Πόσο δραστικά θα άλλαζε ο κόσμος αν η Κίνα εξόπλιζε τη Ρωσία;

Η ουκρανική σύγκρουση αναμένεται να μετατραπεί από τον πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας που σήμερα είναι σε έναν υβριδικό παγκόσμιο πόλεμο μεταξύ του χρυσού δισεκατομμυρίου και της σινο-ρωσική Αντάντ σε περίπτωση που το Πεκίνο αναγκαστεί από το ΝΑΤΟ να εξοπλίσει τη Μόσχα, κάτι που θα έκανε μόνο ως έσχατη λύση για τη διασφάλιση των μακροπρόθεσμων συμφερόντων εθνικής ασφάλειας με στόχο την αποτροπή της πιθανής "Βαλκανοποίησης" του εταίρου του σε περίπτωση που η ειδική του επιχείρηση αρχίσει να υποφέρει από σοβαρές αποτυχίες.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Μια κινεζική-Δυτική "αποσύνδεση" που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ είναι πιθανή

"Η Κίνα φαίνεται να επαναβαθμολογεί την προσέγγισή της στον πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας", τόσο πολύ ώστε να μπορεί ενδεχομένως να εξοπλίσει τη Ρωσική Ομοσπονδία σε περίπτωση που το ΝΑΤΟ τα δώσει όλα στον εξοπλισμό του Κιέβου με σύγχρονα όπλα. Ο Μπάιντεν, ο επικεφαλής της CIA Μπερνς, ο Υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν και η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Μπάερμποκ προειδοποίησαν την Κίνα να μην το κάνει, υπονοώντας πολύ έντονα πως θα τιμωρηθεί σε κάποιο βαθμό ή άλλο αν το έκανε.

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η Κίνα θα αποστείλει μόνο θανατηφόρα βοήθεια στη Ρωσία σε περίπτωση που η αποστολή της από το ΝΑΤΟ στο Κίεβο τελικά οδηγήσει στη μετατόπιση της στρατιωτικής-στρατηγικής δυναμικής εναντίον της Μόσχας. Η Λαϊκή Δημοκρατία θα προτιμούσε να της επιβληθούν κυρώσεις από το χρυσό δισεκατομμύριο της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ παρά να διακινδυνεύσει τη "Βαλκανοποίηση" του Βόρειου γείτονά της στο χειρότερο σενάριο για το οποίο προειδοποίησαν πρόσφατα τόσο ο Πρόεδρος Πούτιν όσο και ο προκάτοχός του Μεντβέντεφ.

Εάν η Κίνα αναγκαστεί από τις προαναφερθείσες συνθήκες να εξοπλίσει τη Ρωσία, τότε σίγουρα θα τιμωρηθεί από το ίδιο de facto νέο μπλοκ του Ψυχρού Πολέμου που την προκάλεσε να το κάνει αυτό ως έσχατη λύση για να διασφαλίσει τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας. Οι στοχευμένοι περιορισμοί εναντίον των συγκεκριμένων εμπλεκόμενων εταιρειών θα μπορούσαν να μετριάσουν τη ζημιά στις Κινεζικο-ευρωπαϊκές σχέσεις, αλλά οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εξαναγκάσουν τους υποτελείς τους να επιβάλουν πιο εκτεταμένες με σκοπό να προκαλέσουν μια ταχεία "αποσύνδεση".

Η Ινδία θα διατηρήσει την ισορροπία μεταξύ των Δύο Μπλοκ

Ακριβώς όπως η Κίνα πιστεύει ότι θα μπορούσε να επιβιώσει ακόμη και από τις πιο μέγιστες κυρώσεις εναντίον της στο χειρότερο σενάριο, έτσι και το χρυσό δισεκατομμύριο πιστεύει πως θα μπορούσε να επιβιώσει από την ταχεία "αποσύνδεση" μεταξύ τους που οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνηση για ιδιοτελείς λόγους. Ούτε θα εγκρίνουν τις αντίστοιχες πορείες δράσης τους, η Κίνα ενδεχομένως θα εξοπλίσει τη Ρωσία εάν το ΝΑΤΟ την προκαλέσει να το κάνει και η Δύση ήδη την απειλεί κυρώσεις εάν το πράξει, αν το σκέφτηκαν διαφορετικά.

Για να είμαστε απολύτως σαφείς, τόσο η Κίνα όσο και η Δύση – ειδικά η ΕΕ – θα υποφέρουν σε περίπτωση που οι ΗΠΑ ξεκινήσουν μια ταχεία "αποσύνδεση" μεταξύ τους, αλλά δε θα οδηγήσει καμία από αυτές να καταρρεύσει. Παρ ' όλα αυτά, η παγκοσμιοποίηση θα αντιμετωπίσει το τελικό της θάνατο καθώς και συναφείς θεσμοί όπως η G20. Σε ένα τέτοιο σενάριο, η Ινδία θα μπορούσε να οδηγήσει έναν τρίτο πόλο επιρροής που αντιπροσωπεύει τον παγκόσμιο Νότο, προκειμένου να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να ισορροπήσουν μεταξύ του χρυσού δισεκατομμυρίου και της Σινο-Ρωσικής Αντάντ.

Βλέποντας πώς διευκολύνει ήδη το εμπόριο πετρελαίου μεταξύ Ρωσίας και δύσης, είναι προβλέψιμο πως η Ινδία θα διαδραματίσει παρόμοιο ρόλο έναντι της Κίνας και της Δύσης όσον αφορά τη διευκόλυνση του πραγματικού οικονομικού εμπορίου τους και ιδιαίτερα του εμπορίου τσιπ παρά τις κυρώσεις. Σχετικά με αυτή τη δεύτερη σφαίρα, ο άσος της Κίνας στο μανίκι της για την πρόληψη οποιασδήποτε σοβαρής κινητικής κλιμάκωσης εναντίον του θα παραμείνει η δυνατότητά της να καταστρέψει τα εργοστάσια τσιπ της Ταϊβάν και έτσι να παγώσει την παγκόσμια οικονομία για το αόριστο μέλλον. 

Τα σενάρια της Ταϊβάν και της Μιανμάρ

Αυτό το νησί είναι η σφυρηλάτηση του κόσμου για αυτά τα απαραίτητα συστατικά, δεδομένου ότι είναι υπεύθυνο για την παραγωγή του 65% των ημιαγωγών του και ένα επιβλητικό 90% των προηγμένων τσιπ του. Η δυσανάλογη εξάρτηση της σύγχρονης παγκόσμιας οικονομίας από τα εργοστάσια της Ταϊβάν, παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες διαφοροποίησης των βασικών παραγόντων, όπως η Κίνα, η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ, μπορεί επομένως να χρησιμεύσει ως μέσο ρύθμισης του ανταγωνισμού μεταξύ του χρυσού δισεκατομμυρίου και της Σινο-Ρωσικής Αντάντ λόγω του ξίφους του Δαμοκλή του Πεκίνου.

Σχετικά με το θέμα των πολέμων δι ' Αντιπροσώπων, θα ήταν προβλέψιμο στο σενάριο "αποσύνδεσης" Κίνας-Δύσης που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ ότι οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να αναπαράγουν το ουκρανικό μοντέλο κάπου στην Ασία-Ειρηνικό εναντίον της Κίνας, με τη Μιανμάρ να είναι το πιο πιθανό πεδίο μάχης. Είχε ήδη το μακροβιότερο εμφύλιο πόλεμο στον κόσμο πριν από την τελευταία φάση του που ξέσπασε στις αρχές Φεβρουαρίου 2021 μετά την επαναβεβαίωση του ελέγχου της χώρας από τον στρατό.

Επιπλέον, η Μιανμάρ είναι δίπλα στην Κίνα, πράγμα που σημαίνει πως ο εμφύλιος πόλεμος που επιδεινώνεται από τη Δύση είναι ικανός να προκαλέσει αμέτρητες υβριδικές πολεμικές απειλές που θα μπορούσαν να διακινδυνεύσουν να χυθούν πέρα από τα σύνορα στην ιστορικά διαφορετική επαρχία Γιουνάν. Στην απίθανη περίπτωση που οι δυτικοί πληρεξούσιοι κερδίσουν, η Μιανμάρ θα μπορούσε να φιλοξενήσει τις στρατιωτικές βάσεις τους, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων "πυραυλικής άμυνας" που λειτουργούν κρυφά ως επιθετικά όπλα για τη διάβρωση των δυνατοτήτων δεύτερης επίθεσης της Κίνας, όπως ακριβώς θα μπορούσαν να έχουν διαβρώσει τη Ρωσία.

Ένα άλλο σημείο σχετικά με τη σημασία του πολέμου της Μιανμάρ είναι ότι συνορεύει επίσης με την Ινδία και την Ταϊλάνδη. Η πρώτη από αυτά θα μπορούσε να στοχοποιηθεί από δυτικές επιδεινούμενες απειλές που προέρχονται από εκεί, όπως και η Κίνα, προκειμένου να τιμωρηθεί η Ινδία για την ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική της, κάνοντας έτσι καλό στον εγκέφαλο της έγχρωμης Επανάστασης Τζορτζ Σόρος στην de facto δήλωση υβριδικού πολέμου εναντίον της στα μέσα Φεβρουαρίου. Όσο για το δεύτερο, είναι ένας εταίρος αμοιβαίας άμυνας των ΗΠΑ και ένας σημαντικός σύμμαχος εκτός ΝΑΤΟ που μπορεί να κρατήσει τον proxy πόλεμο.

Οι ΗΠΑ μπορεί να προσπαθήσουν να διαιρέσουν και να κυβερνήσουν την ASEAN & την Κίνα

Εξάλλου, αν δεν ήταν πιθανώς η Ταϊλάνδη να λειτουργεί ως βάση εφοδιαστικής για τον εξοπλισμό και την προμήθεια των "επαναστατών υπέρ της Δημοκρατίας" της Μιανμάρ, τότε οι τελευταίοι πιθανότατα θα είχαν ήδη ηττηθεί. Εάν εξαναγκαστεί από τις ΗΠΑ να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο σε ένα δυνητικά επιδεινωμένο Εμφύλιο Πόλεμο της Μιανμάρ που στοχεύει να λειτουργήσει ως ένας ουκρανικός πόλεμος με πληρεξούσιο εναντίον της Κίνας, τότε η Ταϊλάνδη θα μπορούσε να γίνει το pεριφερειακό σημείο στρατιωτικής σύγκλισης μεταξύ των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της Αυστραλίας και ακόμη και της Ιαπωνίας.

Επιπλέον, η κλιμάκωση αυτής της σύγκρουσης σε αυτό το ποσοστό και για τους προαναφερθέντες στρατιωτικούς-στρατηγικούς σκοπούς θα μπορούσε να δημιουργήσει το πρόσχημα για περαιτέρω διεύρυνση των διαφορών εντός της ASEAN σε αυτό το ευαίσθητο ζήτημα σύμφωνα με την πολιτική διαίρεσης και κυριαρχίας των ΗΠΑ να πιέσουν το μπλοκ να απεμπλακεί από την Κίνα. Το δεύτερο σενάριο θα μπορούσε να προχωρήσει σε περίπτωση που η Κίνα αναγκαστεί από τις συνθήκες να παρέμβει στρατιωτικά στη Μιανμάρ παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία αναγκάστηκε να παρέμβει στην Ουκρανία.

Ακριβώς όπως η συνεχιζόμενη ειδική επιχείρηση της Μόσχας χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα για να προκαλέσει μια ρωσική-ευρωπαϊκή "αποσύνδεση" που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, έτσι θα μπορούσε και η σπέκουλα κατά του Πεκίνου σε αυτό το σενάριο να αξιοποιηθεί ως πρόσχημα για να προκαλέσει μια "αποσύνδεση" Κίνας - ASEAN που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ. Αυτό δε σημαίνει πως θα πετύχει, αλλά απλώς ότι αυτή η πιθανότητα ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα των ΗΠΑ και είναι πιθανό να επιδιωχθεί εάν επιδιώξει να αναπαράγει το ουκρανικό μοντέλο κατά της Κίνας στην Ασία-Ειρηνικό και ειδικότερα στη Μιανμάρ.

"Το Μικρότερο Κακό"

Όσο δύσκολα και αν είναι αυτά τα διασυνδεδεμένα σενάρια για την ασφάλεια της Κίνας, είναι ακόμα πολύ πιο διαχειρίσιμα από αυτά που σχετίζονται με τη "Βαλκανοποίηση" της Ρωσίας μετά την απώλεια του πολέμου με το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Επιπλέον, η αναπαραγωγή του ουκρανικού μοντέλου από τις ΗΠΑ στη Μιανμάρ θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει ακούσια για να επιδιορθώσει κάποια από την δυσπιστία μεταξύ Κίνας και Ινδίας, καθώς και οι δύο θα απειλούνταν από έναν πόλεμο αντιπροσώπων που θα επιδεινωθεί από τη Δύση εκεί.

Σχετικά με τους περίπλοκους δεσμούς τους, η "μεγάλη διακλάδωση" που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι ΗΠΑ σε περίπτωση που η Κίνα αναγκαστεί από το ΝΑΤΟ να εξοπλίσει τη Ρωσία θα μπορούσε ακόμη και να βελτιώσει τις σχέσεις Κίνας-Ινδίας ανεξάρτητα από το σενάριο της Μυανμάρ που εξηγήθηκε προηγουμένως. Αυτό συμβαίνει επειδή τα πυρομαχικά, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οποιοσδήποτε άλλος εξοπλισμός μπορεί να αποστείλει η Λαϊκή Δημοκρατία στον στρατηγικό της εταίρο δε θα ήταν πολύ χρήσιμα σε μια σύγκρουση με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ταϊβάν ή τις Φιλιππίνες, αλλά μόνο σε ένα με τη γειτονική Ινδία.

Εάν η Κίνα κάνει τη μοιραία κίνηση να εξοπλίσει τη Ρωσία, τότε θα το κάνει με την προσδοκία να συνεχίσει να παγώνει την άλυτη συνοριακή διαμάχη της με την Ινδία και αφού είχε καθησυχαστεί από τη Μόσχα πως το Δελχί δε θα συνυπολογιστεί από την Ουάσιγκτον για να ανοίξει ένα καυτό μέτωπο πολέμου με πληρεξούσιο στα Ιμαλάια. Αυτοί οι στρατιωτικο-στρατηγικοί υπολογισμοί σε συνδυασμό με την μεγάλη πιθανότητα ότι η Ινδία θα διευκόλυνε το κινεζικό-Δυτικό εμπόριο παρά την πιθανή "αποσύνδεση" τους δημιουργεί ελπίδες για το μέλλον των δεσμών τους.

Συμπερασματικές Σκέψεις

Για να τα τυλίξουμε όλα, ο κόσμος θα άλλαζε δραστικά αν η Κίνα αναγκαζόταν από το ΝΑΤΟ να εξοπλίσει τη Ρωσία ως έσχατη λύση για την προληπτική διασφάλιση της ασφάλειάς της, αποτρέποντας τη "Βαλκανοποίηση"του Βόρειου γείτονά της. Οι ΗΠΑ αναμένεται να εξαναγκάσουν τους Ευρωπαίους υποτελείς τους να επιβάλουν κυρώσεις στην Κίνα με την πρόθεση να προκαλέσουν μια ταχεία "αποσύνδεση" μεταξύ τους πριν ανακατευτούν πολύ περισσότερο στη Μιανμάρ, προκειμένου να την εκμεταλλευτούν ως μέσο "περιορισμού" της Λαϊκής Δημοκρατίας σύμφωνα με το ουκρανικό μοντέλο.

Εν μέσω της "Μεγάλης διακλάδωσης" του κόσμου μεταξύ του χρυσού δισεκατομμυρίου και της Σινο-Ρωσικής Αντάντ, η Ινδία θα αναδειχθεί ως ηγέτης του τρίτου πόλου επιρροής που περιλαμβάνει ολόκληρο τον παγκόσμιο Νότο. Άλλες μεγάλες δυνάμεις όπως το Ιράν και η Τουρκία θα παραμείνουν ανεξάρτητες, ουδέτερες και ισχυρές, αλλά καμία δε θα έχει την παγκόσμια σημασία σε αυτό το σενάριο που θα είχε η Ινδία, ειδικά όσον αφορά το πώς θα μπορούσε να διευκολύνει το εμπόριο μεταξύ των δύο de facto νέων μπλοκ του Ψυχρού Πολέμου.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, η ουκρανική σύγκρουση θα μπορούσε επομένως να αναμένεται να μετατρέψει τον πόλεμο ΝΑΤΟ - Ρωσίας μέσω πληρεξουσίου σε έναν υβριδικό παγκόσμιο πόλεμο μεταξύ του χρυσού δισεκατομμυρίου και της σινο-ρωσική Αντάντ σε περίπτωση που το Πεκίνο αναγκαστεί από το ΝΑΤΟ να εξοπλίσει τη Μόσχα. Τα πάντα για την οικονομία, τις Διεθνείς Σχέσεις και τον στρατιωτικό σχεδιασμό θα άλλαζαν δραστικά για να αντικατοπτρίζουν αυτή την κατάσταση των μεγάλων στρατηγικών υποθέσεων, οι οποίες θα προορίζονταν να διαρκέσουν για το αόριστο μέλλον που θα απαγορεύει τους μαύρους κύκνους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail