Στην Ολλανδία ξέρουν να ψηφίζουν: Η κυβέρνηση τα έβαλε με τους αγρότες, αυτοί έκαναν κόμμα και πήραν την πρωτιά!

boerburgerbeweging.nl
Οι ψηφοφόροι επέφεραν ένα θανατηφόρο πλήγμα στο ολλανδικό κατεστημένο στις περιφερειακές εκλογές της Τετάρτης, ωθώντας το Κίνημα Αγρότη-Πολίτη (BBB - Farmer-Citizen Movement), που ιδρύθηκε μόλις το 2019 ​​να γίνει το μεγαλύτερο κόμμα στη Γερουσία μόλις στις πρώτες εκλογές του.

THOMAS BROOKE - rmx.news / Παρουσίαση Freepen.gr

Τα exit polls προέβλεπαν ότι το κίνημα θα κερδίσει 15 έδρες στην ολλανδική Άνω Βουλή, καθώς οι ψηφοφόροι έστειλαν ένα σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση του Mark Rutte σχετικά με τους νόμους για τις προγραμματισμένες εκπομπές αζώτου, που όπως λένε οι επικεφαλής της καμπάνιας θα καταστρέψει τον αγροτικό τομέα της χώρας.

«Οι Ολλανδοί έδειξαν ξεκάθαρα ότι έχουν βαρεθεί με την πολιτική», δήλωσε στο De Telegraaf αργά την Τετάρτη η επικεφαλής του BBB, Caroline van der Plas. «Πάω για πάρτι».

«Η ανατροπή έχει αρχίσει. Οι ψηφοφόροι μίλησαν και κατήγγειλαν την υποστήριξη αυτής της κυβέρνησης», πρόσθεσε σε tweet.

«Τα πήγε πολύ καλά», παραδέχτηκε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, του οποίου το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) είδε τις προβλεπόμενες έδρές του να πέφτουν από τις σημερινές 12 σε 10.



Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού δεν τα πήγαν πολύ καλύτερα. Το φιλελεύθερο κόμμα, Δημοκρατικοί 66 (D66), προβλέπεται να χάσει μια έδρα, όπως και η Χριστιανική Ένωση (CU), ενώ η Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση (CDA) αναμένεται να χάσει τέσσερις έδρες από τις σημερινές εννέα.

Με συλλογικό μερίδιο μόλις 24 εδρών, ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν έχει την πλειοψηφία. Τώρα θα πρέπει να βασιστεί στη συνεργασία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις για την προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής.

Η Γερουσία ασκεί σημαντική επιρροή στην Ολλανδία, σε αντίθεση με πολλά άλλα ευρωπαϊκά έθνη. Αν και δεν μπορεί να ξεκινήσει νομοθεσία, έχει τη δύναμη να εμποδίσει την κυβερνητική πολιτική και οι εκλογές της περασμένης Πέμπτης υποδηλώνουν μια περίοδο διαρκούς πολιτικού αδιεξόδου για τη χώρα.

Ένα θύμα της εκλογικής βραδιάς ήταν το κόμμα Freedom for Democracy (FvD) του Thierry Baudet. Είδε τη βασική της βάση ψηφοφόρων να εγκαταλείπει και αναμένεται να χάσει 10 από τις 12 έδρες της. Η κατάρρευση υποδηλώνει ότι η αύξηση της υποστήριξης για την BBB είναι σε μεγάλο βαθμό από την πλάτη του βαθέως αντικυβερνητικού και δεξιού αισθήματος.

Η προσέλευση ήταν 61 τοις εκατό, σημαντικά αυξημένη κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2019, υποδηλώνοντας ότι το BBB κατάφερε να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους που δεν είχαν δικαίωμα ψήφου καθώς το κίνημα έφθασε στη νίκη σχεδόν σε κάθε επαρχία που είχε ήδη δηλώσει ένα αποτέλεσμα, συμπεριλαμβανομένων των Drenthe, Overijssel, Friesland, Flevoland και Zeeland. Το κόμμα προβλέπεται επίσης να κερδίσει στο Gelderland, στη Βόρεια Βραβάντη, στο Limburg και στο Groningen, και έδωσε στενή μάχη με το κυβερνών VVD τόσο στη Βόρεια όσο και στη Νότια Ολλανδία.

Το εκλογικό αποτέλεσμα ακολουθεί πρόσφατη έρευνα της Rabobank που αποκάλυψε ότι μόλις το 1 τοις εκατό των Ολλανδών πολιτών πιστεύει ότι η χώρα οδεύει σαφώς προς τη σωστή κατεύθυνση , ενώ το 86 τοις εκατό των ερωτηθέντων είναι απαισιόδοξο για την πορεία της χώρας.

Η άνοδος του BBB τα τελευταία δύο χρόνια ήταν ως απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης να κατευνάσει τους στόχους εκπομπών αζώτου της ΕΕ με την επιβολή ριζικών γεωργικών μεταρρυθμίσεων. Εισήγαγε σχέδια πέρυσι για μείωση του αριθμού των ζώων κατά ένα τρίτο, ενώ οι αγρότες έχουν επίσης ενημερωθεί για τη γη τους πως θα μπορούσε να υπαχθεί σε υποχρεωτικές εξαγορές.

Η πολιτική είχε ως αποτέλεσμα οι εργάτες της γεωργίας να οργανώσουν πολλές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης, να αποκλείσουν αυτοκινητόδρομους και κέντρα διανομής σούπερ μάρκετ σε μαζικές διαδηλώσεις πέρυσι.

Σε μια πρόσφατη διαδήλωση στη Χάγη ενόψει των εκλογών, περισσότεροι από 10.000 Ολλανδοί αγρότες ήρθαν για να ακούσουν ακτιβιστές να μιλούν εναντίον των κυβερνητικών σχεδίων.

«Αγωνιζόμαστε ενάντια σε μια διεφθαρμένη και άδικη κυβέρνηση», είπε στους παρευρισκόμενους η Eva Vlaardingerbroek, μια εξέχουσα ακτιβίστρια για την υπεράσπιση των αγροτών. Μίλησε για μια κυβέρνηση που «διώχνει τους αγρότες μας από τη γη τους» και που «έχει στραφεί ενάντιο στο δικό της πληθυσμό».

Οι προγραμματισμένες μειώσεις που επηρεάζουν την ολλανδική γεωργία έχουν περιγραφεί από τους ηγέτες του κλάδου ως «τόσο σοβαρές που οι αγροτικές κοινότητες θα καταστραφούν πλήρως οικονομικά». Αυτά ήταν τα λόγια του Sander van Diepen, εκπρόσωπου της ολλανδικής γεωργικής και κηπευτικής ένωσης, LTO Nederland, μιλώντας τον περασμένο Ιούνιο.

Η εκλογική νίκη της Τετάρτης δεν εγγυάται επιτυχία έναντι των σχεδίων της κυβέρνησης, αλλά με την υποστήριξη του JA21 και του κόμματος PVV του Geert Wilders, το κίνημα των αγροτών θα μπορέσει να δημιουργήσει ένα στέρεο μπλοκ αντιπολίτευσης στην κυβερνητική πολιτική και να επιδιώξει να ματαιώσει τη διαδικασία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail