Δε δουλεύει! Το σχέδιο διάσωσης έκτακτης ανάγκης της Fed δεν έχει τελειώσει το Bank Run!

Ο εκτεταμένος πανικός που μόλις γίναμε μάρτυρες σίγουρα δεν είναι αυτό που περίμεναν οι γραφειοκράτες της Federal Reserve. Μετά τη δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική κατάρρευση στην ιστορία των ΗΠΑ την Παρασκευή και την τρίτη μεγαλύτερη κατάρρευση τραπεζών στην ιστορία των ΗΠΑ την Κυριακή, η Federal Reserve παρουσίασε ένα πρωτοφανές σχέδιο διάσωσης που υποτίθεται πως θα τερμάτιζε τον τραπεζικό πανικό. Εάν δεν το έχετε δει ακόμα, μπορείτε να δείτε τις λεπτομέρειες στον επίσημο ιστότοπο της Federal Reserve εδώ. Το πιο σημαντικό μέρος του σχεδίου είναι η απόφαση της Fed να εγγυηθεί πλήρως όλες τις καταθέσεις στη Silicon Valley Bank και στην Signature Bank. Όπως εξήγησε στο Twitter ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs, Λόιντ Μπλάνκφαϊν, αυτή η τολμηρή πορεία δράσης υποτίθεται ότι είχε «αφαιρέσει τους λόγους για τις τραπεζικές καταστροφές»

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr


Αλλά υπήρχε μόνο ένα πρόβλημα.

Δε λειτούργησε.

Αυτή την στιγμή, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύζονται από μηνύματα απλών Αμερικανών που έκαναν ανάληψη χρημάτων από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τη Δευτέρα.

Εδώ είναι μόνο ένα παράδειγμα:


Όταν η Fed ανακοίνωσε το σχέδιό της, κατάλαβα ότι εγγυόταν σιωπηρά όλες τις καταθέσεις σε ολόκληρο το σύστημα.

Αλλά αυτό συμβαίνει μόνο επειδή γράφω συνεχώς για αυτά τα πράγματα.

Περιττό να πούμε πως οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν έλαβαν το μήνυμα, και έτσι τώρα ο Bill Ackman καλεί τους αξιωματούχους «να εγγυηθούν ρητά» όλες τις καταθέσεις σε ολόκληρο το σύστημα:

«Η οικονομία μας δε θα λειτουργήσει αποτελεσματικά χωρίς το κοινοτικό και περιφερειακό τραπεζικό μας σύστημα. Επομένως, η Federal Deposit Insurance Corporation πρέπει να εγγυηθεί ρητά όλες τις καταθέσεις τώρα. Οι ώρες έχουν σημασία», είπε ο Άκμαν.

Πρέπει να ακούσουμε από την κυβέρνησή μας πως δεσμεύεται ρητά να διατηρήσει το σύστημα των μικρότερων τραπεζών μας. Ενώ κάθε μικρή τράπεζα δεν είναι «συστημικά σημαντική» όπως η @jpmorgan ή η @Citi, συλλογικά είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, συστημικά σημαντικές».

Θα λειτουργήσει μια ρητή εγγύηση;

Μπορεί.

Αλλά αυτό που προσπάθησαν οι ηγέτες μας μέχρι στιγμής σίγουρα δε λειτούργησε.

Τη Δευτέρα, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε δημόσια ότι ο αμερικανικός λαός «μπορεί να έχει εμπιστοσύνη πως το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές», αλλά αυτό σίγουρα δεν καθησύχασε κανέναν.

Αντίθετα, οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών έπεσαν τόσο δραματικά που οι συναλλαγές σε δεκάδες από αυτές χρειάστηκε να σταματήσουν προσωρινά:

Οι συναλλαγές σταμάτησαν προσωρινά σε δεκάδες περιφερειακές τράπεζες σήμερα το πρωί, καθώς οι μετοχές υποχώρησαν έως και 75 τοις εκατό όταν η αγορά άνοιξε μετά τον ισχυρισμό του Τζο Μπάιντεν πως «οι τραπεζικές συναλλαγές στις ΗΠΑ είναι ασφαλείς».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει καταστήσει πολύ σαφές ότι οι επενδυτές δεν πρόκειται να διασωθούν όταν κάποια από αυτές τις τράπεζες πτωχεύει, και η σφαγή που είδαμε τη Δευτέρα ήταν απολύτως συγκλονιστική:

Οι μετοχές της San Francisco’s First Republic έχασαν 61,8% τη Δευτέρα μετά από πτώση 33% την περασμένη εβδομάδα. Η PacWest Bancorp σημείωσε πτώση 45% και η Western Alliance Bancorp έχασε περισσότερο από 47% καθώς οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών υποχώρησαν απότομα. Η Zions Bancorporation υποχώρησε περίπου 26%, ενώ η KeyCorp υποχώρησε 27%. Άλλες χρηματοοικονομικές εταιρείες δέχθηκαν επίσης πιέσεις, καθώς η Bank of America υποχώρησε 5,8%, ενώ η Charles Schwab υποχώρησε περισσότερο από 11%.

Εάν οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι δεν εγγυηθούν ρητά όλες τις καταθέσεις σε ολόκληρο το σύστημα, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να αντλούν χρήματα από μικρές και μεσαίες τράπεζες και οι τιμές των μετοχών θα συνεχίσουν να πέφτουν.

Σε αυτό το σημείο, ακόμη και ο Jim Cramer του CNBC μπορεί να δει πως αυτή η κρίση σίγουρα «δεν έχει τελειώσει»:

«Είναι τόσο εύκολο να μεταφέρουμε χρήματα σε τράπεζες που «δεν έχουν πρόβλημα», που πρέπει να αντιμετωπίσουμε κάτι που λέει ότι δεν μπορείς να κινηθείς, τελεία, τέλος της ιστορίας», είπε ο Cramer. «Οπότε δεν έχει τελειώσει. Θέλω να προειδοποιήσω πως εάν έχετε χρήματα σε ορισμένες από αυτές τις τράπεζες, προφανώς θα σας τιμωρήσουν. Δεν ξέρουμε ποιες είναι ποιες, προφανώς, και δε θέλω να προκαλέσω κανένα bank run. Είναι εύκολο για οποιονδήποτε από εμάς να προκαλέσει bank run αυτήν την στιγμή».

Χάρη στα ταχέως αυξανόμενα επιτόκια, τα ομόλογα του Δημοσίου αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανήκουν σε τράπεζες των ΗΠΑ έχουν μειωθεί δραματικά σε αξία.

Αυτό έχει αφήσει μια τρύπα 620 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δε θα καλυφθεί σύντομα:

Οι συνέπειες από την κατάρρευση της τράπεζας της Silicon Valley έχουν στρέψει την προσοχή σε μια ωρολογιακή βόμβα 620 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τραπεζικό σύστημα που έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η κατάρρευση της SVB προκλήθηκε εν μέρει από ένα χάσμα μεταξύ των περιουσιακών της στοιχείων και της αξίας τους στην αγορά. Τελικά, η SVB πούλησε μερικά από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, τρομοκρατώντας τους επενδυτές και προκαλώντας ένα bank run στην τράπεζα. Αλλά η SVB δεν είναι η μόνη, καθώς οι τράπεζες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν 620 δισεκατομμύρια δολάρια σε απραγματοποίητες πιθανές ζημίες στο τέλος του περασμένου έτους, σύμφωνα με την Federal Deposit Insurance Corporation.

Εν τω μεταξύ, υπάρχει ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα που διαφαίνεται.

Όπως παρατήρησε με οξυδέρκεια ο Michael Hudson, μια μεγάλη κρίση παραγώγων πιθανότατα ετοιμάζεται…

Υπάρχει ένας ακόμη μεγαλύτερος ελέφαντας στο δωμάτιο: παράγωγα. Η αστάθεια αυξήθηκε την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή. Η αναταραχή έχει φτάσει σε τεράστια μεγέθη πέρα ​​από αυτό που χαρακτήρισε τη συντριβή της AIG το 2008 και άλλων κερδοσκόπων. Σήμερα, η JP Morgan Chase και άλλες τράπεζες της Νέας Υόρκης έχουν αποτιμήσεις παραγώγων σε δεκάδες τρισεκατομμύρια δολάρια – στοιχήματα καζίνο για τον τρόπο με τον οποίο θα αλλάξουν τα επιτόκια, οι τιμές των ομολόγων, οι τιμές των μετοχών και άλλα μέτρα.

Για κάθε κερδισμένη εικασία, υπάρχει ένας χαμένος. Όταν στοιχηματίζονται τρισεκατομμύρια δολάρια, κάποιος τραπεζικός έμπορος είναι βέβαιο ότι θα καταλήξει με μια ζημία που μπορεί εύκολα να εξαφανίσει ολόκληρο το καθαρό κεφάλαιο της τράπεζας.

Εάν το τρέχον χάος στο χρηματοπιστωτικό κόσμο αναγκάσει την τελική έκρηξη της φούσκας των παραγώγων, θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι ένα «γεγονός σε επίπεδο εξαφάνισης» για το βαθιά ελαττωματικό χρηματοπιστωτικό μας σύστημα.

Δεν έχω γράψει για τη φούσκα των παραγώγων εδώ και καιρό, αλλά είναι πραγματικά μια υπαρξιακή απειλή για ολόκληρη την κοινωνία μας. Σύμφωνα με την Investopedia, το συνολικό μέγεθος της αγοράς παραγώγων έχει εκτιμηθεί πως είναι «πάνω από 1 τετράκις δολάρια στην πιο μεγάλη εκτίμηση»:

Η αγορά παραγώγων είναι, με μια λέξη, γιγάντια—συχνά εκτιμάται σε πάνω από 1 τετράκις δολάρια στην πιο μεγάλη εκτίμηση. Πως είναι αυτό δυνατόν; Σε μεγάλο βαθμό, επειδή υπάρχουν πολλά παράγωγα, διαθέσιμα σε σχεδόν κάθε πιθανό τύπο επενδυτικού περιουσιακού στοιχείου, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών, των εμπορευμάτων, των ομολόγων και του νομίσματος. Ορισμένοι αναλυτές της αγοράς τοποθετούν ακόμη και το μέγεθος της αγοράς σε περισσότερο από 10 φορές μεγαλύτερο από το συνολικό παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ).

Όταν τελικά αυτό το βουνό κινδύνου καταργηθεί, δε θα υπάρχουν αρκετά χρήματα σε ολόκληρο τον κόσμο για να το διορθώσουν.

Όποιος σας πει ότι το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα είναι «θεμελιωδώς υγιές» σας λέει ψέματα.

Βρισκόμαστε πραγματικά στα πρόθυρα του αδιανόητου, και επομένως καλύτερα να ελπίζετε πως οι ηγέτες μας θα μπορέσουν να βρουν έναν τρόπο να σώσουν το σύστημα πριν να είναι πολύ αργά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail