παγκόσμια γεωπολιτική δύσκολη θέση: «Μια νέα Γιάλτα ή ένας νέος Παγκόσμιος πόλεμος; Αυτοί [η Δύση] επέλεξαν τον πόλεμο».

Και ακόμα, καθώς νέα γεωπολιτικά και γεωοικονομικά ρήγματα συνεχίζουν να αναδύονται, είναι σαν η Δυτική Ασία να προσδοκά κάτι «μεγάλο» μπροστά. Αυτό το συναίσθημα ήταν αισθητό στον αέρα στο Valdai.

Για να παραφράσω τον Yeats, και ενημερώνοντάς τον για τον νεαρό, ταραγμένο 21ο αιώνα, «ποιο τραχύ θηρίο, που βγήκε επιτέλους η ώρα του, σκύβει προς το λίκνο [του πολιτισμού] για να γεννηθεί;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail