Η ΕΕ προσφέρει στις ρωσικές τράπεζες εναλλακτικές λύσεις αντί του SWIFT – media

Βασικοί Ρώσοι δανειστές αποσυνδέθηκαν από το σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων ως μέρος των κυρώσεων

Οι ρωσικές τράπεζες που έχουν αποσυνδεθεί από το SWIFT ενδέχεται να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν εναλλακτικά κανάλια ανταλλαγής μηνυμάτων για συναλλαγές με ξένους ομολόγους τους, ανέφερε η RBK το Σάββατο, επικαλούμενη τις οδηγίες της ΕΕ.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι εναλλακτικές λύσεις περιλαμβάνουν «μη εξειδικευμένες υπηρεσίες χρηματοοικονομικών μηνυμάτων», όπως τηλέφωνο, φαξ ή email. Τράπεζες που δεν περιλαμβάνονται στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα κανάλια για να συναλλάσσονται με ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εάν οι συναλλαγές δεν υπόκεινται επίσης σε κυρώσεις, αναφέρει το έγγραφο. Για παράδειγμα, καθορίζει τις πληρωμές για εισαγωγές και εξαγωγές αγαθών που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις.

Το SWIFT με έδρα το Βέλγιο είναι ένα σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων υψηλής ασφάλειας που επιτρέπει οικονομικές συναλλαγές σε όλο τον κόσμο. Πέρυσι, η ΕΕ αποσύνδεσε δέκα βασικές ρωσικές τράπεζες από το σύστημα ως μέρος των κυρώσεων που σχετίζονται με τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Οι δανειστές, στους οποίους περιλαμβάνονται οι Rosselkhozbank, Sberbank, VTB, Otkrytie, Novikombank, Promsvyazbank, Rossiya, Sovcombank, VEB.rf και MKB ουσιαστικά δεν μπορούν ούτε να λάβουν ξένο νόμισμα ούτε να μεταφέρουν περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό. Εννέα από αυτές υπόκεινται επίσης σε κυρώσεις αποκλεισμού, οι οποίες απαγορεύουν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ΕΕ να συνεργάζονται μαζί τους.

Παρόμοια τιμωρητικά μέτρα επιβλήθηκαν πρόσφατα στις Tinkoff Bank, Rosbank, Alfa Bank, VBRR και Far East Bank. Ενώ αυτοί οι δανειστές δεν αποσυνδέθηκαν από το SWIFT με ξεχωριστή απόφαση, ο αποκλειστικός χαρακτήρας των κυρώσεων θα τους εμποδίσει επίσης να χρησιμοποιήσουν το σύστημα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την RBK, η διευκρίνιση της ΕΕ μπορεί να προσφέρει μια ευκαιρία στη ρωσική Rosselkhozbank, η οποία είναι αποσυνδεδεμένη από τo SWIFT αλλά δεν υπόκειται στις κυρώσεις αποκλεισμού.

Ο λόγος για την αναφερόμενη πρόταση ήταν ότι η Rosselkhozbank εξυπηρετεί τη μερίδα του λέοντος των ρωσικών εξαγωγών λιπασμάτων και τροφίμων, οι οποίες δεν υπόκεινται σε κυρώσεις. Οι Βρυξέλλες μέχρι στιγμής δεν έχουν εκδώσει απαλλαγή από κυρώσεις σχετικά με τη Rosselkhozbank, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε νωρίτερα ότι το θέμα συζητείται.

Η Ρωσία έχει το δικό της σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων, το SPFS, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως υποκατάστατο του SWIFT στην εγχώρια αγορά. Ενώ η κάλυψή του εξακολουθεί να είναι πολύ μικρότερη από αυτή της SWIFT – η οποία διαθέτει 11.000 χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς παγκοσμίως – η εξάπλωση του SPFS κερδίζει ταχύτητα τους τελευταίους μήνες. Τον Φεβρουάριο, η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι το σύστημα έχει πλέον 469 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων 115 ξένων οντοτήτων από 14 έθνη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail