Ρωσία και Κίνα επεκτείνουν τις συμφωνίες τους για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Τα τελευταία χρόνια, η ενεργειακή εταιρική σχέση έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην σινο-ρωσική εμπορική και οικονομική συνεργασία. Η συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας. Αυτή η συνεργασία επεκτείνεται τα τελευταία χρόνια και έχει δει την Κίνα να γίνεται ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η αλληλεπίδραση στον ενεργειακό τομέα ήταν ανέκαθεν ο πιο σημαντικός, ο πιο ωφέλιμος και ευρύτερος τομέας πρακτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών, και έχει γερές βάσεις. Η «Κοινή Δήλωση Ρωσίας-Κίνας» του 1996 έθεσε τη βάση για τη συνεργασία Κίνας-Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα και το πεδίο σταδιακά επεκτάθηκε από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στον άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια.

Tatiana Bokova, ασκούμενη της Ρωσικής Εθνικής Επιτροπής για την Έρευνα BRICS – InfoBRICS / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ρωσία είναι σήμερα η μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών ενέργειας της Κίνας και η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών αργού πετρελαίου. Η Gazprom ανακοίνωσε ότι το 2023, οι ημερήσιες εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom στην Κίνα μέσω του αγωγού Power of Siberia θα σημειώσουν νέο ιστορικό ρεκόρ. Από την 1η Ιανουαρίου, ο ημερήσιος όγκος εξαγωγών της εταιρείας έφτασε και ξεπέρασε το επίπεδο που απαιτούσε η συμφωνία του 2023. Εκτός από τα οικονομικά της οφέλη, η συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις, ιδίως ενόψει των δυτικών κυρώσεων. Συμβολίζει την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν προς το αμοιβαίο όφελος. Στην πραγματικότητα, η εταιρική σχέση ήταν τόσο επιτυχημένη που άλλα κράτη προσπαθούν να αναπαράγουν αυτό το μοντέλο συνεργασίας.

Πολλοί ειδικοί έχουν σημειώσει την επέκταση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε η Γενική Διοίκηση Τελωνείων της Κίνας στις 20 Ιανουαρίου 2023, η Ρωσία αύξησε τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Κίνα το 2022 κατά 43,9% σε 6,5 εκατομμύρια τόνους, πετρέλαιο - κατά 8,3% σε 86,25 εκατομμύρια τόνους. Ως αποτέλεσμα, το εμπόριο ενέργειας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας έχει αυξηθεί κατά 64% σε νομισματικούς όρους και 10% σε φυσικούς όρους από τις αρχές του 2022.

«Η ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πρακτικής αλληλεπίδρασης μεταξύ των δύο χωρών και επίσης λειτουργεί ως αποτελεσματική δύναμη για την προστασία της παγκόσμιας ενεργειακής ασφάλειας», τόνισε ο Σι Τζινπίνγκ στο μήνυμά του.

Βιομηχανία πετρελαίου

Η βιομηχανία πετρελαίου είναι η κορυφαία προτεραιότητα της σινο-ρωσικής ενεργειακής συνεργασίας. Ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft, Igor Sechin, σημείωσε πως οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Κίνα τον Ιανουάριο-Οκτώβριο του 2022 αυξήθηκαν κατά 9,5% σε ετήσια βάση σε σχεδόν 72 εκατομμύρια τόνους, ανέφερε η εταιρεία. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 1,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Επιπλέον, για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση στην Ασία, η εταιρεία αναπτύσσει το μεγάλο πετρελαϊκό έργο Vostok, όπου σκοπεύει να φτάσει σε παραγωγή 115 εκατομμυρίων τόνων ετησίως, ή περίπου 2,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, έως το 2033. Το έργο θα μεταφέρει πετρέλαιο κατά μήκος της διαδρομής της Βόρειας Θάλασσας μέσω των αρκτικών υδάτων της Ρωσίας, μειώνοντας το χρόνο και το κόστος παράδοσης.

Εκτός από αυτό το πετρελαϊκό έργο, η CNPC και η ρωσική εταιρεία Rosneft Oil υπέγραψαν πρόσθετη συμφωνία για την αγορά και πώληση αργού πετρελαίου. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Ρωσία θα συνεχίσει να προμηθεύει 100 εκατομμύρια τόνους αργού πετρελαίου στην Κίνα μέσω του εδάφους του Καζακστάν για 10 χρόνια. Εν τω μεταξύ, από τον Ιανουάριο, η CNPC εισήγαγε πάνω από 300 εκατομμύρια τόνους αργού πετρελαίου και πάνω από 15 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω του αγωγού.

Αυτή η συνεργασία επεκτάθηκε και στον πετροχημικό τομέα. Το 2019, η Rosneft της Ρωσίας και η China National Chemical Corporation (ChemChina) συμφώνησαν να επεκτείνουν τη συνεργασία τους, γεγονός που επέτρεψε και στις δύο χώρες να διαφοροποιήσουν περαιτέρω τις πηγές ενέργειάς τους. Αυτή η διαφοροποίηση είναι μια σημαντική στρατηγική και για τα δύο κράτη προκειμένου να μειώσουν την εξάρτησή τους από άλλες χώρες για τις ενεργειακές τους ανάγκες.

«Η συνεργασία για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι ο μεγαλύτερος τομέας συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ρωσίας λόγω της τεράστιας συμπληρωματικότητας μεταξύ των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα», δήλωσε ο Lin Boqiang, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για την Ενεργειακή Οικονομική της Κίνας στο Πανεπιστήμιο Xiamen.

Προσφορές φυσικού αερίου

Η σφαίρα του φυσικού αερίου είναι ένας από τους πιο υποσχόμενους τομείς για την επέκταση της σινο-ρωσικής ενεργειακής συνεργασίας. Ο αγωγός είναι ένα σημαντικό στρατηγικό έργο που συμβάλλει στη σινο-ρωσική ενεργειακή εταιρική σχέση, η οποία έχει συμφωνηθεί και τονιστεί από τους αρχηγούς και των δύο χωρών. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Κίνα τον Ιανουάριο-Νοέμβριο του 2022 αυξήθηκαν κατά 177% σε όρους αξίας σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Η Ρωσία προμηθεύει ήδη αέριο στην Κίνα μέσω του αγωγού Power of Siberia, ο οποίος ξεκίνησε τις παραδόσεις το 2019, καθώς και LNG. Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε πως, παρά τις τρέχουσες προκλήσεις, οι αλλαγές στην ξένη αγορά δεν επηρεάζουν τη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας και «προχωρούν προς όλες τις κατευθύνσεις» στον ενεργειακό τομέα.

Η πρόσφατη ανακοίνωση της ρωσικής ενεργειακής εταιρείας Gazprom, ότι υπέγραψαν νέα μακροπρόθεσμη σύμβαση για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Κίνα, αποτελεί απόδειξη της ισχυρής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών. Η συμφωνία, αξίας 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα παρέχει στην Κίνα 38 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως για τα επόμενα 30 χρόνια. Αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη που υπογραμμίζει την επιτυχία της συνεργασίας.

Επιπλέον, η China National Petroleum Corporation (CNPC) και η ρωσική Gazprom υπέγραψαν συμφωνία για την αγορά και πώληση φυσικού αερίου από την Άπω Ανατολή της Ρωσίας, ένα άλλο σημαντικό αποτέλεσμα της συνεργασίας στο εμπόριο φυσικού αερίου. Το έργο υποβρύχιας διέλευσης του ποταμού Yangtze του Ανατολικού αγωγού φυσικού αερίου Κίνας-Ρωσίας, ένα βασικό έργο στο νότιο τμήμα του Ανατολικού αγωγού φυσικού αερίου Κίνας-Ρωσίας, βρίσκεται επίσης σε πλήρη εξέλιξη. Με συνολικό μήκος 10.226 χιλιομέτρων, είναι η μεγαλύτερη υπό κατασκευή σήραγγα μέσω του ποταμού Yangtze.

Σήμερα, σχετικά μικροί όγκοι LNG εξάγονται από τη Ρωσία στην Κίνα, αλλά στο μέλλον, ο όγκος των προμηθειών LNG μπορεί να γίνει συγκρίσιμος με τις παραδόσεις μέσω έργων αγωγών. Παρεμπιπτόντως, η προσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 39% σε όγκο και 150% σε αξία, ενώ η προσφορά πετρελαίου αυξήθηκε κατά 10% και 50% αντίστοιχα. Ο Sechin σημείωσε πως στο μέλλον, οι προμήθειες LNG στην Κίνα μπορεί να είναι σε επίπεδο συγκρίσιμο με τις προμήθειες του αγωγού. Η Ρωσία και η Κίνα σχεδιάζουν να αναπτύξουν από κοινού και να παράγουν εξοπλισμό για τον ενεργειακό τομέα. Η Μόσχα υπολογίζει επίσης στη συμμετοχή Κινέζων εταίρων στην κατασκευή μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στην περιοχή Ust-Luga της περιοχής του Λένινγκραντ.

Για επενδύσεις στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, οι δύο χώρες συμμετέχουν αμοιβαία. Η Κίνα έχει αυξήσει τις επενδύσεις της σε ρωσικά ενεργειακά έργα από το 2014, όταν η πρόσβαση των ρωσικών εταιρειών στη δυτική χρηματοδότηση ήταν περιορισμένη λόγω των κυρώσεων. Οι κινεζικές εταιρείες έχουν ήδη μερίδια σε ρωσικά έργα, συμπεριλαμβανομένων των Yamal LNG της Novatek και Arctic LNG 2. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία έχει επενδύσει 55 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια συμφωνία αγωγών με την Κίνα, με μόνο 3,81 δισεκατομμύρια δολάρια σε εισαγωγές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού από τον Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με τα κινέζικα τελωνειακά δεδομένα.

Παρά τις προκλήσεις της απόστασης και τις διακυμάνσεις των τιμών, η συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια. Και οι δύο χώρες επιδιώκουν ενεργά να ενισχύσουν τους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς τους, να στραφούν σε πληρωμές σε γιουάν και ρούβλια, και αυτή η συνεργασία θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη αυτού του στόχου. Η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν κοινή θέση σχετικά με την προοπτική ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εισαγωγής πράσινης, χαμηλών εκπομπών άνθρακα και βιώσιμης ανάπτυξης και επέκτασης της ενεργειακής συνεργασίας σε μεγαλύτερη και βαθύτερη κλίμακα.

Συμπερασματικά, η συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου αποτελεί σημαντική εξέλιξη στην αγορά ενέργειας. Η εταιρική σχέση έχει προσφέρει οφέλη και στις δύο χώρες και έχει γίνει παράδειγμα επιτυχημένης διεθνούς συνεργασίας. Η συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου στον τομέα της ενέργειας είναι ένα ζωτικό βήμα προς ένα πιο βιώσιμο και ασφαλές παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο.

Η ενεργειακή συνεργασία ήταν ανέκαθεν ο πιο βαρύς, ο πιο επιτυχημένος και ευρύτερος τομέας πρακτικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών κι έχει γερές βάσεις για τη συνεχή επέκταση της νέας συνεργασίας. Τα τελευταία χρόνια, η ενεργειακή συνεργασία Σινο-Ρωσίας επεκτείνεται και πολλά έργα αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών έχουν τεθεί σε λειτουργία από τη μία στην άλλη. Και αυτή η σύνδεση θα επεκταθεί μόνο στο μέλλον, καθώς η ζήτηση της Κίνας για ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο συνεχίζεται, και οι δύο πλευρές μπορούν να διερευνήσουν περαιτέρω συνεργασία σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε άλλους τομείς.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail