Η Τουρκία χρησιμοποιεί αεροδρόμιο στα κατεχόμενα της Κύπρου για να διεξάγει μυστικές επιχειρήσεις

(Φωτογραφία Birol ΒΕΒΕK / ΑFΡ)
Freepen.gr - Τουρκικές ειδικές δυνάμεις χρησιμοποιούν ένα αεροδρόμιο στα κατεχόμενα για να κρύψουν μυστικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας εξωδικαστικής δολοφονίας για να βοηθήσουν στη διαμόρφωση του πολιτικού τοπίου στην Τουρκία, αποκάλυψε ένα κατηγορητήριο που κατατέθηκε σε τουρκικό δικαστήριο κατά λάθος. Τη σχετική αποκάλυψη κάνει ο Abdullah Bozkurt στο nordicmonitor.com.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που κατατέθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2022 σε μια ψυχρή υπόθεση σχετικά με τη δολοφονία του Necip Hablemitoğlu, ενός νεοεθνικιστή ακαδημαϊκού που σκοτώθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2002 μπροστά από την πολυκατοικία του στην Άγκυρα, ο δολοφόνος πέταξε κρυφά από το Καζακιστάν στο Αεροδρόμιο Ercan στα κατεχόμενα, συνεχίζοντας προς την Τουρκία με στρατιωτικό αεροπλάνο.

Ο δολοφόνος, πρώην συνταγματάρχης Ahmet Tarkan Mumcuoğlu , βρισκόταν σε μια αποστολή στο Καζακστάν, επικεφαλής μιας ομάδας της Combat Search and Rescue (MAK), μιας επίλεκτης δύναμης που συνδέεται με τη Διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων (ÖKK), και υπηρετούσε ως αξιωματικός αντικατασκοπείας της MAK. Όταν άναψε πράσινο για το χτύπημα από τους ανωτέρους του, ο Mumcuoğlu πήρε μια πτήση με την Turkish Airlines από το Almaty στο Ercan και στη συνέχεια μετέβη σε στρατιωτικό αεροπλάνο για να προσγειωθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Etimesgut της Άγκυρας.

Μετά τη δολοφονία, πήρε την ίδια διαδρομή πίσω στο Καζακστάν, κάνοντάς του να φαίνεται σαν να μην είχε φύγει ποτέ από τη χώρα. Λειτουργούσε με εντολές για σιωπή ασυρμάτου, δεν κατέγραψε τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις του μέσω του αεροδρομίου Ερτζάν, υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού, ο οποίος διατηρεί δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στο ψευδοκράτος, που αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο κράτος μόνο από την Τουρκία.

Οι στρατιωτικές πτήσεις μεταξύ Ercan και Τουρκίας οργανώθηκαν από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία και τα μέλη της ÖKK συχνά χρησιμοποιούν τέτοιες πτήσεις για τη μεταφορά προσωπικού και φορτίου. Αν και η Turkish Airlines (THY) εκτελεί καθημερινά απευθείας πτήσεις μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Αλμάτι, ο δολοφόνος χρησιμοποίησε εισιτήρια από και προς το αεροδρόμιο Ercan για να καλύψει τα ίχνη του και να μην καταγράψει τις πραγματικές αφίξεις και αναχωρήσεις του.

Δύο δεκαετίες αργότερα, μια έρευνα που άνοιξε ξανά αποκάλυψε ότι ο δολοφόνος έκανε λάθος και έσπασε τη σιωπή ασυρμάτου για να επικοινωνήσει με τη γυναίκα και τον πατέρα του, κάτι που επιβεβαίωσε πως βρισκόταν στην Τουρκία την στιγμή της δολοφονίας. Ο Mumcuoğlu συνέχισε να υπηρετεί στον στρατό μέχρι τον Νοέμβριο του 2012 και αργότερα προσλήφθηκε από την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT, όπου εργάστηκε μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 2021.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail