Ώρα για «βασίλισσα»; Ένα νέο και ασυνήθιστο αστέρι αναδύθηκε στην πολιτική σκηνή της Βόρειας Κορέας

Korean Central News Agency
Η δυναστεία της Πιονγκγιάνγκ μπορεί να λάβει μια ριζική νέα τροπή στην ενδεχόμενη τέταρτη επανάληψη της

Ένα νέο και ασυνήθιστο αστέρι έχει εμφανιστεί στην πολιτική σκηνή της Βόρειας Κορέας: ένα κορίτσι κάπου μεταξύ δέκα και δώδεκα ετών. Ίσως ο Κιμ Γιονγκ Ουν προσπαθεί να είναι υπεύθυνος ηγεμόνας – δεδομένου ότι η χώρα είναι απόλυτη μοναρχία – και αποφάσισε να μην επαναλάβει τα λάθη του πατέρα του. Αντίθετα, προετοιμάζεται εκ των προτέρων για ένα διάδοχο του θρόνου από την ανησυχία για την σταθερότητα και τη διατήρηση της εξουσίας στα χέρια της οικογένειάς του.

Του  Andrey Lankov, Ρώσου  καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Kookmin στη Σεούλ - rt.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Στις 18 Νοεμβρίου, ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Hwasong-17 εκτοξεύτηκε από το διεθνές αεροδρόμιο Sunan της Πιονγκγιάνγκ, το οποίο ήταν κλειστό εδώ και αρκετά χρόνια λόγω της πανδημίας. Αυτό που τράβηξε την προσοχή των παρατηρητών, ωστόσο, δεν ήταν το γεγονός άλλης μίας εκτόξευσης ICBM, αλλά η παρουσία στην εκδήλωση ενός κοριτσιού προεφηβικής ηλικίας. Εμφανίστηκε με τον πατέρα και τη μητέρα της, τον ανώτατο ηγέτη Kim Jong-un και τη σύζυγό του, Lee Sol-ju. Σύντομα αποκαλύφθηκε πως το όνομα του κοριτσιού είναι Kim Ju Ae και ότι είναι η δεύτερη κόρη του κυβερνώντος ζευγαριού της Βόρειας Κορέας.

Η εμφάνιση ενός ηγέτη της Βόρειας Κορέας δημόσια με τα παιδιά του είναι από μόνη της ένα πρωτοφανές βήμα. Και η παρουσία της Kim Ju Ae ήταν ένα σημάδι ότι η παράδοση αλλάζει σε αυτόν τον τομέα. Από τα τέλη Νοεμβρίου έως τα τέλη Φεβρουαρίου, η Kim Ju Ae έκανε έξι δημόσιες εμφανίσεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρουσία της, στις 7 Φεβρουαρίου, σε δεξίωση για την 75η επέτειο των ενόπλων δυνάμεων της Βόρειας Κορέας. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στον επίσημο τύπο δείχνουν το κορίτσι να κάθεται σε ένα τραπέζι συμποσίου, με τον πατέρα της στα αριστερά και τη μητέρα της στα δεξιά και τέσσερις στρατηγούς με πλήρη στολή, να στέκονται πίσω τους.

Οι συχνές δημόσιες εμφανίσεις της Kim Ju Ae και η ξαφνική προσοχή που έλαβε από τον επίσημο Τύπο έχουν κάνει πολλούς να υποθέσουν ότι ο Kim Jong-un αποφάσισε να ορίσει το κορίτσι ως διάδοχό του. Η επιλογή μιας γυναίκας ως «επόμενος Κιμ» δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη από μόνη της: με τα πρότυπα της ελίτ της Βόρειας Κορέας, ο Κιμ Γιονγκ Ουν μπορεί να θεωρηθεί φιλελεύθερος σε θέματα φύλου και συχνά διορίζει γυναίκες σε ανώτερες θέσεις (η Υπουργός Εξωτερικών Τσόι Σεονγκ- hee είναι μόνο ένα από τα πολλά παραδείγματα).

Παρ' όλα αυτά, η απόφαση να οριστεί ένας κληρονόμος που δεν είναι καν έφηβος είναι πρωτοφανής. Αλλά μπορεί να υπάρχει λόγος για αυτό.

Η απόφαση πως η κληρονομική διαδοχή ήταν ιδανική για τη Βόρεια Κορέα και την άρχουσα τάξη της χρονολογείται από τη δεκαετία του 1960, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Κιμ Ιλ-Σουνγκ, παππού του Κιμ Γιονγκ-ουν. Αυτή η κίνηση πιθανότατα επηρεάστηκε από τα γεγονότα στην ΕΣΣΔ μετά το θάνατο του Ιωσήφ Στάλιν. Σοκ προκάλεσε στον Κιμ Ιλ-Σουνγκ το γεγονός ότι άτομα από τον στενό κύκλο του εκλιπόντος ηγέτη ήταν στην πρώτη γραμμή της μεταθανάτιας κριτικής. Βλέποντας αυτό, ο Kim Il-sung πιθανότατα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έπρεπε να διορίσει ένα διάδοχο όσο ήταν ακόμα ζωντανός.

Σύντομα, ωστόσο, ο Kim Il-Sung έπρεπε να πάρει ένα δεύτερο μάθημα. Ο Μάο Τσε Τουνγκ χρησιμοποίησε περίφημα παρόμοια λογική για να διορίσει διάδοχο. Αυτό το άτομο ήταν ο τότε γενικός διοικητής του κινεζικού στρατού, Lin Biao. Ωστόσο, ο Lin Biao αποφάσισε να μην περιμένει τον θάνατο του μεγάλου τιμονιέρη και επιχείρησε πραξικόπημα στο οποίο πέθανε.

Με βάση την εμπειρία των δύο κομμουνιστών γιγάντων, ο Kim Il-sung πιθανώς συμπέρανε πως ο διάδοχός του θα έπρεπε να είναι κάποιος που δεν θα μπει στον πειρασμό να αυξήσει τη δική του υποστήριξη οργανώνοντας μια εκστρατεία μεταθανάτιας κριτικής και που δεν θα μπει στον πειρασμό να επιταχύνει την διαδικασία και να τον απομακρύνουν από την εξουσία χωρίς να περιμένουν τον φυσικό του θάνατο. Σαφώς, μόνο ένα άτομο θα μπορούσε να πληροί αυτά τα κριτήρια – ο ίδιος ο γιος του ηγέτη.

Ο Κιμ Ιλ-Σουνγκ είχε πολλά παιδιά από τουλάχιστον δύο γυναίκες, αλλά επέλεξε τον πρωτότοκο γιο του, τον Κιμ Γιονγκ-ιλ, ο οποίος γεννήθηκε στη Σοβιετική Ρωσία το 1941 (όχι το 1942, όπως ισχυρίζεται η βορειοκορεάτικη προπαγάνδα, αλλά το 1941, κοντά στο Χαμπάροφσκ, όπου ονομάστηκε Γιούρι, σύμφωνα με το σοβιετικό αρχειακό υλικό).

Για κάποιο λόγο, ωστόσο, ο Κιμ Γιονγκ Ιλ δε βιαζόταν να ακολουθήσει το παράδειγμα του πατέρα του. Μέχρι το φθινόπωρο του 2008, όταν υπέστη εγκεφαλικό, ο Κιμ Γιονγκ Ιλ δεν όρισε κληρονόμο. Στην πραγματικότητα είχαν γίνει πολλές απόπειρες για να γίνει αυτό, αλλά εγκαταλείφθηκαν γρήγορα. Μόνο όταν ο Κιμ Γιονγκ-ιλ συνειδητοποίησε το αναπόφευκτο και τη σχετική εγγύτητα του τέλους του, ονόμασε τον τρίτο γιο του, Κιμ Γιονγκ-ουν, ως διάδοχό του. Μια ανεπίσημη εκστρατεία για τη δόξα του ξεκίνησε το 2009, ενώ ο μελλοντικός ηγέτης παρουσιάστηκε επίσημα στο έθνος τον Οκτώβριο του 2010.

Προφανώς, ο Kim Jong-un αναμενόταν να περάσει λίγο χρόνο στην «εκπαίδευση», συνοδεύοντας τον πατέρα του σε ταξίδια, παρακολουθώντας συναντήσεις και μαθαίνοντας στην πράξη την επιστήμη της αυταρχικής διακυβέρνησης. Όμως η μοίρα είχε διαφορετικό σχέδιο: μόλις ένα χρόνο μετά την επιβεβαίωση του διαδόχου του Κιμ Γιονγκ Ουν, ο πατέρας του πέθανε απροσδόκητα. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν κληρονόμησε την εξουσία το Δεκέμβριο του 2011.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν φαίνεται να ασχολείται με την προετοιμασία της διαδοχής σε νεαρή ηλικία – άλλωστε δεν έχει κλείσει ακόμη τα σαράντα. Πολλοί παρατηρητές αμφισβήτησαν εάν η ανύψωση της Kim Ju Ae σηματοδοτεί ξεκάθαρα το νέο της ρόλο ως διάδοχος του θρόνου Juche. Λοιπόν, μάλλον δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση – η υποψήφια είναι πολύ νέα. Όμως η συχνότητα με την οποία εμφανίζεται πλέον σε επίσημες εκδηλώσεις και ο κεντρικός ρόλος που παίζει σε αυτές, υποδηλώνουν ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει μεγάλα σχέδια για τη μεσαία κόρη.

Αυτό που προκάλεσε αυτή τη βιασύνη δεν είναι εικασία κανενός. Αφήνοντας κατά μέρος τους προσωπικούς παράγοντες ή, για να το θέσω λιγότερο ευγενικά, τις ιδιοτροπίες του ηγέτη της Βόρειας Κορέας (ένας άνθρωπος που μερικές φορές τείνει να ακολουθεί τα συναισθήματά του), υπάρχουν τουλάχιστον τρεις περιστάσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Πρώτον , ο Κιμ Γιονγκ Ουν πέρασε τα εφηβικά του χρόνια στην Ευρώπη και φαίνεται να έχει επηρεαστεί με πολλούς τρόπους από τις παραδόσεις των ευρωπαϊκών μοναρχιών. Για παράδειγμα, δε θεωρεί απαραίτητο να κρύψει τη γυναίκα του από το κοινό. Αντίθετα, από τους πρώτους μήνες της βασιλείας του, εμφανίστηκε ενεργά στην παρέα του η Lee Sol-ju, με την οποία φαίνεται να είναι ειλικρινά ερωτευμένος. Με αυτή τη λογική, δεν είναι ασυνήθιστο ότι η «πριγκίπισσα», παρά τα νιάτα της, αρχίζει να παίζει έναν συγκεκριμένο κοινωνικό και πολιτικό ρόλο από πολύ μικρή ηλικία.

Δεύτερον, εάν η Kim Ju Ae είναι πράγματι η διάδοχος στο θρόνο, ο Kim Jong-un πρέπει πραγματικά να προετοιμάσει τόσο τον κρατικό μηχανισμό όσο και το κοινό για την ιδέα ότι αυτή τη φορά η εξουσία θα περάσει σε μια γυναίκα. Κατ' αρχήν, η θέση των γυναικών στη βορειοκορεατική κοινωνία έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία 20 ή 30 χρόνια. Ωστόσο, η απόφαση να οριστεί μια γυναίκα για την κορυφαία θέση μπορεί να προκαλέσει κάποια σύγχυση στη χώρα. Είναι πιθανό πως ο Κιμ Γιονγκ-ουν αποφάσισε να κατευνάσει αυτή τη σύγχυση συνηθίζοντας σταδιακά τον πληθυσμό στην ανορθόδοξη απόφασή του.

Τρίτον , δεν αποκλείεται ο Κιμ Γιονγκ Ουν να έχει μάθει τα μαθήματα του πατέρα του, ο οποίος, παρά τα προβλήματα υγείας του, άφησε την απόφαση μέχρι την τελευταία στιγμή. Φυσικά, η υγεία του ηγέτη είναι ένα από τα πιο προσεκτικά φυλαγμένα μυστικά, αλλά φαίνεται να αφήνει πολλά να είναι επιθυμητά. Σε αυτή την περίπτωση, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ως υπεύθυνος ηγεμόνας σε μια απόλυτη μοναρχία, δεν πρέπει να επαναλάβει τα λάθη του πατέρα του από έγνοια για την σταθερότητα της χώρας και τη διατήρηση της εξουσίας στα χέρια της οικογένειάς του, αλλά πρέπει να αρχίσει να προετοιμάζεται εκ των προτέρων για κληρονόμο.


Εν ολίγοις, ένα νέο και ασυνήθιστο αστέρι αναδύθηκε στην πολιτική σκηνή της Βόρειας Κορέας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail