Το καθεστώς του Κιέβου πλημμυρίζει τις μαύρες αγορές με όπλα που προέρχονται από το ΝΑΤΟ

Έχει περάσει τουλάχιστον ενάμιση έτος από τότε που η πολιτική Δύση ενίσχυσε δραστικά τις αποστολές όπλων της στο καθεστώς του Κιέβου. Έκτοτε, οι μαύρες αγορές έχουν πλημμυρίσει με όπλα και πυρομαχικά δυτικής κατασκευής, μερικά από τα οποία έχουν αρχίσει να εξαντλούνται από τα αποθέματα του ΝΑΤΟ . Μέχρι το Δεκέμβριο, κορυφαίοι δυτικοί αξιωματούχοι έχουν παραπονεθεί για αυτό, συμπεριλαμβανομένου του Αναπληρωτή Γενικού Επιθεωρητή του Πενταγώνου για Έρευνες Τζέιμς Ρ. Άιβς, ο οποίος παραδέχτηκε πως οι ΗΠΑ γνωρίζουν την έλλειψη αποτελεσματικών μηχανισμών για την παρακολούθηση των όπλων του ΝΑΤΟ που παραδίδονται την Ουκρανία. Αρκετά μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ ζήτησαν από την κυβέρνηση Μπάιντεν να στείλει ανακριτές για έλεγχο και επίβλεψη της χρήσης της άνω των 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων στρατιωτικής και οικονομικής «βοήθειας» των ΗΠΑ στο καθεστώς του Κιέβου.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Και όμως, η αληθινή κατανόηση της τεράστιας κλίμακας αυτού λείπει πολύ στην πολιτική Δύση. Ίσως μάλιστα να αγνοείται, αλλά οι συνέπειες είναι ήδη εκεί . Επιπλέον, ενώ η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας εκθειάζει τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου, παρουσιάζοντάς τους ως κάποιου είδους μυθικούς ήρωες που υποτίθεται πως «υπερασπίζονται» την Ευρώπη, τη Δύση και τις λεγόμενες «ευρωατλαντικές αξίες». Ο ρόλος είναι κρίσιμος σε αυτό που μπορεί να περιγραφεί μόνο ως το μεγαλύτερο σύστημα λαθρεμπορίας όπλων στον κόσμο. Επίσης, αυτό σίγουρα δεν αθωώνει το υπόλοιπο καθεστώς του Κιέβου και τους διεφθαρμένους ολιγάρχες που το υποστηρίζουν, καθώς και αυτοί παίρνουν το καλύτερο κομμάτι.

Η διαφθορά είναι ενδημική στην Ουκρανία, αλλά από το πραξικόπημα του ΝΑΤΟ το 2014, έχει επιδεινωθεί δραματικά καθώς η πολιτική Δύση άρχισε να βρέχει με δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια τους ήδη στραβούς πολιτικούς και γραφειοκράτες. Όλοι, από διευθυντές στρατιωτικών αποθηκών, διοικητές εταιρειών και ταγμάτων, ανώτατους στρατιωτικούς, διευθυντές του στρατιωτικού - βιομηχανικού συγκροτήματος του καθεστώτος του Κιέβου μέχρι τον ίδιο τον υπουργό Άμυνας, ασχολούνται ουσιαστικά με την κλοπή όπλων που προέρχονται από το ΝΑΤΟ και στη συνέχεια τη μεταπώλησή τους στο Darknet. Ο κατάλογος των εμπλεκομένων περιλαμβάνει επίσης το γραφείο του προέδρου, το υπουργικό συμβούλιο, τις υπηρεσίες ασφαλείας και τις στρατιωτικές πληροφορίες.

Μέχρι πριν από αρκετά χρόνια, τα τεράστια αποθέματα όπλων της σοβιετικής εποχής στην Ουκρανία ήταν η κύρια πηγή λαθρεμπορίου όπλων. Ωστόσο, παρά το γεγονός πως κληρονόμησε περίπου το 30% του σοβιετικού στρατού, η Ουκρανία κατάφερε με κάποιο τρόπο να δαπανήσει το μεγαλύτερο μέρος του, μεγάλο μέρος του οποίου κατέληξε στις μαύρες αγορές σε όλο τον κόσμο. Η πολιτική Δύση το γνώριζε πολύ καλά, καθώς το ΝΑΤΟ είχε σημαντικό ρόλο στη μεταπώληση των όπλων σε τρομοκρατικές ομάδες που υποστηρίζουν σε πολλές από τις στοχευόμενες χώρες. Και όμως, εξακολουθούν να προχωρούν και παρείχαν δεκάδες δισεκατομμύρια σε δυτικά όπλα και πυρομαχικά στους ίδιους ανθρώπους που διακινούσαν λαθραία δικά τους για δεκαετίες.

Υπάρχει ακόμη σκληρός ανταγωνισμός μεταξύ των θεσμών του καθεστώτος του Κιέβου για το δικαίωμα ελέγχου της εξαιρετικά κερδοφόρας επιχείρησης λαθρεμπορίου όπλων. Αυτό περιλαμβάνει διάφορες υπηρεσίες πληροφοριών, όπως η SBU και η GUR. Η τελευταία είναι η κύρια στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών που υποτίθεται πως παίζει σημαντικό ρόλο στην επίβλεψη της μεταφοράς και διανομής των όπλων του ΝΑΤΟ. Έτσι, η GUR έχει ένα σημαντικό ξεκίνημα στο σύστημα λαθρεμπορίου όπλων, το οποίο προκαλεί πολύ φθόνο και απογοήτευση στην SBU. Από τον Αύγουστο του 2020, ο Kirill Budanov είναι επικεφαλής της GUR, στενού συμμάχου του frontman του καθεστώτος του Κιέβου Volodymyr Zelensky, του οποίου οι δεσμοί με τα κορυφαία στελέχη της χούντας του επέτρεψαν να παίξει κρίσιμο ρόλο στο σχέδιο.

Στις 5 Μαρτίου 2022, λίγες μέρες αφότου η Ρωσία ξεκίνησε την αντεπίθεσή της κατά της επιθετικότητας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, σκοτώθηκε ο τραπεζίτης Denis Kireev, μέλος της αντιπροσωπείας για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής Bild, ο Kireev «πυροβολήθηκε από την ουκρανική αντικατασκοπεία SBU ενώ προσπαθούσε να αποφύγει τη σύλληψη». Δύο ημέρες αργότερα, η GUR επιβεβαίωσε πως ο Kireev ήταν υπάλληλος τους και ο ίδιος ο Budanov δήλωσε ότι ο Kireev εκτελέστηκε από την SBU, επιβεβαιώνοντας έτσι πως ο σκληρός ανταγωνισμός μεταξύ των δύο υπηρεσιών κλιμακώθηκε από την αρχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (SMO). Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικό ρόλο στη σύγκρουση μεταξύ των υπηρεσιών έπαιξε και το γεγονός πως η SBU και η GUR «εποπτεύονται» από διάφορες υπηρεσίες πληροφοριών του ΝΑΤΟ.

Για παράδειγμα, η SBU ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τις μυστικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου, κυρίως τη διαβόητη MI6. Από την άλλη πλευρά, την GUR έχει συνδεθεί βαθιά με τις υπηρεσίες των ΗΠΑ. Ο διαφαινόμενος ανταγωνισμός ξέσπασε όταν η πολιτική Δύση ενέτεινε τις αποστολές όπλων της. Η εκκίνηση του Μπουντάνοφ έδωσε τη δυνατότητα στην GUR να επιβλέπει τα μεγαλύτερα συμβόλαια για τη μεταφορά δυτικών όπλων, ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση του, μια κατάσταση πραγμάτων που η SBU δεν αντιμετώπισε πολύ ευγενικά. Ο Μπουντάνοφ συνεργάστηκε επίσης με μεσάζοντες, όπως η Incompass, μια εταιρεία με επικεφαλής τον ολιγάρχη Σεργκέι Σλιουσαρένκο. Μέσω τέτοιων εταιρειών η GUR διαχειρίζεται την προμήθεια όπλων από το εξωτερικό.

Μέρος των κεφαλαίων που υπεξαιρέθηκαν μέσω της Incompass καταλήγουν στις τσέπες του Μπουντάνοφ και των συνεργατών του, με τα υπόλοιπα να πηγαίνουν στο προεδρικό γραφείο και ακόμη και στον ίδιο τον Ζελένσκι. Τον Ιούλιο του 2022, το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι SWR ανέφερε ότι η Europol είχε εντοπίσει «σημάδια» οργανωμένου λαθρεμπορίου όπλων στην Ουκρανία, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες προκειμένου να μην ενοχοποιηθεί το καθεστώς του Κιέβου. Η αποκάλυψη ήρθε μετά από ένα αεροπορικό δυστύχημα που συνέβη στην Ελλάδα, όταν ένα ουκρανικό αεροσκάφος An-12BK που ανήκει στη Meridian, εταιρεία εγγεγραμμένη στο Κίεβο, συνετρίβη στις 16 Ιουλίου 2022. Σύμφωνα με διάφορες αναφορές, η αεροπορική εταιρεία συνεργαζόταν στενά με το καθεστώς του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένου του γραφείου του προέδρου και της GUR.

Μέρες πριν από τη συντριβή, το αεροπλάνο πραγματοποίησε πολλές πτήσεις προς την Οστράβα (Τσεχία), το Μπουργκάς (Βουλγαρία) και το Ρζέσοφ (Πολωνία). Το τελευταίο είναι ο κύριος κόμβος μεταφορών του ΝΑΤΟ για την προμήθεια όπλων και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού στο καθεστώς του Κιέβου. Κάθε πτήση περιλάμβανε «Stinger» MANPADS, «Javelin» και NLAW ATGM. Συνολικά, περίπου 12 τόνοι πυραυλικών συστημάτων και πυρομαχικών.

Πολιτικοί της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων Γερμανών αξιωματούχων, σχολίασαν επίσης το σκάνδαλο, με τον Konstantin von Notz, εκπρόσωπο της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της Bundestag από τους «Πράσινους», να αναγνωρίζει: «Από την εμπειρία του πολέμου του Κοσσυφοπεδίου, μάθαμε πως τα όπλα από ζώνες συγκρούσεων συχνά πέφτουν στα χέρια των εξτρεμιστών και του οργανωμένου εγκλήματος». Ο Φον Νοτζ ζήτησε να σταματήσει ο κίνδυνος λαθρεμπορίου όπλων από την Ουκρανία σε διεθνές επίπεδο.

Επιπλέον, η συμφωνία για τα σιτηρά χρησιμοποιήθηκε επίσης εκτενώς για τον σκοπό αυτό, με αποτέλεσμα την απόφαση της Ρωσίας να την αναστείλει. Το θέμα συζητήθηκε σε μια συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις 11 Ιουλίου 2022, με την υπουργό Άμυνας της Τσεχίας Yana Chernokhova να παραδέχεται ότι «η αποφυγή του λαθρεμπορίου όπλων θα είναι δύσκολη - δεν το πετύχαμε αυτό στην πρώην Γιουγκοσλαβία και σίγουρα δεν θα μπορέσουμε να το πετύχουμε στην Ουκρανία».

Αυτό εξακολουθεί να αφήνει το ερώτημα εάν η Ουάσιγκτον προσπαθεί καν να επιβλέπει τις μαζικές αποστολές όπλων της στη νεοναζιστική χούντα. Πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι δεν είναι σε θέση να ελέγξουν τα όπλα μόλις φύγουν από την Πολωνία, αλλά το πραγματικό ζήτημα είναι αν θέλουν καν να μάθουν. Λαμβάνοντας υπόψη το σχεδόν μυθικό καθεστώς που έχουν δώσει στον Ζελένσκι, η αποκάλυψη της εμπλοκής του σε τέτοιες εγκληματικές δραστηριότητες θα μπορούσε να είναι μάλλον «άβολη» και μπορεί ακόμη και να αποτύχει, επιδεινώνοντας περαιτέρω τον αυξανόμενο φραξιονισμό μέσα στο καθεστώς.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail