Μογγολία, Κίνα και Ρωσία στο επίκεντρο μιας νέας πολυπολικότητας

pixabay / Erdenebayar
Ο συνεχιζόμενος μετασχηματισμός της παγκόσμιας τάξης επηρεάζει αναπόφευκτα τα περιφερειακά υποσυστήματα των διεθνών σχέσεων. Έτσι, στη Βορειοανατολική Ασία, η κρίση πολλών ζευγών δεσμών που σχηματίζουν συστήματα είναι αμέσως εμφανής: Ρωσία-Ιαπωνία, Κίνα-Ιαπωνία και Ιαπωνία-Νότια Κορέα. Δυσκολίες παρατηρούνται επίσης στην αλληλεπίδραση μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ) και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αφενός, και της Δημοκρατίας της Κορέας, αφετέρου. Ταυτόχρονα, η επιρροή της ΛΔΚ στο κλίμα ασφαλείας έχει αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο καιρό.

Του Αντρέι Γκούμπιν - valdaiclub.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Μογγολία είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που πρακτικά δεν έχει σημαντικές διαφορές ή διαφωνίες με κανένα κράτος. Λόγω των ιδιαιτεροτήτων της γεωγραφικής της θέσης, κύριοι εταίροι της είναι η Ρωσία και η Κίνα. Το Ουλάν Μπατόρ εκτιμά επίσης ιδιαίτερα τη δυνατότητα για το σχηματισμό ενός πολυπολικού κόσμου, απαλλαγμένου από συγκρούσεις. Πιθανώς, οι σημερινές γεωπολιτικές συνθήκες να δώσουν νέα ώθηση στην ανάπτυξη της χώρας, και, αντίθετα, να πυροδοτήσουν χάος στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική.

Δύο φίλοι είναι καλύτεροι από έναν τρίτο γείτονα

Η ιδέα της τρωτότητας της Μογγολίας προωθείται ενεργά στη Δύση και από ορισμένες δυνάμεις εντός της χώρας. Για παράδειγμα, η Guardian ανέφερε το Μάιο του 2022 ότι λόγω «ανανεωμένης πίεσης από τους αυταρχικούς γείτονές της, τη Ρωσία και την Κίνα», η μογγολική οικονομία υποφέρει, το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού μειώνεται και οι πιθανότητες δημιουργίας συνεργασίας με τη Δύση μειώνονται. Ωστόσο, παρά τον σημαντικό αριθμό ειλικρινά αντιρωσικών και σινοφοβικών δημοσιεύσεων που εστιάζουν στο «νομαδικό», φιλελεύθερο πνεύμα του μογγολικού λαού, που πρέπει να ξεφύγει από την «παγίδα», τέτοιες ιδέες απέτυχαν να κερδίσουν έλξη στους ντόπιους. Ακόμη και οι διαμαρτυρίες το Δεκέμβριο του 2022 δεν προκλήθηκαν από εξωτερικό παράγοντα, αλλά από διαφθορά μεταξύ των αρχών και των αξιωματούχων, που μαζί έφταιγαν τόσο για τον πληθωρισμό όσο και για τις καθημερινές δυσκολίες των κατοίκων.

Ωστόσο, λόγω της επιρροής των τεχνολογιών της πληροφορίας και του γεγονότος πως τα 2/3 του πληθυσμού είναι κάτω των 35 ετών, η κοινωνία υιοθετεί πρόθυμα φιλελεύθερες αξίες και ιδέες. Μία από τις πιο ελκυστικές έννοιες είναι η λεγόμενη πολιτική τρίτης γειτονίας, που προτάθηκε στο Ουλάν Μπατόρ από την Ουάσιγκτον τη δεκαετία του 1990 και στόχευε στη μείωση της επιρροής της Μόσχας και του Πεκίνου. Οι εφαρμοσμένες προτάσεις Αμερικανών ιδεολόγων περιλαμβάνουν ανάπτυξη της βιομηχανίας μεταφορών με τη βοήθεια δυτικών επενδύσεων, με συνιδιοκτησία της υποδομής που κατασκευάστηκε για την αύξηση της αυτονομίας της χώρας και την επακόλουθη πίεση στη Ρωσική Ομοσπονδία και την Κίνα μέσω δασμολογικών και διοικητικών μεθόδων.

Μέχρι στιγμής, ένα από τα λίγα παραδείγματα αυτής της προσέγγισης που εφαρμόζεται είναι το έργο που ξεκίνησε από την αυστραλιανο-βρετανική εταιρεία εξόρυξης Rio Tinto για την ανάπτυξη του μεγαλύτερου κοιτάσματος χρυσού και χαλκού στον κόσμο, Oyu Tolgoi, στην έρημο Gobi. Η διευκόλυνση είναι η μεγαλύτερη από την άποψη της προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων και παρέχει αρκετές χιλιάδες θέσεις εργασίας με υψηλή αμοιβή. Η συνολική επένδυση της Rio Tinto έχει ήδη ξεπεράσει τα 7 δισ. δολάρια, τα οποία η κυβέρνηση της χώρας δε θα μπορέσει να επιστρέψει άμεσα σε περίπτωση άρνησης. Αν και το Ουλάν Μπατόρ φοβάται πως η υπερεκμετάλλευση θα προκαλέσει μη αναστρέψιμη ζημιά στη φύση, η περιορισμένη εξόρυξη πόρων θα ξεκινήσει το 2023.

Στο Οικονομικό Φόρουμ της Μογγολίας 2022, ο Πρωθυπουργός Luvsannamsrain Oyun-Erdene σημείωσε το εξαιρετικό ενδιαφέρον για την επέκταση των εξαγωγών αγαθών, ιδίως συμπυκνώματος χαλκού και άνθρακα οπτανθρακοποίησης. Η εφαρμογή του σχεδίου της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση ορισμένων κρατικών εταιρειών θα συμβάλει στην προσέλκυση περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ιδιωτικές επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα, στα χερσαία τερματικά logistics («ξηρά λιμάνια») και στη βιομηχανική παραγωγή. Ως αποτέλεσμα, ο όγκος των εξαγωγών θα αυξηθεί από 9 δισεκατομμύρια δολάρια σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2029. Προβλέπει επίσης τη δημιουργία ενός διαφοροποιημένου εθνικού ταμείου πλούτου για τη σταθεροποίηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του τουγκρίκ και τον περιορισμό του πληθωρισμού, που θα απαιτήσει άλλα ξένα νομίσματα στο προσθήκη στο ρούβλι και το γιουάν. Παρεμπιπτόντως, ο «τρίτος γείτονας» δεν χρειάζεται να είναι οι ΗΠΑ, η ΕΕ ή η Ιαπωνία — Ινδία, Ιράν, Πακιστάν, οι χώρες της Κεντρικής Ασίας, η ASEAN και η Δημοκρατία της Κορέας δείχνουν ενδιαφέρον για συνεργασία.

Το αίμα της οικονομίας

Για αρκετές δεκαετίες, η Μογγολία είχε σιδηροδρομική σύνδεση μόνο με την ΕΣΣΔ και αργότερα με τη Ρωσία. Σχεδόν ολόκληρο το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας δημιουργήθηκε με βάση το ρωσικό σιδηροδρομικό περιτύπωμα 1520 mm, το οποίο ανάγκασε τη μαζική χρήση φορτηγών στο εμπόριο με την Κίνα. Ωστόσο, επί του παρόντος, οι ευκαιρίες εξαγωγών στα σύνορα Κίνας-Μογγολίας έχουν φτάσει στο όριο τους λόγω περιορισμών υποδομής — έχουν ήδη οργανωθεί 13 «ξηρά λιμάνια», μέσω των οποίων ο άνθρακας, το σιδηρομετάλλευμα και το συμπύκνωμα χαλκού παραδίδονται οδικώς.

Η κατασκευή σιδηροδρομικών γραμμών 1435, όπως αυτοί που χρησιμοποιούνται ευρέως στην Κίνα, σύμφωνα με το σχέδιο των μογγολικών αρχών, αναμένεται να συμβάλει στην ανάπτυξη των εξαγωγών-εισαγωγών σε όλο τον ευρασιατικό χώρο, προκαλώντας κορεσμό στις ασιατικές αγορές με πρώτες ύλες και τελικά προϊόντα. Κατά την επίσκεψη του Μογγολικού πρωθυπουργού στο Πεκίνο το Φεβρουάριο του 2022, επετεύχθησαν συμφωνίες για την ταχεία ενοποίηση τριών διαδρομών από τη νότια έρημο Γκόμπι προς τη ΛΔΚ. Οι σιδηρόδρομοι με χωρητικότητα άνω των 20 εκατομμυρίων τόνων ετησίως θα συνδέουν κοιτάσματα φυσικών πόρων και τερματικούς σταθμούς εφοδιαστικής με το σημείο ελέγχου Mandal της Κίνας στην Εσωτερική Μογγολία. Υπάρχουν ακόμη πιο φιλόδοξα σχέδια για την κατασκευή ενός υπερμογγολικού αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει την ανατολική και τη δυτική χώρα. Για να αυξηθεί η εμπορική ελκυστικότητα, η μογγολική κυβέρνηση επιτρέπει τη μεταφορά μέρους των γραμμών και των σημείων μεταφόρτωσης σε παραχωρήσεις σε κινεζικές και ρωσικές εταιρείες. Οι πιο σημαντικές διαμετακομιστικές συνδέσεις θα συνδέουν το Trans-Baikal Territory της Ρωσίας και τη βορειοανατολική Κίνα μέσω της ανατολικής Μογγολίας και θα συνδέουν τη Δημοκρατία της Tyva στη Ρωσία με την Αυτόνομη Περιοχή Xinjiang Uygur της Κίνας μέσω της δυτικής Μογγολίας. Εκτός από τους σιδηροδρόμους, εξετάζεται και η κατασκευή διασυνοριακών αυτοκινητοδρόμων υψηλής ταχύτητας.

Το 2019, η Ρωσία και η Μογγολία υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για την κατασκευή ενός διαμογγολικού αγωγού φυσικού αερίου χωρητικότητας 50 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως. Το έργο Soyuz Vostok, μέρος του αγωγού Power of Siberia-2, είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη Ρωσική Ομοσπονδία όσον αφορά την οργάνωση μιας αδιάλειπτης παροχής φυσικού αερίου στις ασιατικές αγορές ενόψει των δυσκολιών με την Ευρώπη. Η Gazprom ολοκληρώνει επί του παρόντος τις λεπτομέρειες με τη μογγολική και την κινεζική πλευρά. Το Πεκίνο ενδιαφέρεται επίσης σημαντικά για την αύξηση των αγορών καυσίμων από τη Ρωσία, η οποία, ενόψει του ανταγωνισμού με τις Ηνωμένες Πολιτείες στη θάλασσα, επιδιώκει να ενισχύσει την ασφάλεια της μεταφοράς στρατηγικά σημαντικών πρώτων υλών μέσω της ανάπτυξης χερσαίων οδών.

Έτσι, αντί για μια απομονωμένη στεριανή χώρα, η Μογγολία φαίνεται να είναι κέντρο συγκοινωνιακών επικοινωνιών και τόπος υλοποίησης μεγάλων πολυμερών έργων.

Μεγάλη ευρασιατική στέπα

Τον Ιούλιο του 2022, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επισκέφθηκε το Ουλάν Μπατόρ. Τα κύρια θέματα των συζητήσεων με την ηγεσία της χώρας ήταν η ανοικοδόμηση των σημείων ελέγχου, η ανάπτυξη των ελεύθερων οικονομικών ζωνών, η προμήθεια πετρελαιοειδών, καθώς και η κατασκευή διασυνοριακού αγωγού φυσικού αερίου ως μέρος της οικονομικής Μογγολίας-Ρωσίας-Κίνας.

Στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ 2022 στο Βλαδιβοστόκ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησε τις προοπτικές συνεργασίας με τον πρωθυπουργό της Μογγολίας Oyun-Erdene και επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να υλοποιήσουν από κοινού έργα στον τομέα των μεταφορών, της ενέργειας και της εξόρυξης φυσικών πόρων. Επίσης, το Σεπτέμβριο του 2022, πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση των αρχηγών της Ρωσίας, της Κίνας και της Μογγολίας στη Σαμαρκάνδη. Ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε ένα τέτοιο Format έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ουσιαστικά συμπληρώνει τη διμερή συνεργασία και παρέχει υψηλή προστιθέμενη αξία και για τις τρεις χώρες.

Το Νοέμβριο του 2022, ο πρόεδρος της Μογγολίας Ukhnaagiin Khürelsükh επισκέφθηκε την Κίνα, όπου είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο Xi Jinping. Χάρη στην άρση των περιορισμών Covid, ο όγκος του διμερούς εμπορίου σε ορισμένους τομείς, κυρίως στον άνθρακα, έχει τριπλασιαστεί. Επιπλέον, ο Μογγόλος ηγέτης σημείωσε ότι τα σχέδια οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της «New Revival Policy» και «Vision 2050» είναι στενά ευθυγραμμισμένα με την πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας και προβλέπουν την από κοινού ανάπτυξη συνεργασίας με το Πεκίνο στους τομείς των επενδύσεων, της χρηματοδότησης, της ενέργειας , των υποδομών του ηλεκτρονικού εμπορίου και των περιβαλλοντικών τεχνολογιών. Η κοινή δήλωση υπογραμμίζει τη δέσμευση στο πνεύμα της Συνθήκης Φιλίας και Συνεργασίας του 1994 και της κοινής δήλωσης του 2014 για την καθιέρωση μιας συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης.

***

Η ρωσική πλευρά υποστηρίζει τους Μογγόλους εταίρους της να συμμετάσχουν στο έργο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης και στην οικοδόμηση αμοιβαία επωφελών συνθηκών. Παρόμοιο ενδιαφέρον έχει και το Πεκίνο. Αξίζει να σημειωθούν οι επιτυχημένες ανεξάρτητες πρωτοβουλίες πολυμερών μορφών, όπως ο Διάλογος του Ουλάν Μπατόρ. Σήμερα, δικαιολογείται για την ηγεσία της Μογγολίας μια συνολική και ρεαλιστική προσέγγιση σε θέματα συνεργασίας με γειτονικά κράτη και μια πορεία προς την ένταξη στον κοινό ευρασιατικό χώρο. Η Δύση φαίνεται να ασκεί μεγαλύτερη επιρροή στη μογγολική κοινωνία προκειμένου να ξεκινήσει εσωτερική πολιτική αστάθεια και να σαμποτάρει ρωσικά και κινεζικά έργα. Ωστόσο, οι ισχυρές παραδόσεις της κρατικής διακυβέρνησης, η εξάρτηση από τα εθνικά συμφέροντα και οι αξιόπιστοι γείτονες θα πρέπει να βοηθήσουν το Ουλάν Μπατόρ να αντέξει οποιαδήποτε κρίση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail