Προετοιμαστείτε για ακραίες οικονομικές αναταράξεις

Γιατί η οικονομία των ΗΠΑ επιδεινώνεται ξαφνικά τόσο γρήγορα παντού γύρω μας; Λοιπόν, η σύντομη απάντηση είναι ότι αυτή η ύφεση είναι πολύ καθυστερημένη. Για χρόνια, οι ηγέτες μας προσπαθούσαν να εξαπατήσουν τους νόμους της οικονομίας. Η Federal Reserve πίεσε τα επιτόκια μέχρι το κάτω μέρος, κάτι που δεν θα συνέβαινε ποτέ σε μια πραγματική οικονομία ελεύθερης αγοράς, και διοχέτευσαν τρισεκατομμύρια φρέσκα δολάρια που κυριολεκτικά δημιούργησαν από τον αέρα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Εν τω μεταξύ, οι πολιτικοί μας στην Ουάσιγκτον εμπλέκονταν στη μεγαλύτερη υπερφαγία χρέους που έχει δει ποτέ ο κόσμος. Όλη αυτή η απερίσκεπτη χειραγώγηση φαινόταν να λειτουργεί για λίγο, αλλά πολλοί από εμάς προειδοποιήσαμε πως θα δημιουργούσε αναπόφευκτα μια μεγάλη κρίση πληθωρισμού, και αυτό ακριβώς συνέβη.

Σε αυτό το σημείο, οι περισσότεροι Αμερικανοί κατανοούν ότι κάτι έχει πάει σοβαρά στραβά, και αυτό ωθεί την εμπιστοσύνη των καταναλωτών χαμηλότερα.


Την Τρίτη, μάθαμε πως η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει πλέον πέσει για δύο συνεχείς μήνες για να ξεκινήσει το 2023:

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη των ΗΠΑ υποχώρησε απροσδόκητα για δεύτερο συνεχόμενο μήνα το Φεβρουάριο, καθώς οι προοπτικές των Αμερικανών για την οικονομία υποχώρησαν περαιτέρω, δείχνοντας πόσο επίμονος πληθωρισμός επιβαρύνει τους αγοραστές εν μέσω διαφαινόμενων φόβων ύφεσης.

Ο τελευταίος δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board που κυκλοφόρησε την Τρίτη μειώθηκε στο 102,9 για αυτόν το μήνα, υποχωρώντας από το 106,0 τον Ιανουάριο — το οποίο αναθεωρήθηκε χαμηλότερα. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Refinitiv ανέμεναν ότι ο δείκτης του Φεβρουαρίου θα φτάσει τις 108,5 μονάδες.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι Αμερικανοί φαίνεται να προετοιμάζονται για περισσότερη οικονομική αναταραχή καθώς πλησιάζει το 2023.

Ο ανώτερος διευθυντής οικονομικών του Conference Board, Ataman Ozyildirim, προειδοποιεί πως οι Αμερικανοί καταναλωτές σχεδιάζουν να κάνουν πολύ λιγότερες δαπάνες τους επόμενους μήνες:

«Οι προσδοκίες για το πού κατευθύνονται οι θέσεις εργασίας, τα εισοδήματα και οι επιχειρηματικές συνθήκες κατά τους επόμενους έξι μήνες μειώθηκαν απότομα τον Φεβρουάριο», ανέφερε ο Ozyildirim, σημειώνοντας ότι «οι καταναλωτές μπορεί να δείχνουν πρώιμα σημάδια απόσυρσης των δαπανών ενόψει των υψηλών τιμών και των αυξανόμενων επιτοκίων».

«Λιγότεροι καταναλωτές σχεδιάζουν να αγοράσουν σπίτια ή αυτοκίνητα και φαίνεται επίσης να περιορίζουν τα σχέδια για να αγοράσουν μεγάλες συσκευές», πρόσθεσε ο οικονομολόγος. «Οι προθέσεις για διακοπές μειώθηκαν επίσης το Φεβρουάριο».

Άρα οι πωλήσεις κατοικιών θα μπορούσαν να μειωθούν ακόμη περισσότερο;

Αυτά είναι πολύ άσχημα νέα, γιατί οι πωλήσεις κατοικιών στη νότια Καλιφόρνια έχουν ήδη πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ:

Όταν ανάβουν τα φώτα των Χριστουγέννων, οι πωλήσεις κατοικιών συνήθως μειώνονται καθώς αγοραστές και πωλητές κάνουν ένα διάλειμμα.

Όμως τα περασμένα Χριστούγεννα, ο Άγιος Βασίλης παρέδωσε ένα τεράστιο κομμάτι άνθρακα στην αγορά κατοικιών της Νότιας Καλιφόρνια, καθώς και σε κτηματομεσίτες, δανειστές, υπαλλήλους μεσεγγύησης και οποιονδήποτε άλλο πληρώνεται από τη συναλλαγή.

Οι κλειστές πωλήσεις τον περασμένο Ιανουάριο - που αντικατοπτρίζουν συμφωνίες που υπογράφηκαν κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου - μειώθηκαν σε 9.938, ο χαμηλότερος αριθμός συναλλαγών σε αρχεία που χρονολογούνται πριν από 35 χρόνια, ανέφερε η εταιρεία δεδομένων ακινήτων CoreLogic την Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου.

Όπως συνεχίζω να λέω στους αναγνώστες μου, έχει ξεκινήσει μια νέα κατάρρευση κατοικιών.

Στην πραγματικότητα, οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ έχουν πλέον μειωθεί για έκτο συνεχόμενο μήνα:

Οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησαν για έκτο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο, καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια στεγαστικών δανείων ώθησαν τους υποψήφιους αγοραστές από την αγορά κατοικίας, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο S&P CoreLogic Case-Shiller US National Price Index, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Δυστυχώς, οι τιμές των κατοικιών πιθανότατα θα πέσουν πολύ περισσότερο σε πολλές περιοχές εάν η Federal Reserve συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Τα υψηλότερα επιτόκια βλάπτουν επίσης πραγματικά την αυτοκινητοβιομηχανία και το Zero Hedge αναφέρει ότι ένας από τους πιο εξέχοντες δανειστές αυτοκινήτων subprime σε ολόκληρη τη χώρα μόλις κατέρρευσε:

Λοιπόν, μετά από μια μακρά περίοδο κατά την οποία τίποτα δε φαινόταν να συμβαίνει, ξαφνικά τα ντόμινο αρχίζουν να πέφτουν και, όπως  αναφέρει το Bloomberg, ο λιανοπωλητής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και ο δανειστής δανείων αυτοκινήτων subprime, το American Car Center, είπε στους υπαλλήλους πως η επιχείρηση έκλεινε τις πόρτες της, μόνο μία ημέρα αφότου η εταιρεία ήλπιζε να αποσπάσει χρηματοδότηση για το Hail Mary πουλώντας ένα ομόλογο 222 εκατομμυρίων δολαρίων (απέτυχε).

Σύμφωνα με το  Bloomberg, η εταιρεία λιανικής πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, η οποία στοχεύει καταναλωτές ανεξάρτητα από το πιστωτικό τους ιστορικό (και επομένως στοχεύει σχεδόν εξ ολοκλήρου δανειολήπτες subprime που δεν μπορούν να λάβουν δάνειο αλλού), είπε σε ένα email προς τους υπαλλήλους την Παρασκευή ότι η εταιρεία σταματά όλες τις δραστηριότητες, κλείνει τα κεντρικά της γραφεία στο Μέμφις του Τενεσί και πως όλοι οι εργαζόμενοι θα απολυθούν μέχρι το τέλος της εργάσιμης ημέρας, ανέφεραν οι άνθρωποι. Στα κεντρικά γραφεία της απασχολούσε περίπου 288 άτομα.

Ναι, τα ντόμινο σίγουρα αρχίζουν να πέφτουν.

Αλλά τουλάχιστον τα πράγματα στις ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι καλύτερα από ό,τι στην Ευρώπη.

Αυτήν την στιγμή, οι καταναλωτές στο Ηνωμένο Βασίλειο κυριολεκτικά τσακώνονται για τα αγγούρια καθώς μερίδα των φρούτων και λαχανικών σε εθνικό επίπεδο αρχίζει να γίνεται εξαιρετικά επώδυνη:

Ένας αγοραστής σούπερ μάρκετ έχει περιγράψει ότι «οι πελάτες τσακώνονται για το τελευταίο κουτί αγγούρια» την πρώτη ημέρα που η Aldi και η Tesco επέβαλαν μερίδα με δελτίο σε ορισμένα από τα φρέσκα προϊόντα τους. Οι δύο λιανοπωλητές ανακοίνωσαν όρια στις αγορές ορισμένων φρούτων και λαχανικών την Πέμπτη.

Ακολούθησε παρόμοιες κινήσεις από τη Morrisons και την Asda, με τέσσερα μεγάλα σούπερ μάρκετ να περιορίζουν πλέον τον αριθμό των ειδών που μπορούν να αγοράσουν οι άνθρωποι σε είδη όπως πιπεριές, αγγούρια και ντομάτες. Τα προσωρινά μέτρα είναι ως απάντηση στην πανεθνική έλλειψη ορισμένων φρούτων και λαχανικών.


Και οι τιμές των τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν να ξεφεύγουν εντελώς από τον έλεγχο:

Ένα μέτρο του πληθωρισμού των τιμών των παντοπωλείων στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτινάχθηκε σε υψηλό ρεκόρ αυτόν τον μήνα - αυτό είναι πιο άσχημα νέα για τους καταναλωτές που ήδη αντιμετωπίζουν έλλειψη φρούτων και λαχανικών που έχει οδηγήσει σε δελτία στα μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 17,1% τις τέσσερις εβδομάδες έως τις 19 Φεβρουαρίου, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Kantar Tuesday. Αυτός είναι ο υψηλότερος ρυθμός πληθωρισμού από τότε που η εταιρεία δεδομένων άρχισε να τον παρακολουθεί το 2008 και ισοδυναμεί με την προσθήκη επιπλέον 811 £ (980 $) στον μέσο ετήσιο λογαριασμό ενός νοικοκυριού για τα παντοπωλεία.

Δυστυχώς, αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι μια παγκόσμια κρίση.

Οι οικονομικές συνθήκες σε όλο τον πλανήτη θα επιδεινωθούν τους επόμενους μήνες, και έτσι θα σας παροτρύνω να προετοιμαστείτε για μια τεράστια οικονομική αναταραχή.

Γιατί έρχεται, και σε αυτό το σημείο δεν μπορούν να κάνουν τίποτα οι ηγέτες μας για να την σταματήσουν.

Για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, οι κεντρικές τράπεζες και οι πολιτικοί σε όλο τον κόσμο προσπαθούσαν να εξαπατήσουν το σύστημα.

Αλλά στην πορεία έκαναν ακόμη χειρότερα τα μακροχρόνια προβλήματά μας.

Τώρα είναι εδώ μια στιγμή απολογισμού και κάθε άντρας, γυναίκα και παιδί σε ολόκληρο τον πλανήτη θα νιώσει τον πόνο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail