Η οικονομία της Ρωσίας ανακάμπτει ενώ δεκάδες αμερικανικές τράπεζες κινδυνεύουν με κατάρρευση

Παρόλο που τα δυτικά ΜΜΕ καυχιούνταν για τη βουτιά 78% των κερδών της Sberbank το 2022 λόγω των κυρώσεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, με το Διευθύνοντα Σύμβουλο German Gref να αναγνωρίζει την «πιο δύσκολη χρονιά», φαίνεται πως το οικονομικό σύστημα των ΗΠΑ είναι πραγματικά στο χείλος του γκρεμού καθώς τέσσερις τράπεζες έχουν ήδη καταρρεύσει και με δεκάδες ακόμη να αναμένεται να ακολουθήσουν.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Το CNN περιέγραψε την πτώση των κερδών της ρωσικής τράπεζας ως «κατάρρευση» στον τίτλο του, αλλά στη συνέχεια έπρεπε να παραδεχτεί στο άρθρο ότι «η ανθεκτικότητα της Sberbank απέναντι στις κυρώσεις βοήθησε το ρωσικό τραπεζικό τομέα να ανακάμψει από το ζημιογόνο πρώτο εξάμηνο του 2022».

Αυτό είναι σύμφωνο με την πεποίθηση του Gref πως τα κέρδη του τρέχοντος έτους θα πρέπει να είναι κοντά στο ρεκόρ των 1,25 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων (16,5 δισεκατομμύρια δολάρια) που κέρδισαν το «έτος πριν από την κρίση». «Το επιχειρηματικό μας μοντέλο πέρασε άλλο ένα τεστ δύναμης», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στις 14 Μαρτίου πως δεν υπάρχει «πρακτικά» κίνδυνος η Ρωσία να αντιμετωπίσει επιπτώσεις από την κατάρρευση της SVB, προσθέτοντας ότι: «Το τραπεζικό μας σύστημα έχει ορισμένες διασυνδέσεις με ορισμένα τμήματα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά τελεί κυρίως υπό παράνομους περιορισμούς».

Παρά τους ανησυχητικούς τίτλους των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης και ειδικών, ο Πεσκόφ αποδείχθηκε σωστός καθώς καμία ρωσική τράπεζα δεν κατέρρευσε παρά τις δυτικές κυρώσεις. Εν τω μεταξύ, οι πλήρεις επιπτώσεις της πτώσης της SVB δεν έχουν γίνει ακόμη αισθητές, με το πρώην στέλεχος της Lehman Brothers, Lawrence McDonald, να πιστεύει ότι έως και άλλες 50 αμερικανικές τράπεζες θα μπορούσαν να καταρρεύσουν εάν δεν επιλυθούν τα διαρθρωτικά προβλήματα.

«Έτσι η Lehman απέτυχε και στη συνέχεια ανάγκασε αυτό το πολύ μεγάλο σύστημα για αποτυχία, και μετά, τώρα αυτό το σοκ επιτοκίων στις περιφερειακές τράπεζες μεταφέρει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τις περιφερειακές τράπεζες στις μεγάλες τράπεζες… θα μπορούσε να έχει άλλες 50 χρεοκοπίες τραπεζών... εκτός αν διορθώσουν το διαρθρωτικό πρόβλημα», δήλωσε ο McDonald στις 22 Μαρτίου.

«Θα υπάρξει περαιτέρω ζημιά. Πρέπει να μειώσουν τα επιτόκια και μετά πρέπει να έχουν εγγύηση καταθέσεων, μεγαλύτερη, σε αυτό θα καταλήξουν... Αυτό είναι ένα πακέτο διάσωσης. Αυτό είναι βασικά πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναλαμβάνει τον κίνδυνο τραπεζικών καταθέσεων», πρόσθεσε.

Με την αποκοπή από το δυτικό τραπεζικό σύστημα, η Ρωσία προστατεύεται αποτελεσματικά από τη σειρά τραπεζικών καταρρεύσεων που αναμένεται να ακολουθήσουν. Η Ρωσία αντιμετώπισε πιστωτική κρίση λόγω των επιπτώσεων από την κρίση των ενυπόθηκων δανείων subprime των ΗΠΑ το 2008, η οποία τελικά οδήγησε στην Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Κρίση, μια απόδειξη του πώς ήταν επίσης εκτεθειμένη στις αδυναμίες της αμερικανικής οικονομίας.

Αν και η Ρωσία αποκόπηκε από το SWIFT μόνο δύο ημέρες μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, εκτός από πολλούς άλλους δυτικούς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου ορίου τιμής πετρελαίου 60 $ ανά βαρέλι, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν καυχήθηκε για την ανθεκτικότητα της ρωσικής οικονομίας.

Το ΔΝΤ ανέφερε ότι η οικονομία της Ρωσίας συρρικνώθηκε κατά 2,2% το 2022 και θα αρχίσει να αναπτύσσεται ξανά το 2023, επεκτεινόμενη κατά 0,3% και στη συνέχεια 2,1% το 2024. Αυτό είναι εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς ότι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις, θα δυσκολευτούν πάρα πολύ. Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,6% και η Γερμανία θα έχει ανάπτυξη μόνο 0,1%.

Την ίδια στιγμή, ο ΟΟΣΑ προβλέπει πως η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί από 1,5% φέτος σε 0,9% το επόμενο έτος. Αυτό οφείλεται στην επιβράδυνση της ζήτησης από τα υψηλότερα επιτόκια. Το Bloomberg στις 21 Μαρτίου, επικαλούμενο πηγές, ανέφερε ότι το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ μελετά τη δυνατότητα εγγύησης όλων των τραπεζικών καταθέσεων σε περίπτωση ύφεσης στον τραπεζικό τομέα.

Οι τρέχουσες τραπεζικές κρίσεις ανάγκασαν τους οικονομολόγους, συμπεριλαμβανομένης της αξιότιμης JPMorgan Chase, να κάνουν νέες προβλέψεις για την ύφεση αφού εξαφανίστηκαν οι όποιες ελπίδες ανάκαμψης.

«Η Fed αντιμετωπίζει ένα δύσκολο έργο την Τετάρτη, αλλά είναι πιθανό να έχει ήδη ξεπεράσει το σημείο χωρίς επιστροφή», έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές της JPMorgan σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες στις 22 Μαρτίου. «Μια ομαλή προσγείωση φαίνεται τώρα απίθανη, με το αεροπλάνο σε μια ουρά (έλλειψη εμπιστοσύνης στην αγορά) και κινητήρες που πρόκειται να σβήσουν (τραπεζικός δανεισμός)».

Η Goldman Sachs επανέλαβε επίσης την JPMorgan και δήλωσε στα μέσα Μαρτίου πως η τραπεζική κρίση θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στην οικονομική ανάπτυξη.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λάρι Σάμερς έχει προειδοποιήσει πολλές φορές, ακόμη και στις 9 Μαρτίου, αλλά ακόμη και πριν από την τραπεζική κρίση, ότι η οικονομία θα μπορούσε να οδεύει προς μια «στιγμή Wille E. Coyote», αναφερόμενος σε έναν χαρακτήρα των Looney Tunes που αγνοούσε πάντα ευδαιμονικά πως ήταν έτοιμος να χτυπήσει στο έδαφος αφού έτρεξε από την άκρη ενός γκρεμού.

Ωστόσο, η αναμενόμενη κατάρρευση πολλών τραπεζών στις ΗΠΑ και η επικείμενη οικονομική κρίση δεν πτόησαν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Μπάιντεν να εξοπλίσει, να χρηματοδοτήσει και να εκπαιδεύσει φανατικά τον ουκρανικό στρατό και το καθεστώς. Με εκατομμύρια Αμερικανούς στα πρόθυρα να εγκαταλείψουν τη Μεσαία Τάξη, η Ουάσιγκτον συνεχίζει να στέλνει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία και εν τω μεταξύ οι δυτικές κυρώσεις αρχίζουν τώρα να έχουν ελάχιστες επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία, με αποτέλεσμα να τις καθιστούν αποτελεσματικά σχεδόν άχρηστες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail